Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Shell V-power nitro+ 95 i ogólnie o benzynie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22603)

Dzieju 11.12.2014 22:58

Cytat:

Napisał Lepi (Post 408142)
To nie jest oszustwo a powszechnie znane zjawisko.

Dokładnie tak.
Ilość propanu uzależnia się od temperatury.
Propan jest nośnikiem wrzącym przy -42* a butan ledwie -8 czyli przy -10* można go nosić w odkrytym wiaderku :)
Przy zimowych temp zwiększa się ilość propanu.

Zeszłej zimy trafiłem na mieszankę z ok 70% propanu. Stacja dolała trochę czystego propanu by wzmocnić posiadany letni skład na mrozy.
Autko pięknie chodziło , tylko trochę mniej spaliło na setkę bo rozkoszowałem się dźwiękiem V-ki na takim składzie lpg.

WieRcik 11.12.2014 23:18

No nie porównujmy płynu do spryskiwaczy z paliwem , w/g norm i deklaracji producenta skład ma być 30/70 na stałe , a to co trafia pod dystrybutor to już inna bajka , jak kiedyś zapytałem pana na renomowanej stacji dlaczego w przezierniuk aż się gotuje od bąbelków powietrza to usłyszałem że tak ma być i są świeżo po kontroli choć o to go nie pytałem , ale o czym tu mówić jak olej opałowy w tym kraju odbarwia się kwasem solnym , a ja głupi chciałbym .........

Lepi 12.12.2014 09:07

Poka tę normę i deklarację. Może się czegoś nauczymy.

Adagiio 12.12.2014 18:31

W rafinerii do wszystkich cystern leje się to samo paliwo z nalewaków . Szel , bipi i inne koncerny dolewają tylko uszlachetniacze , nie myślcie że ważą go cysternami z Holandii czy Anglii . Ja tankuje na małej stacji ON od zawsze i przy dużych mrozach auta zalane super vipałermi nieodpalały bo wytrącała się parafina i przytykała przewody .

Dzieju 13.12.2014 09:03

Nie przewody tylko filtry.
Reszta się zgadza.
Generalnie niektóre stacje nie zamówią na czas zimowej ropy i stąd te problemy.
Dawno temu chciałem dotankować autobus w trasie , mieli tam jeszcze dystrybutor z przezroczystą bańką z boku. Łapię za pistolet a w tej bańce normalnie mleko zamiast klarownej ropy.
Były to początki mrozów. Pytam kolesia czy ma zimową ropę , na to on mówi że tak. Ale na pytanie dlaczego ma parafinę w tym oczku kontrolnym zaczął się motać i niejasno odpowiadać.
Pojechałem na następną.

Lepi 13.12.2014 09:22

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 408165)
...
Autko pięknie chodziło , tylko trochę mniej spaliło na setkę bo rozkoszowałem się dźwiękiem V-ki na takim składzie lpg.

To faktycznie się zasłuchałeś bo powinno spalić więcej. Propan jest mniej kaloryczny od butanu. A może przekroczyłeś jakąś granicę. A wiadomo, za granicą wszystko jest lepsze ;)

Dzieju 13.12.2014 09:33

Granic nie przekraczałem :)

Adagiio 13.12.2014 16:51

W niektórych autach przewody paliwowe są metalowe i w nich przymarzało .

Evvil 15.12.2014 16:38

Nie jestem jakimś tam ekspertem ale czy teoretycznie lanie ulepszonych beznyn (VPOWER etc.) nie ma czasem wpływu na mieszankę? Chyba ma... w sensie, trzeba by regulować inaczej przy większej ilości oktanów, nie? Czy nie?

Swoją drogą - przynajmniej w Puszce mojej kochanej (staruteńki accord) zalanie go Shell Vpower sprawiało że przyrost mocy faktycznie był.

Ale w gaźnikowcu takim jak afra to bym się tego nie spodziewał...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:37.