Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Ladowarka NiCa AEG 7A w SC!!! (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38745)

pałeł 22.12.2020 22:23

Trochę kolega o bms musi sie jeszcze poczytać, najprościej mówiąc w obudowie masz fizyczne 4 akumulatory które połączone są szeregowo, Balansowanie ogniw to główny cel bms. Ładujesz ognio napięciem 3,65v chyba każdy aku osobno musi miec taki sam poziom naładowania mimo różnej kondycji . Robi to bms mimo ze do słupków podpinasz 14,2V. Przyczyna awarii moze być tylko chwilowy spadek napięcia na jednym z ogniw wtedy bms odcina napięcie aby zabezpieczyć układ przed awaria naładowanie akumulatora często rozwiązuje problem.

wooocash 23.12.2020 19:49

Cytat:

Napisał pałeł (Post 710277)
Trochę kolega o bms musi sie jeszcze poczytać, najprościej mówiąc w obudowie masz fizyczne 4 akumulatory które połączone są szeregowo, Balansowanie ogniw to główny cel bms. Ładujesz ognio napięciem 3,65v chyba każdy aku osobno musi miec taki sam poziom naładowania mimo różnej kondycji . Robi to bms mimo ze do słupków podpinasz 14,2V. Przyczyna awarii moze być tylko chwilowy spadek napięcia na jednym z ogniw wtedy bms odcina napięcie aby zabezpieczyć układ przed awaria naładowanie akumulatora często rozwiązuje problem.

Pałeł ja nie teoretyzuje czytaniem :) Zajmuje się litówkami zawodowo(dokładnie akumulatorami trakcyjnymi od 12v do 96V). 3.65 to graniczne napięcia ładowania dla tego ogniwa i tak naprawdę z punktu widzenia trwałości lepiej byłoby gdyby było to 3.5-3.55 ale w motocyklu leci się po maxie żeby jak najszybciej zbliżyć się do w pełni naładowanego aku. To wszystko kosztem temperatury czego litówka bardzo nie lubi. Balanser w który musi być wyposażony BMS w tej konstrukcji aku zastępuje komunikację pomiędzy lijonem a ładowarką/regulatorem gdzie nie ma możliwości komunikacji po magistrali CAN pomiędzy nimi. Oczywiście rozumiem, że wiesz, że ładowanie akumulatora a balansowanie akumulatora to całkowicie odmienne procesy :)

mdxmd 24.12.2020 10:19

ok a jak się odnieść w takim razie do faktu iż regulator w CRF1100 może dać 15.5V a starsze modele CRF1000 14.4V

oba te napięcia wykraczają poza dopuszczalny zakres

1. przypadek akumulator nie jest w pełni naładowany więc stanowi jakieś obciążenie dla regulatora i alternatora i jeżeli to obciążenie jest większe niż może dać układ ładowania to napięcie spadnie do bezpiecznych wartości,

2. jeżeli akumulator będzie w 100% naładowany to co robi wtedy BMS ? odcina akumulator od układu ładowania? a elektronika pojazdu pracuje wyłącznie na układzie alternator/regulator?? a co z pulsacją napięcia z układu ładowania czy to nie przeszkadza dla układu zapłonowego, wtryskoweg czy ABS bo to w końcu dość wrażliwe układy.

bukowski 24.12.2020 11:16

Mnie zastanawia, dlaczego moja 2016 nie doladowuje akumulatora. Zawsze słabo kręciła, ale od kiedy doładowałem porządnie, akumulator mimo 5 lat naładował sie do nominalnych wartości i trzyma napięcie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

pałeł 24.12.2020 11:27

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 710530)
ok a jak się odnieść w takim razie do faktu iż regulator w CRF1100 może dać 15.5V a starsze modele CRF1000 14.4V

Wynika to z formy zapisu w instrukcji serwisowej 15.5 oznacza ze regulator jest uszkodzony jest to tam wyraźnie napisane jak sam regulator w crf1100 jes zaprojektowany nie mam pojęcia ale może być ze ładuje zmiennym napięciem czemu bym się nie dziwił specjalnie.
Co również sugeruje opisana procedura pomiaru napięcia ładowania

wooocash 25.12.2020 12:46

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 710530)
1. przypadek akumulator nie jest w pełni naładowany więc stanowi jakieś obciążenie dla regulatora i alternatora i jeżeli to obciążenie jest większe niż może dać układ ładowania to napięcie spadnie do bezpiecznych wartości,

2. jeżeli akumulator będzie w 100% naładowany to co robi wtedy BMS ? odcina akumulator od układu ładowania? a elektronika pojazdu pracuje wyłącznie na układzie alternator/regulator?? a co z pulsacją napięcia z układu ładowania czy to nie przeszkadza dla układu zapłonowego, wtryskoweg czy ABS bo to w końcu dość wrażliwe układy.

1. Teoretycznie akumulator nie jest podzespołem, który obciąża układ tak jak np. żarówka czy czujnik, które mają podane konkretne parametry (wymagane napięcie i moc/prąd) i bez zapewnienia tych parametrów nie będą pracować. Regulator musi ograniczyć max. napięcie do określonej max. wartości aby nie zagotować akumulatora i robi to niezależnie od stanu naładowania akumulatora. Jeśli chodzi o prąd ładowania to do aku leci wszystko to co aktualnie nie zjada motocykl.

2.Pulsacja napięcia we współczesnych motocyklach nie powinna w ogóle występować. Regulatory napięcia powinny dawać stałe napięcie niezależnie od obrotów silnika, no chyba, że ktoś przegina z dodatkowymi gadżetami podłączonymi do moto i zakres obciążenia wykracza poza możliwości alternatora. Też jestem ciekawy jak działa układ ładowania w NAT z lijonem. W praktyce po osiągnięciu 3.65v na ogniwo, BMS powinien odłączyć akumulator od ładowania aby go nie zniszczyć bo nie sądzę, że w ten aku jest wbudowany układ , który potrafi po osiągnięciu np.3.55V obniżyć automatycznie prąd ładowania do 0,5A. Z drugiej strony sam układ może być tak zbudowany, że nigdy nie pozwoli na pełne naładowanie akumulatora w motocyklu. Sprawdzę to fizycznie na motocyklu jak skończy się u nas praca zdalna.

nabrU 26.12.2020 17:46

1 Załącznik(ów)
Teraz trochę praktyki. Zaznaczam, że pacjent to CRF1000L z 2017 a więc taka, która fabrycznie ma kwasówkę Yuasy. Tyle, że u mnie już od 1,5 roku siedzi tam LiFePO4 (a konkretniej BC Batteries BCTZ14S-FP-S). I na razie żyje...

Poniżej zdjęcie z ładowarki (Redox Gamma). Ładowanie w trybie LiFe prądem 2,5A, przy napięciu max ok. 14,5V trwało 136min 53sek. Naładowana pojemność to prawie 4Ah (całkowita pojemność tej baterii to ok. 4,5Ah).

mdxmd 26.12.2020 20:08

wszystko fajnie tylko mu tu męczymy temat ładowania Lion przez regulator a nie specjalnie do tego celu przeznaczoną ładowarkę bo w tym przypadku to wiadomo jak jest - książkowo

ps. też używam redox gamma :)

pałeł 26.12.2020 20:15

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 710778)
wszystko fajnie tylko mu tu męczymy temat ładowania Lion przez regulator a nie specjalnie do tego celu przeznaczoną ładowarkę bo w tym przypadku to wiadomo jak jest - książkowo

ps. też używam redox gamma :)

nie wnikaj jest ok :P
https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.n...84&oe=600BA398
napisane na aku ze 14,7V to max

bukowski 26.12.2020 20:59

czekaj, ta litowka ma tylko 4,5 Ah? Ten typ tak ma? Kwasowa yuasa ma ZCP 7,2Ah.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:16.