![]() |
Czy testowany regulator napięcia powieninien być ciepły/gorący po 10 minutach jazdy? Czy tylko letni? Prosze o sprawdzenie.
Prąd na akumlatorze dobry,zarówno ze światłami grzanymi manetkami, jak i bez obciążenia. Ile warte jest połączenie przewodów fazowych na klasycznej kostce? Każdy przewód przykręcony 2 śrubami, kostki oddzielnie izolowane. |
Dopóki nie sniedzieje to jest tyle warte co lutowane, problem zaczyna się właśnie chwilą utleniania, sniedzenia czy korozji gdy wzrasta rezystancja, rośnie temperatura styku i dalej rośnie rezystancja. Regulator p. Sławka u mnie był chłodny. Oryginalny był mocno ciepły ale temp otoczenia ok 30 stopni. Teraz od CBR 600 co mam, to jest lekko ciepły przy temp otoczenia 30 st.
|
Cytat:
|
Mam pytanie: będzie ktoś miał instrukcję podłączenia sterownika (modułu) sprzedawanego także przez Rafwro?
Swoją posiałem, a potrzebuję :/ |
Na stronie internetowej jest instrukcja podłączenia jeśli o to pytasz
|
Cytat:
|
Chcę :)
Cytat:
|
Mam pytanie. Jeżdżę z reglerem z Rzeszowa już parę lat i teraz zauważyłem że na wyższych obrotach (od 3 tys. ) widoczne jest takie pulsowanie świateł tak jakby co 1-2 sekundy. Zauważyłem też że jak włączę długie światła to wskazania voltomierza rosną o 0,2-0,5 V. Wydaje mi się że powinno spadać.
I ogólnie wskazania napięcia cały czas "latają" od 14,1 - 14,6. W tamtym sezonie w trasie miałem stałe 14,2-14,3 na światłach i dlatego mnie to zaniepokoiło. Poprawiłem masowanie i wszystkie wtyczki ale na razie brak poprawy. Akumulator wymieniłem od Afryczki brata i jest to samo. Co to może być? Mieliście takie efekty? Ps. Dodam że regulator ledwie ciepły. |
Nie mam pojęcia jak powinna wyglądać "normalna" praca regulatora od Sławka. Mój egzemplarz obniża napięcie wraz z załączaniem kolejnych odbiorników prądu aż do poziomu ok. 13,4V i tak trzyma, a i na jałowych obrotach z ledami i światłami potrafi spaść do 12,8V. Ale zauważyłem też, że ze wzrostem obrotów powyżej 6,5-7k napięcie niepokojąco rośnie powyżej 15V. Czy to też normalne ??
Też mi kiedyś pływało napięcie, ale teraz się uspokoiło. |
Napiszcie do Slawka. To wyjatkowo uprzejmy czlowiek. Opiszcie problem i razem znajdziecie rozwiazanie.
|
Byłem pierwszym testującym to coś w afrze... Ten pierwszy egzemplarz się wziął i spalił na powrocie z Albanii ( już we Wrocławiu na szczęście) ale połowę drogi cisnąłem na odcięciu po 7-8 tys obrotów. Rafał mi go wymienił na nówkę i od tamtego czasu zero problemów. Ponoć źle znoszą montowanie do wysokoobrotowych silników...
|
No te z Rzeszowa nie ze wszystkimi motocyklami będą pracować... w kilku po przekroczeniu 8000 obrotów napięcie wskakiwało na zabójcze wartości 18.5V co w niektórych modelach może skończyć żywot pewnych elementów układu elektrycznego motocykla
|
Czy temat jeszcze żyje? Strona RAWRO czy Sławka jest już tylko w Webarchive. Czy to jedyny zamiennik warty uwagi?
|
Te same regulatory do nabycia bezpośrednio u pana Sławka:
http://reg-mot.prv.pl/index.htm Temat maglowany, ostatnio pojawiła się ciekawa opcja regulatora z Yamahy, radze dobrze przeszukać wątki. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23963&page=5 |
Można kupić na Aledrogo uniwersalny regulator mosfet 50A 7 kabli produkcji DZE. Ta firma robi oryginały do Hądy. A jak ktoś chce mieć bez lutowania to pisałem już że mogę odsprzedać swój zapas Tourmax bo nie potrzebuję już.
|
Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak kupujecie regulator jamahy to doczytajcie. (Interesuję się tym ostatnio bo chcę go dodać do XR :D)
Regulatory chińskie mają dół zalewany żywicą, u chinola płacimy za regulator 80zł z wtyczkami na kable. US $18.99 41%OFF | YHC FH012AA Motorcycle Voltage Regulator https://a.aliexpress.com/_BffQZx9D Na allegro oczywiście przebitka jest kosmiczna, za 2 wtyczki wołają 60zł a sam regulator potrafi kosztować kilka stów. Oryginał ma od spodu blachę/metal jak na fotce niżej. Na allegro prawie nigdy nie ma fotki od spodu! Ten regulator istnieje chyba w 3 wersjach, fotki dałem podglądowe o co chodzi. Pytanie czy chinol musi być zły ... (ja na 90% kupie chinola na testy) skomplikowane urządzenie to nie jest i raczej powinno być ok. Ale jak już chcecie chinola to kupcie sobie tego za 80zł a nie z allegro za 500 :D https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...656d11c6ff.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0339cae1f9.jpg Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Chwała Ci Czarowniku za zwrócenie uwagi. Też się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś takiego ustrojstwa jako zapas. Jeżdżę od niedawna na regulatorze od Pana Sławka i mam nadzieję że tak będzie dłuuugo.
|
Potestować możesz ale ja mam przykre doświadczenia z zamiennikami i to niekoniecznie z typową chińszczyzną. One często bardzo krótko żyją, miałem przypadek że moto odpaliło pochodziło chwilę i zgasło i już się nie dało odpalić, po przekręceniu kluczyka paliło główny bezpiecznik. Miałem też przypadek że kilka regulatorów pod rząd nie działało (miałem możliwość wymiany, co nie jest takie oczywiste), już sprawdzałem całą instalacje czy jest ok. a po założeniu regulatora z Rzeszowa wszystko wróciło do normy.
|
Robią też robotę używki od CBR, trampka/deauville 700.
Co prawda czasem trzeba poczekać na "dobrą cenę" (100-150 zł). Kolegom założyłem kilka tych regulatorów ( oczywiście zawsze lutuję żółtą wtyczkę) i wszystko chodzi bezproblemowo. Regulator z trampka 650 także jest mosfetowy, ale wtedy lutujemy przewody na stałe ALBO szukamy wtyczek. Polecam.:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wykopki :)
Czy ktoś ma pojęcie czy dalej w PL ktoś produkuje reglery??? |
jak chcesz nowy to kup DZE - sławek z rzeszowa dla kolegow czasem zrobi jak sie ladnie poprosi. do czego to potrzebujesz, bo ten rzeszowski sie gubia przy rpm>7000 i slawek sam to przyznawał
|
Vmax1200
|
to przegladnij katalog DZE - jest bardzo obszerny - i kup dedykowany model. to bardzo solidne podzespoły
https://dze.com.ar/en/ |
Masz Matjasie starego v-maxa? :)
|
Takjakby ale ten reg jest dla mojego kolesia we FR, który twierdzi ze to najlepszy motocykl na świecie - po robocie u mnie pojechał do FR i kolo jezdzi nim juz 5 rok bodaj.
Nie rozumiem ale ok :) |
jezeli Majtas nie mial lub nie ma obecnie jakiegos motocykla to z pewnoscia bedzie kiedys mial wiec przezornie robi zapasy :D
|
Na jesieni pytałem p. Sławka o reg. XTZ, ale mi odmówił. Więc, albo nie jestem kolegą, albo niewystarczająco prosiłem... :D
Poszedłem w mosfetowy regulator (FH) z jakiejś większej Yamahy. |
Spokojnie.
Obecny vmax jest u mnie gościnnie i nie jest mój :) mam - do dyspozycji :) nie chce vmaxa. Chciałbym ponownie fj1200 jako takie moto na wspomnienia, fajny to był sprzęt. Niestety garaż z gumy nie jest a kieszeń z tytanu. Kumpel kupił jakiś ponoć do Vmaxa regler na ebay ale nie działał. Cholera go wie co tam w tym moto teraz się zdupczylo. Ponoć ma AC na wyjściu poprawne 60-90vac. Więc reszta chyba po stronie reglera. Z trzeciej - wtyk mu się stopił całkowicie więc to że bez obciążenia stator daje nie znaczy że będzie ładować. |
ogłoszenie pod nocne zmazy - firma Moto Top nigdy tania nie byla ale motocykle zawsze mieli ładne:
https://www.moto-top.pl/motocykle/Ya...0,1863,13.html |
Ładna ale nie za te pieniądze. Są granice.
Poza tym przeciętny stan kolektorów oraz lakieru na cylindrach i głowicy oraz wymieniona po 30k tarcza z tyłu skłaniałaby mnie do zadania kilku pytań. Tym niemniej uważam że. Jakby ktoś miał ochotę czymś takim jeździć to zawiezie przywiezie i po drodze nie będzie nudy. Miałem moje fj1200 dwa sezony i nigdy nie było żadnego problemu. Moto kupił kolega z forum i z tego co wiem też nie narzekał. Silnik był po prostu fantastyczny. Chyba najlepszy jaki miałem w jakimkolwiek motocyklu. Moja nie była taka ładna i kosztowała ponad dwa razy mniej. Na te motocykle nie trzeba wydawać fortuny. Bardzo dobra, uczciwa konstrukcja. Na DS stoi moto do oddania za 5 a szedłbym w poniżej tej kwoty. Śliczna. Zestaw ori kufrów ze stelażami leży w Kaliszu. 800pln. To są ceny dla człowieka. Wystarczy. Onufry dawaj foty tego reglera :) |
1 Załącznik(ów)
:Thumbs_Up:
|
Mam taką FJonę 1200 pierwszy wypust, ale po modyfikacjach. Tył od Thunderace, czyli laczek 180 na sztywniejszym wahaczu, przód z emulatorami i zaciskami od R1. Niski środek, niskie siodło i siłownia ciągnąca żwawo i płynnie na piątce już od 2000 (max moment :110 Nm). Do tego nieprzeciętna zwrotność powoduje, że ten sprzęt do dziś nie ma wielkiej konkurencji. Cena oczywiście może być dyskusyjna, ale może znaleźć się ktoś, kto stwierdzi, że woli "stare gówno" niż nowy szajs bo nie ma czasu, ani bejmów siedzieć w serwisie co chwilę.
P.S. Tak - Lisek też może na ten temat coś powiedzieć. |
Kłopot z FJ podobnie jak z innymi moto z epoki to właśnie możliwość doboru dobrej, współczesnej gumy żeby maszyna mogła dać pełna radość bo tam naprawdę jest zajebisty potencjał. Naprawdę nie pamiętam żebym ja kiedyś kręcił powyżej 7krpm.
Miałem większą o ząb czy dwa przednią zębatkę. Zaciski od R1 z tego co pamiętam wchodzą P&P na przód choć przyznam że ja na heble nie narzekałem - były dość męskie ze tak powiem ale jak się ścisnęło to hamowało to ok. No i ten piec :) w sumie mógłby mieć tylko pierwszy i piąty bieg :) Słabością tych silników jest łańcuch już też raz nie pamiętam jaki - sprzęgła rozrusznika chyba? Tzn da się z tym jeździć. Poza tym piec - pomnik a i samo moto zrobione na bogato jak na tamte czasy i niektóre rozwiązania mogą zaskoczyć - regulacja zawieszenia przód tył czy bogaty kokpit, elektryczny kranik z rezerwą którą włączając się opóźnia zapłon :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:23. |