![]() |
ja zakuwam podobnie tak jak Ramires , zakładam łancuch obok zebatki na zdawczym lub na sam wałek tylko szmatke podkadam zeby wałka nie ryzac łancuchem , kowadełko na ziemi lub na klocek twardego drewna , ponktak ruski i młotek , sciskam elementy zakuwki - bo oringi odpychaja - najistotniejsze jest zeby nie przedobrzyc z dociskiem zakucia , myslałem zeby dokupic sam grot od zakuwarki .
|
Czy ktoś z szanownego grona jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego zakówanie jest bardziej wytrzymałe???:confused: Moim skromnym zdaniem nie ma to najmniejszej różnicy ponieważ zapinka nie jest częscią roboczą, nie działa na nią praktycznie rzadna siła. Same ogniwko jest identycznej gróbości co reszta łańcucha a sworznie mają tą samą gróbość tylko są troszke dłuższe by można było na nich wyciąć rowki na zapięcie.
Względem praw fizyki mysle o rozkładzie sił na łańcuchu nie ma to znaczenia czy ogniwko zabezpieczymy zapinką czy łańcuchem. Pozdro |
Właśnie mam takie samo zdanie co Dubel. Siłą działa na sworzeń który zarówno w przypadku zakówki jak i zapinki ma identyczną średnicę. Wg. mnie nie powinno być różnicy żadnej. No chyba że ktoś zapinkę na odwrót założy;)
|
na pudełku z łańcuchem DID jest info co i jak o ile mnie nie zawodzi pamieć :)
|
jest
na pierwszym miejscu racuch zakuty fabrycznie na drugim zakuty zakówarka 3 zapinka |
I smarować olejem 80W90.
|
Ale czy ktoś zna jakieś rozsądne wytłumaczenie tej kolejności:Sarcastic:??
tak na zdrowy rozsądek i chłopski rozum??:D |
i po każdej jeździe wylizać do czysta :D
|
Przeciwnikom zapinek chodzi chyba bardziej o to że kiedyś , komuś , gdzieś , dlaczegoś....
się mogła wypiąć. Choć jeszcze nigdy nie spotkałem przypadku uszkodzenia się spinki/wypięcia łańcucha. Ale cóż każdy wyznaje swoje racje i ich się trzyma. |
Pewnie DID nas w balona robi, sprzedając zakute fabrycznie łańcuchy :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:01. |