Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Luzy zębatki - klej Loctite do wielowypustów? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2503)

Misza 04.07.2009 11:36

Cytat:

Napisał newrom (Post 65355)
No i Pany jak tam patenty z klejeniem wałków ? Działa ? Posypały się ? Wytrzymały ?

Zasadność tego działania pod względem teoretycznym jest niewyjaśniona, lecz badając zużycie wieloklinu na 5 silnikach afrykańskich okolicznych stwierdziłem, że jest tenże nadużyty w 3 z pięciu. Niezadoużyte były w silnikach Rd07. Reszta to dwa 07A i jeden 04 i w tych zastosowane zostało działanie zapobiegające dalszemu zadoużywaniu w rodzaju naprawy wyżej wspomnianego wieloklinu przy pomocy kleju do metalu, dwuskładnikowego z marketu budowlanego za 3zł/szt (cena podana teoretycznie). Jedna zębatka która potem sprawdziłem trzyma jak głupia, zobaczymy jak będzie ze ściąganiem ale ściagacz zwyczajny powinien dać temu radę... a jak nie to szlifiera kątowa i jazda.

Silnik mój Rd07 choć ma 200 tys km przejechane, nie wykazuje zużycia wieloklinu na wałku zdawczym. pozdro

newrom 04.07.2009 11:51

Dopytuje z ciekawości, problem wieloklina załatwię przez wymianę. Po prostu jak czytałem że ludzie kleją to jakoś nie wierzyłem w długotrwały sukces, ale mogłem się mylić i chciałbym się dowiedzieć jak się takowe rozwiązanie sprawdza :)

ramires 05.07.2009 13:18

Podstawa to dobra zębatka i wymieniane co 2-3 zębatkę zabezpieczenie.
Chyba tyle jeśli chodzi o zużycie wieloklinu. Wybite zabezpieczenie będzie a w zasadzie nie będzie kasowało luzu poprzecznego co przełoży się na wybijanie wieloklinu

Zając 11.08.2009 20:51

Odnowię temat wałka , bo teraz wiem troszkę więcej. Klej Worth FE 1- wytrzymał 1,5 tys km i puścił .Potem był CX-80 AUTOWELD wytrzymał prawie 4 tys km i jak dziś sprawdzałem ma bardzo delikatny luz, ledwie wyczuwalny. Myślę że jeszcze spokojnie tysiaka wytrzyma. Jeśli jeszcze raz wkleję zębatkę to klej puści jak ona będzie do wymiany .

hans 18.07.2010 14:08

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał newrom (Post 65355)
No i Pany jak tam patenty z klejeniem wałków ? Działa ? Posypały się ? Wytrzymały ?

wiec w tramach odpowiedzi odswiezam temat:
w czerwcu 2009 w ramach szukania dziury w calym dobralem sie do walka zdawczego, byl w takim mniej wiecej stopniu zuzycia (zdjecia walka z tematu voytasa (http://africatwin.com.pl/showthread....hlight=loctite)

postanowilem cos z tym zrobic : )

wzialem nowa zebatke zdawcza, od wewnetrznej strony przyspawalem zabezpieczenie (tak aby zwiekszyc powierzchnie robocza zebatki i nasunac ja glebiej na niewyrobiona czesc walka), calosc odtluscilem i zlozylem - o ile pamietam - na Loctite Superior Metal Hysol 3478 A&B (drogi byl skurwiel, 250gramow cos ok 250 PLN.... http://www.loctite.pl/plp/content_da...a_11092006.pdf), zalozylem nowe zabezpieczenie i ..... pojechalem na wakacje.

W miedzy czasie przeczytalem w cholere postów o puszczajacych polaczeniach na klej, rzezbieniu w gównie itd :). W sumie sie z wiekszoscia zgadzalem....

15000 km potem, czyli dzis, zmusilem sie do zajrzenia do zebatki zdawczej, po zdjeciu gmoli, plyty podsilnikowej, tylnego kola, lancucha, oslony i dziwgni, oczom mym ukazal sie obraz zebatki.

Zdjąlem zabezpieczenie (zero zuzycia, wybicia czy sladu uzytkownia) i drzacymi rekoma poruszalem zebatka na boki..... a raczej tylko sprobowalem, bo cholera ani drgnela ; ). NIC, ZERO, NULL. Siedzi bez zadnego luzu - tak mocno, ze zdejmowac bede na koniec sezonu (czyli za jakie 8-9000km, bo tyle jeszcze pozyje), sciagaczem do lozysk.

Wnioski, hm.....
- rzezba czasem dziala
- klej za 30-40 pln nie wytrzyma....
- klej za 250 wytrzymal...
- nastepna tez zaloze na klej
- klej mi zostal wiec w razie czego sluzę

hans 22.02.2011 16:53

4 Załącznik(ów)
20000 km od montazu "na klej" (powyżej) nadszedl czas na wymiane, bo stara zebatka, wyglądala tak ze nieciekawie, choc siedziala jak beton. W ruch poszedl sciagacz 100mm...
Pierwszy ściągacz podziekowal, poszlo drugim - 150 mm po podgrzaniu.
Połączenie pancerne, walek bez sladu dalszego zuzycia, zabezpieczenie w stanie fabrycznym - użyje jeszcze raz tego samego. Nowa tez zakladam na klej i zapominam o temacie.
Czego i Wam życze, bo dziala.

Lepi 22.02.2011 16:56

Czyli dobrze stosować loctite nawet profilaktycznie.

Kazmir 22.02.2011 22:13

hans ja też się naczytałem o rzeźbieniu w gównie itd.....
smutno mi było jako pomysłodawcy. Teraz lżej mi się zrobiło na duszy:);)
Tylko patrzeć jak podosek dopisze:

Moje dogmaty
0. O kanapach (klik)
1. O Mikuni: Wywal to.
2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!!
3. O goretexie: Tylko GORE-TEX
4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów
5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu.
6. Lista im. podoska Załącznik 10655
7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem.
8. O KN: Wywal to.
9. Zamiast smaru - Loctite na wałku zębatki:haha2::D:haha2:

Jaro-Ino 23.02.2011 02:04

Mi też się luz na nowej zębatce z nowym zabezpieczeniem na niezużytym wałku nie podobał. Ojciec zakombinował i wsadziliśmy między wałek, a zabezpieczenie zeszlifowany pierścień segera. Kasowało to luz poprzeczny zębatki na wałku i nie miała ona żadnego bicia, ani możliwości ruchu innej niż kręcąc się razem z wałkiem. Patent o tyle lepszy od loctite, że w razie czego, w jakiejś awaryjnej sytuacji jesteśmy w stanie zdjąć zębatke bez problemu.

hans 23.02.2011 07:41

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 161633)
Mi też się luz na nowej zębatce z nowym zabezpieczeniem na niezużytym wałku nie podobał. .

tylko, ze mowa jest o walku z lekkim juz, choc niewielkim wyrobieniem...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:37.