Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Zawieszenie RD 07A a jazda terenowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1953)

paku 23.10.2010 23:39

Cytat:

Napisał samul (Post 139090)
czemu mi na wybojach przod nie wybiera, a przy hamowaniu nurkuje? Za mietkie sprezyny, a za gesty olej ? ? ?

Było nie do mnie, ale se napisze że:

Od wybierania to jest bardziej olej.
Od nurkowania przy hamowaniu bardziej sprężyny i poduszka powietrza....

Ale mogę żyć w błogiej nieświadomości.

wieczny 24.10.2010 00:04

Cytat:

Wieczny: a nie mówiłem?
Mówiłeś :). Nie ma pewnie rewelacji niczym produkt Białej Mocy, ale da się coś wykrzesać.

Cytat:

Wieczny, skoro sie wydalo, ze taki magik od zawieszenia jestes, to powiedz, czemu mi na wybojach przod nie wybiera, a przy hamowaniu nurkuje? Za mietkie sprezyny, a za gesty olej ? ? ?
Za magika siebie nie uważam, po prostu dość często mi wychodzi ;). Może być to co napisałeś. Jaki olej wlany? I kiedy ostatnio był wlany?

Serwisówka podaje tylko długości sprężyn (które się w przypadku 04 i 07x różnią), nie ma podanej ich sztywności. Nie wiem czy możemy w ogóle porównać te dwa podmioty resorująco-tłumiące ;).

Cytat:

Czy jak się prostują w powietrzu jak rozumiem
Dookładnie.

PS: w szosowych motocyklach na lagę zakłada się lekko zaciśniętą trytkę i rozpoczyna testy - trytka pokaże jak mocno składa się zawieszenie. My mamy niby harmonijki, nie jest już tak wygodnie, ale się da. Polecam, można się dowiedzieć kiedy zawieszenie "dobija" a kiedy jest po prostu za twarde, olej ma dupny.

Lepi 24.10.2010 09:45

Jeśli to dzieje się przy szybkiej jeździe i nawet na niewielkich nierównościach to zwiększyłbym tłumienie dobicia, zmniejszył tłumienie odbicia i poprawnie ustawił sag.
W twoim przypadku to zrób porządny serwis amora, Zważ się, sprawdź jaką masz sprężynę no i ... nie oczekuj cudów. Nie spotkałem jeszcze afri używanej terenowo, której nie dobija zawiecha.

paku 24.10.2010 10:21

A czy słyszeliście może o czymś takim żeby spróbować zwiększyć skok przez wydłużenie tłoczyska = "dumper rod" ..

Np. w ten sposób żeby dodać mu przedłużkę na dole tam gdzie jest śruba mocująca.

Ma to szanse zadziałać ??

I jeszcze jedno, w jakimś niemieckim chyba manualu serwisowym widać wyraźnie że zalecają każdorazową wymianę uszczelniacza plastikowego na tłoczysku, robił to ktoś ???

wieczny 24.10.2010 10:37

1. Nie wiem, nie patrzyłem nigdy pod tym kątem.
2. Podobno to on właśnie zmniejsza/eliminuje walenie zawieszenia przy odbiciu. Już mi się nie chciało jechać po niego i czekać kolejne 3 dni. Następnym razem.

samul 24.10.2010 11:51

Cytat:

Napisał wieczny (Post 139097)
Za magika siebie nie uważam, po prostu dość często mi wychodzi ;). Może być to co napisałeś. Jaki olej wlany? I kiedy ostatnio był wlany?

Serwisówka podaje tylko długości sprężyn (które się w przypadku 04 i 07x różnią), nie ma podanej ich sztywności. Nie wiem czy możemy w ogóle porównać te dwa podmioty resorująco-tłumiące ;).

No to chyba tak i bedzie Panie Doktorze.
Olej? Jest!
Wlany? Jest!
Kiedy? No, caly czas jest wlany!!! :D

dzieki,
samul

Kuba 24.10.2010 13:02

Korki z rd04 pasują do lag w 07/07a?

paku 24.10.2010 13:20

Cytat:

Napisał Kuba (Post 139129)
Korki z rd04 pasują do lag w 07/07a?

Zdajesie że tak, tzn któreś pasują do rd07a - chyba od rd04.

Kuba 24.10.2010 13:30

Pytam, bo rd04 ma zawory w tych korkach, więc nie trzeba kombinować :)

rambo 24.10.2010 14:03

Dopompowałem ostatnio przód na 0,4Atm i nic nie dobijała i świetnie się prowadziła. Do czasu, aż ciśnienie mi którędyś zeszło. Ale to było na rajdzie podlaskim :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:18.