Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Adaptery zacisków (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11330)

Borewicz 25.01.2012 15:24

Pany, jak sobie dorabiacie te nówki sztuki, to nie został Wam oryginalny lewy adapter od RD04? Chętnie kupię.

e200g_ 28.01.2012 12:57

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy do zacisków od KTMa można założyć przewody hamulcowe i pompę hamulcową od AT i to będzie robiło, czy raczej trza zakładać od KTMa?

2. Czy taka samodzielna konstrukcja przechodzi przegląd techniczny w Polsce oraz czy taka konstrukcja przechodzi przegląd na zachód od Polski? Czy to nie skończy się odjazdem motocykla na lawecie przy pierwszej policyjnej kontroli drogowej?

Rychu72 28.01.2012 13:11

Cytat:

Napisał e200g_ (Post 217992)
2. Czy taka samodzielna konstrukcja przechodzi przegląd techniczny w Polsce oraz czy taka konstrukcja przechodzi przegląd na zachód od Polski? Czy to nie skończy się odjazdem motocykla na lawecie przy pierwszej policyjnej kontroli drogowej?

Jeżeli na badaniach technicznych będzie ok to policja ma raczej w dupie co sobie założysz do sprzęta. Poza tym to nie każdy niebieski zna się na motorach, żeby odrazu wychwicić zmiany i wiedzieć, czy coś jest orginalne, czy nie.
Nie jedno się tuninguje w samochodach i moturach.

majki 28.01.2012 17:40

Zaciski i pompę bym traktował jako jedność. Może działać połączenie brembo z KTMa z pompą Afryki, ale nie musi...

Przeglądy u nas przechodzi bez problemu, 99% nie połapie się czy to jest oryginał czy nie, a raczej nawet nie będzie mógł udowodnić czy tak jest, no chyba, że zrobisz jakąś maksymalną zmotę rejli. Ale jak jest na zachodzie nie wiem....

Adagiio 28.01.2012 18:40

Działa czy to hondowska z brembo , czy brembo z nisinem i inne , lepiej montować pompę stosowana do dwóch tarcz mając jedną , niż odwrotnie .
Zrobiłem w tym tygodniu 1300 km , mam oryginalną pompę , zacisk brembo i jedną tarczę , nie zauważyłem braku efektywności hamowania , nawet na asfalcie . Uwaga , nie używam Africi do jazdy obładowany z kuframi i pasażerem , V/max z jaką pojedzie moja AT to 110 , pamiętajcie z hamulcami nie ma żartów .
Nie popadajcie w skrajności we Włoszech jeździ kilkaset przerobionych Afric i gówno to kogo obchodzi jaki adapter jest na zacisku , hamulec ma być sprawny i hamować . Diagnosta sprawdza stan techniczny pojazdu , a nie markę zacisków i średnicę tarcz .

rambo 28.01.2012 18:43

Całe szczęście że poza niemieckim panem diagnostą cała reszta nie czepia się pierdół :)

Rychu72 06.02.2012 10:54

3 Załącznik(ów)
Czekam na półki, bo poszły na wymianę sztycy. W tym tygodniu mam dostać nowe przwody hamulcowe i sprężyny.
Jak to już będzie to składam wszystko do kupy.
W sumie to adaptery są na 95% skończone. Zostało tylko ustawić (szlifując adapter na grubości) zaciski tak żeby uchwyty zacisków były w takiej samej odległości od tarczy jak w afryce (3,5 i 2,5mm).

To efekt końcowy.
Jestem po pierwszych próbach i jest dobrze :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:12.