![]() |
Cytat:
Cytat:
Baterie LiFePo4 mogą spokojnie być ładowane 0,5C. wiec w teorii 2,5h jest od zera do pełna powinna się nabić. 50oC to już naprawdę gorąco, na tyle że ja zaczynam odczuwać to jako parzenie a nie jak ciepło. Z ciekawości znajdę chyba jakiś prosty termometr z zapisywaniem temp maks/minimalnej oraz sondą i spróbuję ją przyczepić do aku. |
mam jeszcze kwasówkę oem 2016r. i działa jeszcze spoko .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na razie kwasiak z 2016 r. trzyma się dobrze, a bywa, że moto stoi po 2-4 miesiące. Przebieg chyba w okolicach 58kkm. |
1 Załącznik(ów)
W DTR producent akusa litowego do NAT (Eliiy Power) wpisal:
Operating temperature range-10 deg. C to 65 deg. C Temperatura w puszce akumulatora to pierwsza rzecz ktora przyszla mi na mysl widzac GDZIE dokladnie jest zabudowany. Czy przekroczy te 65 stopni w czasie jazdy ? trudno powiedziec. A co do wspomnianej wczesniej wielkosci puszki na aku - znalazlem fotke ktora zrobilem "na wszelki wypadek" przy wyjmowaniu akumulatora (dlatego kable rozgrzebane). Na zdjeciu lezy na dlugim boku, tak jest montowany w puszce. |
Moje pytanie brzmi czy ktoś probowal włożyć puszke na akumulator z NAT 2016 w NAT 2019?.
Kompletna puszkę mozna kupic za 120zl. Przy takim rozwiązaniu mamy możliwosc jeżdżenia na litowo jonowym akumulatorze a w razie problemów wkładamy zwykłą, ogólnie dostępną baterię |
Cytat:
Obiecuję się poprawić w trosce o akumulator! :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Prawda Dario ! Mindfuck z mojej strony :) juz poprawiam
|
Już miałem kupować https://www.akumulatory24.pl/exide-l...-l-p-1517.html na szczęście znalazłem ten temat i w jednym poście zwróciłem uwagę na pojemność. Czytałem ulotkę kilka razy i porównywałem z AGM exide . Prąd rozruchowy AGM 200, pojemność nędzne 12, w li-ion 240 i 48. No w zasadzie nie ma się nad czym zastanawiać, tylko czy nie wybuchnie. Ale zaraz czy aby na pewno tam jest 48 Ah, niestety tak jak napisał kolega w którym kolejnym poście, owszem 48 ale Wh. Tym samym wracam do punktu wyjścia i zakupię chyba taniego ciężkiego kwasiaka.
|
Lionach lub LiFePo nie można mieć wszystkiego. Albo wydajność prądowa albo pojemność albo rozmiar i waga. Te aku nadają się do sprzętów bez zbędnego szpeju elektrycznego. Jedno ogniwo w rozmiarze 18650 ma wydajność 30A przy 4,1V. W obudowie trzeba zmieścić jeszcze ładowarkę z balancerem.
|
Witam ,dużo tu różnych poglądów i wiadomości .Proszę jak ktoś może podać jaki zamiennik do NAT 2018 litowo-jonowy (taki jak oryginał), jaki prostownik do niego .
|
Nie pomogę, ale mała dygresja: w dwu endurakach mam felipo4 i nigdy ich nie ładowałem. Fakt, motorki nie stoją nie latane również zima.
Co do starego postu Consigliero: prosty rachunek 12 Ah przy 12v to 144 Wh. Niemniej, o ile jest powyżej zera te akumulatorki, mam wrażenie, kręcą dłużej niż ołowiowe, pomimo potencjalnie mniejszej pojemności. |
Ja używam Optimate 4s / TM290. Polecili mi ją u 2 dilerów Hondy jako odpowiednik droższej wersji z nadrukiem Honda.
|
Dzięki,czyli ta ładowarka Optimate 4s / TM290. podłaczam i ładuję? Bez żadnych kombinacji ,gaśnie i naładowany.Sorry nie mam doświadczenia w tej technologii.
|
Tak jest. Jak naładuje a nie odłączysz to przejdzie w tryb maintenance i tak może stać ile chcesz.
|
Jak jest z żywotnością akumulatorków litowo jonowych montowanych w NAT od 2018 roku ? Padł już komuś taki prawidłowo eksploatowany, ładowany łądowarką dedykowaną ? Mam z 2018 roku właśnie , ładowarka dedykowna , zimowany w ciepełku i ostatnie dni tak jakoś słabiej kręcił. Teraz jest Ok , ale się zastanawiam czy nie kończy się już jego czas. Cena oryginału w ASO na dzień dzisiejszy to 1955 zł. Masakra :(
Zamienników praktycznie nie ma. Znalazłem niby zamiennik , ale o mniejszej pojemności. Montował ktoś może taki do NAT ? LInk poniżej: https://allegro.pl/oferta/akumulator...00-10558947032 |
Tak z ciekawości się zapytam, nie można normalnej baterii zastosować ?
|
Cytat:
|
Nie można ze względu na rozmiar kieszeni. Chyba ,że ktoś znajdzie żelowy o wymiarach 110x70x110.
|
Widziałem gdzieś na YT , że gość znalazł zamiennik
|
Ok. kumam, a ta bateria nie jest przypadkiem zrobiona z ogniw takich jak w ev są stosowane ? O co mi chodzi, mój kolega zrobił baterię do CT właśnie z ogniw leafa gdzie na niej przejechał już 20kkm, gabarytowo jest mniejsza od oryginalnej baterii i prądu nie brakuje.
|
Cytat:
|
Ale 2017 to żelowy masz.
|
Tutaj jest zamiennik.
Oryginał HY110 ma pojemność 6Ah ,a zamiennik 5Ah. |
Tu inny zamiennik
https://www.youtube.com/watch?v=Oa_nS_ZvKRg |
Dzieki bardzo za info.
|
Mam taką listę różnych aku:
Yuasa YTZ7S Earth-X ETX12A YTZ7-RE-START Eliiy HY93-C Shido LTZ8V Shorai LFX14L2-BS12 Antigravity YTZ7-8 JMT 707.01.06 Nie sprawdzałem osobiście. |
Cytat:
|
Nie wiem czy komuś się przyda taka informacja ale podczas długiego weekendu majowego oryginalny akumulator litowo jonowy z 2019 roku odmówił współpracy.
Jako, że za granicą sporo czasu (i pieniędzy) wymagałoby znalezienie tego ustrojstwa, podjechałem na jakiś włoski złom i za 10 euro kupiłem akumulator z samochodu Peugeot o pojemności 55Ah. Zamontowałem go na siedzeniu pasażera pasem i połączyłem kablem YDY 2x1,5mm z klemami (ważne aby nie była to linka tylko drut). Przez tydzień motocykl jeździł i odpalał jak złoto. |
Żadna filozofia , forumowy kolega też AT wracał z samochodowym na siedzeniu z trasy.
Rodzaj przewodu nie ma znaczenia, plecionka bardziej uzasadniona niż drut. |
w cbf 1000 często padały altki i właśnie z samochodowym Aku to była opcja na powrót na kołach :)
pozdrawiam Marcin Jan |
W połowie 2019 roku w swojej CRF1000L wymieniłem fabryczny ołowiowy aku Yuasa na LiFePO4 (BC Lithium Battery, BCTZ14S-FP-S):
https://bcbattery.co.uk/products/bct...ithium-battery Niestety dzisiejsza niedzielna przejażdżka dała mi do zrozumienia (moto początkowo nie chciało odpalić mimo, że aku było ładowane kilka dni temu) iż aku pomału kończy swoje życie. Wszystko pewnie głównie z powodu trackera, który mam w moto, ale też pewnie z niewielkiej ilości km zrobionych w ostatnich latach (choć starałem się w miarę regularnie aku ładować) Niby mogę to aku kupić ponownie w cenie 100 - 120 funtów (bo w sumie złego słowa o tej baterii nie powiem), ale może macie jakieś inne propozycje (w podobnej cenie) na dzisiaj do wsadzenia do CRF1000L? |
A z ciekawości fabryka jakie dedykuje akumulatory w oparciu o system ładowania który jest w CRF?
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Hmm,
Ja lichej budowy jestem (nie mam nawet 70kg :D) i tak sobie zawsze podchodzę do tego że, każdy kg ujmowany z masy moto (a to wersja DCT) jest przydatny. Ale z drugiej strony moto ma gmole i inne dodatkowe duperele, które swoje też ważą :p, więc może i rzeczywiście dać sobie spokój i kupić 'ołów'. Z ciekawości, jaki to aku był z tej historii w Rumunii? |
Takie same akcje mieliśmy też w Kirgistanie z LiFePo4.
Może to przypadek ale ołowiane działały bez zarzutu. |
Cytat:
z Larssona Skyrich, może teraz są lepsze. Dla mnie też ten motocykl nie jest lekki, ok 200kg byłoby optymalnie |
|
Kupował ktoś ten kitajski zamiennik, ewentualnie jakikolwiek możecie polecić do CRF 2018?
|
1 Załącznik(ów)
Podłącze się do pytania, bo ATAS jest 2018 i wciąż oryginalny aku
ELlly Power. Ale "zimowane" w domu/piwnicy :) Podłączyłem go teraz do CTEKa MXS5.0 na tryb moto - choć jak patrze to MXS jest do akumulatorów PB i AGM. Nie zaszkodze mu ? |
Akumulator Litowojonowy
Sprawdź czy napewno ta ładowarka jest dla Twojego akumulatora.
W atas 2018 jest akumulator litowo-jonowy. Taką opcje wyboru akumulatora powinna mieć ładowarka . |
Mnie to cały czas zastanawia.. czy crf z 2018 ma inny regulator napięcia niż wcześniejsze roczniki? Bo jeżeli nie to:
1. Akumulator litowy ma elektronikę w środku (balansery ogniw itd), która go pilnuje. 2. Jeżeli jest taki sam regulator jak do akumulatorów PB - to zwykły prostownik nie powinien mu zaszkodzić - ze względu właśnie na punkt 1. Jak mój aku wyzionie ducha to go przetnę i zbadam sprawę. |
Dostałem kiedyś przy zakupie opon ładowarkę bridgestone 3x, wg internetu to jest to samo co oximiser 3X. W instrukcji brak informacji czy ładuje akumulatory litowo-jonowe. Napisałam do intercars i twierdzą że można ładować.
I tu moje pytanie czy ta ładowarka jest odpowiednia do akumulatora llitowo-jaonowego czy sprzedawca kit wciska |
Ładowałem LiIon tym wyżej wskazanym CTEkiem MXS5.0 a on nie jest dedykowany do LiIon. Naładował i nic się nie działo.
|
Ja ładowałem wielokrotnie lidlowym i nadal żyje ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:59. |