![]() |
Cytat:
Kiedyś się połaszczyłem na sprężyny EBC , owszem jak tarcze były już słabe to dało mi sezon dokończyć ....... ale potem to wywaliłem z obietnicą nigdy więcej. Jeśli już kiedyś to oryginalne. EBC warto zabrać na koniec świata na zapas gdyby tarcze podupadły i trzeba było jakoś wrócić. |
Nic mi nigdy nie wyrwało... No i ja to jestem kawał chłopa, silny jak tur, głupi tez jak tur i nie przeszkadzało mi ciężej chodzące sprzęgło ;) A dodatkowe jebnięcie z klamy zawsze cieszy ;)
|
Aaaaa no chyba że tak .....:)
|
Może hydrauliczne sterowanie sprzęgłem rozwiązało by problem twardych sprężyn? Widziałem gdzies zestawy zastępujące linkę sprzęgła. Ktoś testował takie rozwiązanie?
|
Problem twardych sprężyn rozwiązuje siła tura w przedramieniu
;) |
Wkrótce rozpocznę testowanie takiego zestawu na XR600. Jak już coś będzie wiadomo to dam znać.
|
Dzięki za podpowiedzi .
Cytat:
A więc tak - dzisiaj przyszedł klucz elektryczny ( 170 zł niby 700 NM)- odkręcil śrube centralna kosza w 1 sekundę . Dosłownie . Tarczes przęgłowe / przekładki nie wyglądają źle . Nie wiem czy wymieniac wszystko czy tylko sprężyny nowe . https://images81.fotosik.pl/431/ccd744ca516c179egen.jpg I jeszcze pytanie - do czego jest ten pierścień , najcieńszy , drugi od góry - jaka jego rola ? W DR pamiętam wywalało się jakieś pierścienie i dzięki temu sprzęgło nawet zajechane , dobrze pracowało bez uslizgów . https://images82.fotosik.pl/431/d0f9251ee16275c6gen.jpg |
Ta "blaszka" to sprężyna. Zostaw ją i załóż odpowiednio. Ja w dwóch moto zakładałem tarcze versah, sprężyny oryginał i przekładki EBC. Zalewam to IPON-em i zapominam o sprzęgle. Chodzi taki zestaw lekko jak ze wspomaganiem.
|
Szukam i nie mogę się doszukać a pdf-u nie odczytam bo acrobat nie chce na moim kompie chodzić :dizzy: Jaki Rozmiar tarcz kwalifikuje je do wymiany - poprzedni właściciel twierdzi że je robił a bez sensu żebym brał nowe skoro tak faktycznie było . Wszystkie tarcze mają grubość jednakową tj 2.74 mm plus, minus setka dwie. Nie wiem czy taka grubość mają tarcze nowe czy zajechane . :mur: Przekładki wyglądają na raczej nowe i bez zadnych wżerów .Sprzęgło nie było jakieś tragiczne , ale powyżej 5 tys czasem ślizgnęło się jak się postarałem . Głowa mnie juz boli od tego - w maju chcę tą babką pojechać w Rumuńskie góry, mimo że w garażu stoi dr 650 i rd07 jeszcze . I się zastanawiam czy wymieniać całość , ( czy jest sens ) czy jakieś ciut mocniejsze sprężynki jej kupić .
|
A może masz "spalone tarcze"?
|
Trójki mają jakieś inne tarcze bo moje stare tarcze z siódemki mają grubość 4,0mm?
|
Nie wiem jak wyglądają niespalone , ale moje maja taką świecącą powierzchnię, ciemnobrązową . Czyli nawet jak mają grubość ok a sa przypalone to lipa ?
|
Czyli co ? najlepiej wymienic wszystko , bez dziadowania ?
|
Jak chcesz się zachwycać jazdą i widokami a nie myśleć kiedy sprzęgło zacznie w górach ślizgać to ...
|
Racja .To teraz pytanie które z dostępnych warto zakupić ( tarcze i sprężyny ) chcę żeby chodziło to normalnie i bezproblemowo .
http://sklep.olekmotocykle.pl/pl-PL/...g%C5%82o/log/1 |
Cytat:
|
Zabrałem się za składanie sprzęgła i mam pytanie na szybko . Chodzi o poskładanie tarcz i przekładek w koszu a najbardziej o ostatnią najmniejszą tarczę -jak ma być włożona w kosz . Tak samo jak pozostałe , czy w to wyfrezowanie w koszu ? Tarcza nr 7.
http://transalp.riderparts.pl/img/parts/90236HA0000.jpg Chodzi mi o to czy ma wejść tak jak reszta tarcz czy nie tak jak reszta :) Tak jak na zdjęciu ? https://olxpl-ring12.akamaized.net/i...ska_rev006.jpg |
Ostatnia inaczej niż pozostałe.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ps: mam rd07a z 2000 roku. Z góry dzięki za odpowiedź. |
Zrzucic prawy dekiel.
Rozebrac w mak. Poogladac = pomierzyc. porownac z limitami serwisowymi Sprawdzic lozysko walka wchodzacego do skrzyni. Wymienic zuzyte czesci. Poskladac. Pic, palic, kochac dziewczynki, wygladac przez okno - jak pisal nieodzalowany Wieniedikt Jerofiejew w swoim ponadczasowym poemacie 'Moskwa - Pietuszki'. |
Musiał byś wymienić kosz sprzęgła.ale po co.zalej polsyntetykiem valvoline i bedzie ok a jeszcze lepiej bedzie jak zalejesz 15w40 to ucichnie jak u mnie
|
Zalej asfaltem. Cisza bedzie zupelna... silnik nie powinien odpalic :) bedzie cicho i spalanie spadnie do zera :) same plusy :) opony sie nie beda zuzywac i naped starczy na 15 lat. a no i klocki i tarcze jak nowe.
a jak Cie zaczna zeby bolec to wez wiecej Ibupromu - doskonale leczy i plombuje ubytki :) a jak zlamiesz reke to spal narty w kominku :) Kocham ten kraj i jego pomyslowych mieszkancow :) pobrudziles koszulke? zafarbuj ja na czarno! |
Pytam się, bo dwa miesiące składałem Afrykę, a tu du pa blada :/ A ten dźwięk irytuje i to bardzo. Nie wiem na czym wcześniej jeździła ale ten olej, który wlałem to tu mi polecono. A nie chcę królowej na cały sezon znów rozebrać... :P
|
2 Załącznik(ów)
Tak wygląda dziś, a wcześniej (w trakcie metamorfozy) tak wyglądała ;)
|
I co ma piernik do wiatraka? Napisalem:
WERYFIKACJA ELEMENTOW SPRZEGLA I SKRZYNI zrobiles to czy pomalowales rame zeby byla 'ladna'? ludziom sie wydaje ze pochromowanie szprych zapobiega wypadaniu biegow :) disnejlend :) |
Ja napisałem tylko, że dwa miesiące ją składałem od podstaw. Nie chromowałem szprych by była ładna... wymieniłem łożyska w kiwaczkach , uszczelniacze chyba wszystkie jakie są, cały układ paliwowy i chłodniczy sprawdzony i przeczyszczony , cała wiązka zrobiona na nowo - lutowane konektory, wszystko co mogło być, było dane w proszek, by odmłodzić królową... A po złożeniu sprzęgło zaczęło terkotać. Pytam się, co może być, bo nie chcę za dużo sezonu tracić, a nie wiem, czy z tym mogę jeździć, ot co.
Dziś na służbie czytam cały dzień forum i nic... jedni piszą, że jak po wciśnięciu sprzęgła jest cicho, to łożysko... inni, że nie, bo to sprężyny na bank... Jeszcze tylko tarcze, przekładki i kosz i z głowy będzie. |
Bez rozbiórki nic się nie dowiesz (to tylko gdybanie), kup nową uszczelkę, rozbierz to i zweryfikuj.
|
Cytat:
|
To jaki olej najlepiej wlać?? bo już sam nie wiem. Czytałem forum, pytałem się znawców tematu i ten mi poradzono tu na forum.
|
Lej to co zaleca producent czyli Pan Honda. Pół syntetyk.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
A mozesz mi podac gdzie Pwn Honda zaleca polsyntetyk? Podaj zrodlo prosze tej wiedzy.
|
1 Załącznik(ów)
raczej 20w50 to nie asfalt można go śmiało stosować według zalecen instrukcji.Tyle na ten temat.
|
ja nie mowie ze nie mozna stosowac 20w50. pewno ze mozna. ale nie da sie naprawic uszkodzonego motocykla olejem. trzeba go naprawic a nie lac gestszy olej.
|
Halasujace sprężyny kosza sa raczej przypadłością Hondy niż awarią mozna z tym śmiało jeździć
|
a skad wiesz ze to sprezyny?
napisalem wyzej: Zrzucic prawy dekiel. Rozebrac w mak. Poogladac = pomierzyc. porownac z limitami serwisowymi Sprawdzic lozysko walka wchodzacego do skrzyni. Wymienic zuzyte czesci. Poskladac. |
Oczywiście to są bardzo dobre zalecenia i tak niech jegomość uczyni.Miałem ten sam problem wiec wymieniłem łożysko kosza tuleje kosza lozysko dociskowe tarcze lancuszek pompy oleju zabiekak i.t.p a jak dzwonilo cichutko tak dzwoni na zimnym silniku ,kosz za drogi a regeneracja jest na chwile,wiec nauczylem sie z tym żyć i zalalem 20w 50 i halas ustal a ze nie jeżdżę po niżej 0°C jest ok jak dla mnie.Winne u mnie sa sprężyny uklepane i kij im w oko.A kolega niech zajrzy do sprzęgła bo może być coś innego do naprawy.
|
Na pewno zdejmę dekiel i tam zobaczę Szynszyllu. Masz rację, że to trzeba sprawdzić. Zostanę przy 10w40 full syntetyk. Myślę, że ten Valvoline będzie dobry.
A reanimował z was ktoś ten kosz ?? Nowe nity i sprężyny z www.sprezyny.pl? Bo w innym starym wątku taki motyw ludzie przerabiali. Pytam się zawczasu, bo cena Nowego kosza trochę powala... Ps: przed zmianą oleju było praktycznie cicho |
To czytałhttp://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28694&page=4 post nr.35 tam jest rozwianie twojego problemu. A przegląd wszystkiego jak zaleca szynszyl jest wskazany.
|
1 Załącznik(ów)
Tak mi sie jakos przypomnialo :)
|
Witajcie mózgi motocyklowe
Nie chcę zakładać nowego postu,bo tylko mała prośba o ocenę sprzęgła https://get.google.com/albumarchive/...tos-from-posts w mojej opini przypieczone ale pierwszy raz otwieram i oglądam, więc się nie znam,po zdjęciach w wujku google tak mi się wydaje.Afra przelot 60tyś,kosz prawie nówka,łożysko igiełkowe w koszu lekko lata na boki,otwieram bo stuki są i szukam co i jak.Dodam też, że zmieniłem oliwę i po tysiaku w drodze czarna się zrobiła,nie wiem czy to sprzęgło przyjarane czy syf wypłukany,albo jedno i drugie :)Jak regulowałem linkę to ślizgało się jak cholera,ale jakoś działało, choć biegi wchodziły czasem z niezłym stukiem.Za wszelkie rady, sugestie dzięki i niskie pokłony.pozdro |
cyt.
Afra przelot 60tyś tiaaaaa... nastepny :) parametry sprzegla okresla instrukcja |
Hahaha
Wtaj Szynszylu Zapomniałem dostawić 1 z przodu wtedy byłoby bardziej wiarygodnie.Będę szperać w instrukcji dziś po pracy,tylko ten kolor mnie niepokoi,a nie widziałem innego sprzęgła z Afry, niż to moje :/ więc ni jak mi to ocenić. |
Trochę przypalone ale, jeżeli ze sprzęgłem nic się nie dzieje i trzyma fabryczne normy to powinno jeszcze pochodzić. Czasami tak przypalone tarczki dają taki efekt że niby są dobre ale przy "wbijaniu" pierwszego biegu mocno szarpie.
|
Nastepna zagadka ,nowe sprzeglo (kosz tarcze itp) a halasuje przy wcisnietej klamce sprzegla ,czy moze to byc wina oleju
|
Łożysko.
|
Siemka. Nie chce zakładać następnych tematów. Mam pytanie odnośnie kolejności kierunku w którym powinien być zwrócony pierścień dystansujący w koszu sprzęgłowym w 07a chodzi o pierścienie oznaczony na rysunku nr.7 i 8http://faq.africatwin.com.pl/images/...lo_schemat.jpg
|
mowa o elementach 8 i 7?
|
Tak jak napisałem 7 i 8 ale jak kto woli 8 i 7 też może być :)
|
1 Załącznik(ów)
nie zauwazylem bo wrzucilo pod rycine. jutro z biura Ci wrzuce rysunek z instrukcji ktory to pokazuje.
mam. w googlach wpisac: xrv clutch rings i grafika |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:03. |