Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Czy Airbox od RD04 pasuje do RD03? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11714)

Dzieju 25.04.2012 00:07

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 235919)
Więc jak podaje serwisówka dla Trapa 650 fabryczny nastaw jest 3 obr więc ja dałem 3 1/4.

A pamiętasz ile jest dla TA600 ?

Cibor klv 25.04.2012 17:01

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 235959)
A pamiętasz ile jest dla TA600 ?

Dla TA 600 z lat 94-96 wykręcić o 1 3/4 obr. dla reszty roczników 2 1/4.

Cibor klv 01.05.2012 21:10

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał majo (Post 235927)
możesz sfotografować airboxa po modyfikacjach i końcówki przewodów do filterków podciśnienia?

Przewody filterków podciśnienia w sumie pod zbiornikiem to nie mam fotek, ale nic tam nadzwyczajnego dwa przewody idą do trójnika i z trójnika jeden przewód o takim samym przekroju kończy się w okolicach główki ramy, zakończony małą zwężką, ale tak czy siak ssanie nie działa najlepiej, motocykl odpala bezproblemowo, ale do póki sie nie nagrzeję, muszę lekko pomagać mu gazem.Airbox wygląda tak .

Cibor klv 20.05.2012 17:18

2 Załącznik(ów)
Ostatnio eksperymentowałem z filtrami stożkowymi. No i tak, ssanie działa jak należy, ale słaby dolny zakres obrotów, strzały w wydech, wkręca się do 8 tys bez problemu. Filtry stożkowe czyli badziewie za 28 zł dodatkowo owinąłem gąbką i spryskałem sprayem do filtrów gąbkowych. W najbliższym czasie jeszcze może uda mi się wypróbować jeden patent.
Taki patent,
Załącznik 31297
Załącznik 31296
Wcześniej jak miałem filtry załozone bezpośrednio na gaźnikach, nie grało to najlepiej, ale przypomniałem sobie, że kupując gaźniki od Trapa 650 dostałem też w gratisie gumy łączące airbox z gaźnikami. Mają one kształt lejka, czyli inaczej niż w Afrze, gdyż o ile średnice zewnętrzne gardzieli gaźnika (patrząc od strony filtra) są takie same, o tyle średnice wewnętrzne są już inne. W Afrze szersza a w Trapie sporo węższa, więc te lejkowate łączniki powodują lepszy dopływ powietrza do gaźników. Wziąłem te gumy kolanko pcv, poxilinę i dorobiłem dolot pod owe stożkowe filtry, jakoś na styk miesci sie to pod zbiornikiem. Dziś kawałek się przejechałem i o dziwo działa to nie najgorzej, ssanie działa, wkręca się, nie strzela w wydech podczas schodzenia z obrotów. Skład mieszanki tak jak w serwisówce dla Trapa 3 obr wykręcone. Zobaczymy jak będzie podczas dłuższych testów,

Branczews 01.06.2012 22:58

No to ja napisze tak :) Mam gaźniki od NTV 650 z 2000r bardzo podobne do tych od trampka skład mieszanki wykręcony na 2 i 1/2 obrotu wkręca się jak należy pod czerwone jedynie przy maksymalnych obrotach tj. 7,9 tyś obrotów. Dolot oryginalny nic nie przerobione, nie sprawdzałem jeszcze świec jak wyglądają jedynie co to ssanie nie działa za dobrze ale jak je puszcze to moto chodzi i nie gaśnie :)

Branczews 01.06.2012 23:19

aha a powiedzcie mi Panowie jak podłączyliście krućce z gaźników do airboxa czy jakoś inaczej??? Ja mam 2x 7 cm przewód połaczone trójnikiem i zakończone filterkiem o duzym przepuście ale ssanie nie działa :(

Cibor klv 02.06.2012 08:32

Cytat:

Napisał Branczews (Post 242640)
aha a powiedzcie mi Panowie jak podłączyliście krućce z gaźników do airboxa czy jakoś inaczej??? Ja mam 2x 7 cm przewód połaczone trójnikiem i zakończone filterkiem o duzym przepuście ale ssanie nie działa :(

Ja miałem taki sam patent, kombinowałem, zwiększając i zmniejszając przepustowość tego filterka, ssanie i tak nie działało. Jak już wcześniej powiedziałem prawdopodobnie seryjny dolot Afry nie zapewnia wystarczającej ilości powietrza do gaźników NTV Czy Trapa 650.

majo 02.06.2012 14:26

Branczews zobacz jak wygląda pucha nad gaźnikami od Trampa 650 i od Ntv. Porównaj wielkość filtrów:) Moim zdaniem wystarczy zwiększyć Airboxa aby odzyskać ssanie, poprzez np. dodatkowy baniaczek zwiększający pojemność powietrza:)

MaRP 05.06.2012 00:27

1 Załącznik(ów)
Próbowaliście czegoś takiego?
Załącznik 31591

http://advrider.com/forums/showpost....&postcount=780

Cibor klv 27.11.2012 23:52

2 Załącznik(ów)
A to mój patent hehe... rurki z kibla i heja...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:23.