Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   "Naprawa" wałka zdawczego - metoda alternatywna 4 :) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6409)

Cibor klv 16.05.2010 22:45

Chyba jednak zostaje napawanie, można nawet w mocno wyrobionych wałkach napawać tigiem cienkim stalowym drutem i obrabiać albo pilikiem albo dramelem ( co faktycznie może zająć trochą czasu) Z drugiej strony napawanie tigiem nie koniecznie może być dobre, bo duże tmperatuty mogą wpłynąć na zmniejszenie twardości wałka, zatem ostatecznie tylko spawanie... precyzyjnie pospawanie tigiem, mała i krótka spoina (może wystarczy tylko przypunktowanie w 4 - 5 miejscach, takie spoiny mają sporą wytrzymałość ... Po zajeżdżeniu zębatki kątówka i po kawałku zębatkę trza precyzyjnie wyciąć, oszlifować pozostałości i przy odrobinie szczęścia i litrów potu może da się założyc drugą i tez przypunktować tigiem w kilku miejscach.

pałeł 16.05.2010 22:49

Cytat:

Napisał felkowski (Post 115279)
Mam wrażenie, że jeśli w wałek wdaję się luz to im jest większy tym szybciej zużycie postępuje.

dokładnie tak jest

każde mazanie czymkolwiek wywołuje efekt placebo
pomarz dwa razy na koło ostre hamowania silnikiem i już po kleju :)

cibor wszystko zależny od spoiwa :) i od energii liniowej wprowadzonej ale o tym nie będziemy marudzić
ps punktuje się punktakiem :)

Dubel 16.05.2010 22:52

Tak ale mała cienka spoina w tym przypadku nie spełni oczekiwań bo jeśli mamy luz na wałku to zerwie on spaw. Spoina musi być dość spora by mogła przenosić obciążenia.
Pozdro

PUFF 17.05.2010 08:44

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 115296)
Chyba jednak zostaje napawanie, można nawet w mocno wyrobionych wałkach napawać tigiem cienkim stalowym drutem

Mysle, ze to i tak skonczy sie rozpolowianiem silnika. przy tych temperaturach nie wytrzyma simmering.

pałeł 17.05.2010 11:02

śmiem twierdzić ze nie :) simeringi spokojnie wytrzymują 150stopni a więcej pewnie tez

Vooytas 17.05.2010 16:04

Cytat:

Napisał PUFF (Post 115319)
Mysle, ze to i tak skonczy sie rozpolowianiem silnika. przy tych temperaturach nie wytrzyma simmering.

Przypomniało mi się jak przyspawał mi kolega korby w ala kolarzówce jak mi się te cholerne kliny luzowały:haha2: nic sie już nie obracało, nawet pedały tak porządnie przysmażył, tak od serca..... tata był bardzo ze mnie dumny, jak zawsze :mur:

pałeł 17.05.2010 17:37

chyba zapomniałeś ale ten zjebany wałek miałeś dać na testy :)

a to chyba piekarz był a nie spawacz :)

Vooytas 18.05.2010 19:16

Pamiętam Pałeł a drugi Kazmir miał otrzymać. Musze się przyznać że nie robie nic z AT, niestety remont Kadetta pochłonął więcej niż myślałem i muszę odpuscić temat ze względu na kase, może w czerwcu stane na nogi to zaczne grzebać troche wk.... że w sezon :(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:21.