Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Zabezpieczenia motocykla (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34133)

gumpinoga 04.03.2019 10:38

Cytat:

Napisał majki (Post 622588)
Przy nowym/drogim moto tylko AC i śpisz spokojnie, a do tego jesteś kryty jak sam coś głupiego wywiniesz... ;) Dodatkowo na mieście używam mocnego, dwustronnie ryglowanego Ulocka (przypinanie do słupka bądź blokowanie koła przez lagi), byle kmiot tego nie ruszy, a na prosa to jeden pies. Do tego dobrze jest zostawiać moto w takim miejscu, żeby nie dało się podjechać busem za blisko... Pokrowiec w garażu to głównie przed kurzem i 'macaniem' innych użyszkodników garażu. A i pomaga rzadkie mycie moto...usłyszałem kiedyś o swojej NAT, że wygląda jakby miała z 10lat, taka jest 'zniszczona'...miała 6miesięcy i była po prostu ubłocona po offie... :D

Braciak jak kupił GS12LC to niczym moto nie blokuje zostawiając na wiele godzin w centrum Wawy czy w garażu...tylko seryjny alarm/immo i blokada kiery...ale ma AC. Nie rozumiałem tego i swoją starą, styraną czwórkę zawsze ulokiem blokowałem parkując obok jego nowego GSa...teraz jak mam nowe moto z AC to już łapię o co kaman...czasem mi się nawet nie chce Ulocka zapinać...tylko blokada kiery... :p

ile kosztowalo AC na 04 a ile na NAT... bo chyba roznica jest kolosalna co ? :)

GregoryS 04.03.2019 11:25

Jak ktos tu juz napisal.... AC to nie tylko kradziez. Jesli moto na kredyt/leasing (lub inna sytuacja wymuszajaca naprawy w ASO) to wystarczy jedna "fajniejsza" przycierka nówką NAT po asfalcie i koszt ubezpieczenia sie zwraca.

gumpinoga 04.03.2019 16:28

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 626851)
Jak ktos tu juz napisal.... AC to nie tylko kradziez. Jesli moto na kredyt/leasing (lub inna sytuacja wymuszajaca naprawy w ASO) to wystarczy jedna "fajniejsza" przycierka nówką NAT po asfalcie i koszt ubezpieczenia sie zwraca.

tak ale mowimy o ZABEZPIECZENIU motoru przed kradzieżą ,nie o wypadkach
wydaje mi sie ze lisingi maja chyba obowiazek AC, o ile dobrze pamietam,jesli tak to musisz placic i czekac na otarcie :)
i pewno wiesz ile kosztuje ubezpieczenie :)

GregoryS 04.03.2019 18:47

Otoz to, ubezpieczenie to nie tylko kraksy ale TEZ ubezpieczenie od kradziezy, zniszczenia itd. No to chyba dobrze ?
Czy znam koszt... W kwietniu mam termin odbioru nowki ATAS na leasing. Wlasnie sie domyka kwestia ubezpieczenia. Co do cen powiem tak... zylem w glebokim mylnym bledzie ze za full ubezpieczenie przyjdzie mi sprzedac nerke. Najdrozej jest ubezpieczyc w banku, ale nie ma takiego obowiazku. Mozna za zgoda banku ubezpieczyc zakupiony sprzet na wlasna reke, oczywiscie w okreslonym przez bank zakresie. Tak wlasnie robie, i tutaj swoja moc pokazuje forum FAT :) Kwotowo jest duzo, DUZO lepiej niz ptaszki wokol cwierkaly.
Z tym ubezpieczeniem to wychodzi ze jest jak z wyprawami na wschod, pogielo cie, wariat, zabija Cie i obrabuja, a na koniec jeszcze przeleca. A najwiecej przestrog od ludzi ktorzy w sumie to tam nie byli, ale slyszeli od wujka kolegi ktorego to szwagier... ;)
Nie ma sie co bac ubezpieczenia, podzwonic, popytac, to nic nie kosztuje. A i tak imho najlepsza oferte beda mieli koledzy z FAT :)
Jasne ze nawet majac full AC szlif czy kradziez wciaz boli, ale jakby mniej.

gumpinoga 04.03.2019 20:57

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 626925)
Otoz to, ubezpieczenie to nie tylko kraksy ale TEZ ubezpieczenie od kradziezy, zniszczenia itd. No to chyba dobrze ?
Czy znam koszt... W kwietniu mam termin odbioru nowki ATAS na leasing. Wlasnie sie domyka kwestia ubezpieczenia. Co do cen powiem tak... zylem w glebokim mylnym bledzie ze za full ubezpieczenie przyjdzie mi sprzedac nerke. Najdrozej jest ubezpieczyc w banku, ale nie ma takiego obowiazku. Mozna za zgoda banku ubezpieczyc zakupiony sprzet na wlasna reke, oczywiscie w okreslonym przez bank zakresie. Tak wlasnie robie, i tutaj swoja moc pokazuje forum FAT :) Kwotowo jest duzo, DUZO lepiej niz ptaszki wokol cwierkaly.
Z tym ubezpieczeniem to wychodzi ze jest jak z wyprawami na wschod, pogielo cie, wariat, zabija Cie i obrabuja, a na koniec jeszcze przeleca. A najwiecej przestrog od ludzi ktorzy w sumie to tam nie byli, ale slyszeli od wujka kolegi ktorego to szwagier... ;)
Nie ma sie co bac ubezpieczenia, podzwonic, popytac, to nic nie kosztuje. A i tak imho najlepsza oferte beda mieli koledzy z FAT :)
Jasne ze nawet majac full AC szlif czy kradziez wciaz boli, ale jakby mniej.

to pochwal sie ile musisz wylozyc :)

Cytat:

Napisał kudlacz (Post 622456)
Akumulatorowe elektronarzędzia, załatwiają większość zabezpieczeń w mig :O

w mig tzn ile ,sekund,minut..? :)
tu potrzebowali 2:50 sek, dla potrzeby filmu i nie aku ale flex na kablu

https://www.youtube.com/watch?v=3m2hCDblvac

flex plus alarm to tylko na pustyni nie slychac tego :) chyba szybciej do busa by go zapakowali :)

MrWaski 05.03.2019 00:56

Łańcuchem Oxforda przywiązałem na zimę moto do betoniarki. Niestety w garażu mam warsztat z pełnym wyposażeniem, więc przeciąć ramę betoniarki szlifierką kątową, która leży obok, to kilka minut roboty... ;) Na szczęście po przecięciu czeka złodzieja jeszcze kilka niespodzianek, o których z wiadomych względów tu nie napiszę.
W lecie nie chce mi się wiązać.

GregoryS 05.03.2019 09:18

Co do kosztow - ubezpieczam sie u Onufrego, tu jego watek z oferta:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34034

Moje moto wychodzi drozej, wiec koszt ubezpieczenia AC/OC/NNW to 3100 zl. Inny agent zaoferowal mi samo OC za ponad 500 zl. Liczmy wiec ze AC dostaje za 2600 - troche ponad 200 zl/miesiac za "spokoj ducha" przy funkel nówka motocyklu, w razie gleby, kraksy czy odjazdu w sina dal. Czy to duzo - to juz kwestia indywidualna. Zwazajac ze mój palący jak lokomotywa bracik na fajki wydaje miesiecznie prawie 400 zl mozna powiedziec ze przy jego "hobby" moje ubezpieczenie to prawie pol darmo ;)
Ale i tak nie mam zamiaru zlodziejom zycia ulatwiac, blokada tarczy juz jest, inne "przeszkadzajki" w toku.

gumpinoga 11.03.2019 20:07

dzisiejszy zlodziej ma wiecej problemu z wzieciem np duzego Fiata niz np BMW F30,,przykladowo, elektronika zrobila swoje, odpalania aut i motorow juz tez bez wlozenia klucza ulatwilo tylko spec-zlodziejom prace :)

Dzieju 12.03.2019 07:33

Dokładnie , rewolucja elektroniczna to radość złodziei .
Właściciele starszych pojazdów gdzie potrzeba narzędzi i umiejętności manualnych z czym młodzież ma problemy może spać coraz spokojniej.
Za 2-3 złodziejskie pokolenia zwykły łańcuch będzie barierą a super wypasione autko z 5 mln odjedzie w 2.5 minuty.
W land roverze zdejmuje się osłonkę lewego nadkola , wkłada rękę pod nadkole ........ i za chwilę ...... sami wiecie :)
Sterowanie autkiem na odległość też możliwe , hamulce, kierownica , gaz ........ np likwidacja kogoś niewygodnego staje się coraz prostsza.

Osa 14.03.2019 06:01

W lutym brałem AC/OC/NNW w PZU cena to 5% wartości Moto. Ponoć mają taką ofertę do końca marca. Żona się tym zajmuje zawodowo więc mam problem z bani :) .

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:52.