Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

Ziarko 08.12.2015 08:34

Dla tych co się boją tego ręcznego hamulca. Tysiące skuterów jeździ z takim hamulcem i ludzie nie latają przez kierownicę.

A jeśli sięgniesz i polecisz przez kierownicę, to tylko raz :haha2: a potem się nauczysz. Tak jak niebezpieczne przecież jest używanie sprzęgła :D

mdxmd 08.12.2015 09:27

Cytat:

Napisał bass (Post 460295)
Byłeś kiedyś na czołgowisku? czy na jakiejś pustyni? :D Przecież ona dopiero do lądowania schodzi :D

wbił się w powietrze bez kurzu..:D

zaczekaj 08.12.2015 10:11

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 460319)
Dla tych co się boją tego ręcznego hamulca. Tysiące skuterów jeździ z takim hamulcem i ludzie nie latają przez kierownicę.

A jeśli sięgniesz i polecisz przez kierownicę, to tylko raz :haha2: a potem się nauczysz. Tak jak niebezpieczne przecież jest używanie sprzęgła :D

Raz mi się zdarzyło polecieć przez kierownicę w skuterku. To były czasy gdy się nie ubierałam na skuter więc pozdzieraną skórę na dłoniach i kolanach pamiętam do dziś.
W samochodzie z automatem też mi się raz zachciało bieg zmieniać hamulcem... A że lewa noga poszła na podał to było gwałtowne bum w kierownicę.

wytapatalkowano

borys609 08.12.2015 14:52

Nowa Afryka

To jest prosty, mechaniczny zacisk napędzany linką, w dodatku na koło tylne. Nie spodziewam się żeby nawet w napadzie szału kierownika dało się nim skutecznie zablokować koło. A nawet jeśli, choć zaznaczam że to mało prawdopodobne, to prędzej zaliczymy ślizg bokiem niż tygrysa przez kierownicę :-).
Myślę, że w tym punkcie nie ma się co doszukiwać wad nowego modelu Hondy.

Wysłane z ajfona..

rambo 08.12.2015 14:57

Cytat:

Napisał karol1989 (Post 460219)
Hamulec postojowy ma za zadanie zabezpieczyć motocykl przed stoczeniem podczas postoju.

Dzieki niemu możemy bezpieczenie pozostawić motocykl na wzniesieniu o nachyleniu aż do 18%.

Dźwignia hamulca postojowego jest na tyle oddalona od manetki, że nie ma w praktyce możliwości jej przypadkowego wciśnięcia podczas jazdy.

Karol,
Honda Plaza

Oprócz identycznej jak w samochodach informacji czyli kontrolki, o tym że hamulec postojowy jest zaciągnięty, spokojnie można z takim zaciągniętym hamulcem ruszyć i jechać.
Jak długo nie wiem, ja ujechałem 20 metrów i wyłączyłem :o

radekw 08.12.2015 15:13

Szukanie dziury w całym ;) Sprawdzałem dziś w Krakowie. Naprawdę trzeba by mieć dłoń jak szpadel by odruchowo w czasie jazdy za tą wajchę złapać i pociągnąć. Ja, przy normalnym ułożeniu dłoni na kierownicy nie byłem w stanie sięgnąć do tej dźwigni - musiałem przesunąć dłoń na kierownicy by sięgnąć końcami palców do dźwigni. Druga sprawa, to to, że pociągnięta automatycznie odskakuje i trzeba ją zablokować dodatkowym przełącznikiem. Jest wtedy bardzo blisko uchwytu kierownicy, więc nie da się niezauważyć, że jest hamulec zaciągnięty, bo nie wciśnie się dłoni w rękawicy pomiędzy uchwyt kierownicy a dźwignię ;).

QrczaQ 08.12.2015 15:15

Cytat:

Napisał rambo (Post 460416)
Oprócz identycznej jak w samochodach informacji czyli kontrolki, o tym że hamulec postojowy jest zaciągnięty, spokojnie można z takim zaciągniętym hamulcem ruszyć i jechać.
Jak długo nie wiem, ja ujechałem 20 metrów i wyłączyłem :o

Trzodownik! Dorwal sie i psuc chce

Daroo 08.12.2015 15:28

Panowie po co ruszać gówno jak śmierdzi?? Tak samo jest z tym tematem....

QrczaQ 08.12.2015 16:22

Cytat:

Napisał Daroo (Post 460433)
Panowie po co ruszać gówno jak śmierdzi?? Tak samo jest z tym tematem....

Mozesz rozwinac Twoj komentarz? bo nie zrozumialem o co chodzi.

bass 08.12.2015 16:43

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 460332)
wbił się w powietrze bez kurzu..:D

Leci z daleka :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:55.