Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   GASNIE silnik na irydowej świecy ...co jest grane? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16896)

Mixajlo 09.03.2013 08:03

Na szczęście to tylko świeca, więc naprawa tematu będzie kosztować Cię tyle co czteropak na kolację :)
Często gęsto świece z tej samej partii różnią się od siebie, dotyczy to zarówno zwykłych użytkowników jak i profesjonalistów (speedway), opcji masz kilka:
a) kupić jeszcze jedną świece irydową;
b) olać temat i kupić zwykłą świecę zalecaną w manualu
c) zrezygnować z kilku czteropaków i kupić wspomnianą splitfire.
d) w przypadku braku poprawy udać się do elektryka lub samemu sprawdzić instalacje el.

szparag 09.03.2013 12:01

Moim skromnym zdaniem problem prawdopodobnie nie tkwi w świecy.
Dlatego pytam o rodzaj zapłonu bo było ich kilka w dr w zależności od wersji.
Dopóki nie poznamy dokładnej wersji motocykla to będzie wróżenie z fusów.
Z mojego doświadczenia wynika, że świece irydowe znacznie szybciej pokazują niesprawność instalacji.
Czy ten motocykl posiada akumulator ?
Czy ma rozrusznik ?
Pomoże mi to w rozgryzieniu jaka tam jest instalacja.
To, niby jest to S, to jeszcze nic nie znaczy :), bo może być sporo nie oryginalna.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz podaj mi jakie masz odstępy elektrod na jednej i drugiej świecy, bo coś mi się wydaje, że na konwencjinalnej masz większą przerwę.
Pozdr.

koralgol 09.03.2013 12:37

Cytat:

Napisał szparag (Post 298300)
Moim skromnym zdaniem problem prawdopodobnie nie tkwi w świecy.
Dlatego pytam o rodzaj zapłonu bo było ich kilka w dr w zależności od wersji.
Dopóki nie poznamy dokładnej wersji motocykla to będzie wróżenie z fusów.
Z mojego doświadczenia wynika, że świece irydowe znacznie szybciej pokazują niesprawność instalacji.
Czy ten motocykl posiada akumulator ?
Czy ma rozrusznik ?
Pomoże mi to w rozgryzieniu jaka tam jest instalacja.
To, niby jest to S, to jeszcze nic nie znaczy :), bo może być sporo nie oryginalna.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz podaj mi jakie masz odstępy elektrod na jednej i drugiej świecy, bo coś mi się wydaje, że na konwencjinalnej masz większą przerwę.
Pozdr.

moto jest z rocznika 1992 ta wersja nie posiadała jeszcze rozrusznika , posiada ze to akumulator co do świecy to postaram się jakoś wyrwać do garażu i sprawdzić te odległości ,wymienię jeszcze fajkę z chińczyka dam do suczki i na odwrót .Kupiłem nowy przewód wysokiego nap.,ale coś mi się wydaje że kabel tworzy całość z cewką i jest nie do wymienienia

szparag 09.03.2013 12:41

Nie kombinuj, zmierz przerwę na świecy.
I to na razie tyle.
Masz miernik, taki multimetr ?

koralgol 09.03.2013 12:45

Cytat:

Napisał Mixajlo (Post 298279)
Na szczęście to tylko świeca, więc naprawa tematu będzie kosztować Cię tyle co czteropak na kolację :)
Często gęsto świece z tej samej partii różnią się od siebie, dotyczy to zarówno zwykłych użytkowników jak i profesjonalistów (speedway), opcji masz kilka:
a) kupić jeszcze jedną świece irydową;
b) olać temat i kupić zwykłą świecę zalecaną w manualu
c) zrezygnować z kilku czteropaków i kupić wspomnianą splitfire.
d) w przypadku braku poprawy udać się do elektryka lub samemu sprawdzić instalacje el.

a)za droga na kasie nie śpię*poco mi dwie*
b)zalecaną mam świece(nowa miała poprawić zdolnośc uruchomiania moto)
c)wizja kilku czteropaków bardziej za mną przemawia:D
d)sam nie zabiorę się za elektrykę bo zemnie dupa nie elektryk:(a do domu wracam tylko na weekendy =taka praca
Każda opinia jest dobra i każą badam jak proktolog hahaha(dogłębnie)

szparag 09.03.2013 12:45

http://binatani.com/wp-content/uploa...tic-system.jpg
Czy tak wygląda twoja instalacja ??
Czy motocykl, bez aku ma iskrę ?
Jeśli tak,( zasadniczo to i tak musisz :) ) to musisz przemierzyć zarówno na zimno jak i na ciepło wszystkie cewki pod magnetem( te odpowiadająca za iskrę, więc zmierzające do CDI ), posprawdzać wszystkie połączenia układu zapłonowego, a jak widzisz jest tego trochę, sprawdzić stacyjkę i kill-switch, pomierzyć cewkę wysokiego napięcia i fajkę.
Wszystkie parametry są podane w serwisówce.
Z mojego doświadczenia wynika, że padały w nich cewki pod magnetem, dość wrednie i ujawniało się to po zagrzaniu. Objawy były takie jak u ciebie, na jednych świecach chodziły na innych nie ( ciężko to racjonalnie wytłumaczyć ). Lepiej chodziły po zmniejszeniu przerwy na świecy ( to już jest łatwe do wytłumaczenia ).
Miernik do łapy i jazda.
A i bardzo ważne !!, nie psikać niczym kostek !!, wyczyścić mechanicznie, odtłuścić za pomocą contact clinera, bądź np, brake clinera i tyle, żadnych magicznych WD-40, ani smarowych pseudo zabezpieczaczaczy
Pozdr.

koralgol 09.03.2013 12:52

Cytat:

Napisał szparag (Post 298304)
Nie kombinuj, zmierz przerwę na świecy.
I to na razie tyle.
Masz miernik, taki multimetr ?

jakiś miernik mam ale jak go ustawić to już jest masakra za dużo ustawień i kombinacji jak dla mnie ,nie wiem co mam ustawić ani mierzyć ale przerwę sprawdzę i fajki też zamienię

Cytat:

Napisał szparag (Post 298306)
http://binatani.com/wp-content/uploa...tic-system.jpg
Czy tak wygląda twoja instalacja ??
Czy motocykl, bez aku ma iskrę ?
Jeśli tak, to musisz przemierzyć zarówno na zimno jak i na ciepło wszystkie cewki pod magnetem, posprawdzać wszystkie połączenia układu zapłonowego, a jak widzisz jest tego trochę, sprawdzić stacyjkę i kill-switch, pomierzyć cewkę wysokiego napięcia i fajkę.
Wszystkie parametry są podane w serwisówce.
Z mojego doświadczenia wynika, że padały w nich cewki pod magnetem, dość wrednie i ujawniało się to zagrzaniu.
Miernik do łapy i jazda.
A i bardzo ważne !!, nie psikać niczym kostek !!, wyczyścić mechanicznie, odtłuścić za pomocą contact clinera, bądź np, brake clinera i tyle, żadnych magicznych WD-40, ani smarowych pseudo zabezpieczaczy.
Pozdr.

o w kurczaczki to za ostra jazda jak dlamnie:( ale moto odpalało na padnietym akumulatorze

szparag 09.03.2013 13:01

Czyli jest to wersja z taką instalacją jak powyżej. Zmierz przerwy na świecach, za pomocą szczelinomierza.
Pozdr.

Ps : Pamiętaj: Skończ naprawiać, jak zaczniesz psuć :):).
Che che, bardzo Matiasku mi się ten tekst podoba :)

koralgol 09.03.2013 13:10

Cytat:

Napisał szparag (Post 298312)
Czyli jest to wersja z taką instalacją jak powyżej. Zmierz przerwy na świecach, za pomocą szczelinomierza.
Pozdr.

Ps : Pamiętaj: Skończ naprawiać, jak zaczniesz psuć :):).
Che che, bardzo Matiasku mi się ten tekst podoba :)

myślę że to taka bo to tylko rok różnicy ,jeśli możesz to podaj mi na priv nr tele do siebie to dryndnę jak będę w garażu

szparag 09.03.2013 13:13

Jest wszędzie dostępny.
512098889. To nasz firmowy nr, prywatnego nie posiadam i jestem szczęśliwy :)
Pozdr.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:19.