![]() |
Miałem kiedyś to cudo w Bergu. Pod spodem szybko robił się żużel i rysował lagi a ponadto w lekkim liściu mimo że nie jestem miszczem offroadu ale czuć było inną pracę zawieszenia z tymi skarpetami. Poszły w krzaki.
|
Cytat:
|
Skarpety w liściu mają sens ale tylko wtedy gdy są na rzepy i po każdej jeździe ściągasz je i czyścisz całość. Jeżeli są na stałe to powodzenia, niejeden już na FAT zniszczył golenie i panewki.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Właśnie o tym mówię. Ja w ciągu 3 lat 4 razy robiłem lagi w dwóch liściach z upsem. W tym raz robiłem z panewkami. Nie miałem wtedy skarpet i błoto darło po uszczelniaczach. Liczę na to że pod skarpetami zbierze się ten mniej inwazyjny syf: pył a nie cement z zaschniętego błota.
|
Ja rozumiem, że w krótkich i odslonietych syf może wejść pod nie i rysować, ale jak są na całej długości i spięte trytytki to błoto raczej pod spód nie wejdzie, może być pył, ale on to i jest bez skarpet.
Może i chodzi zawias ciut utwardzony, ale bez przesady |
Do katełemów podobno dobre jest coś takiego.
http://allegro.pl/skf-zestaw-suwakow...392514842.html |
Przy skarpetach dłużej wytrzymują uszczelniacze ale za to pięknie wyciera/rysuje się gładź lag i wtedy to dopiero koszty.
|
Podobało mi się kiedyś porównanie jakie Mada napisał o tych skarpetach na lagi - bardzo ale to bardzo obrazowe było.
|
a czy nie można jakoś zabudować dookoła rur, przecież błoto dostaje się głównie od strony tylnej. Oryginalny błotnik osłania rurę od przodu i tyle z niego pożytku.
|
A takie coś ktoś stosuje, stosował ?
http://allegro.pl/narzedzie-do-czysz...d=201#imglayer Zastanawiam się nad kupnem. |
Cytat:
https://youtu.be/E6dq4r5CCRI Zagladnąłem dziś pod skarpety, idealnie gładko i idealnie czysto |
Na filmie nie ma upsa po za tym widać, że człowiek jeździ ja pustyni a nie po błocie gdzie zawias dostaje najbardziej po garach
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Trudno, zostanę przy swoim, gównianego błota będę unikał
|
Tak jak pisze voxan69, lagi/uszczelniacze najbardziej niszczy błoto a już najbardziej to które na nich zaschnie.
|
I rozumiem, że skarpety sprzyjają zasychaniu błota, Oki niech będzie.
|
Nie sprzyjają, tylko jak się już pod nie dostanie to skarpeta jeszcze przyspiesza proces wycierania lag.
|
Na szczęście neoprene długo trzyma wilgoć, szybkie zaschnięcie nie grozi hehe
|
Za to grozi korozja. :)
Wysłane przy użyciu Tapatanka |
Cytat:
|
dali by normalne zawieszenie i byłby spokój.
|
Spróbujcie założyć zielone SKF-y w enduraku wytrzymują o wiele więcej niż Ariete czy inne.
|
Cytat:
|
4700 na budziku i prawa laga posikała się lekko brudząc dół. Kolocki się uchowały.
Zastanawiam się czy użyć sealdoctora czy od razu zgłaszać na gwarancję. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
Nie wiem Pany jak Wy użytkujecie te skarpety, ale mam od paru lat i żadnego syfu od spodu niestwierdziłem. Dobrze zaciągnąć trytki i jak skarpeta nieuszkodzona to błoto nie ma prawa się dostać.
|
Bo skarpeta i skarpeta to różnica, dość pewnie miała krótkie i na rzepy, a powinny być długie i zszyte.
|
Mam Acerbisy neoprenowe zszyte. Raz do roku wypiorę je i od 3 lat mi służą bez negatywnych emocji ;)
|
Cytat:
|
Wp 43 ups
|
Cytat:
|
Mam Tak samo w czelendzu i od 20tys km xero jakichs wyciekow.
|
Przekonaliście mnie. Zamówiłem.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
może jakiś link?
|
Hmm. A to serio jest az tak zle z tymi przodami we współczesnych motocyklach? Mój XTek ma ponad 200 tys. km, olej w widelcu wymieniałem może ze dwa razy, uszczelniacze może z raz. W zyciu nic nie pociekło.
No ale ja to zawsze się brzydziłem terenem i po każdym wjechaniu w jakas dziure zatrzymuje się, glaszcze go po baku, przepraszam go i szeptam kilka czułych slowek. |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
ok, dzięki
|
Jakby nie uznali na gwarancji to nadal polecacie skfy zielone?
Są gdzieś dostępne w PL? Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka |
Słyszałem opinię, że różnica w cenie nie daje aż takiej przewagi nad zwykłymi, jeżeli przewidujemy serwis co 20000 km. Ja założyłem zwykle, ale nie hondowskie, znaczy Pekaes mi zamontował 😀
|
athena jest bardzo dobrym zamiennikiem i sprawdza sie w enduro,od bardzo długiego czasu montuje jedynie te uszczelniacze,chyba ze klient chce inne
cena jakość wyśmienita |
Cytat:
|
ariete też są ok
|
Cytat:
No to przecież piszę że Athena cena jakość najlepsze,spokojnie wytrzymuja 20 tys km, są tańsze od ariete i lepsze... w cenie do 30zł nie ma lepszych uszczelniaczy i za firmę nie opłaca się bulić jak za zboże.. W kilkunastu motocyklach znajomych trzymają po 3 lata i długie przebiegi wytrzymują,lepszych rekomendacji nie trzeba... Samo to że sa w stanie przeżyć 2 lata w motocyklu enduro dobrze świadczy o jakości. Zresztą zaglądnij do pudełka Atheny a zdziwisz sie co tam ujrzysz :D Jest coś takiego jak odpowiednio wykonany serwis zawiasu który tez w dużej mierze odpowiada za trwałośc uszczelniaczy.. Dla nie wierzących zagadka jaka firma robi dla atheny uszczelnicze? |
Cytat:
|
Cytat:
wiem.. Athena do niektórych modeli posiada wersję z uszczelniaczami NOK - co jest oznaczone już w indeksie produktu Tourmax to także NOK a czasem KYB TP też w miarę się sprawują oczywiście nic nie pomogą nawet najlepsze uszczelniacze gdy rura ma uszkodzenia |
Cytat:
Zrobili to gratis. Miło :) Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
Panowie jaki jest rozmiar uszczelniaczy? Kupiłem na zapas Atheny w Larssonie ale facet nie był pewien, czy to dokładnie te...
|
hmmm... w katalogu atheny nie ma takiej pozycji. szukam dalej...
http://www.athenaparts.com/eng/model...0l-africa-twin tu dedykowany produkt SKF z wysokoscia 11.2 inni robia 11.0: https://www.extracross.com/Suspensio...ml?language=en takze widac bardzo popularny. w katalogu Larsona nie ma pod CRF1000 wiec kolejny raz maja cos o czym nie wiedza ze maja... reasumujac najrozsadniej jest kupic zestaw Athena/NOK ktory w Larssonie ma numer: 5201020. |
Dziękuję Szynszyllu. To wymienię, bo mam 5200090. wymiary 45x57x11
|
Ja jak sobie będę przez zimę wymieniał olej w lagach to założę zielone SKF.
No to teraz jaki olej lać hąda zaleca chyba 7,5? |
1 Załącznik(ów)
instrukcja podaje 10W. SKF chwali sie jakimis przemyslanymi patentami podnoszacymi trwalosc i szczelnosc:
http://ruggedroads.co.uk/SKF-Fork-Se...rica-Twin-2016 instrukcja strona 432 |
3 Załącznik(ów)
Załącznik 83927
Załącznik 83928 Wczorajsze harce i ich efekt. Wydaje mi się, że same uszczelniacze załatwiłem dwa tygodnie temu beskidzką gliną. Załącznik 83929 Wczoraj już w połowie dnia czułem, że przednie hamulce jakby przestają mi hamować, widocznie już ciekło mi na tarcze, jak poskakałem dobiło i wywaliło i olej już grubo. Wracałem do domu na samym tylnym heblu, na szczęście, że dałem nowych klocków tylko dojeżdżałem stare, bo były by na śmietnik. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:37. |