![]() |
Cytat:
|
Czyli 180zł za materiał, plus spawanie, plus skrawanie, plus nie wiadomo co wyjdzie i chcesz to robić co 10 tys km? :)
|
180 zl nie..mniej.zębatki na podkładki dam z jakiejś niższej półki..jakoś mnie spawanie tego nie przekonuje
|
http://foto1.m.onet.pl/_m/a48e640506...4d,10,19,0.jpg
nowa zębatka odwrócona (dystansem do wewnątrz) wielowypust w zębatce lekko sfazowany (nie pamiętam dokładnie ile) coby głębiej na wałek nachodził na to 3x pierścień ze starej zębatki (środkowy robi jako zabezpieczenie) ubytki w wielowypuście na wałku uzupełnione całość skręcona dwiema śrubami M6 w klasyfikacji 12.9 początkowe problemy wynikały z tego, że śruby nawet zabezpieczone locktite'm odkręcały się i je ścinało po zastosowaniu magicznych podkładek za 6zł/szt problem zniknął |
Próbuję sobie to zinterioryzować metodą iteracji poglądowej i nie mogę zrozumieć jak to chroni przed zesunięciem :). Super bo pracuje większa powierzchnia, ale jak z tym zsunięciem?
|
w drugim plastrze są wywiercone otwory z przesunięciem o kilka stopni:)
http://foto2.m.onet.pl/_m/4c9bf40b4f...86,10,19,0.jpg to pierwotna wersja patentu trzymało tylko na zewnątrz i na uzupełnionym wałku niestety po kilkuset km ścięło śruby ostateczna wersja zrobiła już ok 2 tyś km i jak na razie wszystko gra |
Genialne w swojej prostocie! Tez myślałem o czymś takim ale dodatkowo chciałem szlifować pod kątem kołnierz zębatki i tego dodatkowego pierścienia tak żeby mieć chociaż dwa "zęby" (to się jakoś nazywa, sprzęgło zębate czy kompensacyjne czy cuś) . Wszystko skręcić śrubami i dać mocne podkładki sprężynowe albo nawet mocne sprężyny. Chodziło by o to żeby docisk sprężyn kompensował luz a zębatka pracowała w jednym kierunku a pierścień w drugim. Nie wiem czy to ma sens ale może ma. Pozostaje też kwestia sił i nacisków...
|
Konrad, to jeszcze tylko pare pln na... olej do lancucha i bedzie super ;)
Mocna robota :Thumbs_Up: |
No dobra. To jaki to jest klej. Z nazwy poproszę.
|
Konrad1f w ten sposób zyskałeś ledwie 2mm powierzchni roboczej wałka, ale dobre i to zawsze to 2 mm dodatkowo.
Myślę że lepiej pobawić się i dołożyć od wewnątrz jest więcej do zyskania albo i z obu stron. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:37. |