Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Brak pomyslu na wyprawę, pomóżcie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47063)

Dlugi_TA 20.03.2025 11:13

A - zapomniałem dopisać, bo gdzieś tam wcześniej pytałeś czy jechać przez BiH czy Serbię.
Polecam BiH :-)

matjas 20.03.2025 11:24

Nic nie szkodzi aby najpierw przejechać przez BiH a potem przez Serbię :D

siwy 20.03.2025 11:30

Ja lubię też Macedonię. Teraz jak bym jechał to bym w końcu zaliczył Kosowo bo tylko tam nie byłem a słyszałem że ładnie.

matjas 20.03.2025 11:31

też nie byłem. W ub roku czy tam dwa? roki nazad pierwszy raz byłem devilką przez bełkany. bardzo mi się podobało. bardzo!

ramires 20.03.2025 11:35

Cytat:

Napisał Para (Post 874839)
Ja tez raczej z tym nie mam problemu, dobre ciuchy tez sa wazne w tych warunkach plus zawsze mozna wyjezdzac wczesnie rano i robic postoje w cieniu. W Maroko i Madagaskar dalem rade wiec i tu bedzie ok. Wole mniejsze miasteczka i odludzia niz duze miasta korki i autostrady (tak jak chyba wiekszosc z nas)

Szczerze to juz nie moge sie doczekac

Ogólnie jeśli chcesz aż do wybrzeża dojechać to zatoka kotorska ryje beret. Kotor potrafi czasem przykorkować, ale ogólnie i tak prędkość dozwolona nawet jest za szybka, aby podziwiać widoki. Jak będziesz w Kotorze to albo wjazd serpentyną na Lovcen i górę Kuk albo pozwól sobie na odrobinę "luksusu" i wjedź kolejką linową na górę - widok bajeczny.

Trasa Tivat -> Budva -> Sventy Stefan -> Podgorica (niekoniecznie do samego końca) - bajka. Do Budvy nie ma aż tak sensu się pchać - zakorkowana zawsze.
Jezioro szkoderskie możesz okrążyć zaliczając Albanię - warto.
Dobry punkt na nocleg na dziko jest przy zatoce tuż przy Forcie Arza.
Albo 4x4 tam biwakują albo motocykle.
Arza

Z opisów czytałem że punktem obowiązkowym jest woda ze studni w Herzeg-Novi (jak się uda w tym roku to tam wpadnę). Też przyjemne miasteczko.

Dubel 20.03.2025 12:10

Cytat:

Napisał siwy (Post 874847)
Ja lubię też Macedonię. Teraz jak bym jechał to bym w końcu zaliczył Kosowo bo tylko tam nie byłem a słyszałem że ładnie.

Uwielbiam Macedonię a zwłaszcza Ohrid, Kosowo piękne w górach na nizinie słabo.

Para 20.03.2025 12:11

Dzieki za propozycje, dodane do mapy.

Jak wyglada sprawa z noclegami, nie bedzie problemu cos zarezerwowac w ten sam dzien czy w tych miesiacach raczej wiekszosc bedzie oblegana? Domyslam sie ze nad Adriatykiem to raczej będzie sporo tłumów tak jak w Chorwacji.

Melon 20.03.2025 12:13

Jakie ciuchy przy 37 we wrześniu miałem ? Temperatura zabija mnie zostaje siedzenie w wodzie ale ile można jak motor stoi obok. Tak wiem jak zimno to się zapomina upały

Para 20.03.2025 12:23

Znając moje szczescie do pogody to pewnie bedzie jakas anomalia 17 stopni i ulewne deszcze...

ramires 20.03.2025 12:30

Cytat:

Napisał Para (Post 874853)
Dzieki za propozycje, dodane do mapy.

Jak wyglada sprawa z noclegami, nie bedzie problemu cos zarezerwowac w ten sam dzien czy w tych miesiacach raczej wiekszosc bedzie oblegana? Domyslam sie ze nad Adriatykiem to raczej będzie sporo tłumów tak jak w Chorwacji.

Spałem rok temu tutaj:
nocleg

Nie odpowiem Ci gdzie co i jak w innych miejscach bo to był urlop a nie wyjazd na moto, ale obstawiam, że w cholerę będzie poza dużymi miastami takich noclegów. Jedyny minus większości na uboczu jest taki, że ja mimo wszystko moto bym na ulicy nie zostawił (nie wiem dlaczego, nie mam przesłanek, że kradną czy coś, ale wybierałbym dla pewności takie miejsca, gdzie mogę wjechać na podwórko niż parking przy ulicy).

Tutaj forum podpowie więcej jak to w praktyce wygląda.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:17.