Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Korytarz Wakhański - Azja Centralna czerwiec-lipiec (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12552)

Piast 16.05.2012 10:32

Cytat:

Napisał t0m (Post 232657)
hej,

my jedziemy w podobnym terminie - z PL do KZ motocykle, dzięki pomocy Sambora, jadą "na pace", do Ałmaty lecimy samolotem 3-4. sierpnia.

Później Kirgistan, Tadżykistan, trochę jazdy w Pamirze, być może wjazd do Afganistanu (tu jeszcze dyskutujemy). Powrót na kołach przez Uzbekistan, Kazachstan, Rosję i Ukrainę. Właśnie rysuję trasę jaka chcemy jechać. Mam wątpliwości co do przejść granicznych, które są dla nas otwarte - zwłaszcza Tadżykistan - Uzbekistan i Uzbekistan Kazachstan.

Planowane przejścia graniczne (w oparciu o google maps):

Kazahstan - Kirgistan - Korday
Kirgistan - Tajikistan - M41 - Bor Doba-Markansu
Tajikistan - Afganistan - Ishkashim (?)
Afganistan - Tajikistan - Ishkashim (?)
Tajikistan - Uzbekistan - Panjakent
Uzbekistan - Kazahstan - Bayneu
Kazahstan - Rosja - Kotyayevka
Rosja - Ukraina - Zakordonnyy
Ukraina - Polska - Zosin

Jedziemy w dwie osoby, na dwóch motocyklach.

Ilość km - ok. 9000 km
ilość dni - 20-23, w PL chcemy być około 27-28 sierpnia
spanie - jak wyjdzie - głównie namiot
jazda - bez napinki, raczej tylko w dzień, z postojami na foto i miejscowe jedzenie :-)

W tej chwili załatwiamy wizę kazachską - paszporty są w ambasadzie.

Trasa, którą chcemy jechać wygląda mniej więcej tak: http://ridewithgps.com/routes/1061846

Pzdr
Tomek

ps. wątek śledzę z uwagą :-)

Cześć,

strasznie mi głupio, że tak późno odpowiadam. Dopiero co wróciłem z treku do Everest Base Camp. Widzę, że wątek żyje cały czas i dobrze.

Odnośnie terminów to chyba się rozjadą. Wyjeżdżam 23 czerwca i wrócę pewnie pod koniec lipca. Może początek sierpnia.

Widzę, że myślicie o wjeździe do Afganistanu, a ja rzeczywiście kogoś na miejscu będę szukał do towarzystwa. Mam teraz bardzo fajną ekipę do jazdy, tylko, że chłopaki nie planują Afganu, więc możliwe, że gdzieś tam się rozjedziemy, a łapać będziemy się po drodze.

Przyglądam się dyskusji o przejściach granicznych i pewnie dopiero na miejscu wszystko się wyjaśni.

Jeżeli ktoś będzie w Tadżykistanie w okolicach 10 lipca i wjeżdża do Afganu, to poproszę o info. Może uda się połączyć siły.

Pozdrawiam - Piast

t0m 18.05.2012 22:39

czy do wizy tadżyckiej (turystycznej, 1 krotnej) potrzebne jest złożenie jakis innych dokumentów niż te wymienione na stronie ambasady, czyli:
- wniosek wizowy w dwóch egzemplarzach, z fotografią;
- paszport + kopia pierwszej strony z danymi osobowymi i zdjęciem;
- potwierdzenie przelewu
- 3.5E na znaczki
- wazny paszport

czy do wizy kirgiskiej (turystycznej, 1 krotnej) potrzebne jest złożenie jakis innych dokumentów niż te wymienione na stronie ambasady, czyli:
- ważny paszport
- wypełniony formularz wniosku wizowego, rozmiar zdjęć 3x4;
- potwierdzenie uiszczenia opłaty konsularnej
- koperty ze znaczkami 3,50 euro

mazeno 19.05.2012 13:54

.........

Elwood 19.05.2012 14:36

Cytat:

Napisał mazeno (Post 240264)
tadzycka 3 zdjecia.

Od poniedziałku 6, dodatkowy warunek: ukończone 60 lat i pisemna zgoda rodziców.

P.S.
tOm, tylko to, co wynika ze strony embasy jednej i drugiej.

t0m 19.05.2012 16:04

Ha, w rosyjskiej chcieli od nas mase danych, nawet numer buta i długość "pędzla" :/

Thx

Piast 26.05.2012 19:14

Siemka,

pytałem mojego pośrednika o wizy do Rosji. Z tego co mówił robią je na bieżąco i nie widzi problemów. Za jakiś tydzień lub dwa powinienem mieć moją, więc dam znać.

Niestety wspomniał też, że są jakieś kłopoty w przekraczaniem granic Uzbekistan/Tadżykistan. Jakiś konflikt się odnowił. Z tego co czytałem na necie Uzbecy zaczęli na początku kwietnia demontować tory kolejowe odcinając Tadżykistan od dostaw tą drogą.

Nie wiadomo jak się sytuacja rozwinie.

Jeżeli ktoś ma bieżące wieści - dajcie znać.

Pozdro-Piast

Piast 01.06.2012 07:03

Witam,

mam pytanie odnośnie możliwości przedłużenia pobytu w Kazachstanie. Otóż wizę (pobytowa 2-krotnego wjazdu) i czas wyjazdu z Kazachstanu mam na styk do planu podróży. Jeżeli by się tak zdarzyło, że wiem, że się nie wyrobię w czasie, to czy jest możliwość przedłużenia pobytu gdzieś w Kirgistanie lub Kazachstanie? Ewentualnie jakie są sankcje za opóźnienie w wyjeździe 2-3 dni?

Dzięki za pomoc. Każda informacja będzie ważna.

Pozdrawiam

Piast

Piast 10.01.2013 08:10

Siemka,

tak tylko dla informacji. Wyprawa zakończyła się powodzeniem. Założenia zrealizowane chociaż nie bez "przygód".

Całość można obejrzeć na YT. Wystarczy jak w wyszukiwarce YT wrzucicie - Azja Centralna 2012.

A do poczytania www.myaforadventure.blogspot.com

Miłego...

Piast

Boski-Kolasek 11.01.2013 03:39

Dzieki !

jawy88 11.01.2013 11:08

Po tych filmikach juz tam niema sensu jechac, jest na nich wiecej i lepiej niz na własne oczy mozna zobaczyc:bow::bow::bow:

https://picasaweb.google.com/1055191...8251/Pamir2012

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:32.