Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   RD 03 - remont sprzęgła (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40255)

Mieciek 11.05.2021 12:26

Cytat:

Napisał Jack92PL (Post 733620)
Wszystko Panowie fajnie ale czy jest ktoś w okolicach Poznania kto to złoży dobrze ? Znacie kogoś?

Kiedyś ktoś mi podrzucił kontakt do magików od sprzęgieł. Działają na FB ale ja nie fejsbukowy wiec nie ma opcji żebym to odszukał.
Ale brzmiało to coś w stylu regeneracja sprzęgieł czy coś takiego.
Działają na wysyłkę i mają bardzo dobre opnie.
A w samym Poznaniu to chyba TOP-MAR robi cuda z metalu ale oni chyba tylko głowice i turbiny.

Dzieju 11.05.2021 17:11

Nie rozumiem , oddałeś sprawny jeżdżący motocykl , cipa mechanik go niszczy a ty latasz za gratami ???
Przyznaj się o co tu chodzi bo logiki w tym nie ma żadnej.
To teraz tak ma być że dupki mechanicy będą niszczyć na koszt właściciela?

Jack92PL 11.05.2021 21:17

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 733779)
Nie rozumiem , oddałeś sprawny jeżdżący motocykl , cipa mechanik go niszczy a ty latasz za gratami ???
Przyznaj się o co tu chodzi bo logiki w tym nie ma żadnej.
To teraz tak ma być że dupki mechanicy będą niszczyć na koszt właściciela?

Ale powiedz mi co ja mam Tobie powiedzieć..
Tak mnie gość traktuje.. Mało tego dzisiaj do mnie dzwoni i pyta co robimy bo jemu kasa potrzebna. To kazałem moto przywieźć i powiedziałem że później się rozliczymy.. Nie mam zamiaru mu nic płacić, ale najpierw chce mieć moto na chacie..

Artek 11.05.2021 21:52

Niestety wydaje mi się, że musisz mu zapłacić. Także za transport sobie policzy słono.

Pozostaje Ci droga sądowa i rzeczoznawca. W innym przypadku możesz mieć problemy. To on założy Ci sprawę za nieopłacenie usługi.

Ale myliłem się co do sprzęgła i tu też mogę się mylić. Choć znam z życia taki przypadek i skończyło się ugodą w sądzie.

ArtiZet 11.05.2021 22:00

Albo pojechać ze szwagrem...

ramires 11.05.2021 23:21

Cytat:

Napisał Artek (Post 733827)
Niestety wydaje mi się, że musisz mu zapłacić. Także za transport sobie policzy słono.

Pozostaje Ci droga sądowa i rzeczoznawca. W innym przypadku możesz mieć problemy. To on założy Ci sprawę za nieopłacenie usługi.

Ale myliłem się co do sprzęgła i tu też mogę się mylić. Choć znam z życia taki przypadek i skończyło się ugodą w sądzie.

Żal mi Cię Jack, ale sprawa ma się tak:
- podczas przyjmowania przez mechanika powinieneś dostać dowód przyjęcia motocykla, gdzie jest również napisane, co jest przedmiotem naprawy/usługi
- opis stanu motocykla
- przebieg
- uwagi

Dla wielu to zbędna papierkologia, dla innych solidny dupochron.

Nigdy klient nie jest zobowiązany do dostarczenia części zamiennych - inna sprawa, gdy przywozi swoje i chce zapłacić tylko za usługę ich wymiany.

Nakrętka jest jednorazowa - powinna być wymieniona każdorazowo.

Ale dobra wiadomość jest taka, że nie odebrałeś motocykla, szkoda powstała podczas pobytu w warsztacie. Jak koleś nie jest ubezpieczony to ma klops, bowiem powinien ponieść koszt naprawy z własnej kieszeni zamiast otrzymać zwrot z ubezpieczalni.

To jest temat dla UOKIK - tam uderz o informacje co w takiej sytuacji powinieneś zrobić. Czy sąd czy mimo wszystko najpierw próba ugody.

Z czystej ciekawości - czy ów mechanik prowadzi działalność gospodarczą?

dejv667 12.05.2021 07:07

Z czystej ciekawości, jaki jest koszt zakupu części?
Bo wbrew pozorom udowodnienie mechanikowi błędu przed sądem to nie jest taka prosta sprawa - szczególnie gdy mówimy o motocyklu mającym 30 lat.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

ziutek2002 12.05.2021 09:46

Kurczę ale głupia sytuacja....

Oglądałem zdjęcia. Wg mnie ten motocykl na ,,złożonym'' sprzęgle nie przejechał ani centymetra. Dekiel został uszkodzony specjalnie. Domyślam się jaka była przyczyna uszkodzenia docisku....

Mieciek 12.05.2021 10:25

Cytat:

Napisał ziutek2002 (Post 733875)
Kurczę ale głupia sytuacja....

Oglądałem zdjęcia. Wg mnie ten motocykl na ,,złożonym'' sprzęgle nie przejechał ani centymetra. Dekiel został uszkodzony specjalnie. Domyślam się jaka była przyczyna uszkodzenia docisku....

Myślisz że podczas prac docisk się uszkodził. A dekiel został potraktowany tępym narzędziem a jazda próbna się nigdy nie odbyła i jest zmyślona?

next22 12.05.2021 10:55

Cytat:

Napisał Mieciek (Post 733890)
Myślisz że podczas prac docisk się uszkodził. A dekiel został potraktowany tępym narzędziem a jazda próbna się nigdy nie odbyła i jest zmyślona?

Myślisz że się Jemu młotek omsknoł jak zaklepywał nakrętkę :)
Nie dwa razy ? nie raczej nie

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:37.