![]() |
Cytat:
:D |
Tomek, masz dostęp do starych lamp elektronowych ?
|
Niestety. Nic nie pomogę
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Zgadza się. Dla mnie bajka. Brzmieniem ocieplają wiele nowego typu wzmacniaczy. Np, Denon często w połączeniu z nowocześnie brzmiącymi kolumnami jest na dłuższą metę nie do zniesienia a z DM2A brzmi jakby był brzmieniowo 10-20 lat starszy. PS: kolumny są bardzo ciekawie zbudowane. Wisienka na torcie jest wypełnienie dolnej części skrzyni trawa morska, która widać w otworze na dole.
|
A ja się zastanawiałem co to za siano. :D
|
Tomek, jakiś głośnik centralny do kina domowego znajdziesz ??
Dobrze byłoby aby był ładny wizualnie bo ma stać pod TV czyli widoczny dla wszystkich. |
Mam 2 kolumny centralnej Canton. Czarna mniejsza i srebrna większa. Ceny ok 50zl za sztukę.
|
Cytat:
|
4 Załącznik(ów)
Ceny obu to 50 zł.
|
Ja się przypominam, że jak coś, to mój temat jest ciągle aktualny ....
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Ja też się przypominam RP-8000F do RF-7, lub SVS Ultra Tower Speaker:) |
Cytat:
|
Tak - trójdrożna. Kiedyś trafiłem w starych czasach (na Wolumenie ) na takie głośniki.
GDN fabryczny zregenerowany też na Wolumenie;) |
Kolumny Grundig super HiFi box 1500a
2 Załącznik(ów)
Grundig super HiFi box 1500a. Sprawne w 100 procentach. Oryginalne wszystkie głośniki, nie naprawiane. Skrzynki w dobrym stanie. Brak maskownic. Cena 1100 pln. Odsłuch i odbiór osobisty w Okuniewie koło Warszawy. Wysyłka również możliwa.
|
1 Załącznik(ów)
Mam pytanko odnosnie powciskanych membran.
Wpadły dzieciaki znajomego i efekt jak na fotce :vis: Jak to można ogarnąć? |
Odkurzaczem
|
Nie idzie. :/ próbowałem także przyklejając tasme klejącą i wyciągać, efekt żaden.
Wiem że nie wolno dziurawić, bo mozna by szpilką.... |
na moje to smietnik :( z ludzkich cen, a grajace uczciwie: Visaton, Seas, Monacor. zaboli :(
co to za paczki? wykrec glosniki i zrob fotki papierkow na magnesach |
1 Załącznik(ów)
Ta osłona szczeliny jest już spękana do wywalenia:(
Takie osłony można kupić: https://allegro.pl/kategoria/glosnik...CIWPY%C5%81OWA Kładziesz kolumnę na płasko i delikatnie nożykiem usuwasz starą. Jest to przyklejone może trzeba podgrzać? Trzeba to robić ostrożnie i z głową. Uważać, żeby śmiecie nie wpadły do szczeliny. Ja znalazłem stare od Altonów tak to wygląda. |
mozna probowac, ale gwizdek widze tez chyba jest wcisniety
|
Cytat:
Szkoda ich bo fajnie grają(ły) :( Obie paczki mam w tym samym stanie:vis: Głośnik niskotonowy Pylon Audio PSW 18.8 FGS Głośnik wysokotonowy Pylon Audio PST T-80/8 Bedzie za glosniki jakies 600pln Poszukam membran zobaczę czy bedzie opłacalne motanie. |
zaraz sobie za nimi pogrzebie.
kiedys spalilem oba gwizdki w moich celestion i swiat sie zawalil - glosniki trudne do zdobycia i drogie ~100$ sztuka na ebayu. poczytalem, pogrzebalem i zalozylem Visaton-y TW70 i... teraz to dopiero pieknie zagralo :D znacznie lepiej niz na oryginalach. |
wysokotonowe to Monacor Dt-101sk
srednio/nisko pewno tez - trzeba by w katalogu pogrzebac. tak jak piszesz - za nowki z paragonem zaplacisz miniumum 600pln. sadze, ze spokojnie kupisz cale kolumny uzywki w takiej cenie... |
Cytat:
Później próbować wyciągnąć kopułkę odkurzaczem, tylko ssak musi być o połowę mniejszy od kopułki. Sprawdzony sposób. Pozdro! |
1 Załącznik(ów)
Odkurzacz w wersji "mokrej" nieco pomógł. I faktycznie lepiej się wyciaga.
Niestety te popękane membrany:(. |
jak nie wplywa to na brzmienie to dokup maskownice i wymaż z pamięci incydent :D
https://avstore.pl/maskownice/pylon-...20-czarne.html |
A następnym, razem daj smarkom do zabawy po tubce super glue.
|
Cytat:
Szkoda tylko tego białego kontrastu. Coś za coś... Ta biel będzie prześwitywać jak przez koronkowe majty |
Cześć, od jakiegoś czasu mam w posiadaniu dinozaury w sumie już hah unitry ZG40C/5. W jednej kolumnie głośnik wysokotonowy umiera mi, oznaczenie GDWK 9/40 4 ohm jak dobrze pamiętam. Jest jakiś magik który jest w stanie naprawić? Nowych niestety nie ma w ofercie Tonsila.
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tutaj naprawiam/łem głośniki tyle , że to Lublin.
http://www.glosniki-lublin.pl/index....id=1&Itemid=27 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Okey, to wiem co już działać. Z innej beczki, mam wzmacniacz Technicsa SU-610, myślę kupić słuchawki Beyerdynamic 80ohm i czy ten wzmak da radę ogarnąć te słuchawki? Nie mogę znaleźć w necie danych odnośnie wyjścia na słuchawki tegoż wzmaka
|
jak masz stare magnesy to wymien kopułki - ma sens
wzmacniacz zasili te sluchawki |
Cytat:
|
wez 80ohm. beda w sam raz.
|
Cytat:
|
szukaj literatury ale takie urzadzenia maja najczesiej impedancje na wyjsciu sluchawkowym 10ohm. zazwyczaj szuka sie sluchawek w zakresie x6-x10 impedancja wyjscia.
|
W naszym języku 10 Om, a nie 10ohm... ;)
|
Wzmacniacz stereo hi-fi Kenwood ka 7050R
1 Załącznik(ów)
Potężny wzmacniacz z lat 90tych. Moc 2x105W przy 8 omach. Niskie z zniekształcenia. W komplecie pilot. Cena 1500zl. Info pod telem 6oo313426.
|
Mam model niższy KA5050R i powiem tak, że bajka. Bez problemu napędza mi kolumny Teufel Ultima 40. 7050R to bardzo poszukiwany wzmacniacz na rynku.
Możesz podesłać mi zdjęcie pilota? Ja nie mam a może udało by się gdzieś dokupić. |
1 Załącznik(ów)
Proszę bardzo
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki śliczne za foto pilota :)
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:35. |