![]() |
4 Załącznik(ów)
Cytat:
Cytat:
https://support.garmin.com/en-IN/?fa...sR1SfSwzZO3Wz5 W testach zarówno w domu jak i w terenie korzystałem z obu wbudowanych map, a także na szybko z najnowszej, uniwersalnej OSM i UMPpl. Przy czym planuję dalsze, dokładniejsze testy i porównania. Co do PL Topo - pokombinuję żeby skądś ją wypożyczyć. |
Xt dostalo aktualizacje . Nie wiem jakie zmiany ale zainstalowała się ładnie po WiFi. To jest jeden z plusów. Brak kabla.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
A jaka wersja softu? U mnie nic nie ma.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
8 Załącznik(ów)
Neo, być może to nadaje się bardziej na forum Garniak, jednak tam wątek o zumo xt jest raczej senny. Jedynie niejaki Gamet zamieścił tam dziwnie podobną recenzję⌠;) :D:D
Używam całkowicie innego garmina - Monterrę i jestem z nim prawie szczęśliwy. Ten zumo xt wygląda jednak interesująco pod pewnym względem: adventurous routes, czyli warianty wyznaczanej trasy. Były one już we wcześniejszych zumo, ale nie miałem z nimi dotąd do czynienia i chciałbym cię trochę pomęczyć jeśli ci się będzie chciało. Wyjaśnię o co mi chodzi na przykładzie jednej trasy z okolic Krakowa na Łemkowszczyznę (Frywałd-Wołowiec). Trasa była wyliczona w programie Basecamp z ustawieniami: 1. Najszybsza, 2. Najkrótsza, 3. Kręta. Zezwolone były wszystkie kategorie dróg: od płatnych autostrad po gruntowe. Moja prośba jest taka: czy mógłbyś wykonać podobne porównanie wyliczone na swoim zumo? Tzn. pokazać warianty Adventorous Routes dla każdej z tras: najszybszej, najkrótszej i krętej? Czy są jakiekolwiek istotne różnice? Jeśli możesz, to użyj tej mojej trasy: Frywałd -> Wołowiec (niedaleko Gorlic, wieś skądinąd znacząca dla czytających książki..) Ponieważ pisałeś mi, że interesuje cie mapa PLTopo, to jako częściową odpowiedź zamieszczam te wyliczenia zarówno na CityNavigator Eu 2020.2 (jest już chyba dostępna nowsza) jak i na PL Topo 2020.1 (najnowsza): najszybsza CNEu, 179km: Załącznik 97965 najszybsza PLTopo, 187km: Załącznik 97966 najkrótsza CNEu, 171km: Załącznik 97967 najkrótsza PLTopo, 179km: Załącznik 97968 kręta CNEu, 176km: Załącznik 97969 kręta, PLTopo, 182km: Załącznik 97970 Na koniec to jeszcze raz to o co prosiłeś: PL Topo 2020.1 i CNEu 2020.2 na kawałku znanego ci terenu (obie mapy wyświetlane na najwyższej szczegółowości): CityNavigator: Załącznik 97971 PLTopo: Załącznik 97972 Zdrówko, Miszel |
pytanie może troche nie w temacie ale...
czy są duże różnice w mapach (darmowej) http://ump.waw.pl/wszystkie.html a https://www.eazymut.pl/mapy-dla-urza...8aAlDGEALw_wcB |
nie wiem, jak te, ale miedzy UMP a mapa od Garmina jest pewna, mało dostrzegalna z początku roznica. Otóż mapy UMP nie mają kategoryzacji pod kątem jakości drogi. A od kiedy odkryłem w Garminie opcje wytyczania trasy na motor wg AGV albo szlak pieszy czy rowerowy, nie nawiguje inaczej w terenie. Nawet ostatnio lecąc wzdłuż podlaskiego kawałka TET zniesmaczony przeszedłem na nawigację po szlaku pieszym i ominąłem prawie wszystkie asfalty i to na legalu. Na UMP to nie bardzo działa.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
PL Topo to już mapa komercyjna, pomyślana o równomiernym i solidnym pokryciu całej PL również z myślą o nawigacji drogowej. U podstaw jej powstania leży entuzjazm kilku maniaków, m.in. założyciela forum Garniak o ksywce GPSManiak. Człowiek miał olbrzymią wiedzę i dobrą wolę edukowania laików. Wielu z tego skorzystało z dobrym rezultatem. Niestety od paru lat nie żyje. Przepraszam za to epitafium, ale żal mi okropnie - sam się mnóstwo od niego nauczyłem. Tym niemniej PL Topo rozwija się normalnie, z ciągłymi aktualizacjami. Uważam tę mapę za dużo lepszą na terenie PL niż oryginalny garminowski CNEu właśnie pod kątem motura. Podsumowując UMP jest darmowa i miejscami lepsza niż PL Topo, która z kolei jest bardziej zrównoważona jeśli chodzi o pokrycie. Zdrowko, Miszel |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mnie chodzi o sprawdzenie to jak ten Adventorous Routing radzi sobie z zadaniem proponowania alternatywnych tras. Jesli znasz dany rejon, to ZAWSZE wyznaczysz ciekawszą drogę. Ale zwykle - poza PL - nie znasz, nie masz czasu/internetu i wtedy to bardzo pożyteczna opcja. Ja na moim garminie oprócz oryginalnego oprogramowania mam zaintalowanego Navitela. Zawsze oferuje on 3 warianty trasy i to mocno się różniące między sobą. Chciałbym to porównać z tym zumo i jego wyliczeniami. Zdrówko, Miszel |
To zrobię jakieś testy tego adventure :-) . Najlepiej tam gdzie mało bywam.
I tak uważam, że GArmin do zwykłego użytkowania się nie nadaje :-) - najlepiej jednak wypada wujek google, jeżeli chodzi oczywiście o najkrótszy czas dojazdu. Ponieważ i tak mam zawsze telefon zapięty na gumce na kierownicy i jak mam na szybko gdzieś dojechać to włączam dla porównania googla. Nie ma opcji najlepszy wybór. Co prawda gwiżdżę na korki i pcham się w największe ale algorytm obliczania najszybszej w Garminie jest jakiś dziwny. |
Ze swojej strony mogę tyko powiedzieć że 590 w opcji kręte drogi prowadzi całkiem inaczej niż adveture routing, powiedziałbym z przewagą dla XT
|
Cytat:
|
Zawracanie,autostrady miedzystanowe (czyli autostrady :)), glowne autostrady ( czyli nasze krajówki), utrudnienia drogowe, promy, pasy specjalne, drogi gruntowe, sezonowo zamknięte
Przy tyczeniu trasy, pyta o odcinki platne, jezeli takowe napotyka. Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka |
Ekran w XT jest mega czuły i ma ciekawą
przypadłość jeśli jest zabezpieczony folią. W czasie jazdy w deszczu krople spadające na ekran działają jak dotyk . Miałem to na dwóch foliach różnych producentów. Bez folii wszystko działa jak należy i ekran jest obojętny na deszcz. |
9 Załącznik(ów)
Cytat:
Trasa najkrótsza, z autostradami, Garmin Adventurous Routing: Załącznik 98112 Trasa najkrótsza, z autostradami, dwie propozycje zwykłego algorytmu: Załącznik 98113 Trasa najkrótsza, z unikaniem autostrad, Garmin Adventurous Routing: Załącznik 98114 Trasa najkrótsza, z unikaniem autostrad, dwie propozycje zwykłego algorytmu: Załącznik 98115 Trasa najszybsza, z autostradami, Garmin Adventurous Routing: Załącznik 98116 Trasa najszybsza, z autostradami, dwie propozycje zwykłego algorytmu: Załącznik 98117 Trasa najszybsza, z unikaniem autostrad, Garmin Adventurous Routing: Załącznik 98118 Trasa najszybsza, z unikaniem autostrad, dwie propozycje zwykłego algorytmu: Załącznik 98119 Na koniec podróż powrotna czyli trasy tam i z powrotem mają się nie pokrywać, tu ustawienia preferencji trasy nie działają, co bym nie zrobił algorytm daje taki sam zestaw tras. Załącznik 98120 Chciałbym móc z definicji ominąć duże aglomeracje albo przez ustawienie w menu nawigacji albo jako możliwość zsynchronizowania stref do unikania w aplikacji BaseCamp. Takie obszary da się zdefiniować bezpośrednio w Zumo (i nie tylko) ale jest to odrobinę czasochłonne. |
Jakoś dziwnie ci to Krosno pokazuje, powinno być za Jasłem bliżej Sanoka.
|
Cytat:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krosno_(ujednoznacznienie) |
Ale żeby aż tak? Antycypuję że owo Krosno to Brzesko, aby było bardziej dokładnie to Brzesko gdzie swego czasu niejaki Jan Goetz-Okocimski postanowił piwo warzyć metodą dolnej fermentacji.
|
Neo,
Dziękuję ci! Jedno krótkie pytanie: Czy sekwencja wyznaczania trasy jest taka: 1. wyznaczasz trasę wg "normalnego" algorytmu tj. szybka/krótka 2. wybierasz jedną z 2 propozycji tej 'normalnej" trasy (widac je na twoich screenach) 3. włączasz Adventorous Routing i wybierasz jeden z 4 wariantów? Nie analizowałem dogłębnie tych wariantów na screenach, ale w kilku miejscach są bardzo ciekawe. Wprowadzenie choćby jednego punktu pośredniego dla skorygowania wariantu już da fajną zabawę.. Do szczęścia brakuje tylko Androida, ale i tak jest naprawdę nieźle. Zdrówko, Miszel |
1 Załącznik(ów)
Sekwencja wygląda prościej. Wpisując/wskazując poszukiwany cel dostajemy poniższy pasek (pisałem o tym). Rozchodzące się strzałki to standardowy algorytm z wariantami. Pomarańczowa ikona to ten nowy. Także od razu wybierasz którą wersję chcesz zobaczyć. Ewentualnie wracasz i sprawdzasz drugą opcję. Chyba nagram jakieś filmy żeby było to widać w czasie rzeczywistym.
Załącznik 98145 Tekst o Garminie wrzuciłem na swojego (pustego z resztą) bloga. Tam też będzie mi najwygodniej go aktualizowac, uzupełniać i rozszerzać. http://dworniak.pl/blog/garmin-zumo-xt-w-praktyce/ Na forum będę wrzucał co ważniejsze info żeby z wątku nie robić ciężkostrawnego dania. |
OK, dzięki. Ale tu tkwi drobny myk, którego nie rozumiem - czyli ALBO wybieramy standardowy tryb obliczania trasy (z jego 2 wariantami do wyboru) ALBO Adventurous Routing? Nie ma możliwości obliczenia NAJPIERW standardowego wariantu, a POTEM zrobienia z tego wybranego wariantu drogi typu adventurous (jednego z 4 stopni)?
To w sumie drobiazg, ale na podstawie tego co pokazałeś na screenach tryb standardowy proponuje do wyboru ciekawsze ogólne przebiegi trasy, a tryb Adventurous modyfikuje raczej krótsze odcinki. A pytam tak szczegółowo bo porównuję wariantowe wyznaczanie tras w tymże zumo do Navitela, Sygica i oczywiście podstawowego garmina ktore mam do kupy w mojej Monterze. Zumo xt wychodzi tu naprawdę nieźle. Tylko te garminowskie mapy.... :( A w blogu nie masz możliwości komentowania - trudno o coś tam zapytać.... Zdrówko, Miszel |
Cytat:
Komentarzy na blogu nie będzie, nie mam czasu na ogarnianie jeszcze jednego miejsca w sieci. Ale tu można pogadać do woli :) |
1 Załącznik(ów)
Trafiłem na potencjalnie atrakcyjne rozwiązanie problemu dodatkowego zabezpieczenia przed upadkiem - drukując poniższą obudowę można zrobić w niej otwory i przeciągnąć taśmę czy sznurek tworząc np. pętlę do umocowania.
https://www.thingiverse.com/thing:4446393 |
Szkoda, że przez WIFI nie aktualizują się "drobne" pliki typu fotoradary, języki, pliki pomocy itp. czyli wszystko to co zostaje aktualizowane dopiero po podłączeniu Zumo XT pod PC/ Mac przy użyciu aplikacji Garmin Express.
WIFI aktualizuje tylko mapy i oprogramowanie bazowe, dlatego co jakiś czas warto chyba podłączyć go do PC. Fajną opcją jest "Podróż powrotna". Działą to podobnie jak calimoto.eu, wyznacza trasę losowo na podstawie miejsca startu i czasu jaki mamy na jazdę! Testowaliście już ? Ta funkcja ma nazwę wprowadzającą w błąd :D Brakuje mi integracji z Google Maps ;/ |
Cytat:
http://dworniak.pl/blog/garmin-zumo-xt-w-praktyce/ Na jakiej zasadzie integracji z mapami Google? Bo to bardzo szerokie pojęcie. |
1 Załącznik(ów)
Zrobiłem z XT jakieś 7 tysiaków po polskich i słowackich drogach i niestety dalej w Garminie kuluje sposób wyznaczania tras. Na zdjęciu przykładowa droga w opcji prowadzenia po najszybszej trasie z wyłączonymi drogami nieutwardzonymi :) Pomijając kwestię legalności przejazdu :) , jak jeżdżę sam to nawet się ciesze na takie drogi ale jak toczy się za mną żonka na 260kg Shadowce to mam pewne wątpliwości co do profesjonalizmu programistów Garmina :haha2:
|
To nie problem programistów, a holenderskich (o ile się nie mylę) autorów map Here i ich danych o klasyfikacji dróg. Nie wiem czy znajdziesz mapy idealne. To raczej tak jak z ludźmi: nie ma osobników zdrowych, są tylko źle zdiagnozowani ;)
Recepty idealnej też nie będzie. Można weryfikować trasę na kilku mapach o różnych źródłach danych ale to też nic nie gwarantuje. Byłoby stopniowo lepiej gdyby każdy kto spotka nieścisłości zgłaszał je z opisem do producenta mapy. Ale to robi mały promil użytkowników więc jest jak jest. |
Cytat:
Masz na to sposób? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Kilka sezonów jeździłem z jakimś chińskim gpsem i wgraną AutoMapą i tam ani razu nie miałem takich sytuacji ;) Na Garminie 595 to był standard :) , na XT jest ciut lepiej ale do ideału daleko :)
|
Cytat:
Skrócenie zabawy tylko przez serwisy które same generują GPX, np.: https://kurviger.de/ czy https://furkot.pl/ Cytat:
|
Dzisiaj XT zaliczył pierwszy lot na glebę :) Oczywiście centralnie pięknym błyszczącym ekranem na kamulce... I tu szok :) ani ryski na wyświetlaczu :)
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Będę mocował na tyle jakiś uchwyt do przeciągnięcia pętli żeby w razie wypięcia/upuszczenia przypadkiem nie sprawdzać ile razy można bezkarnie nim rzucać o kamienie... Uchwyt Touratecha jest już dostępny ale wychodzi ponad 550 zł więc kombinuję jak alternatywnie zabezpieczyć urządzenie przed wypięciem na trasie. Nie anty lepkie rączki, bardziej na zasadzie ubezpieczenia gdyby jednak raczył wyskoczyć z fabrycznego zapięcia. Może jakiś projekt 3D na drukarkę? Coś powyginam z aluminium? Swoją drogą jest kilka drobnych poprawek w nowym sofcie plus możliwość wyciszenia alertu o zmianach w ograniczeniach prędkości. I aktualizacja mapy drogowej. |
W sierpniu jak wrócę z wakacji będę miał uchwyt zamykany , na rurkę 12 mm. Do sprzedaży oczywiście. Około 250 zł .
|
Cytat:
|
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=126 |
To mocowanie jest drukowane 3D czy wtrysk?
|
Mój też już spadł z siedzenia motocykla na kamienie, nie wiem na którą stronę ale nie zauważyłem problemów. Napiszę jeszcze raz, nie obawiałbym się że Zumo wypadnie z oryginalnego uchwytu, przetestowane na 550, 660, 590 i nigdy się taka sytuacja nie zdążyła.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Wbrew pozorom po analizie porównawczej 590 z xt subiektywnie uważam że xt może być nawet mocniejsze niż uchwyt w 590. Życie zweryfikuje moje wrażenia ale stawiam dolary przeciwko orzechom że uchwyt nie wypuści ze swojego uścisku Zumo XT. Oczywiście zakładam że obudowa nowego Zumo jest wytrzymała
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka Cytat:
To byś oświecił błądzącego w wolnej chwili :P
|
Cytat:
Jakby ktoś z okolic Pieskowej Skały chciał dziś zobaczyć Zumo XT albo Ubaga od Neno na żywo, to jakoś pod wieczór zatrzymam się na noc na polu namiotowym 50.2485925, 19.7638997 :)
Dałem sobie w kość po sporej przerwie i muszę poleżeć żeby znów poczuć plecy... Kontakt telefoniczny będzie najszybszy. Forum poczytam dopiero w namiocie ;) |
Cytat:
Masz dalej to nawi ? |
Cytat:
Zaryzykowałem. Przez trzy dni dałem całkiem solidny wycisk fabrycznemu uchwytowi Garmina. Owszem, jak na moje możliwości więc np. bez topienia i skoków na hopkach ale trzęsło na tyle dobrze, że cieszę się z pójścia jutro do pracy żeby posiedzieć za biurkiem ;)
Nic nie odpadło, nic nie pękło. Chyba że jakaś elektronika w środku ale to czas pokaże. Urządzenie sprawnie poprowadziło i doprowadziło szczęśliwie do domu. Także w temacie uchwytów wybieram opcję fabryczną, a jako remedium na złodziei nawigacja do kieszeni przy każdym odejściu od motocykla. |
Robiliście ostatnio aktualizację w XT. Nie idzie zrobić u mnie "za Chiny" . Wywala przy 38 %.
Edyta: wczoraj w nocy 5 razy próbowałem , dzisiaj w ciągu dnia 19 razy, za 20 się udało. Dziadostwo :-) |
U mnie aktualizacje działają poprawnie. Od 1 strzała.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Jak nie idzie z urządzenia, to sprawdź przez aplikację Garmin Express na komputerze. O ile masz taką możliwość. U mnie też aktualizacja poszła bez problemu ale to było dobrych kilka dni temu. Możliwe że wciąż mają zgagę po włamie i zablokowaniu firmy...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:53. |