Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Strzelanie W Tumik (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3143)

Sylwek bbi 20.04.2013 10:43

Hm,panowie u mnie było podobnie.Dwa sezony przy zamkniętym gazie strzelało i strzelało i strzelało.Oczywiście winiłem motada.Synchronizacja zawory ble ble nic nie skutkowało.Na szczęście pewnego dnia,za siedmioma górami,za siedmioma żwirówkami motór trafił w ręce mechanizatora który pogmerał i tak ustawił że spalanko mieści się w 5,7-6,3 i przez ostatnie 1400km ani razu nie strzeliła.Myślę że zanim zacznie się poważne naprawy to warto dać pszczółeczkę w dobre ręce które to czasem czynią cuda.Powodzenia

Poncki 20.04.2013 20:50

Dzisiaj pojeździłem i zauważyłem, że strzela też na wolnych obrotach.
Cichutko i rzadko ale jednak.
Do tego przy gwałtownym hamowaniu ma ochotę zgasnąć (raz mu się nawet udało).
Czy takie objawy mówią coś więcej o prawdopodobnej przyczynie?

Feel 20.04.2013 23:29

Kolego Ponocki, pokornie badając przyczynę od wykonania prostych czynności, w szczególności posiadania Scotoilera, to pierwsze co bym sprawdził to szczelność na wężykach podciśnienia czy nie łapie lewego powietrza (termokurczkami przygrzał łączenia tej plątaniny dla kontroli).
Cytat:

Napisał Poncki (Post 309198)
strzela

mihoo 14.05.2013 20:48

też mi strzela po odjęciu gazu. Na ssaniu podczas jazdy nie strzela. Dwa razy strzelił też przy odpalaniu. Jakiś pomysł? Gazniki miały robią synchronizację.

pozdro

Kisiel 15.05.2013 09:15

Cytat:

Napisał mihoo (Post 314524)
też mi strzela po odjęciu gazu. Na ssaniu podczas jazdy nie strzela. Dwa razy strzelił też przy odpalaniu. Jakiś pomysł? Gazniki miały robią synchronizację.

pozdro

Sprawdź szczelność układu wydechowego - kolektorów przy głowicy i przejścia kolektora w tłumik. To częsta przyczyna walenia w tłumik, a powód nie zawsze leży w gaźnikach, składzie mieszanki czy sterowaniu zaworami.

Miras Sc 15.05.2013 11:40

Szczelność szczelnością, ale najczęstrzą przyczyną strzelania w wydech przy odjęciu gazu jest żle wyregulowany skład mieszanki na wolnych obrotach. A dokładnie efekt ten występuje gdy mieszanka jest zbyt uboga. Ćwiczyłem u siebie ten temat w RD04 przy okazji prób obniżenia spalania po wymianie tłumika na Leosia.

Gdy skład mieszanki jest właściwie wygegulowany nie ma mowy o strzelaniu. BartekJ i inni mechanicy chyba to potwierdzą.

rambo 15.05.2013 12:23

Skład mieszanki owszem :Thumbs_Up:
Ale pod warunkiem że zawory AirCut szczelne i uszczelki kolektorów spełniają swoją funkcje

Łokciu 15.05.2013 17:25

Mi po wstawieniu ArrowaPDR strzelało przy zamknięciu przepustnic.Receptą było 3,5 obrotu na pilotach zamiast 2,5 jak było wcześniej.Teraz strzela sporadycznie i gitarra :D

szymon25 15.05.2013 21:46

mi ostatnio tak strzeliłą ze az sie ptaki w lesie z drzew poderwały. Zjeżdzaliśmy z góry w górach i przy redukcji z 5 na 4 i odpuszczeniu gazu w celu wychamowania silnikiem ponad 400kg skladu Tak jebła az strach. teraz coraz czesciej jej sie to zdarza przy odpuszczaniu gazu. Tłumik rozerwalo? :)

Evvil 16.05.2013 06:49

A co może być powodem strzelania przy utrzymywaniu stałej prędkości. Przy przyspieszaniu nie strzela, przy odejmowaniu gazu też nie. PRzy jeździe ze stałą prędkością - tak.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39.