Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Gadżety / wyposażenie (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=253)
-   -   Gmole HEED pytanie ?Outback Motortek ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33059)

tommi 26.03.2019 13:00

Co tam się wydarzyło, to nie dojdziemy, ale moim zdaniem gmol rozwalił dekiel.

Kaem 27.03.2019 13:21

Niby najtrwalsze gmole..
Widac ze lepiej miec jednak gmole ktore sięgają wysoko.
Swoja drogą.. Jak to mozliwe, że bak sie pogiął od gory ? :dizzy:

Emek 27.03.2019 13:23

Bo to chyba strzała dostało a nie tylko gleba.

madafakinges 27.03.2019 13:47

Moim zdaniem szlif bo gmol jest starty, może jakiś highside... Nie ma opcji, jak się prawie 300kg+ prędkość z ziemią spotka, musi się rozpiździć...

radiolog 29.03.2019 21:33

Cytat:

Napisał GregoryS (Post 629516)
Jezeli tak by bylo to roznica w cenach miedzy "europejska" strona OM a naszym krajowym dealerem jest spora... jako tlumaczenie uslyszalem wlasnie ze na stronie OM ceny sa netto a dealer podal mi brutto. Ale nie mam jak sprawdzic. Lorry na pytanie czy ceny na stronie zawieraja VAT nie odpowiedzial.
Gdyby to byl zakup za przyslowiowe "dwie stowki" to bym te kilkadziesiat zlotych roznicy olal, ale tu robi sie roznica rzedu kilkuset zl.
Nie pierniczylbym sie i zamowil bezposrednio z "OM europe" gdyby nie to ze juz jakis czas wszystko co mnie interesuje jest tam sold-out, stad tez proba zakupu u krajowego przedstawiciela.

No widzę, że się duzo zmieniło, teraz ponieważ pojawil sie polski dystrybutor, Lorry zablokował możliwość wysylki do Polski spoza Polski, pewnie umowa o zakazie konkurencji buhaha, bardzo dziwne, no chyba, ze roznice w vacie albo cuś. No szkoda, ale nie da sie obejść frycowego. Róznica sie troche niweluje z kosztami wysyłki

No i to jest przekręt.
Gmole wysyła Lorry do Czech, a z Czech do Polski idzie bezpośrednio na adres odbiorcy, full garage jest tylko wirtualnym pośrednikiem.
No to teraz wiadomo, czemu placi się frycowego 2 stówki więcej

Kurna, kupując w sklepie międzynarodowym komplet gmole + plyta jest o 700 zł tańsza niż przez polskiego pośrednika, co za chujoza

spoco 29.04.2019 18:49

Znalazł.ktoś sposób na ominięcie polskiego dystrybutora OM?

Może zakup bezpośrednio w Czechach? Jeśli tak to gdzie?

W sumie moto trzeba dotrzeć to mogę sobie śmignąć na dzień dobry traskę 1000km po gmole ;)

PS: płyta pod silnik od OM jest si czy raczej docinać bumota?

bukowski 29.04.2019 18:51

Płyta jest bardzo ok. Nie ma lipy.

Sent from my G8441 using Tapatalk

spoco 29.04.2019 19:32

No bo właśnie dostaję kwadratowej głowy. Pomijając kwestie kasy i estetyczne co lepiej zabezpieczy moto: zestaw om gmol środkowy, gmol silnika i płyta OM. Czy gmol środkowy OM i płyta bumot? w tym drugim zestawie gmol ma tylko dwa punkty podparcia, a w pierwszym 3 i sam już nie wiem co brać :). Doradź proszę drogie Bravo ;)

No i jeszcze kwestia masy. Nigdzie nie mogę znaleźć ile to całe żelastwo waży...

bukowski 29.04.2019 21:48

Cytat:

Napisał spoco (Post 634813)
No bo właśnie dostaję kwadratowej głowy. Pomijając kwestie kasy i estetyczne co lepiej zabezpieczy moto: zestaw om gmol środkowy, gmol silnika i płyta OM. Czy gmol środkowy OM i płyta bumot? w tym drugim zestawie gmol ma tylko dwa punkty podparcia, a w pierwszym 3 i sam już nie wiem co brać :). Doradź proszę drogie Bravo ;)

No i jeszcze kwestia masy. Nigdzie nie mogę znaleźć ile to całe żelastwo waży...

Ja wazylem, nie pamiętam czy było 8.5, czy 10.5 kilo. Mam płytę i combo - to dziś jest dół plus środek. Moim zdaniem wystarczy, zresztą parę razy się weryfikowalo.

Sent from my G8441 using Tapatalk

tyran 29.04.2019 21:51

Cytat:

Napisał spoco (Post 634813)
No bo właśnie dostaję kwadratowej głowy. Pomijając kwestie kasy i estetyczne co lepiej zabezpieczy moto

Albo moto pancerne, albo lekkie.

Mafrika 29.04.2019 22:10

Cytat:

Napisał spoco (Post 634804)
Znalazł.ktoś sposób na ominięcie polskiego dystrybutora OM?

Może zakup bezpośrednio w Czechach? Jeśli tak to gdzie?

W sumie moto trzeba dotrzeć to mogę sobie śmignąć na dzień dobry traskę 1000km po gmole ;)

PS: płyta pod silnik od OM jest si czy raczej docinać bumota?

Muszę Cię uświadomić, że nie "ominiesz polskiego dystrybutora" kupując z Czech bo to jest jedna i TA SAMA firma ;)

dzinks 29.04.2019 22:11

No to przez Niemcy :)

spoco 29.04.2019 22:38

właśnie dostałem ofertę od Czecha. Przy aktualnym kursie combo wychodzi o 120 zł brutto taniej (Czech daje wysyłkę w cenie a Polak dolicza więc różnica ciut większa), no i dla mnie ważne to, że z Czech mam fakturę 0% Vat jak kupuję na firmę z nipem EU (a takową posiadam) więc no... ten, tego :)

GregoryS 29.04.2019 23:52

Polski dystrybutor i czeski to ta sama osoba - Radek. Wlasciciel OM szybko odpisywal na moje maile do momentu kiedy nie zaczalem dopytywac o roznice w cenach miedzy samym OM a cenami „dystrybotura”. Wiec raczej ominac sie nie da, no chyba zeby probowac zamawiac bezposrednio u producenta, jesli sie uda.
Z tego powodu musialem mocno zweryfikowac swoje zamowienie, chcialem brac pelen komplet gmoli plus plyta. Wiedzialem mniej wiecej jakiej ceny sie spodziewac - z europejskiej strony OM, ale tam towar jest sold out, a sam wlasciciel skierowal mnie do naszego dystrybutora. Cena ktora dostalem lekko sciela mnie z nog, wiec z duzego zamowienia zrobilo sie jedynie gmole podstawowe OM plus plyta Bumot. A mial byc full komplet..

spoco 30.04.2019 00:25

To ciekawe bo cena w euro jest odrobine bardziej atrakcyjna no i jeszcze ta faktura z Czech z zerowym vatem :)

SikorP 27.06.2019 16:01

Szybka ankieta, takie mam dwie opcje finansowo/estetyczne, sprzęt będzie traktowany nie-bardzo-ciężko:
1. Gmole Basic Heed + płyta alu Heed
czy ...
2. Gmole SW-Motech + płyta SW-Motech
https://akcesoriamotocyklowe.pl/pol_...CH-22734_1.jpg
https://akcesoriamotocyklowe.pl/pol_...CH-25052_1.jpg

GregoryS 08.07.2019 09:32

Tak pare slow o OM po +-2 tys km i dwoch glebach.
Mam zestaw gmole podstawowe i plyta pod silnik bumota. Wyglada to super. Czy dziala - dziala ! Po dwoch glebach owiewki nawet nie tkniete (a mam ATAS - z szerokim zbiornikiem). Ale nie ma rozy bez kolcow - gmole sa miekkie. Ja rozumiem ze rozpraszanie energii itd, jak najbardziej to ma sens. Ale OM gna sie w mojej opinii jednak zbyt bardzo.
Pierwsza gleba to byla typowa parkingowka (po prawdzie puste skrzyzowanie) - predkosc zero, zle postawiona noga, i sru na prawa strone. Straty zerowe, gmol zarysowany, ale.. wyraznie dogiety do owiewki. Po lewej stronie nie dotykal owiewki, po prawej do plastiku wciaz bylo miejsce, ale stykal sie z "guma" na dole owiewki. Gmola nie prostowalem.
Ostanio zabralem Afryke w szuterki (czyli mniejsze i wieksze luzne kamyki, dla jasnosci). Bylo fajnie do momentu kiedy przy minimalnej predkosci (+-5 km) zachcialo mi sie ostro zawrocic. Przednie kolo ucieklo i gleba, znowu na prawa strone. Straty - kilka drobnych rys na lusterku, kilka wiecej na oryginalnym handguardzie, calkowicie starta farba z gmola, rysy na plycie bumota. Efekt dodatkowy - gmol jest juz znacznie dogiety. Zmienil sie jego kąt po dwoch glebach na prawa strone, przy mocowaniu do ramy widac wyrazne przesuniecie calosci - uchwyt jest wygiety w lewo. Sprawa o tyle niefajna ze brakuje zaledwie 2-3 mm aby gmol z prawej strony zaczal sie stykac z metalowa rurka nad silnikiem (szybki rzut oka wskazuje ze to z ukladu chlodzenia). Czyli jesli tego nie naprostuje, to przy trzeciej glebie na prawo uderzy w ta rurke, wygnie ją, albo jesli rurka sie nie podda, rozszczelni uklad na laczeniu z silnikiem. Perspektywa taka sobie.
Trzeba to teraz rozebrac i naprostowac. Czyli w moim wypadku gmol przy predkosciach bliskich 0 starcza na "2 gleby" po czym dogina sie tak bardzo ze zaczyna zagrazac elementom motocykla. Warunki warsztatowe mam tu zadne, ale powiedzmy ze bedac w domu mozna to sobie rozebrac i naprostowac. Ale co np w razie wyjazdow gdzies w szutry na ukraine czy inne kazachstany, gdzie zmeczenie, kilometry, trudny teren, i gleby zdarzaja sie znacznie czesciej niz przy lajtowej jezdzie wokol komina i przy predkosciach raczej niezerowych..
Tak ze moja osobista opinia jest no.. nie jest zle, ale szalu nie ma. Fakt niezaprzeczalny ze zestaw Bumot + gmole podstawowe OM dziala. Ale nie jest to w zadnym wypadku zestaw "bezobslugowy".

madafakinges 08.07.2019 09:39

Nie odkręcasz gmola. Bierzesz brechę i prostujesz na moto.
Drugi sposób spinasz pasem motocytk za gmol do drzewa i używając wagi moto prostujesz całość.

voxan69 08.07.2019 09:43

Lepiej ugiąć gmol niż ramę. Zamocuj pas do gmola a drugi koniec do jakiegoś słupa, filara i spróbuj ciężarem motocykla nagiąć go na swoje miejsce. Kilkukrotnie tak robiłem z powodzeniem jak sciągniesz pogiętego gmola to po prostowaniu możesz mieć problem z rozstawem śrub.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Romano 08.07.2019 10:17

Próbowałem tego sposobu pasem do drzewa, gmol się nie poddał.Dałem podkładki dystansowe pod dolne mocowanie i gmol się odsunął od silnika.

voxan69 08.07.2019 10:46

Ważne jest miejsce na gmolu do którego zamocujesz pas. Czasami trzeba użyć większej sily nawet w dwie osoby

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

radiolog 08.07.2019 12:08

Takie odginanie nie robi dobrze punktom mocowania.
Ale bedzie sie gieło, bo ten srodkowy gmol ms 2 pkt mocowania, jak dodasz silnikowy to się zrobią 4 pkt i to jest wtedy solidniejsze, mnie przy wyjebce na asfalcie bez podparcia, czyli pelną masą, wygial sie max 2 mm.
Mam środek i dół.
Na miękkim pewnie w ogóle by nie poczul

Dejf 27.01.2025 09:57

odświeżam troche temat jako ze jestem na zakupie...

#1 OM Motortek nie wysyła juz do polski bezposrednio, dystrybutorem na Polskę jest Fullgarage (strona po polsku z cenami w zł brutto) ale obsuguje to wspomniany tutaj Radek z Czech, są pod Pragą. Istnieje odbiór osobisty wtedy cena z VAT21%....

#2 Ceny na stronie OM international sa netto, w zaleznosci kraju wysylki bedzie doliczony VAT (który jest różny w różnych krajach) do Polski z OM International nie wyślą odeślą do Fullgarage

do ostatnich dywagacji w tym wątku dorzuciłbym Garde.

jasnym jest ze gmol przed powaznym dzwonem nie ochroni ale przy paciakach powinien i to jest moje oczekiwanie.

Inaczej to jak jezdzenie w klapkach i krotkich spodenkach bo ja przewracac sie nie zamierzam...

dodam ze w samochodach czesto lekkie pukniecie (zwlaszcza w tyl i bez podetskstow) zderzak caly a podloga pogieta... taka analogia mi sie nasuneła

Emek 27.01.2025 10:01

No w tej gardzie to bym nie chciał w kamień zajebać płytą. Ogólnie na szosę to bym był daleki od obwieszania moto taka ilością żelastwa. Mada wskazał ci słuszną drogę w drugim wątku.

Dejf 27.01.2025 16:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 870713)
No w tej gardzie to bym nie chciał w kamień zajebać płytą. Ogólnie na szosę to bym był daleki od obwieszania moto taka ilością żelastwa. Mada wskazał ci słuszną drogę w drugim wątku.

A czym się różni ta płyta od innych? Nie widziałem ich na żywo więc pytam

Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka

ctomch 27.01.2025 17:02

Niczym. Większość groźnie wygląda. Tylko. Aż sobie wszedłem na stronę Garda. Wow. Niezłe rusztowanie. Ale to wszystko przypomina mniej więcej jak co niektórzy przykręcają sobie orurowanie w suv-ach. Orurowanie wygląda groźnie, a trzyma się na plastikowym zderzaku i dwóch blachowkrętach. Także tego. Widzę dwa działania matematyczne. Minus w portfelu i plus do masy :lol8:

mietas 27.01.2025 17:39

A co powiecie o rusztowaniu Altrider?
https://www.altrider.eu/de/altrider-...-twin/pid/1885

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Dejf 27.01.2025 18:41

Cytat:

Napisał mietas (Post 870751)

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Widziałem na YT chwala się że są lepsi od OM czy SW motecha.

Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka

Marcin-Krakow 06.02.2025 14:12

Cytat:

Napisał mietas (Post 870751)

Ogólnie fajne. Sam chciałem do siebie takie kupić. Ale nie mają jeszcze do najnowszych modeli >24
Po korespondencji z nimi wyszło, że w Europie najwcześniej będą w drugiej połowie roku.

ruphyo 06.03.2025 22:04

Jestem właśnie po zmontowaniu zestawu Outback Motortek (podstawowe, silnika i płyta).
Moje doświadczenia:
1. Na stronie fullgarage.pl brak zestawu Ultimate Protection Combo, który zawiera wymienione wyżej trzy komponenty. Trzeba kupić osobno zestaw gmole podstawowe i silnika oraz osobno płytę. Wychodzi drożej! Na stronie tego samego sklepu, ale pod adresem www.motorkaruvpruvodce.cz można zamówić jako zestaw Utlimate Protection Combo.
2. Kontakt ze sprzedawcą przez email radek@fullgarage.pl wyśmienity.
3. Zamówiłem w Euro i zapłaciłem Revolutem co przy obecnym kursie wychodzi super korzystnie.
4. W sumie kupując jako zestaw i w Euro wyszło mi taniej o jakieś 800 zł.
5. Zmontowałem samemu przez 4 godziny, ale bez porządnych narzędzi z przedłużkami byłoby trudno. Klucz dynamomentryczny i klej do gwintów Loctite 243 wskazany.
6. Niektóre śruby nie zgadzają się z instrukcją. Te do mocowania płyty wręcz wymieniłem, bo nie było stożkowych w zestawie, żeby się zlicowały z powierzchnią płyty na spodzie. Instrukcja mówi o M8x20, ale w rzeczywistości są ciut za długie, więc nawet sami dołączają M8x16.
6a. Największa niespodzianka to była śruba do gmoli silnika z prawej strony na dole. Ta koło pedału hamulca. W instrukcji jest sześciokątna, w dostawie imbus, więc za cholerę nie wiem jak miałbym włożyć ją "od wewnątrz" jak wg instrukcji i przytrzymać imbusem w ciasnej przestrzeni, żeby dokręcić nakrętkę. Włozyłem od zewnątrz i nakrętkę dałem wewnątrz, dało się wtedy ją trzymać płaskim kluczem.
7. Wykonanie i końcowy wygląd cud, miód, malina! Lepiej niż na zdjęciach.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:59.