![]() |
Hm,panowie u mnie było podobnie.Dwa sezony przy zamkniętym gazie strzelało i strzelało i strzelało.Oczywiście winiłem motada.Synchronizacja zawory ble ble nic nie skutkowało.Na szczęście pewnego dnia,za siedmioma górami,za siedmioma żwirówkami motór trafił w ręce mechanizatora który pogmerał i tak ustawił że spalanko mieści się w 5,7-6,3 i przez ostatnie 1400km ani razu nie strzeliła.Myślę że zanim zacznie się poważne naprawy to warto dać pszczółeczkę w dobre ręce które to czasem czynią cuda.Powodzenia
|
Dzisiaj pojeździłem i zauważyłem, że strzela też na wolnych obrotach.
Cichutko i rzadko ale jednak. Do tego przy gwałtownym hamowaniu ma ochotę zgasnąć (raz mu się nawet udało). Czy takie objawy mówią coś więcej o prawdopodobnej przyczynie? |
Kolego Ponocki, pokornie badając przyczynę od wykonania prostych czynności, w szczególności posiadania Scotoilera, to pierwsze co bym sprawdził to szczelność na wężykach podciśnienia czy nie łapie lewego powietrza (termokurczkami przygrzał łączenia tej plątaniny dla kontroli).
Cytat:
|
też mi strzela po odjęciu gazu. Na ssaniu podczas jazdy nie strzela. Dwa razy strzelił też przy odpalaniu. Jakiś pomysł? Gazniki miały robią synchronizację.
pozdro |
Cytat:
|
Szczelność szczelnością, ale najczęstrzą przyczyną strzelania w wydech przy odjęciu gazu jest żle wyregulowany skład mieszanki na wolnych obrotach. A dokładnie efekt ten występuje gdy mieszanka jest zbyt uboga. Ćwiczyłem u siebie ten temat w RD04 przy okazji prób obniżenia spalania po wymianie tłumika na Leosia.
Gdy skład mieszanki jest właściwie wygegulowany nie ma mowy o strzelaniu. BartekJ i inni mechanicy chyba to potwierdzą. |
Skład mieszanki owszem :Thumbs_Up:
Ale pod warunkiem że zawory AirCut szczelne i uszczelki kolektorów spełniają swoją funkcje |
Mi po wstawieniu ArrowaPDR strzelało przy zamknięciu przepustnic.Receptą było 3,5 obrotu na pilotach zamiast 2,5 jak było wcześniej.Teraz strzela sporadycznie i gitarra :D
|
mi ostatnio tak strzeliłą ze az sie ptaki w lesie z drzew poderwały. Zjeżdzaliśmy z góry w górach i przy redukcji z 5 na 4 i odpuszczeniu gazu w celu wychamowania silnikiem ponad 400kg skladu Tak jebła az strach. teraz coraz czesciej jej sie to zdarza przy odpuszczaniu gazu. Tłumik rozerwalo? :)
|
A co może być powodem strzelania przy utrzymywaniu stałej prędkości. Przy przyspieszaniu nie strzela, przy odejmowaniu gazu też nie. PRzy jeździe ze stałą prędkością - tak.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39. |