![]() |
Pokażcie te zaworki.
|
1 Załącznik(ów)
klasyka Tourmax Keihin typ3
|
Na zdjęciu nie ma drucika , czy sprzedawane są bez?
|
2 Załącznik(ów)
tam nie ma drucika. to kompletny zaworek. w tym gazniku nie ma mozliwosci regulacji poziomu paliwa. plywak jest jednym odlewem i zaworek sie wsuwa. zasadniczo w RD07 nie ma praktycznie ŻADNEJ możliwości 'regulowania' gaznika. można pokręcic srubka od skladu na wolnych i zrobic synchro. wiec cale bajanie na forach o magicznej swiecy colortune i 'dopieszczaniu gaźnika' nalezy wsadzic sobie w buty.
p.s. według katalogu taki zaworek stosowany jest w 650-ciu modelach/rocznikach - Derbi, Gilera i Honda. |
Myślałem o 03.
|
Cytat:
|
Dla potomnych , o ile można zastosować do 03 cylindry i tłoki z NTVki to pierścienie olejowe są nieco innej konstrukcji w wyniku czego nie powinny być zamieniane.
Falista sprężynka w AT jest ciutek niższa i po zastosowaniu w tłoku NTV źle się układa i może doprowadzić do kleszczenia się pierścienia i braku jego pracy czyli brania oleju w dużych ilościach. Nawet jak się nie zakleszczy to osadzenie obydwu pierścieni olejowych w tłoku na sprężynce jest zbyt głębokie co zmniejsza ich skuteczność. Sprężynka NTVkowa jest ciut wyższa , lepiej siedzi w tłoku NTV , nie powoduje klinowania i ma lepsze osadzenie obydwu pierścieni olejowych. Doprowadzenie oleju z pompy do głowicy też jest nieco inne ale głowice 03 działają z cylindrami NTV. Trzeba tylko ewentualnie dopasować/sprawdzić uszczelki pod głowicę i cylinder. |
A jam ciekaw, jak wygląda sprawa zamiany dołu silnika. Mam w piwnicy oba silniki, ale czasu by to pomierzyć/porównać brak.
|
Cytat:
|
Nie sprzedam! Zostawię sobie coś do roboty na zimę:p "Złoto" to już sprzedałem: nową kratkę na lampę i gaźniki;) zgrzytam zębami do dziś...
Kiedyś któreś z chłopaków na forum już przekładał wał między karterami. Ale szczegółów nie ujawnił. Mnie ciekawi kompatybilność obu silników od strony prądnicy. Sprzęgło od ntv i transalpa 650(wraz z zębatką wału) jest zamienne, choć ciut zmienia się przełożenie. I ciągle chodzi po głowie: czy można wsadzić wtrysk do starej afry? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:37. |