Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Fakty czy mity - Klekoczace sprzeglo (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=429)

szparag 19.12.2010 16:47

Czyli powoli koszt regeneracji przestaje być opłacalny :).
Zamów nowy łańcuszek do pompy oleju, a zębatkę kup używaną, myślę, że każdy odda ci ją za parę złoty.
Sprawdzę jutro czy takowej nie posiadam. ( oczywiście jeśli możesz zrezygnować z zamówienia ).
"Awaria" wystąpiła w skutek nie właściwego montażu kosza na wałek, co jest raczej dość banalne, kosz ma dziurki, a zębatka wypusty :) ale myślę , że to już wiesz.
Pozdrawiam

daniel_87 19.12.2010 17:10

koszt regeneracji i tak jest baaardzo opłacalny przy cenie nowego kosza :)

szparag 19.12.2010 17:30

Zasadniczo tak. Ale Ja ostatnio kupiłem za 150 zł zajebistą używkę :), może dlatego, że nie potrzebowałem, bo moje jeszcze całkiem cicho pracuje :). Wziąłem będzie na zaś :)

polnybandzior 19.12.2010 18:52

Cytat:

Napisał szparag (Post 149896)
Czyli powoli koszt regeneracji przestaje być opłacalny :).
Zamów nowy łańcuszek do pompy oleju, a zębatkę kup używaną, myślę, że każdy odda ci ją za parę złoty.
Sprawdzę jutro czy takowej nie posiadam. ( oczywiście jeśli możesz zrezygnować z zamówienia ).
"Awaria" wystąpiła w skutek nie właściwego montażu kosza na wałek, co jest raczej dość banalne, kosz ma dziurki, a zębatka wypusty :) ale myślę , że to już wiesz.
Pozdrawiam

Tak jak mówisz, teraz już wiem :D. Jeśli takową zębatkę będziesz posiadał to chętnie ją przygarnę :)

banditos 03.02.2011 18:12

Polnybandzior i jak sprzegielko smiga?

Ps. Skad wytrzasnales taki rysuneczek pogladowy sprzegla?

bliźniak 04.02.2011 01:51

Przeczytuję się w wypowiedziach o dźwiękach i prubując je porównać z tym co się wydobywa z pod mojej pokrywy spręgła - pocieszyłem się znacznie ;) Słychać fakt, faktem że coś tam szumi, ale określenia typu "sprzęgło wali jakby chciało wyjść z Afryki" nie pasują do tego co słyszę ani troszkę ;P :bow: Jak narazie tłumaczę sobie tym, że po zimie umknął mi z pamięci szum dochodzący zwykle z tamtej strony ;)

rambo 04.02.2011 21:32

Te kosze tak mają jak wiekszość HOND. Kosz od CBR nie wiele się różnie i też tłucze. U mnie po regeneracji pojawiła się cisza, którą po kilkunasty tyś km zamieniła się ostry łomot po odpaleniu, wrzuceniu jedynki na zimnym jeszcze silniku :( nie wiem co to ale jak się rozgrzeje cisza, a wcześniej tłucze jakby kosz tarł o dekiel albo co. Ktoś tak ma..? :Sarcastic:

bouli 10.02.2011 19:54

Mam pytanko przyczyna klekotania. Po odpaleniu gdy się wciśnie na zimnym silniku klamke sprzęgla slychać jakby jakaś nakrętka się odkręciła w środku przy koszu i ocierała o obudowę taki odgłos, jak się puści klamkę milknie. Gdy się królowa rozgrzała to po wcisnięciu klamki slchać bardzo lekki klekocik praktycznie niesłyszalny juz nie tak jak na zimnym silniku czy to łozysko tak jak w Trampku i Viaderku. Dodaję, że sprzęgło działa prawidłowo nie slizga się biegi wchodzą bez problemu. Czy to tak ma byc jeździć i sie nie przejmować?

rambo 14.02.2011 18:00

No to jest nas dwóch, dodam że kosz mam po wymianie łożyska głównego i regeneracji hałasujących sprężyn :o

bouli 14.02.2011 19:29

Cytat:

Napisał rambo (Post 159853)
No to jest nas dwóch, dodam że kosz mam po wymianie łożyska głównego i regeneracji hałasujących sprężyn :o

Rambo i co takie same objawy jak u mnie. Po wymianie tych rzeczy co pisłaeś bez zmian:dizzy:. To chyba nie oprzejmować się i jeździć. Ja nie wymienialem niczego jutro zdejmę pokrywę zobacze jak to wygląda w srodku narazie niczego nie bede wymieniał

rambo 14.02.2011 23:43

U mnie te klapanie na zimno pojawiło się w tym roku, a kosz po regeneracji już nieco przejechał i jest git

polnybandzior 15.02.2011 20:17

Cytat:

Napisał banditos (Post 157700)
Polnybandzior i jak sprzegielko smiga?

Ps. Skad wytrzasnales taki rysuneczek pogladowy sprzegla?

Sprzęgiełko działa dużo lepiej. Nie idealnie ale już nie wali. Teraz jak jest zimny przy wciśniętym sprzęgle troszkę je słychać ale później ustaje. Zauważyłem też, że nie szarpie już tak mocno jak przyśpieszam od ok 2000 obrotów np na drugim biegu. Na razie zrobiłem ok 100 km (niestety pogoda) na nim więc później będę mógł powiedzieć coś więcej

A rysuneczki z tej stronki: http://africatwin.prv.pl/ z działu download pod hasłem "FISZKI" :)

bouli 16.02.2011 09:37

Rambo wczoraj zaprzyjaźniony mechanik powiedział, ze tak ma byc łozycko klekocze. Mówił żeby tego nie ruszać bo tak jest w tych typach. Twierdzil, że ostatnio wymienial w Viaderku tuleje lozysko i po 500 km znowu zaczęło rzęzić w jego Viaderku tesz rzęzi. Dodal, że nie spotkal się z przypadkiem aby sie to łozysko rozleciało. Odpall mi też Yamahe XJ i okazało się, że takie same odgłosy jak w Viaderku i Afri. Czyli te typy tak mają. Nie grzebać tylko jeździć. Naprawiać dopiero jak calkowicie coś padnie. Pozdrawiam.

PiotrVN 01.03.2011 14:05

Witam tu ..i się podpytam przyokazjonalnie ....
jako że właśnie tworzę dzieło koszowe ...

za koszem jest łańcuszek napędzający pompę tak na oko ma spory luz ..jest to jakiś problem ... ...

tak jak to zwykle bywa ..życie sobie a sprężynki sobie ...:)

pani w okienku

http://www.sprezyny.pl/

nie wie co to AfricaTwin .... i

jak ktoś zakupił i ma namiar na kartę f-rę inne parametry to odnajdzie i chętnie przygotuje

jest ktoś kto tam dorabiał i ma coś takiego .... i zapoda dla mnie i potomnych ..potrzebujących :):)

pozdrawiam .P

polnybandzior 03.03.2011 21:16

Heh witam. jA dorabiałem ale dziady nie przysłali mi żadnej faktury. Ale moge tam zadzwonić i może dojdę z nią do porozumienia. Wysłali mi o jedną sprężynę za dużo wieć mogę ci przesłać ją dla porównania ze starą. A prosiłem ją żeby zapisała ten projekt pod szyldem kosz sprzęgłowy, powiedziała, że tak zrobi

fabrizio13 13.03.2011 17:00

Panowie znalazłem takie sprężyny czy o takie chodziło ? :D:D

http://allegro.pl/sprezyny-sprzegla-...478575794.html

Rychu72 13.03.2011 17:08

To raczej sprężyny dociskowe sprzęgła, a nie kosza.

fabrizio13 13.03.2011 17:37

Rozumiem dziękuje :D

malikut 18.03.2011 14:08

Panowie mam pytanko
jakie ma znaczenie położenie tych pięciu bolcy w koszu, rozebrałem i nie zapamiętałem ustawienia. Teraz się zastanawiam co zrobić czy składać normalnie?

pozdrawiam

PiotrVN 28.03.2011 11:15

sprężyny tłumika ....

dorabiają tu .. http://www.sprezyny.pl/

Karta katalogowa : 5210
długość - 27 mm
zwoje robocze -4
zwoje całkowite-6
szlifowana ,naciskowa
ilość 6 szt

czas produkcji ok 10-14 dni
koszt za 6 +1 140 zł z przesyłkami ,pobraniami

Uwagi do całości :
ostrożnie z tym pilnikowaniem ,gniazda mają być równe i dla zębatki i kosza
i blaszki dociskowej .. montaż na wcisk w minus ok 0,5-0,8 mm
nity lepiej dorobić mają średnica 6,2 mm otwór ok 6,3 mm długie 18-19 mm ( koszt zależny) główka nita 12 mm
nowa nakrętka blokująca 22 zł
i pamiętać o trwałym oznaczeniu jak złożone były elementy fabrycznie

życzę powodzenia samotnym wymieniaczom
czas wymiany ( bez oczekiwania na sprężyny bo ja wysyłałem wzór :) ) ok 4 rob/godz

nie wymieniałem uszczelki pokrywy czy docisku i łożyska kosza
ale polecam weryfikacje

dodatkiem były uszczelki wydechu ….. 2 szt uwaga nie identyczne na cylinder koszt ok 8+9 zł
szpilka kolektora 10 zł
linka sprzęła 40 zł (stara jednak się trochę zacinała co było niewidoczne podczas pracy )
i spawanie jednego wieszaka tłumika

Z pozdrowieniami
PiotrVN

Ps oczywistym jak ktoś potrzebuje więcej info ...napisz , zadzwoń
tajemnic wielkich tam nie ma tylko rzetelna mechanika ...

fabrizio13 31.03.2011 20:46

Bardzo dziękuję PiotrVN za pomoc :bow::bow: przy zamawianiu sprężyn do kosza ja tez już je mam.:D:D
Ale mam uwagę co do kuriera które za paczka ważąca jedyne 150 gr skasował mi 56 żł (DHL) wiec przy zamawianiu ustalacie dobrze koszt wysyłki bo później wychodzą cyrki :Sarcastic:

Piotr_As 29.06.2011 06:47

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 136123)
A w mojej Afri jest tak,
że na zimnym silniku to słychać stukanie jak jest na luzie i nacisnę sprzęgło.
A kiedy włączę bieg stukanie milknie.
I co? Czy już mam się szykować na reanimację kosza sprzęgłowego??
Czy może to nie kosz sprzęgłowy tylko cóś innego??
(...)
No co? Jestem niedoświadczony więc pytam.

I u mnie jest podobnie. Kiedy włączę bieg robi cisza i słychać tylko odgłosy pracy silnika .
Podpowie ktoś z kolegów co z tym zrobić, co wymienić?? :bow:

PiotrVN 30.06.2011 11:11

szkoły są dwie .... i obie chyba patrząc z praktyki dobre ..

preferuję nie stukanie czyli wymieniać .. bo nie przekonuje mnie iż hondy tak mają .....

ale i olewać i latać mają tak ludziska i nic się nie dzieje
choć powinno .....

wybór należy do ciebie ... podpowiem iż jest to dobry materiał na na długie zimowe wieczory ....

pozdrówki
.P

Piotr_As 30.06.2011 14:28

PitrVN a jak Twój kosz po wymianie nowych-dorabianych sprężyn ?? ile przejechałeś km??

mczmok 07.10.2011 12:30

Panowie dawajcie opinie o Waszych regeneracjach !
Chodzi mi czy dorobione sprężyny zdają egzamin?Jaki macie na nich przebieg?

Przed przyszłorocznym wyjazdem mam dylemat czy regenerować czy kupić coś w całości...
Dzięki

Mecia 11.10.2011 11:28

Znam gośia co w AT miał wyrobiony kosz sprzęgłowy na tyle, ze jedna ze sprężyn tych co wyrabiają gniazda w koszu, pękła i narobiła trochę bigosu w skrzyni. Więc wszystko ma swoją granicę. Jak najbardziej naprawiać!

rambo 11.10.2011 11:32

Znajomemu poszło tak w Super Teresie. Też nie ciekawie :confused:

polnybandzior 12.10.2011 07:45

U mnie regeneracja po jakimś czasie użytkowania wyszła słabo. Kosz zaczął już lekko pukać, a od razu po naprawie i tak nie był tak cichy jak bym tego chciał. Nie wiem czy to ma znaczenie a pewnie ma, bo u mnie ma on lekkie wibracje. Chyba od niewyważenia go po złożeniu. Więc szykuję się na nowy.

LukaSS 12.10.2011 21:24

Cytat:

Napisał rambo (Post 200494)
Znajomemu poszło tak w Super Teresie. Też nie ciekawie :confused:

Jakiś w ogóle ewenement Rambo albo Teresowcy się nie pucują na forum XTZ na ten temat :D

wieczny 12.10.2011 22:40

A Afrykanerzy się pucują? Czasy pucowania się minęły. Afryki się nie psujo.

Bartas 13.10.2011 07:27

Cytat:

Napisał wieczny (Post 200805)
Czasy pucowania się minęły. Afryki się nie psujo.

A w latające świnie też wierzysz? :D

Lepi 13.10.2011 08:10

Każdy, kto czytał Mistrza i Małgorzatę wie, że świnie latają.I to w jakich okolicznościach! :)

rambo 13.10.2011 13:45

Cytat:

Napisał wieczny (Post 200805)
A Afrykanerzy się pucują? Czasy pucowania się minęły. Afryki się nie psujo.

Afryki się psujom. Ale rzadziej niż inne motocykle np z 3literowymi oznaczeniami na K i B :) Wolniej się też starzeją. Trochę jak z kobietami i winem :at:

I nie każda AT i ST istnieje w świecie wirtualnym.
U nas nie sztuka nie pisać o awariach swoich maszyn. Zajrzyjcie na niemieckie fotum AT. Choć im może po prostu na to stać :Thumbs_Up:
Złe przeświadczenia cza temperowac niż powielać

Klepo 19.10.2011 10:18

Jeśli będę się szykował z zamiarem wymiany kosza ( 1 800 zł),to chyba wolę dać za silnik ze 3000zł.Oczywiście najlepiej byłoby posłuchać,poobserwować taki silnik w motocyklu i dopiero go wyjąć.Myślę,że takie bajki się zdarzają.
Niemcy mają dużo kasy i stać ich na wymiany kiedy chcą i za ile chcą bez kombinowania.
Zdrowie jest najważniejsze,a te Afryki...jasne dbać o to ale nie przeżywać.Rzecz nabyta.To tylko martwa maszyna.
Zdrowie to podstawa.

Mat 19.10.2011 13:18

Cytat:

Napisał Mecia (Post 200490)
Znam gośia co w AT miał wyrobiony kosz sprzęgłowy na tyle, ze jedna ze sprężyn tych co wyrabiają gniazda w koszu, pękła i narobiła trochę bigosu w skrzyni.

Ojtam, ojtam.
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...8&postcount=12

P.S. Nie wiem czy rozbierałeś kosz, ale te kawałki nie miały prawa wylecieć. Więc nie rób scen ;)

Kastorcodex 19.10.2011 23:38

Czy możecie podać wymiary tych sprężyn. Wymieniłem sprzęgło w samochodzie, moc ma tę samą co mój transalp i na pierwszy rzut oka sprężyny dość podobne, może uda się podpasować?

fabrizio13 13.01.2012 20:38

8 Załącznik(ów)
Odświeżam wątek bo uważam go za bardzo przydatne bardzo się tutaj uczyłem :bow: szczególnie podziękowania dla PiotrNV ;) które na początek roku mnie pomógł w znalezieniu sprężyn do kosza. dzisiaj wszystko jest w rękach warsztatu i wygląda tak jak na zdjęciu.:vis: Wywarło na mnie wrażenie stan kosza rozebrany i stan zużyte sprężyn różnica z nowymi jest kolosalna :dizzy: naprawdę było warto zaglądać do niego. Oprócz sprężyn będę wymieniał tarcze wszystkie łożyska łącznie z tymi od pokrywy sprzęgła :D:D:D

.................................................. ...............................................

LukaSS 13.01.2012 21:01

To, że wymieniasz łożyska również w pokrywie to bardzo dobrze. Wiele osób o tym zapomina, a łożyska te przy okazji wpływają na jakość sterowania (czucia) sprzęgłem.

PiotrVN 14.01.2012 08:59

hmm .... PiotrVN ....:):)

ale co tam ...:)

do wątku dodam iż nawet jak jest luz sprężynowy to długo on jest bezpieczny ....

niemniej przyjemniej i sensowniej jest to w końcu zrobić
wszystko działa już kilka tysi u mnie dobrze i niech tak zostanie

sprężyny mają

długość - 27 mm
zwoje robocze -4
zwoje całkowite-6
szlifowana ,naciskowa
ilość 6 szt

dla tych co chcą poszukiwać czegoś podobnego

karta katalogowa jako szlak przetarta i teraz wiedzą tam co to Africa :)

fabrizio13 14.01.2012 09:38

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 215590)
To, że wymieniasz łożyska również w pokrywie to bardzo dobrze. Wiele osób o tym zapomina, a łożyska te przy okazji wpływają na jakość sterowania (czucia) sprzęgłem.

Wymieniam bo z uszczelniacza mi się zawsze pociło a bez sensu wymieniacz samego uszczelniać jak łożyska latają na prawo i na lewo :Sarcastic:

.................................................. ..............................................

sprężyny mają

długość - 27 mm
zwoje robocze -4
zwoje całkowite-6
szlifowana ,naciskowa
ilość 6 szt

No i proszę bardzo zawsze mówiłem ze polak potrafi :bow: PiotrNV zobaczymy jak będzie u mnie za pary km liczę na to ze przestanie mi gasić przy sadzanie pierwszego biegu na zimny silnik :):)

Skydiverek 18.01.2012 19:40

Możecie Szanowni Koledzy powiedzieć gdzie nabywacie nity do zanitowania kosza? Takie głupie pytanie...:)

fabrizio13 18.01.2012 20:56

Cytat:

Napisał Skydiverek (Post 216098)
Możecie Szanowni Koledzy powiedzieć gdzie nabywacie nity do zanitowania kosza? Takie głupie pytanie...:)

nity zostały zrobione na tokarce na wymiar bo tego nie kupisz.;)
Dzisiaj odebrałem, naprawdę fachowa robota jestem bardzo zadowolone. Jutro stawiam zdjęcia :D:D

Gawień 18.01.2012 21:43

Czyli rozumiem że kosz został roznitowany i w taki sposób dostałeś się do sprężyn tych co z tyłu jak się patrzy to są takie wybrzuszenia jak na 5 zdjęciu na poprzedniej stronie ?

Bo jak mi robili regeneracje to po prostu ktoś postanowił wyciąć te wybrzuszenia i później nie dbale wspawać, i się zastanawiałem czy tak trzeba było robić czy jak ? :mur:

Jaki koszt takiego porządnego zrobienia kosza jeżeli można wiedzieć ??

Pozdro!

rambo 19.01.2012 02:13

Ja się również zabieram do inspekcji łożyskowania w deklu kosza. Poci sie od zawsze ale teraz coraz bardziej. Co tam siedzi..?

PiotrVN 19.01.2012 13:12

Cytat:

Napisał Gawien (Post 216120)
ktoś postanowił wyciąć te wybrzuszenia i później nie dbale wspawać, i się zastanawiałem czy tak trzeba było robić czy jak ? :mur:

Jaki koszt takiego porządnego zrobienia kosza jeżeli można wiedzieć ??

Pozdro!

całość w częściach to jakieś pod -300 zł
wraz z nawą nakrętką kosza uszczelnieniem dekla czy uszczelkami wydechu
robocizna nie wiem bom sam się trudził
ale bardzo pracochłonna nie jest ..
więcej w tym biegania ...dorabianie nitów prasa itp ...

za to tym co ci taką "masakrę" robili ręce poucinaj wiesz gdzie ................

podrówki
.PiotrVN

Gawień 19.01.2012 14:11

Cytat:

Napisał PiotrVN (Post 216178)
całość w częściach to jakieś pod -300 zł
wraz z nawą nakrętką kosza uszczelnieniem dekla czy uszczelkami wydechu
robocizna nie wiem bom sam się trudził
ale bardzo pracochłonna nie jest ..
więcej w tym biegania ...dorabianie nitów prasa itp ...

za to tym co ci taką "masakrę" robili ręce poucinaj wiesz gdzie ................

podrówki
.PiotrVN

300 zł części razem z tarczami itp ??

No właśnie u mnie to tak zostało zrobione pięknie , kosz został u Szparaga żeby potomni widzieli , może da się namówić żeby wstwił tu zdjęcie tego arcydzieła :)

PiotrVN 19.01.2012 14:47

Cytat:

Napisał Gawien (Post 216182)
razem z tarczami itp ??

:)

błądzisz ... w temacie mówimy o " klekocie " a on wprost powiązany z
sprężynami z G-litu i wypracowanym koszem

tarcze sprzęgła i sprężyny to inny temat kosztowy :))
choć bliski tej podanej wartości

fakt że masz wszystko i tak zdemontowane skłania do pochylenia się nad ich stanem ( zużyciem ) ....

fabrizio13 19.01.2012 22:00

Koszty totalnego remontu sprzęgła to :

tarcze EBC 219 zł
uszczelka pokrywy sprzęgła 25 zł
łożysko w koszu 90 zł
łożysko dociskowe 25 zł
sprężynę dociskowe 48 zł
sprężynę w koszu 120 zł
2 łożyska od pokrywy 30 zł
uszczelniacz pokrywy 10 zł
odnitowania i nitowania 50 zł

Uwaga jestem z zdaniem ze poziewasz w warunkach domowe nie mamy specjalistycznego sprzętu do blokowania kosza w tracie odkręcania i dokręcania, najlepiej się sprawuje pistolet pneumatycznym nastawione na pół jego mocy. Mowie tak bo z kolegą przy dokręcanie kosza w KTM z kluczem dynamometryczny kosz nam pękło :mad:

Dzieju 19.01.2012 22:49

Cytat:

Napisał fabrizio13 (Post 216276)
najlepiej się sprawuje pistolet pneumatycznym nastawione na pół jego mocy. Mowie tak bo z kolegą przy dokręcanie kosza w KTM z kluczem dynamometryczny kosz nam pękło :mad:

Kiedyś dawno temu wymieniając tarcze sprzęgła również musiałem użyć pneumatyka do odkręcenia, klasycznym sposobem nakrętka nawet nie drgnęła.
W tych KTMach to strach coś dokręcać :dizzy:

pantufl 20.01.2012 20:07

A jak prawidłowo zablokować kosz sprzęgłowy przy od lub dokręcaniu?
Czy wymiary dorabianych sprężyn podane przez PiotrNV to wymiary dla RD 04 czy dla RD 07, czy pasują do obu typów bo kosze są takie same?:dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:49.