![]() |
Magiczne pudełko dotarło. Jutro montaż.
Dzięki Matjas. pozdrawiam! |
Ustrojstwo zamontowane i obyło się bez większych problemów, ale...czy ktoś z Was miał problem z częstotliwością podawania oleju? Wg instrukcji na I powinno być co 60 s, a na II co 40 s. U mnie jest na I - 1m20s a na II - 50 s. Jaka może być przyczyna? Czyżby sterownik?
pozdro |
Wsio skonsultowane i ogarnięte. Temat zamknięty:)
|
Cytat:
|
Podzielę się swoimi doświaczeniami z Motooilerem. Otóż przy zamontowaniu dyszy tak aby olej wypływał na bok tylnej zębatki miałem nasmarowane jedynie boczne płytki łańcucha (z jednej strony) a nie rolki. Tak więc musiałem przenieść dyszę w okolice zębatki zdawczej i ustawić tak aby olej kapał na rolki. Teraz mam coś takiego:
http://img580.imageshack.us/img580/9...2700019.th.jpg i jest wreszcie dobrze. Rolki są tłuściutkie i czyste. Śruba która trzyma na zdjęciu uchwyt dyszy jednocześnie mocuje osłonę zębatki. Wbrew moim obawom pęd powietrza nie zwiewa kropli gdzieś na boki, nawet przy większych prędkościach. |
Próbowałem takiego sposobu i było cacy póki nie wjechałem w off - przy hopach luz łańcucha masakrował dyszę :Sarcastic: A była zamontowana o wiele wyżej niż u Ciebie.
|
takie rozwiazanie nie jest dobre. Olej powinien być rozprowadzany po tylnej zebatce smarujac łąńcuch odsrodkowo. Nie spotkałem sie jeszcze z tym zeby smarowana była tylko połowa łańcucha.... sam robie olejarki i nigdy takiego czegos nie widziałem....
|
Cytat:
Nie tylko u mnie przy zamontowaniu dyszy z boku zębatki napędowej łańcuch nie był smarowany na całej szerokości. Podejrzewam, że to kwestia liniowości zębatek, bo w moim bigu akurat łańcuch układa się tak, że siła odśrodkowa wyrzuca olej nie na rolki a na te boczne płytki czy jak to tam zwał. |
Cytat:
Ja Matjasowa ustawiam na I i w polowe pokretla+/- Na ancwalcie i dlugich trasach wszystko smaruje sie piknie, na krótszych czesto zdarza sie ze mam nasmarowana tylko jedna strone. Po offie gdy lancuch jest upierd**ny od blota widac to dosc wyraznie. Wystarczy wtedy odkrecic regulacje i jest ok. PS. Nawet gdyby caly czas smarowala tylko jedna strone lancucha, to jakas czesc oleju po czasie i tak rozsmaruje nam calosc. Przyczyniajac sie do wydluzenia zywotnosci zestawu napedowego. Krotko- zajeb** sty patent :bow: |
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jaki kupić "przekaźnik" bo planuje podłączyć sobie Motooilera do akumulatora a nie do świateł... Na allegro dostanę ten przekaźnik czy jakiś sklep elektryczny?
Od razu piszę, że jestem lewy z elektryki i kabelki mnie przerażają! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:20. |