![]() |
Na szczęście to tylko świeca, więc naprawa tematu będzie kosztować Cię tyle co czteropak na kolację :)
Często gęsto świece z tej samej partii różnią się od siebie, dotyczy to zarówno zwykłych użytkowników jak i profesjonalistów (speedway), opcji masz kilka: a) kupić jeszcze jedną świece irydową; b) olać temat i kupić zwykłą świecę zalecaną w manualu c) zrezygnować z kilku czteropaków i kupić wspomnianą splitfire. d) w przypadku braku poprawy udać się do elektryka lub samemu sprawdzić instalacje el. |
Moim skromnym zdaniem problem prawdopodobnie nie tkwi w świecy.
Dlatego pytam o rodzaj zapłonu bo było ich kilka w dr w zależności od wersji. Dopóki nie poznamy dokładnej wersji motocykla to będzie wróżenie z fusów. Z mojego doświadczenia wynika, że świece irydowe znacznie szybciej pokazują niesprawność instalacji. Czy ten motocykl posiada akumulator ? Czy ma rozrusznik ? Pomoże mi to w rozgryzieniu jaka tam jest instalacja. To, niby jest to S, to jeszcze nic nie znaczy :), bo może być sporo nie oryginalna. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz podaj mi jakie masz odstępy elektrod na jednej i drugiej świecy, bo coś mi się wydaje, że na konwencjinalnej masz większą przerwę. Pozdr. |
Cytat:
|
Nie kombinuj, zmierz przerwę na świecy.
I to na razie tyle. Masz miernik, taki multimetr ? |
Cytat:
b)zalecaną mam świece(nowa miała poprawić zdolnośc uruchomiania moto) c)wizja kilku czteropaków bardziej za mną przemawia:D d)sam nie zabiorę się za elektrykę bo zemnie dupa nie elektryk:(a do domu wracam tylko na weekendy =taka praca Każda opinia jest dobra i każą badam jak proktolog hahaha(dogłębnie) |
http://binatani.com/wp-content/uploa...tic-system.jpg
Czy tak wygląda twoja instalacja ?? Czy motocykl, bez aku ma iskrę ? Jeśli tak,( zasadniczo to i tak musisz :) ) to musisz przemierzyć zarówno na zimno jak i na ciepło wszystkie cewki pod magnetem( te odpowiadająca za iskrę, więc zmierzające do CDI ), posprawdzać wszystkie połączenia układu zapłonowego, a jak widzisz jest tego trochę, sprawdzić stacyjkę i kill-switch, pomierzyć cewkę wysokiego napięcia i fajkę. Wszystkie parametry są podane w serwisówce. Z mojego doświadczenia wynika, że padały w nich cewki pod magnetem, dość wrednie i ujawniało się to po zagrzaniu. Objawy były takie jak u ciebie, na jednych świecach chodziły na innych nie ( ciężko to racjonalnie wytłumaczyć ). Lepiej chodziły po zmniejszeniu przerwy na świecy ( to już jest łatwe do wytłumaczenia ). Miernik do łapy i jazda. A i bardzo ważne !!, nie psikać niczym kostek !!, wyczyścić mechanicznie, odtłuścić za pomocą contact clinera, bądź np, brake clinera i tyle, żadnych magicznych WD-40, ani smarowych pseudo zabezpieczaczaczy Pozdr. |
Cytat:
Cytat:
|
Czyli jest to wersja z taką instalacją jak powyżej. Zmierz przerwy na świecach, za pomocą szczelinomierza.
Pozdr. Ps : Pamiętaj: Skończ naprawiać, jak zaczniesz psuć :):). Che che, bardzo Matiasku mi się ten tekst podoba :) |
Cytat:
|
Jest wszędzie dostępny.
512098889. To nasz firmowy nr, prywatnego nie posiadam i jestem szczęśliwy :) Pozdr. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:19. |