Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Jazda po lesie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20514)

redrobo 01.04.2014 21:10

W lasach na podlasiu widac jak te drogi sie buduje, pamietam drozki sprzed kilku lat, ktore po rozbiciu ciezkimi transportami drewna zmienily sie w pasma polmetrowych bagnistych kolein. Naprawa polega na wybudowaniu niemalze regularnej autostrady z malymi petlami nawrotowymi, parkingami i skrzyzowaniami... Szerokosc takiego traktu ma minimum 15 metrow. Kiedys bylo 5. Brakuje jeszcze polbruku i toitoi:) bo przeciez kierowca musi sie gdzies odlac.

NaczelnyFilozof 01.04.2014 21:55

4 Załącznik(ów)
Aż wyciąłem zdjęcia z czeluści dysku.

Z cyklu jazda po lesie u nas w Nadleśnictwie. Wiadomo. Jak w dzień roboczy jest zrywka, to nikt normalny tam sie nie powinien pchać. Ale w weekendy lub popołudnia tam nikt nie pracuje.

Załącznik 47108

4km ślicznego asfaltu. Zakaz ruchu. Nie wolno wjeżdzać bo można zniszczyć asfalt.

Załącznik 47109

2 km ślicznego asfaltu. Zakaz ruchu. Ale w sezonie grzybowym i tak kupa samochodów dojeżdza na sam koniec bo jest tam wieeelki parking na końcu.

Załącznik 47107

2km off. Szuter + kamienie. droga nadleśnictwa przez lasy. Brak zakazu ruchu. Ludzie proszą o ulepienie asfaltu na tym bo w środku drogi jest 5 domów.

3km off szuter + kamienie. Droga nadleśnictwa przez lasy. Brak zakazu ruchu. Ludzie też proszą o asfalt bo jest tam kilka domów po drodze.

Vladimir 18.06.2014 17:05

Uwielbiam wycieczki rowerowe po lasach!!! Grunt to tylko dobrze zabezpieczyć się przed komarami, ale ja mimo to kocham takie wypady ;))

Poncki 09.05.2018 09:58

http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje...eciu-wykroczen

motomax 09.05.2018 10:23

musieli być wyjątkowo nadgorliwi w jednej trasie

Pachlęcie 21.09.2018 10:49

A spotkaliście się kiedyś z naciągniętą linką w lesie, mniej więcej na wysokości głowy, żeby odstraszyć motocyklistów? Czyste kretyństwo...

motif 21.09.2018 11:06

wystarczy mocną kominiarke nosic.

wojtekk 21.09.2018 11:07

Fakt. Jedno większe a drugie mniejsze. Ale oba. Pełna zgoda.

Cytat:

Napisał motif (Post 601577)
wystarczy mocną kominiarke nosic.

Pozostaje mieć nadzieję, że duża część czytelników NIE postanowi sprawdzić w praktyce sensowności tej rady...

CzarnyCzarownik 21.09.2018 11:15

Ktoś na początku pisał o Kanadzie ...

W Czarnogórze się jedzie do parku narodowego i można sobie jeździć, facet sprzedaje za 3 euro bilet i otwiera szlaban. Można rozbić namiot pod schroniskiem i wypić piwko bez problemu lub na dziko.

W Albani natomiast dostałem mandat w parku narodowym na 100lek (<1eur) :D

motomax 21.09.2018 16:16

1 Załącznik(ów)
Jakby ktoś nie wiedział co w lesie czyni największe szkody to jest ten potwór 8 tonowy.

wojtekk 21.09.2018 16:43

Motomax. Nie tylko .quady. Motocykle. Terenówki.

heniekstar 21.09.2018 19:11

To nie szkody.
To gospodarka leśna.
Wkalkulowane.:D

Tank 22.09.2018 06:06

Ten potwor niszczy, ale w miejscu wyrebu i zwózki, a nie gdzie popadnie i bez sensu

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

ivenhoe 22.09.2018 08:11

Cytat:

Napisał Tank (Post 601682)
Ten potwor niszczy, ale w miejscu wyrebu i zwózki, a nie gdzie popadnie i bez sensu

dla zwierzyny w lesie jest to totalnie bez sensu.

Piterm123 22.09.2018 13:32

Cytat:

Napisał graphia (Post 370175)
chcesz pojeździć? posadź 100 drzewek za 3 godziny rycia :)

jest to jakieś rozwiązanie :)

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 370305)
Masz żal, że jako nieliczni w branżach zarabiają normalne pieniądze? Raczej należy mieć żal do pozostałych, że płacą 800 zł/miesiąc

Ot i prawda o "PRYWATACH"

Ja tam myślę że jadący off turysta bez ryczącego wydechu trzymający się leśnego duktu jest jak naj bardziej ok.
Natomiast te wszystkie dziki ryczące z 5km być karani drakońskimi karami.
Jak już chcą się wściekać to poszukać toru i tam pokazać co się umie , bądź się myśli ze umie.
To jest tak jak z ogniskiem w lesie ,żeby se kiełbaskę upiec i z ogniskiem na 5 hektarów.
Trzeba edukować ludzi a nie im zakazywać bo tak łatwiej
Las jest dla wszystkich i z rozumem.

motif 22.09.2018 14:04

+! dokładnie tak, las jest dla wszystkich a nie "państwowy", co to znaczy zreszta...

ARG 22.09.2018 22:28

Nie zgadzam się, lasy jak nazwa wskazuje powinny być tylko dla leśników :)

motif 22.09.2018 22:37

Cytat:

Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu,

Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi,

Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi,

Omijam koralowe ostrowy burzanu.

Już mrok zapada, nigdzie drogi ni kurhanu;

Patrzę w niebo, gwiazd szukam, przewodniczek łodzi;

Tam z dala błyszczy obłok - tam jutrzenka wschodzi;

To błyszczy Dniestr, to weszła lampa Akermanu.

już nawet Mickiewicz pisał o jeżdżeniu po łąkach i lesie na motocyklu.

Adagiio 23.09.2018 09:10

Od ostatniego razu jak tu zaglądałem, widuję więcej ekozjebów w lesie, rozwieszonych linek i dech z gwoźdźmi podobna ilość, przyrost dróg technicznych postępujący, zul zostawia po sobie jeszcze większy syf jak kiedyś, las co raz rzadszy i widoczność zdecydowanie się poprawiła.

next22 23.09.2018 16:19

Las dla wszystkich? https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a1794678df.jpg

Vee 23.09.2018 17:36

4 Załącznik(ów)
W lesie jeżdżę dużo i jeżdżę często. Przede wszystkim turystycznie.

Załącznik 83314

Trzymam się kilku zasad takich jak:
1) Wjazd w punkcie A, wyjazd w punkcie B. Żadnego upalania w jednym miejscu.
2) Poruszam się drogami leśnymi. Nie oram ściółki itp.
3) Omijam obszary o wyższej wrażliwości jak ostoje zwierząt, rezerwaty itp.
4) Pieszy/rowerzysta na horyzoncie - zwalniam do tempa marszu. Zawsze się ukłonię i 9/10 osób, które mijam mi się odkłoni. Totalnie zero agresji z obu stron. Często trafia mi się okazja do krótkiej pogawędki, jak kogoś spotkam na jakimś postoju.

Załącznik 83315

Będzie tak ze 3 lata jak przemykam cichcem po lasach i nie trafiłem jeszcze (i oby tak zostało) na żadne dechy nabijane gwoździami, linki czy wkurwionych ludzi, którzy chcieliby mnie linczować.

Załącznik 83316

Wszystko jest dla ludzi, jeśli się podchodzi do tematu zdroworozsądkowo.

Załącznik 83317

Z fartem. :at:

ivenhoe 23.09.2018 18:44

no jak sie z kulturą podchodzi top tematu to się jest z kultura traktowanym.
Poza tym, samemu zawsze łatwiej się przślizgnąć niż w hordzie gdzie sie zawsze znajdzie jakiś idiota z głośnym wydechem..

ARG 23.09.2018 19:57

@Vee A czym tak ładnie umazałeś tablicę?

Zmyler 23.09.2018 21:06

Cytat:

Napisał ARG (Post 601883)
@Vee A czym tak ładnie umazałeś tablicę?

Bardzo dobry patent.

Tomas_XRV 23.09.2018 21:14

Jak będzie tłusta tablica to się samo upaćka ;)

ARG 23.09.2018 21:24

O tym nie pomyślałem ;)

Vee 23.09.2018 22:39

Cytat:

Napisał ARG (Post 601883)
A czym tak ładnie umazałeś tablicę?

Naturalny kamuflaż leśny. ;)

Vlad Palinka 25.09.2018 21:47

Cytat:

Napisał Vee (Post 601928)
Naturalny kamuflaż leśny. ;)

stosowany także w moich stronach ;)

PawelM. 26.09.2018 11:07

Vee jak dla mnie idealne podsumowanie i opis, który również i u mnie się sprawdza

motif 26.09.2018 11:26

to jest bardziej efektywny sposób

https://i.pinimg.com/originals/12/8e...49e0f2cac8.jpg

Afro_BAU 26.09.2018 14:39

Podobno RODO zabrania stosowania kamer w lasach i wszystkie zniknęły.

motif 26.09.2018 14:53

Cytat:

Napisał fafruk (Post 602467)
Podobno RODO zabrania stosowania kamer w lasach i wszystkie zniknęły.

i służbom leśnym oraz policji legitymować też nie wolno bez zgody pisemnej zainteresowanego.

wojtekk 26.09.2018 14:58

Cytat:

Napisał motif (Post 602469)
i służbom leśnym oraz policji legitymować też nie wolno bez zgody pisemnej zainteresowanego.

Skąd te mądrości? A ... może jednak będziemy się trzymać wątku?

Ziarko 26.09.2018 15:02

Cytat:

Napisał motomax (Post 601629)
Jakby ktoś nie wiedział co w lesie czyni największe szkody to jest ten potwór 8 tonowy.

czyli rozumiem że masz pretensje do garbatego że dzieci ma proste? On też orze
https://i.ytimg.com/vi/kUbqWIzp6dg/maxresdefault.jpg

ale przecież Tobie nie pozwoli. A tu terenówki sobie wjechały. na czyjeś pole... Bo skoro rolnik może to ja też.... pany się znalazły...
https://limanowa.in/app/default/asse...g?v=1536144431

motif 26.09.2018 15:08

mówimy tu o motocyklach terenowych a nie quadach czy ciężkich jeepach i tatrach. Motocykle szkód nie czynią żadnych,w zasadzie im szybciej jadą tym mniejsze szkody...

wojtekk 26.09.2018 15:15

Cytat:

Napisał motif (Post 602477)
mówimy tu o motocyklach terenowych a nie quadach czy ciężkich jeepach i tatrach. Motocykle szkód nie czynią żadnych,w zasadzie im szybciej jadą tym mniejsze szkody...

Acha. A hałas ? Zderzenie ? A rycie ? W ogóle ?

tommi 26.09.2018 15:22

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 602478)
Acha. A hałas ? Zderzenie ? A rycie ? W ogóle ?

Chyba już czas moderować forum działkowca czy tam miłośników leśnych treli ;)

wojtekk 26.09.2018 15:25

Cytat:

Napisał tommi (Post 602480)
Chyba już czas moderować forum działkowca czy tam miłośników leśnych treli ;)

Nie rozumiem. Możesz rozwinąć dla prostego człowieka jak ja ?

Twierdzenie, że motocykle nie robią sKody w lesie nie jest prawdziwe. Gadałem z leśnikami .pokazali szkody. A teraz możesz merytorycznie a nie ad personam (po prostu: czepiając się człowieka a nie problemu) się odnieść ?

tommi 26.09.2018 15:28

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 602482)
Nie rozumiem. Możesz rozwinąć dla prostego człowieka jak ja ?

Twierdzenie, że motocykle nie robią sKody w lesie nie jest prawdziwe. Gadałem z leśnikami .pokazali szkody. A teraz możesz merytorycznie a nie ad personam (po prostu: czepiając się człowieka a nie problemu) się odnieść ?

Do czego się odnosić? Jeździłem po lesie, jeżdżę i jeździć będę. Z głową. Debilom w każdej dziedzinie mówię nie - tyle.
Miałem też przyjemność jeździć więcej niż raz z Tobą po lesie stąd heheszki nt. Twojej przemiany.

Ziarko 26.09.2018 15:29

Przepis jest stary zakazujący jazdy po "lesie". LP jako cwaniki wiele dróg "dr" szybko zamienili na "Ls" z powodów głównie podatkowych. Konsekwencją tego jest przejazd drogą leśną - jak po lesie a więc zagrożony karą. LP nie ma i nie miało żadnego interesu w utrzymywaniu takiej drogi jako "dr". Ustawa o lasach zezwala im w celach gospodarczych poruszać się pojazdami silnikowymi po lesie, więc dla przeciętnego turysty jest problem, czasem znaczący.

Jednakże, medialnie, problem ze skargami i akcjami STOP CROSS STOP QUAD - to powodują sportowcy na quadach i crossach w lesie, a turysta na motocyklu to tylko ofiara problemu wywołanego przez nich.

wojtekk 26.09.2018 15:31

Tommi. Ale widzisz - to były drogi legalne. Mialem na gps je zaznaczone. Mogło się zdarzyć na nielegalu. Jeżeli tak to się nie wypieram i nie jestem z tego dumny.

mirkoslawski 26.09.2018 15:35

Sam tytuł jest lekko "stronniczy" - bo jak rozumiem, każdy, nawet Ziarko czyli reprezentant LP widzi różnicę w jeździe "po lesie" i jeździe "po drogach w lesie". Sam czasem jeżdżę (jeździłem :() "po lesie" ale zawsze było "po drogach w lesie". Nawet wtedy mam świadomość, że jest to nie do końca dobre...choć nie zrobiłem tam szkód większych niż samolot czy paralotniarz, który przelatuje dużo poniżej AGL, na którym być powinien.
Sam jestem zwolennikiem edukowania ludzi ale i nieuchronności kar z jednym małym "ale"...prawo powinno być dla ludzi a więc i dla użytkowników lasu, nie tylko jego nadzorców (bo LP są nadzorcami). Na razie jednak mam wrażenie, że mało jest dobrych dyskusji a dużo więcej przepychanek, które wlewają cement do betonowania swoich stanowisk - LP się bronią przed czymkolwiek nowym a wszelkiej maści "offrołdowcy" chcą coraz więcej wolności. Kary powinny być nieuchronne i odstraszające ale składanie na nie leczniczych właściwości dla całego offrad-społeczeństwa jest utopijne. Kary nie są jedynym a już na pewno nie najlepszym elementem wychowawczym.
W moim odczuciu wszystkie drogi w lasach powinny być udostępnione dla motocykli spełniających normy hałasu a złapanie na jeździe poza drogami lub sprzętem niezarejestrowanym lub niespełniającym norm surowo karane ALE wcześniej nasze dzieci powinny mieć od nas przykład, jak zachować się w lesie, nad rzeką - tak ot, jak człowiek.

tommi 26.09.2018 15:39

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 602485)
Tommi. Ale widzisz - to były drogi legalne. Mialem na gps je zaznaczone. Mogło się zdarzyć na nielegalu. Jeżeli tak to się nie wypieram i nie jestem z tego dumny.

Ja przez las na azymut też nie jeżdżę. Nowych szlaków nie przecieram. Jeżdżę po wytyczonych drogach/ścieżkach. Szkód/hałasu większego nie robię niż banda popijących grzybiarzy/szkolnej wycieczki na spacerze (tak, sam zbieram grzyby i mam dzieci)
Jeżeli będę musiał zapłacić mandat to zapłacę. Spotkałem raz leśniczego - pogratulował, że nie uciekałem, a zatrzymałem się porozmawiać - wpisał mnie w kajet i umówiliśmy się, że przez rok się nie zobaczymy na jego terenie. Słowa dotrzymałem.
Wszytko jest dla ludzi, a że nie wszyscy są idealni...
;)

heniekstar 26.09.2018 15:40

Ziarko
Zdjęcie, które wkleiłeś, daleko ma się od tego co napisałeś.
Na jodłach od rozrzutnika to już raczej nikt nie jeździ, a takie są ślady.
Zresztą:
https://limanowa.in/index.php/aktual...samochody/5198
:umowa:

Cezarus 26.09.2018 17:38

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 602475)
czyli rozumiem że masz pretensje do garbatego że dzieci ma proste? On też orze
https://i.ytimg.com/vi/kUbqWIzp6dg/maxresdefault.jpg

ale przecież Tobie nie pozwoli. A tu terenówki sobie wjechały. na czyjeś pole... Bo skoro rolnik może to ja też.... pany się znalazły...
https://limanowa.in/app/default/asse...g?v=1536144431

Ziarko ....nie lubię jak ktoś dla podparcia swoich racji próbuje wciskać ludziom kit . Ślady na drugim zdjęciu zrobiła firma poszukująca ropy naftowej: https://limanowa.in/index.php/aktual...samochody/5198

Adagiio 26.09.2018 17:54

Mi też rozjechali i łąkę i ścieżki w lesie, dwa miesiące ryli jak dziki po polach i lasach terenówkami. Jak przyszli po zgodę to nie było mowy o jeździe, tylko o zakładaniu czujników z przewodami na 2/3 tygodnie.
Wszystkie drogi dojazdowe do pól w okolicy rozpizgane, w lesie koleiny po kolana. Ludzie są tak wkurwieni że następnym razem nikt we wsi nikomu na nic nie udzieli zgody.

consigliero 26.09.2018 18:20

Mam propozycję , zapraszam do siebie na pole, chętnie użyczę miejsca. Oczywiście moim ukrytym celem jest rekultywacja terenu, pojawiło się sporo samosiejek i jeżeli nie wy, to czeka mnie w przyszłości użycie odpowiedniego sprzętu. Teren jest mocno pochylony i można się wyszaleć. Lokalizacja gmina Wielka Wieś , Wierzchowie, otulina Ojcowskiego parku narodowego.

ivenhoe 26.09.2018 18:26

pustynia błedowska zaprasza bo się boją że zarasta...

heniekstar 26.09.2018 18:45

Cytat:

Napisał consigliero (Post 602523)
Mam propozycję , zapraszam do siebie na pole, chętnie użyczę miejsca. Oczywiście moim ukrytym celem jest rekultywacja terenu, pojawiło się sporo samosiejek i jeżeli nie wy, to czeka mnie w przyszłości użycie odpowiedniego sprzętu. Teren jest mocno pochylony i można się wyszaleć. Lokalizacja gmina Wielka Wieś , Wierzchowie, otulina Ojcowskiego parku narodowego.

To od razu stwórz regulamin i daj do podpisania.
W razie" w" z automatu masz przerąbane.
:D

Gilu 26.09.2018 19:04

Cytat:

Napisał heniekstar (Post 602527)
To od razu stwórz regulamin i daj do podpisania.
W razie" w" z automatu masz przerąbane.
:D

"w" czego i dlaczego przerąbane?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:04.