![]() |
Do zwykłej to da się kupić plasticzany safari tank i zamknąć temat. Do AS już slabo.
|
zaglądnąłem i ja 2016r. spaw też jest ciemny ale okolice pompy paliwa i na dnie zbiornika jest czysto przebieg 105.000km
|
Małe podobno pozbawione tego problemu 🤔
Kurcze, to już gupi jestem. Trzeba kupić tę kamerkę i zajrzeć, dla spokojności sumienia. Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
Nie kupuj. Będę w Warszawie w tę środę to Ci przywiozę moją |
Cytat:
|
Jak dla mnie to każdy zabieg, inny niż wymiana zbiornika na właściwie pospawany, to prowizorka i skandal.
Czy oni akcje serwisową mogą chcieć przeprowadzać tylko na motocyklach będących jeszcze na gwarancji lub przedłużonej gwarancji, czy mają jednak poczucie resztek godności i zajmą się każdym egzemplarzem nowej Afry, nie zaglądając w metrykę? |
Gdy na rynek wzedl KTM 790 dosyc szybko okazalo sie ze tez ma problem ze zbiornikiem. Tam baniak jest z tworzywa, wyszlo na to ze tworzywo.. rozpuszcza sie powoli w kontakcie z paliwem, i w baniaku zaczynaja pływać gluty.
Nie sledzilem jak temat sie rozwijal ale na ktoryms z forów znalazlem krotkie info ze KTM wymienil wadliwe zbiorniki na nowe. Z tym ze tam temat o ile pamietam wyszedl bardzo szybko, i rekacja byla ekspresowa, zanim na rynek wyjechalo wiecej motocykli. |
Może to płukanie zbiornika to działanie jakimiś środkami, które powodują całkowite i trwałe usunięcie tych wuzli i wymiana baniaka nie jest wówczas konieczna.
|
Cytat:
|
A co z użytkownikami, którzy zrobili już 'parę' kilometrów?
Przecież wtryski mogły dostać w dupę. Ktoś na początku wspominał, że jego Afra nie chodzi dobrze w porównaniu z inną. Nawet po czyszczeniu zbiornika jak i całego układu. |
Osobiście bym wolał żeby wymienili wtryski i pozbyli się syfu z baniaka. Nowy baniak to może być kolejna wtopa.
|
Tlenek cynku:
"Produkt praktycznie nierozpuszczalny w wodzie (0,0042 g/l) i etanolu (760 g/l) zaś rozpuszcza się w kwasach i zasadach" |
Czekam na kamerę, sprawdzę i będę dochodzić swoich praw. Wymiana całego układu zasilania paliwem to według mnie jedyne rozsądne i pewne rozwiązanie problemu. Płukanie, wymiana filtrów to jedynie półśrodki, jak dla mnie.
|
Cytat:
|
Cytat:
co do płukania, to jeżeli jest to chemia, która całkowicie rozpuszcza tlenki nie uszkadzając elementów nie widzę z tym problemu szczególnie na początku eksploatacji ale jak ktoś ma już nalatane x kilometrów i filtr wstępny wygląda jak u Majstra to mogą być też skutki uboczne w postaci zużycia pompy czy wtrysków ale podkreślam "mogą" bo tego nie wiemy na 100% można tylko przypuszczać.... skoro silnik nie pracuje prawidłowo coś się musiało przytkać lub uszkodzić lub problem jest zupełnie gdzieś indziej niż "paliwo". Zima na całego pozostaje czekać na ruch Hondy i jakieś oficjalne stanowisko. |
W Polsce zrobią dokładnie to, co jest w oficjalnym komunikacie: https://www.uokik.gov.pl/powiadomien...?news_id=17073
czyli "wyczyszczenia wnętrza zbiornika paliwa, a w razie potrzeby wymiany filtra zgrubnego, filtra wysokiego ciśnienia i komory pompy paliwa" Żaden dealer nie pójdzie w koszty z własnej woli i nie będzie wymieniał wtrysków albo zbiornika paliwa, chyba że moto jest na gwarancji i zostanie uznana naprawa gwarancyjna dotycząca danego podzespołu... |
Byłem dzis u pewnego dealera i spytałem o gluty w baku. Dowiedziałem sie ze problem dotyczu kilkunastu sztuk ktorych baki przy produkcji czekały długo na montaż :):):) Nie brnąłem dalej...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Może trochę offtop ale na pocieszenie: https://youtube.com/watch?v=JoMltZusrzs&feature=share
|
Cytat:
W wątku yamaha t7 versus ktm |
Witam. Też dorzucę swoje 3 grosze w tym temacie. Pożyczyłem kamerę inspekcyjną i oglądnąłem bak mojej Hanki - CRF 1100 AT AS odebrana w kwietniu 2020 roku - najechane 9tys km. I niestety widoczny syf i sypiący się tlenek cynku ze spawów. Zgłosiłem w autoryzowanym serwisie problem i uzgodniam termin odbioru moto do naprawy. Oczywiście napiszę solidne pismo reklamacyjne ze zdjęciami zarówno do autoryzowanego serwisu jak i importera. Zobaczymy jak podejdą do sprawy i jaki zaproponują zakres naprawy. Moim zdaniem płukanie zbiornika to jakaś parodia - robienie sobie po prostu JAJ z nabywców motocykla za 80 dych. Nie widzę problemów z oddaniem w razie czego sprawy do prawnika, dla biegłego sądowego sprawa prosta, ewidentna. A to że trzeba się będzie być może kopać dłuższy czas... trudno.
Link do fotki z "badania" https://1drv.ms/u/s!AgaMXCc4ZBV9g_U6...hQyXw?e=fFxGZp |
Nie należy oddawać motocykla na podstawie tzw "gwarancji". Gwarancja jest uznaniowa.
Pojazd czy inny produkt należy oddawać powołując się na ustawową rękojmię. Sprzedawca odpowiada za produkt a nie jakaś "gwarancja" jakiegoś producenta. |
Btw czy jeśli naprawa ma być wykonana z tytułu rękojmi to musi być zgłoszona do ASO/dilera u którego się kupiło Moto? Bo w przypadku gwarancji to chyba nie ma znaczenia bo gwarantem jest "honda polska" (celowo w cudzysłowie).
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka |
tak, musi byc u sprzedawcy. a nie jednokrotnie bywa to klopotliwe z racji odleglosci.
|
Nie wiem jak u innych ale np u mnie sprawę chyba utrudnia fakt, że motocykl jest w leasingu. Czyli to leasingodawca jest kupującym i tak naprawdę on może dochodzić prawa z tytułu rękojmi. Czy się mylę?
|
Czyli jeśli kupiłem moto w Pl, teraz jest ze mną w IE, to naprawę gwarancyjną mogę uzyskać w każdym salonie Hondy nawet tutaj IE, ale jeśli idziemy przez rękojmię to tylko w miejscu zakupu motocykla.. Dobrze rozumiem? Kamera przyszła, w sobotę otwieram zbiornik..
|
Cytat:
https://www.hondaireland.ie/honda-warranty/ Niestety nic tam nie ma o gwarancji europejskiej, która z kolei jest przytoczona na stronie Hondy UK: https://www.honda.co.uk/motorcycles/.../warranty.html Ja bym zerknął co twoja polska książka serwisowa o tym mówi, bo to ona jest najważniejsza w tym wypadku. Rękojmia tylko tam gdzie produkt kupiłeś czyli konkretny sprzedawca w PL. |
Na stronie Honda Polska
już pojawiła się pierwsza akcja przywoławcza Na : Pannier case crf1000 label installation leaflet Czekam jeszcze na zbiornik Tak więc sprawdzajcie swoje viny. |
Moja Africa jest z czerwca 2018, sprowadzona z UK
Na stronie Hondy UK na dzień dzisiejszy dwie akcje: - Accessory main stand circlip breakage - Pannier case crf1000 label installation leaflet Żyję nadzieją ;) |
Mowia ze wszystkie ATAS, nawet jesli Honda stwierdzi ze ten rocznik nie ma problemu ze zbiornikiem i tak zajrzalbym do srodka kamerka.
|
GregoryS, kto mówià, że wszystkie ATAS?
|
Gdzies w tym watku byla taka informacja. Ogolnie wszystkie 1100 i poprzednie roczniki ATAS, czyli te z wiekszymi zbiornikami.
|
Właśnie wróciłem z garażu, zajrzałem kamerką nie widzę nic niepokojącego nic nie pływa, nic nie odpada, czysto w baku....
Przebieg 13 tys |
Macie jakies specjalistyczne te kamerki?? Czy wtstarcza takie za ca 50pln podpinane do tel czy kompa?
|
Od dzisiaj na stronie Honda UK, moj VIN ma wkońcu tą akcje serwisową.
Można już dzwonić i się umawiać. |
Na polskiej stronie Honda już też się VIN wyszukuje::mad:
https://www.honda.pl/motorcycles/own...d-updates.html |
Czyli pewnie już w całej EU jest uruchomione.
|
Niestety się załapałem :(
Ciekawe jak to będzie wyglądać, napisałem maila do dealera z pytaniem. |
Pewnie tak jak wcześniej. Jak nie będzie układ przytkany to wymiana zestawu filtr wstępny, filtr paliwa, regulator ciśnienia i ta plastikowa podstawa pompy gdzie jest filtr ssący (to wszystko jest w jednym zestawie - można sobie samemu kupić w serwisie - coś ponad 100£ taki zestaw), plus procedura płukania zbiornika według wytycznych hondy, czyli tylko benzyną, bez uźycia chemii i bez zabezpieczenia tego spawu po płukaniu.
Pytanie tylko na jak długo to wystarczy. |
Cytat:
|
Ja miałbym inne podejście, zrobić jak najszybciej, póki jest gwarancja, a potem obserwować, czy nadal coś się zbiera i wyegzekwować jeszcze raz, przed upływem gwarancji - ale to moje luźne przemyślenia
|
No i jasne, moja ATAS 1000 tez po vinie wchodzi w akcje serwisowa. Czyli tak jak koledzy pisali - problem dotyczy tez CRF1000 z wiekszym zbiornikiem. Nawet jesli po wyszukiwarce VIN wyjdzie ze akcja nie obejmuje - proponowalbym sprawdzic zbiornik we wlasnym zakresie.
|
Z ciekawości wrzuciłem VIN mojej standardowej CRF1000 z 2017. Nie mam na nią żadnej akcji przywoławczej, ale chętnie bym zaglądnął w bak jeśli ktoś ze stolycy ma taki szpej do kolonoskopii. :D
|
No dobra, a o co chodzi z tym "Pannier case crf1000 label installation leaflet"? Cóż to za usterka?
PS. Moja ATAS 2018 załapała się na obie te rzeczy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mojej âzwykłejâ z 2018 nie przywołują.
Ale faktycznie dobrze by było zajrzeć do zbiornika. |
1 Załącznik(ów)
Mam i ja:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:54. |