![]() |
2 Załącznik(ów)
Tak... Powiem wam, że chyba było warto :)
|
pięknie Panie Miotaczu, pięknie.
|
Cytat:
Problem z mocowaniem bagazu - wciz szukam idealu :) |
Cytat:
https://www.3dmoto.pl/product/top-ra...ha-t700-tenere Jest też podobna opcja od Spycha. Jest lżejszy, bo aluminium (3Dmoto to nierdzewka), i ma opcję bocznych stelaży, ale kufra centralnego to już na tym nie założysz. http://advparts.eu/products/ Pod miękki bagaż oba bagażniki są porównywalne. |
Cytat:
|
Cytat:
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43171 |
Potwierdzam, fajny motorek ale daleko mu do starej Tenery xt660z jeżeli chodzi o pancerność i wytrzymałość. Mam obydwie i starej nie sprzedam a nową może.
https://i.imgur.com/5gdG29m.jpg |
Cytat:
Jeździłem dzisiaj testówką (z ewentualnym zamiarem kupna) i czar prysł. |
A ja kiedyś pojechałem kupić XTZ660. Po przejażdżce czar prysł. Silnikowo nie oferował mi ten motocykl nic więcej od starej poczciwej Dr650. To już bardziej oczarowała mnie kiedyś stara xt600 z lat 90-tych.
|
To jak juz tak odważnie się zrobiło to ja również pozwolę sobie na podzielenie sie swoimi wrażeniami z jazdy... :p
Na wiosnę miałem okazję przejechać sie T7ką Patryka, ciekawość była wielka bo takie ochy i achy spadają na ten motocykl, no i.... dupy nie urywa! :( Środek ciezkości pod brodą, ciężkawa, po odkręceniu na maxa na szutrze to jakby sprzęgło się ślizgało, nie było pierdol....cia..:( Nuda! W lesie dobrze się prowadziła ale taka nijaka trochę.. Ot i tyle subektywnej opinii.. |
Tak obiektywnie to jechałeś nią może z 500 metrów chyba 😉
|
no nie przesadzajmy, środek cięzkości jak we wszystkich yamahach wysoko - zgadza się ale silniczek, wyważenie i prowadzenie pierwszorzędne. Dla mnie po prostu za delikatna w stanie prosto z fabryki, ale to sie da poprawić.
Zresztą, to co robi z nia Pol Tarres świadczy że moto na prawde jest dobre, byle czym by tego nie dał radę zrobić co robi na rajdach itp. np Erzbeg Rodeo a co do kopyta to ostanią rzecz jaka potrzebujesz jest wiecej mocy w terenie :) |
Cytat:
Ja wolę mieć wyżej :D, niżej to mają HDki :p pod linkiem filmik co i dla czemu https://www.youtube.com/watch?v=GoK4hPtW-rg |
Nie nie nie... Nie będzie dyskusji. :p
Subiektywnie... nuda w ...j! Jak na niekochanej ale szanowanej DR 650. |
Yamaha Tarresa jest troszkę zmotana i kilkadzisiąt kilo lżejsza niż fabryka.
|
Cytat:
|
T7 - czy warto 😊
Cytat:
Z całym szacunkiem - F9 nie to mówi w filmiku i ma rację. To nie zmienia faktu, że dla stabilności lepszy jest motocykl o niżej położonym środku ciężkości od motocykla o wyżej położonym środku ciężkości. Stoisz bo: 1) im dalej od siebie są centra masy moto i kierownika tym trudniej przewrócić taki układ. Sytuację poprawi zarówno moto o niżej położonym środku ciężkości jak i kierownik o dłuższych nogach lub z ołowianym kaskiem na głowie. 2) lepiej amortyzujesz nierówności (skok zawieszenia na udach to ok 50 cm, a na zawieszeniu moto ok 25 cm). Jeździć moto nie umiem, ale fizykę musiałem. |
Cytat:
i na pewno nie kilkadziesiat kilo lżejsza, nie jest to fizycznie mozliwe :haha2: |
Cytat:
nie jest to prawdą - zależy bowiem od aplikacji. W terenie wolimy środek cięzkości nisko dla stabilności w wolnej jeździe ale w np MotoGP wolimy środek wysoko dla szybkiej zmiany kierunków jazdy przy dużej szybkości. |
Cytat:
Hm - chyba jednak jest prawdą, skoro sam piszesz to samo: niższy środek ciężkości = bardziej stabilnie, a wyższy = łatwiej zmieniać kierunek (czyli mniej stabilnie) 😀. O tym co gdzie wolimy to ja się nie wypowiadałem. Ale,już się wyłączam. Pa. |
To trochę taka dyskusja, które moto mnie lepiej wiezie. A to trzeba się trochę naumić, dostosować i cieszyć jazdą. A już najlepiej jazdą tym co mamy :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Dobra. Idzie jesień trzeba ostre opony. Jakie najostrzejsze opony w teren założyć, co tam jest dostępne na rynku? Jakie opony macie
u siebie? |
Ja mam w teresie założone na przodzie Motoz Tractionator Rallz, a na tyle Pirelli Mt21 na wykończeniu zresztą.
Na jesień-zimę lepsza na przód, bardziej ostra jest Michelin Cross Competition, którą mam założoną w Dr650, dobrze się wgryza, jest twarda co za tym idzie wolno się zużywa. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
no to ten kierunek mi odpada, szukam dalej :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Szukam właśnie takiej co będzie wyć raczej mniej niż więcej, bo że każda wyje to wiadomix :)
Zatyczki mam, podobno nawet dobre, ale się jakoś nie lubimy za bardzo. W Transalpie założyłem kiedyś na tył Motoz Rallz i świetnie to trzymało w terenie, ale z kilometra było mnie słychać jak wracałem do domu asfaltem :D |
Cytat:
|
Nie do końca. Wypadkowy środek ciężkości będzie pewnie zawsze poniżej tyłka. Chodzi raczej o takie granie środkiem ciężkości elastycznie połączonego z motorkiem kierownika by położenie tego wspólnego centrum masy zapewniało jak najlepszą trakcję i/lub równowagę. Im bardziej środki masy motorka i kierownika są odległe ale jednak połączone nogami/rękami/tyłkiem tym więcej można osiągnąć zmieniając ich wzajemne położenie.
|
Pięknie. Temat balansu na motocyklu przebił się do świadomości.
No to czas na kolejne rozkminki. Proponuję taką o używaniu sprzęgła ;) |
No, no. Ty tu sobie jedziesz na południe wiec dworujesz z nas, czekajacych aż przestanie padać. Nie ładnie ;)
|
Nie dworuje nic a nic. Kaganek oświaty odpalam ;)
|
Od używania sprzęgła linka pęka ;)
|
A od hamulca zuzywaja sie tarcze ! :)
|
...i opony! ;)
|
oraz w końcu asfalt.
|
Dzisiaj zajechałem rano na żwirownie, a tam pełno młodzieży na liściach i quadach. Pogoniłem trochę z nimi na T7, jest frajda na klocku za lekkimi poganiać. Tylko jedną glebę zaliczyłem. Oni wszyscy przyczepki, busy, aby dojechać na tor, a ja ......dojazdówka polnymi drogami wzdłuż rzeki, powrót po autostradzie i właśnie za to lubię tenere. Do tańca i do różańca.
|
Cytat:
bo to taki sam kloc jak moja stara tenera xt. jest taki graniczny kąt prechylenia że za cholere nie utrzymasz cholery.... |
2 Załącznik(ów)
Z wałka mi się pociekło smarując dodatkowo łańcuch...
Sam simmering ma 40x66x6, czyli raczej nietypowy. Wjedzie ASO. |
Do weryfikacji tuleja z wałka. Oring nowy też może być przydatny ;)
|
1 Załącznik(ów)
Kit do zmiany wyglądu T7
https://www.unitgarage.com/yamaha/te...re-700-classic |
Przyznam się, że czekałem na to, ta oryginalna lampa od początku mi nie pasuje ( wizualnie, bo świeci dobrze)
|
Fajnie to wygląda na zdjęciach, ale pytanie czy warto, bo taka zmiana wizualna na pewno nie będzie mało kosztować.
Lampa to jedno, trzeba zamontować jakieś zgrabny akcesoryjny licznik, aby zmieścił się w tak małej przestrzeni, ogarnąć to pod kątem elektryki. Gdy mam np. zamontowane gmole Heed-a to już trzeba je wymienić na inne, albo w ogóle bez jeździć. Boczne panele zbiornika paliwa nie są na tyle elastyczne aby się nie połamały przy wywrotce bez gmoli. Dlatego uważam, ze gmole to muszą być. U mnie pomimo zamontowanych gmoli i tylko kilku delikatnych glebach w piasku popękał panel boczny w miejscach dwóch mocowań. Mam gdzieś na strychu nową, nieużywaną lampę z owiewką Acerbisa, ten sam styl co ta w tym kicie wizualnym. ( ....wykropkowane...)Ale nie wiem czy to ma homologację drogową. |
1 Załącznik(ów)
Czy już to było gdzieś?
World Raid malowanie na 2024. Wzorowane na motocyklu Peterhansela z 1993. |
Po 11 tyś. km...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:08. |