Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   Najlepszy Interkom Cardo czy Sena (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46286)

aadamuss 16.03.2025 17:45

Jest jakiś kask szczękowy z wbudowanym zestawem (nie Schubert bo nie pasuje mi na głowę) ?

WojtasA 16.03.2025 18:21

Jeździmy od 5 lat w grupie i z małżonką na cardo DMC, wszystko działa praktycznie bezproblemowo. Jak się któraś bateria w ciągu dnia rozładuje to ją na powerbank z szybkim ładowaniem podczas przerwy czy tankowania.

Dubel 16.03.2025 18:27

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 874432)
Jest jakiś kask szczękowy z wbudowanym zestawem (nie Schubert bo nie pasuje mi na głowę) ?

Nexx :)

skarp 16.03.2025 19:22

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 874432)

Shoei Neotec 2 z dedykowanym intercomem Sena SRL 2.

aadamuss 16.03.2025 21:33

Dzięki. Podjadę gdzieś zobaczyć.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Navaja 19.03.2025 11:02

Cytat:

Napisał skarp (Post 874441)
Shoei Neotec 2 z dedykowanym intercomem Sena SRL 2.

Ten interkom to największy badziew. Poza tym, że jest ładnie wbudowany w kask nie ma żadnych zalet natomiast wady:
1. brak jakiejkolwiek intuicyjności w obsłudze. Dla przykładu obsługa telefonu: odebranie rozmowy: przyciśnięcie środkowego przycisku, odrzucenie rozmowy to już przyciśnięcie środkowego przycisku przez 2 sekundy a wybieranie głosowe to przytrzymanie środkowego przycisku przez 3 sekundy. Weź to ogarnij podczas jazdy czy trzymasz przycisk 2 czy 3 sekundy.
2. zmiany pomiędzy trybami pracy czyli na przykład z telefonu na muzykę czy na interkom wymagają przyciśnięcia przycisku środkowego na ileś tam sekund. Jedziesz i liczysz czy już trzymasz dostatecznie długo :haha2:
3. przyciski są osadzone blisko siebie a na przykład wybieranie głosowe uaktywnia się jak przyciśniesz jednocześnie środkowy przycisk i przycisk -. Ogarnij to w rękawicach motocyklowych podczas jazdy. :Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Oczywiście możesz też aktywować wybieranie głosowe za pomocą paszczy ale trzeba mieć akcent z najlepszych londyńskich sfer.
4. Uruchamianie interkomu to jednoczesne przyciśnięcie dwóch przycisków. Zajebista sprawa w rękawicach motocyklowych jak zapomniałeś zrobić to przed ruszeniem.
5. Samo audio nie powala, chyba, że weźmiesz wersję z Mesh, która ma głośniki od Harman Kardon czy tam innego JBL i te podobno grają lepiej.

Ogólnie nie jest to warte wyłożenia takiej kasy. Jedyny plus to ta zabudowa w kasku.
Taka moja opinia po roku używania.

radiolog 20.03.2025 08:14

Ad.4 , chyba większość interkomów włącza się 2 przyciskami.

Navaja 20.03.2025 09:03

Nie do końca. Ten który kupiłem od Ciebie, Interphone F5 czy jakoś tak, startuje od naciśnięcia jednego dużego przycisku. Ogólnie ten interkom to dla mnie wzór jak powinno być rozwiązane poruszanie się po menu w takim urządzeniu.

Zresztą to nie jest problem czy jedne czy dwa przyciski ale akurat w tej Sennie SRL 2 one są zaraz koło siebie i w rękawiczkach trudno to ogarnąć.

Dredd 20.03.2025 09:06

Cytat:

Napisał radiolog (Post 874806)

Nie.
Interkomy Interphone, z którymi jeżdżę od lat włącza się jednym przyciskiem.
Dodatkowym plusem jest, że w modelu Tour przy zasięgu 1,5 km bateria wytrzymuje 3 dni gadania.

Dubel 20.03.2025 09:08

Cytat:

Napisał radiolog (Post 874806)

Nie, na pewno nie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:01.