Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Ladowarka NiCa AEG 7A w SC!!! (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38745)

mdxmd 21.12.2020 21:28

sprawdzając dane akumulatora do CRF1000 2015-2017 firmy skyrich HJTZ14S-FP

maksymalne napięcie ładowania to 14.9V - aku jest dedykowany do CRF nie czytają dokumentacji motocykla?

w wolnej chwili postaram się pomierzyć ile maksymalnie regulator puści na aku, ale nie sądzę aby kiedykolwiek przekroczyło to wartość 14.4V

bukowski 21.12.2020 21:33

ale 2015-2017 to był ołowiowy agm, a nie lifepo4

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 21.12.2020 22:13

Cytat:

Napisał bukowski (Post 710012)
ale 2015-2017 to był ołowiowy agm, a nie lifepo4

regulator jest ten samo co 2018, gdzie jest już Li

bukowski 21.12.2020 23:09

to by znaczylo, że albo któras NAT na zdupcone ładowanie, albo z tym cudowaniem z prądem przy lifepo4 to lipa jakas.

wooocash 22.12.2020 09:06

Cytat:

Napisał bukowski (Post 710031)
to by znaczylo, że albo któras NAT na zdupcone ładowanie, albo z tym cudowaniem z prądem przy lifepo4 to lipa jakas.

Nat 2015-2017 ma alternator i regulator robiony pod kwasa/żela/agm i to działa w miarę dobrze bo pomimo umieszczenia akumulatora w najbardziej ciepłym miejscu motocykla(co raczej przeszkadza) jest na rynku bardzo dużo motocykli z oryginalnymi akumulatorami z 2015 czy 2016 rok. Po wprowadzeniu lijonów w 2018 nie zmieniono nic w układzie ładowania bo lijony, które są montowane w w NAT to do bólu proste konstrukcje nastawione raczej na mega rotację a nie dużą trwałość i mają głęboko w d... jakim prądem i napięciem są ładowane. Reanimowaliśmy lijona z 2018 roku i na stole ładował się nawet przy 12,5V i 0,2A, więc namiastka BMSa, która jest w środku zabezpiecza pewnie tylko przed wysokim napięciem.

mdxmd 22.12.2020 10:37

od 2020 jest inny numer regulatora ale czy to tylko kwestia innej budowy zewnętrznej nie wiem w każdym razie napięcie jakie może dać regulator czyli 15.5V wyklucza większość zamienników Lion na rynku celowe zagranie ...???

ja mam w swojej CRF (z grudnia 2015r). jeszcze oryginalny akumulator i jak na razie ma się dobrze, też sądziłem, że to będzie lipa z tym miejscem na aku.

Cezar3 22.12.2020 12:30

Cytat:

Napisał wooocash (Post 710060)
Po wprowadzeniu lijonów w 2018 nie zmieniono nic w układzie ładowania bo lijony, które są montowane w w NAT to do bólu proste konstrukcje nastawione raczej na mega rotację a nie dużą trwałość i mają głęboko w d... jakim prądem i napięciem są ładowane.

To, że co to znaczy, to dobrze, czy źle ?
Znaczy mało trwały, ale prosty w obsłudze ?

CzarnyCzarownik 22.12.2020 13:29

Wątpię aby jakikolwie producent sprzedawał akumulatory litowe bez zabezpieczenia przed zbyt dużym prądem, temperaturą i napięciem.

W srodku też musi siedzieć układ ładowania co kontroluje napięcie na każdym ogniwie (litowca nie ładuje się jak pb dwoma kablami. Tam musi być opcja ładowania pojedynczych ogniw aby nie przeładować jakiegoś ogniwa gdy innej jest zbyt mocno rozładowane).

Litowce to naprawdę nie są żarty i jakby akumulator nie spełniał 1000 norm bezpieczeństwa to często na ulicach mielibyśmy rajderów niczym ghost rider :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

wooocash 22.12.2020 18:22

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 710112)
Wątpię aby jakikolwie producent sprzedawał akumulatory litowe bez zabezpieczenia przed zbyt dużym prądem, temperaturą i napięciem.

W srodku też musi siedzieć układ ładowania co kontroluje napięcie na każdym ogniwie (litowca nie ładuje się jak pb dwoma kablami. Tam musi być opcja ładowania pojedynczych ogniw aby nie przeładować jakiegoś ogniwa gdy innej jest zbyt mocno rozładowane).

Litowce to naprawdę nie są żarty i jakby akumulator nie spełniał 1000 norm bezpieczeństwa to często na ulicach mielibyśmy rajderów niczym ghost rider :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Piszesz w tej chwili o technologii aktywnej czyli BMS z nadzorem każdego ogniwa, gdzie indywidualnie może on włączać/wyłączać pojedyńcze ogniwa. Idealne rozwiązanie ale najdroższe w produkcji. W lijonach z NAT siedzi raczej technologia pasywna i BMS z jednym stycznikiem, który odcina wszystkie ogniwa jeśli coś jest niezgodne z zapisanym algorytmem.

wooocash 22.12.2020 18:27

Cytat:

Napisał Cezar3 (Post 710100)
To, że co to znaczy, to dobrze, czy źle ?
Znaczy mało trwały, ale prosty w obsłudze ?

Prosty w konstrukcji raczej i przez to mało trwały... Ilość padniętych lijonów w Afrach to dla mnie szok. Nie licząc opowieści to w tym roku cztery razy byłem świadkiem jak w NAT z 2018 pada lijon, oczywiście bez żadnych oznak w stylu słabsze kręcenie, czy coś takiego... Po prostu gasisz(lub raczej gaśnie gdzieś w błocie) i przy próbie zapalenia jest echo, zero napięcia...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:20.