Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   kłopot z amortyzatorem. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23342)

gerard36856 07.12.2015 14:51

u mnei nie trzeba bylo żadnego ściągacza. sprezyna napina się dopiero po dokręceniu nakrętki koronowej. miałem w głowie jak to rozbierałem ''żeby nei zrobic błedu, i nie dostać sprężyną w dziób'' ale nei bylo takiego zagrozenia, a przygotowane 'sciagacze' do sprezyny - nei przydaly sie.

wyjmij amortyzator, poluzuj nakrętki koronowe (!) odkręć dolne jarzmo i sprezyna zleci.
składajac, zaleca się uzyc kleju do gwintów, jakiegos do rozłącznych polaczen nie takiego na zawsze.

od wkladasz ją na tłok, rozprężona, zupelnie luzna, zakręcasz jarzmo. i dopiero pierscienie - ją napną jak dokręcisz :)
wazne, żeby ją napiąć. bo mozesz zaliczyc glebe jak ja. gdybym skręcał ją za 1 razem 'na stoliku' a nie na motocyklu, to zobaczylbym ze jest luzna i podkladka wyskoczy.
a że ciężar motocykla dociskał.. moj błąd ;)

Widmo80 21.03.2017 07:52

W mojej RD03 ,tylne zawieszenie wydaje się być jakieś twarde i jadąć po nierównym za mocno moim zdaniem moto podskakuje . Amor jest ok , tzn tłumi jak należy , nie buja . Śrubką regulacji ( ta na śrubokręt płaski ) zrobiłem na max miękko tzn siła tłumienia przeciwnie do hard . Nie rozumiem tej regulacji do końca . Za twardość zawiechy odpowiada wstępne napięcie sprężyny a regulacja ta ma mniej albo bardziej tłumić . Mi jest za twardo , nawet zn max . W rd07 jadąc po tych samych wybojach jest bajka . Od czego to może zależeć jeszcze ? Od samej sprężyny ? Rozkręcę regulację napięcia , to mi tył siądzie . Podkręcę to będzie jeszcze gorzej .Niby chodzi to jak powinno a rozbolał mnie kręgosłup . Jest na to jakiś sposób ?

Pekaes 21.03.2017 08:07

Najlepiej było by gdybyś wymontował sprężynę i sprawdził jak zachowuje się amortyzator po ściśnięciu . Jak reaguje na regulacje tłumienia

marekw 21.03.2017 08:46

Może masz sprężynę progresywna w tym amorze???sprawdz

bicio 21.03.2017 08:53

Obstawiam, że nie reaguje w ogóle :)
Ja się już nauczyłem i każdy amortyzator, który się jeszcze opłaca serwisować, wysyłam na serwis i dopiero ustawiam.

Widmo80 21.03.2017 10:12

Amor tłumi. I robi swoje. Nie w tym rzecz tak mi się wydaje. Na wybojach podrzuca mi to za bardzo .później zrobię fotkę tek sprężyny

bicio 21.03.2017 10:20

Chodzi o to że przy zdjętej sprężynie wciskasz tłoczysko z regulacją ustawioną na soft a potem na hard, różnica w tłumieniu powinna być odczuwalna, jeśli nie jest to znaczy, że nie ma tam już gazu.
A sprężyna swoją drogą. Ustaw prawidłowy SAG pod siebie i zobacz jak się będzie zachowywać.

Misza 21.03.2017 10:32

Biciers tylko jK gaz wyleci to Amor sięrobi po prostu miękki... stawiam, że sprężyna jest sciśnięta na maxa bo kozacki wyglad ��. Trzeba poluzować sprężynę i ew wydłużyć w jakiś sposób Amor żeby zachować wysokość

Widmo80 21.03.2017 15:43

Możliwe że ktoś tam założył jakąś "durną "sprężyne , która miała być niby lepsza .
Ja nie wiem skąd to parcie na utwardzanie zawieszeń . Jak dla mnie zawieszenie ma tłumić nierówności i połykać :D wyboje . A może taki urok trójki . Wychodzi na to że siódemka luksusowa i komfortowa jest :) Misza - to od Twojej zaczęło :P
Fakt w dr se z przodu zmieniłem sprężyny na progresy bo fabrycznie to jest flak i dopiero teraz to normalnie pracuje . Z tyłu zaś zostało normalnie bo skok jest długi i w połowie regulacji . W moim amorku z trójki , też jest spręzyna sciśnięta tak na pół regulacji tym gwintem.
Jedyne co mogę bez wyciagania amora, to ustawić tą śrubokrętową regulację w lewo na max i rozkręcić ile się da ( ważę w porywach 94 kg ) napiecie wstepne spręzyny ?

bicio 21.03.2017 15:52

A ja stawiam, że do tego amora nikt nie zaglądał przez 28 lat i by mu się przydał serwis żeby działał jak należy.
Dziwna sprężyna to swoją drogą.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:56.