![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
4 Załącznik(ów)
Od klima dostałem zdjęcia jak układa się PRO z goglami.
|
Krios jest zajebisty ale ma wujowe zapinanie co dla mnie go zdyskwalifikowało. Cała reszta miód. Pomijając cenę oczywiście.
|
Cytat:
|
Nie masz DD tylko dynks na magnes.
|
Cytat:
Nie polemizuję. Czas zapięcia i odpięcia mnie nie interesuje. Jeżdżę w różnych warunkach i innego niż DD nie kupię.
|
Cytat:
|
Ten magnes działa dobrze żebyśmy się zrozumieli. Może jestem ortodoksem ale oprócz szybkiego zapinania i odpinania nie widzę plusów dodatnich ponad DD a często nawet DD nie rozpinam tylko luzuję tak że mogę zdjąć i założyć bez odpinania całkiem i ten magnes już nie ma żadnych zalet ponad DD.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
https://youtu.be/3KUdmwmhyxM?si=UiwrP446o6lTL6qj Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
1 Załącznik(ów)
Dziękuję ziut za wyczerpującą odpowiedź. Wszystko fajnie się układa. U mnie jednak chyba będzie problem z tą lokalizacją - w tym miejscu mam sterowanie blendą. Mam AC2.
|
Cytat:
https://www.facebook.com/ripstopbyth...8854598817660/ Za każdym razem strzela zapięcie. W DD prędzej strzeli taśma niż klamra. |
Cytat:
Ważne jest, żeby użyć silikonu o sieciowaniu octowym, np. Mapei, bo inne da się oderwać od taśmy dwustronnej. Cytat:
Chcę przez to powiedzieć, iż tak samo ufam Airohowi z zapięciem DD jak i Schuberthowi z innym rodzajem zapięcia. |
Cytat:
|
W moim HJC zapięcie jest metalowe. Nie wyobrażam sobie by miało z czasem się rozlecieć.
Z drugiej strony, jakby miało mi urwać głowę, to wolę by puściło... ;) PS Gdzieś jakiś uczony w piśmie, nie pamiętam na jakim portalu, mówił że kask należy wymieniać co 5 lat na nowy. To jest dopiero dbanie o bezpieczeństwo! :D |
Cytat:
Ty dziwisz się zaleceniom wymiany kasku, a który zgodnie z zaleceniem producenta wymienia przewody hamulcowe w moto (o ile nie są w oplocie). Normą jest 5 lat niezależnie od przebiegu :umowa: |
To coś o Kriosie, ciekawe. Nie widziałem, że to najpierw był Uvex...
https://youtu.be/4K2Og0JV5qo?si=pJgTKEVppHNR1i_Y |
Dziś przyjechał KRIOS PRO w poniedziałek wyjeżdża, mają jednak super marketing...
|
Napisz coś więcej
|
Cytat:
1. Jakość wykonania, słabej jakości plastiki, przykro to mówić, bo to kask za 3000 a nie za 1200, więc poprzeczka jest wysoko. Płetwa z tyłu trzeszczy.
2. Zamknięcie szyby stopniowane z dupy, bo albo za mocno otwarte albo zamknięte. System zamykania to jakiś przedpotopowy. Szybka nie domykała się do końca i była szpara, ja mam sobie ją wyregulować dwoma śrubami? Tak przeczytałem. eeee no nie, nie za tyle kasy:dizzy: 3. Podczas zakładania/zdejmowania kasku podbródek się odpina i trudno go potem wpiąć, bo tam mała badziewiasta napa. Tkanina jakościowo słaba. 4. Fidlock dwa razy zapiął mi się tak, że się odpiął, jakoś krzywo, czy jak, nie wiem, nie widzę pod brodą. Generalnie pociągnąłem ręką i się rozpięło. To ja takiego czegoś na wyjeździe nie widzę, jeśli to krzywo można zapiąć, to jak będziesz zdojony po kilku dniach ekstremalnej jazdy to jestem przekonany, że w końcu źle zapniesz.... 5. Wiem, że to może różnie u każdego ale dla mnie kask tak niewygodny, że jak założyłem to zaraz chciałem zdjąć. Ustawienie do nosa takie, że czubkiem nosa dotykałem kasku (takiego "daszku" zapobiegającym chuchania na szybę). Przestawiałem kask raz w góre raz w dól, no nijak ustawić. Jak założyłem gogle Viper PRO, przez KLIMA "dopasowane", to okazało się, że wcale nie wchodzą do kasku tylko górą, a dołem nie da rady. Tym samym gąbka nie dochodzi do twarzy. Gogle opierały się na nosku zarówno swoim, jak i samych gogli. Sorry, to kask niby PREMIUM ale nic premium w nim nie było, oprócz wagi, tutaj rzeczywiście czuło się różnicę w ręku. Co z tego, jak na głowie było bardzo źle. Zamówiłem SHOI Horneta ADV, zobaczymy jak on, wzbraniałam się jeszcze raz iść w Shoei ale dziś była promocja i za 2050zł można go było wyrwać na stronie Shoei, 1 sztuka XXL. Najwyżej zwrócę jak to nie będzie to. To może wtedy AIROH C2 albo NEXX WED3. P.S. Żeby nie było, to MOJE odczucia. Jednemu się podobają blondynki, drugiemu brunetki. Mnie KLIM nie przekonał, wcale. Odczarowałem się.... |
Bo z kaskami to jest jak z pytaniem się o opony albo o olej - bez sensu o to pytać bo każdy powie co innego. Ja mam z kaskami jak kobitki z butami - jak mi się któryś spodoba to ‚muszę go mieć’ i jednym z nich jest biały Krios Pro i ja na przykład nie mogę podzielić żadnej z Twoich obserwacji. Kupiłem po taniości jakaś promocja była na helmetcity w UK i nawet z vatem i cłem wyszło prawie tysiaka mniej jak w Polsce. Natomiast czego w nim nie lubię to jest zdecydowanie najgłośniejszy ze wszystkich moich kasków. Głośniejszy niż wszystkie otwarte gdzie jeżdżę tylko z goglami. Może to kwestia konstrukcji tej skorupy koroyd czyli ten cały a’la plaster miodu.
|
Cytat:
|
Hej,
mój stary SHOEI się rozpada w sensie wyściółka się wykrusza wiec wypadałoby go zastapić nowym. Myśle o Neotec ale nie wiem jaka jest róznica miedzy Neotec 2 a 3 (poza ceną). Ktoś ma doświadczenie i coś może napisać ?? O Neotec 3 piszą, że jest zaniżona rozmiarówka i trzeba brać rozmair większy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
jezdzilem długo z szczękowcem.
Obecnie okazuje że w uzycu jest tylko integral LC2 Pioneer - super wentylacja, daszek który daje cien. Nie latam 200kmh a przy 100kmh daszek nie przeszkadza, a podczas jazdy terenowej, daszek jest naprawdę super. - mniej pada deszczu czy słonca. nie dostaje się prosto w oczy. i co ważne - to lekki kask. nie namawiam na ten model, ale wskazuję typ - odsunięta szczęka poprawia wentylację, daszek daje cien. |
Shoei ADV odpadł, rzeczywiście fakt wygodny. No ale tak zjebali wentylację, w Hornet DS były fest lamelki na brodzie, zamknięcie nad czołem porządne dwie duże dziury z zasuwami, tutaj jakieś tandetne klapki co za 3 lata będą ułamane, naprawdę słabizna. Nie wiedziałem czy te na brodzie się zamknęły czy uginają przy zamykaniu, te nad czołem to jakaś porażka 2x2mm szparki. Szyba zamykała się uginając bokiem, i dodali jej dziwną blokadę niby się zatrzaskuje ale nie nachodzi, no jak niedorobione. Niestety znów słabo wchodziły gogle. Ten problem miał także DS ale jedne najprostsze gogle wchodziły. No i ten wygląd, Shoei stanął w miejscu a nawet cofnął się o krok. Odesłałem. Czekam na NEXX WEED3 Plain białego :) złapałem w promocji na 24mx za 1368zł.
|
Cytat:
Poza tym @zaczekaj go chyba miała i oddała: https://africatwin.com.pl/showpost.p...2&postcount=13 |
Cytat:
|
7 Załącznik(ów)
Mam NEXX WED3 Plain white Spełnia wymagania:
1. Z szybą Tak 2. Lekki, do 1450. Nie 1700. 3. Pasują do niego gogle i super jakby się dało zamknąć szybę z goglami (tak miałem w DS Hornecie) Bez problemu, jest lepiej niż w Hornecie. Szybka się zamyka, jest przestrzeń na gogle i nie uciskają mi nosa, nie muszę przesuwać kasku aby oddychać. Mają trzymanie na pasek od gogli, co jest fajnym bajerem. Jak się zsuwa gogle na brodę to fajnie, jak z tyłu się nie zsuwają z kasku, zwłaszcza jak silikon na pasku gogli się wytrze. 4. Dobra wentylacja, otwieranie/zamykanie, góra dół. wypinany podbródek. Zdecydowanie, aż 7 zamykanych/otwieranych wlotów, wypinany i mocny podbródek a dodatkowo wypinana część plastikowa podbródka, która jeszcze bardziej zwiększa przepływ powietrza. Podwójna warstwa EPS z przepływem między nimi 5. Z blendą. Duża blenda i solidna, myśle, że jazda z samą blendą jest możliwa, bo zakrywa całe policzki. Przyczym, wycięcie na nos jest duże i nie powoduje, że mój nos styka się z blendą (jak w Schubert E1) 6. Daszek (super jak regulowany). Regulowany w 3 pozycjach i śrubkę można zakręcić bez problemu w trzech pozycjach i jest to dobrze zrobione ( w przeciwieństwie do KLIM KRIO PRO, gdzie nie da się dobrze zakręcić śrubki regulacyjnej, bo jest zbyt blisko brzegu, kask za tyle pieniędzy i nikt tego nie zauważa...) 7. Najlepiej biały. No jest :) 8. Super jak ma dedykowany interkom. Ma, SENY w dwóch wersjach około 700 i 1400zł, pierwsza podstawowa Sena drugie z głośnikami Harmana i Meshem. Do tego kask ma akcesoria i miejsca do montażu kamer. Zapięcie podwójne D. Także z 8 elementów nie pasuje 1. Nie wszystko jednak można mieć. Zdecydowałem się na tego, po porównaniu organoleptycznym z kaskami Klim Krios Pro i Nishua Carbon, Shoei Hornet ADV, Schuberth E1. Dzięki za pomoc :) |
Wyglada na kloca. Połóż na wadze to poznasz prawdę. Kiedyś kupiłem i oddałem jakiś carbonowy top LS2. Niby 1380, faktycznie 1740 w xlu. Zawsze podają wagę dla s-ki czy góra m-ki i chyba bez wizjera.
Kilka zamówiłem, oglądałem, sprawdzałem, mierzyłem i odsylalem. Najmniej przekłamała Nishua - xl waży 1250g. Najwięcej cytowany LS. |
Zważyłem, Nexx 1850 ( na kasku napisane z daszkiem 1830g więc nie kłamią), Schuberth E1 - 1980. Reszty nie ważyłem, nie pomyślałem. To skorupy XXL.
|
Jak wypada rozmiarowo do np. Shoei?
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29. |