Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=244)
-   -   Wymiana lub Upgrade zawieszenia w NAT.. dyskusja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32409)

madafakinges 08.01.2019 15:39

:bow:

Wieczorem podeślę Ci zdjęcia z wymiarami.

madafakinges 09.01.2019 16:59

http://africatwin.com.pl/showthread....853#post618853

ex1 28.01.2019 18:58

dziś tak sobie pomierzyłem tylny amor w NAT. ma 45cm długości dolne mocowanie typowe pod kiwaczkę oraz duży zbiornik gazu..

i teraz zastanawiam się czy nie podejdzie jakś używka od KATA czy Huski.. czy innego tworu..? sprawdzał ktoś.może..?

madafakinges 28.01.2019 19:21

Nie ma 45cm. Od śruby do śruby ma 39.5 cm amortyzator atas ma 40.2cm
Sam skok to 102mm

Amory od crossowek są dłuższe i mają większy skok.
Żeby założyć taki amor musiałbyś ograniczyć skok zmienić sprężynę i setting żeby to działało.
To już lepiej w Ori zmienić sprężynę i zrobić pod nią setting.
Na advrider jest temat gdzie gość podaje jaki setting do jakiej sprężyny.
Ori amor nie jest zły jest po prostu źle zestrojony.

nabrU 29.01.2019 00:59

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 622091)
Na advrider jest temat gdzie gość podaje jaki setting do jakiej sprężyny.

Mogę prosić o link?

madafakinges 29.01.2019 08:10

Na poprzedniej stronie wrzucałem.

mdxmd 29.01.2019 14:12

też zastanawiam się nad zrobieniem tyłu, bo w dwie osoby na kiepskiej nawierzchni słabo to daje radę.... ktoś ogarnia to w jakiś rozsądnej kasie bo 1500 + sprężyna to wolałbym wilbersa nabyć

karol1989 29.01.2019 14:56

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 622227)
też zastanawiam się nad zrobieniem tyłu, bo w dwie osoby na kiepskiej nawierzchni słabo to daje radę.... ktoś ogarnia to w jakiś rozsądnej kasie bo 1500 + sprężyna to wolałbym wilbersa nabyć

LTT34 - sprawdź ich ofertę, ostatnio robią zawieszenia w CRF1000L

madafakinges 29.01.2019 15:04

Sanczez bierze 1000+sprężyna

Gość z LTD 34 ma średnie pojęcie o zawiasach... kupiłem u niego amor i mówie, że sprężyne mam za słabą bo w dwie osoby z bagażani nie mogę ustawić sagu na 30% a on na to, że w dwie osoby ustawia się większy sag... zakończyłem rozmowę.

majki 30.01.2019 18:35

Pany, a może by się zebrać w kupę i zrobić grupowe zamówienie na setting tylnego amora? Jakby się kilka osób określiło, że w to wchodzi to można pomęczyć np. Sanczeza o lepszą cenę na przeróbkę oryginału. Z kumplem już od paru miesięcy o tym gadamy, mamy też jeden namiar na gościa od zawiasów (z polecenia), który rzucił kwotą 800-1000 + sprężyna (czyli podobnie jak Sanczez). Można popytać Sanczeza, PKSa, SpiderSuspension...kogo tam jeszcze się znajdzie...
Na jesieni ruszałem też temat sprężyny Hyperpro na jakąś grupówkę, ale coś się urwało na łączach...musiałbym się im przypomnieć.

Może ktoś ma jakieś sensowne dojście do dobrych ludków grzebiących w zawiasach?

Jakby się udało wyrobić w 1200zł za całość to wg mnie by było całkiem przyjaźnie...

To co, kto byłby zainteresowany?? :umowa:
1. Jurek
2. majki
3.

madafakinges 30.01.2019 18:44

Dobrze kombinujesz

Grzechu2012 30.01.2019 18:57

Cytat:

Napisał majki (Post 622422)
Pany, a może by się zebrać w kupę i zrobić grupowe zamówienie na setting tylnego amora? Jakby się kilka osób określiło, że w to wchodzi to można pomęczyć np. Sanczeza o lepszą cenę na przeróbkę oryginału. Z kumplem już od paru miesięcy o tym gadamy, mamy też jeden namiar na gościa od zawiasów (z polecenia), który rzucił kwotą 800-1000 + sprężyna (czyli podobnie jak Sanczez). Można popytać Sanczeza, PKSa, SpiderSuspension...kogo tam jeszcze się znajdzie...
Na jesieni ruszałem też temat sprężyny Hyperpro na jakąś grupówkę, ale coś się urwało na łączach...musiałbym się im przypomnieć.

Może ktoś ma jakieś sensowne dojście do dobrych ludków grzebiących w zawiasach?

Jakby się udało wyrobić w 1200zł za całość to wg mnie by było całkiem przyjaźnie...

u

To co, kto byłby zainteresowany?? :umowa:
1. Jurek
2. majki
3.Grzechu

miotacztruskawek 30.01.2019 23:16

Motodiabły wzięły ode mnie 350zł + części za rozbiórkę z settingiem...

myku 31.01.2019 12:30

Majki, co konkretnie chcialbys zmienić i jakie czynności wchodzą w to? Byłbym zainteresowany bo orginal to padaka .

ex1 31.01.2019 13:53

To co, kto byłby zainteresowany
1. Jurek
2. majki
3.Grzechu
4. ex1

jestem zainteresowany.. ale pogadam z diabłami.. u nas.. myślę ze zrobią to taniej..

mdxmd 31.01.2019 13:58

trafiłem na filmik gościa z Rosji, który dał dystans 5mm pod oryginalną sprężynę w CRF z 2018r. i dla niego jest już ok... ale jeździ sam z bagażami.

kilka fajnych patentów jak to z Rosji... :) proste i skuteczne

madafakinges 31.01.2019 14:51

Samo zwiększenie napięcia zsreżyny będzie miało taki efekt.
https://www.facebook.com/DiarioDelMo...2763633846957/

majki 31.01.2019 15:11

Ogólnie chcę zrobić resetting tłumienia i zmienić sprężynę na trochę twardszą (pewnie HyperPro +20). Zawias nie jest zły, ale tył nie nadąża za przodem (od pierwszych jazd testowych mam to uczucie). Daję radę, ale np. w szybkim, dziurawym offie tył się gubi i za miękko pracuję (mam sprężynę skręconą na max i poustawiane tłumienia pod siebie). Do tego oczywiście za duży sag... Amor zły nie jest i wolę wydać ok 1kpln na resetting niż ponad 3k na Wilbersa..
Ogólnie każdy powinien mieć ustawiony amor indywidualnie pod styl jazdy, wagę pasażerów i bagażu, więc nie będziemy klepać np. 5 sztuk tak samo, hurtem, tylko każdy poda swoje 'parametry' i powinien mieć zrobiony amor pod siebie. Chodzi o to żeby zebrać kilka osób i ugadać lepszą cenę - forma zamówienia grupowego lub rabat forumowy. Tylko ciężko się gada jak nie wiadomo o ilu sztukach...

Widziałem wcześniejszy wpis Miotacza i mnie zaintrygowała cena ze Szczecina. Ex, jakbyś mógł to pogadaj z nimi o kilku sztukach, było by super. :Thumbs_Up:

ex1 01.02.2019 00:12

pogadam.. :D

colles 01.02.2019 11:10

1. Jurek
2. majki
3.Grzechu
4. ex1
5.Colles

miotacztruskawek 01.02.2019 13:09

Dzwoniłem też właśnie do jakiejś fabryki pod Poznaniem. Za dorobienie sprężyny pod Wilbersa chcą ok 150pln. Wilbers niby podobnie, ale waluta niekorzystna :vis:
Oczywiście dorobią pod odpowiedni wymiar, drut, twardość etc.

http://www.sprezyny24.pl

kristoch 01.02.2019 21:27

1. Jurek

2. majki

3.Grzechu

4. ex1

5.Colles
6.kristoch

madafakinges 02.02.2019 09:35

Stock fork spring length, 435mm.
Stock shock spring length, 238mm.
​
(Rider weight, ) ( Fork springs, kg/mm) ( Shock springs, kg/mm)
(70 to 80kg, ) (0.69 to 0.73,) (8.7 to 9.2)
(80 to 90kg, ) ( 0.71 to 0.76, ) (9.0 to 9.5)
(90 to 100kg,) (0.74 to 0.78,) ( 9.4 to 9.9)
(100 to 110kg,) ( 0.77 to 0.81, ) (9.7 to 10.2)
(110 to 120kg,) ( 0.79 to 0.84, ) (10.0 to 10.6)
(120 to 130kg,) (0.82 to 0.86, ) (10.3 to 10.9)​

Tu macie rozpiskę jakie spręzyny powinny być weźcie poprawkę na dodatki na moto i to że te wagi to w pełnym rynsztunku.
Jakbyście zamówili sprężyny tam gdzie miotacz znalazł, to z settingiem w 800zł się zmieścicie, a to już naprawdę dobrze wychodzi.

https://advrider.com/f/threads/crf10...-base.1363798/

tu więcej jak dobrać sprężyny.
https://advrider.com/f/threads/how-t...rings.1266950/

a tu jeśli by to ktoś chciał sam zrobić+rozpiska settingu
https://advrider.com/f/threads/crf10...build.1243059/

madafakinges 06.02.2019 12:36

6 Załącznik(ów)
Sanczez wział 800zł za strojenie i serwis bez wymiany sprężyny. Co ciekawe po sezonie ostrej jazdy olej w amorze nadawał się do wymiany, więc te 20-25tyś to max na wymianę oleju w amorze.

Kolejna opcja przodu.

RBracing robi adaptery do montażu dwukomorowych lag showa 49 z crf450 (można je kupić za nieduże pieniądze)
Oprócz tego trzeba je oddać do tunera na skrócenie i strojenie pod wagę moto.
Ale zyskujemy jeden z najlepszych zawiasów dostępnych na rynku.
Czekam na cene takiego zestawu.

Załącznik 86213

Załącznik 86214

Załącznik 86215

Załącznik 86216

Załącznik 86217

Załącznik 86218

PawelM. 06.02.2019 13:18

Jakby sie ktos uparl mozemy przez nasza dzialalnosc cos takiego zaprojektowac i wykonac. Potrzebne beda lagi i motocykl na pomiary

Emek 06.02.2019 13:57

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 623193)

RBracing robi adaptery do montażu dwukomorowych lag showa 49 z crf450 (można je kupić za nieduże pieniądze)

Mada, lagi 49 mm są od modelu 2019. Wcześniejsze 450x miały lagi 47 mm. Te 49mm kosztują kole 1000$ za sztukę (ori):dizzy:. Nie bardzo wiem gdzie można je wyrwać w niedużych pieniądzach i czy ma to jakikolwiek sens skoro to już półka cenowa Ohlinsa, którego nie trzeba dodatkowo adaptować.

madafakinges 06.02.2019 14:00

To chyba będą 47 w takim razie.

ex1 06.02.2019 14:43

czy w takim razie nie można podziałać.aby zrobić.prosty kit adaptacyjny pod lagi WP48? jakich masa na rynku..?

Paweł..? potrafisz to mniej więcej wycenić..?

ex1 06.02.2019 14:46

ps.. inny temat... rozbierał ktoś.z was sam cardridge w lagach. crf1000.?
dziś.podchodziliśmy do tematu z miotaczem.. bez większego sukcesu..

madafakinges 06.02.2019 14:53

https://advrider.com/f/threads/crf10...valve.1242323/

Dlatego zakłądają dwukomorową showe albo kayabe SSS bo to jest najlepsze co jest na rynku wp48 się do tego nie umywa.

PawelM. 06.02.2019 15:08

mam teraz po serwisie u Sancheza dwukomorówke z KTM SX. Powiedział, że świetny zawias i jest tego trochę na rynku także adoptować można. Wycenić tego nie potrafię gdyż to już cnc i muszę korzystać z usług rynku aczkolwiek mam już trochę swoich sprawdzonych ludzi. Najpierw musi być moto na czas projektu. Potem prototyp drukujemy i poprawiamy co trzeba by już gotowca puścić na cnc i dopiero tutaj dostaje wycenę

madafakinges 08.02.2019 11:06

3 Załącznik(ów)
Odebrałem wczoraj mojego wilbersa od Sanczeza i mam mieszane uczucia...

Załącznik 86229

Załącznik 86230

Co prawda zwiększył mi tłumienie o ok 30% tak jak chciałem, nie skasował dużo, ale...
Miało być zrobione w 2-3dni czekałem 3tyg. trudno nie ważne, jest zima nie spieszy mi się itp.
Kontakt jest niżej krytyki dostaje SMS, że gotowe i ile będzie kosztować, piszę ok, poproszę FV i proszę dziś nie wysyłać, bo jutro mam wyjazd i nie wiem, o której wrócę i może nie mieć kto tego odebrać.
Na drugi dzień dostaje telefon od kuriera, że mam dla mnie paczke pobraniową od jakiegoś sanczeza... trudno, teraz mnie nie ma odbiorę wieczorem.
Odbieram paczkę ucieszony bo się oczekałem, otwieram a tak oryginalne pudełko wilbersa rozpierdzielone/roztargane.... a było takie ładniutkie...trudno nie ważne.
W środku nie ma FV tylko paragon... trudno nieważne
Oglądam wykresy ma być dobrze biore amor do ręki a tu od dołu jakieś resztki zaschnietego błota itp...
Załącznik 86231
Przed wysłaniem wstępnie go wymyłem, ale nie spuszczałem się nad nim bo wiedziałem że i tak wszystko dokładnie myją, pamiętam jak wysłałem im ohlinsa z pierwszej XRV kupiłem używkę z Angli, był utleniony paskudny i zapyziały, wysłałem w poniedziałek we środę wrócił odpicowany, wypolerowany wyglądał jak nóweczka...trudno nieważne ważne, że przeserwisowany świerzy olej będę mógł rznąc cały sezon ze spokojną głową.
Dzwonie do nich mówie odebrałem dzięki itp. tak przy okazji ile dajecie gwarancji że się nie zleje?
-Nie ma pan gwarancji...
-dlaczego
-bo nie wymieniałem uszczelniacza to nie ma pan gwarancji
-co???
-Przecież mi pan nie mówił, że mam wymienić uszczelniacz, a z resztą ja nie mam uszczelniaczy do wilbersa...
-Jak to? Robiliście serwis amora i zostawiliście stary uszczelniacz trzeba było mówić to bym wam zamówił...
-ale proszę się nie przejmować nie powinien się zlac bo wilbers używa jakiś super uszczelniaczy x ringowych bla bla bla...
Zgłupiałem...
U nich na stronie jak byk;
http://www.sanchez.com.pl/?page_id=582
Usługa obejmuje rozebranie, mycie, kontrola zużycia elementów i wymiana zestawu naprawczego (uszczelniacz, zgarniacz, tulejka ślizgowa)olej KAYABA, odpowietrzenie przy użyciu pompy próżniowej oraz nabicie azotem. Usługa objęta jest 12 miesięczną gwarancją

No i co teraz mam się z nimi kłócić? Mam nadzieję że przynajmniej z modyfikacji będę zadowolony, ale niesmak pozostał, wolałbym dopłacić nawet 500zł a mieć wymienione wszystko i dostać gwarancje...

mdxmd 08.02.2019 12:02

Twój amor ma chyba rok czy jeszcze nie cały... to może nie ma co sobie głowy tym uszczelniaczem zawracać.... ja dzwoniłem do nich jakiś 2 tyg. temu i mieli jakąś reorganizację i mówili, że szybko nie będzie i lepiej żeby poczekał z wysyłką z 3 tygodnie.

madafakinges 08.02.2019 12:21

Tak jak pisałem nie chodzi mi o czas to jest nie ważne,nie dzwoniłem do niego nie ponaglałem go, ale wkurwiłem się jak powiedział, że nie da mi gwaracji, bo nie wymienił uszczelniacza, bo nie ma takich...
Jakie to jest podejście do klienta? Mógł wcześniej mnie o tym poinformować... w szczególności jak na stronie pisze jak byk, że w cenie usługi jest wymiana uszczelniacza i gwarancja.

siwy 08.02.2019 12:27

Od tego jest to forum, w necie nic nie ginie. Na przyszłość może się będą bardziej starać ...

mdxmd 08.02.2019 12:31

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 623494)
Tak jak pisałem nie chodzi mi o czas to jest nie ważne, ale wkurwiłem się jak powiedział, że nie da mi gwaracji, bo nie wymienił uszczelniacza, bo nie ma takich...
Jakie to jest podejście do klienta? Mógł wcześniej mnie o tym poinformować...

można wiedzieć jakie wyszły koszty są samego settingu ? bo chyba sprężyny nie wymieniałeś, gwarancji to raczej musi udzielić skoro sam zdecydował....

madafakinges 08.02.2019 12:32

1 Załącznik(ów)
Obawiam się, że po śmierci Kurowskiego seniora, firma Sanczez to już nie to samo:(
Przykre to trochę...

Załącznik 86233

Niby jak mam od niego teraz wyegzekwować gwarancje?
Mówiąc nie ma gwaracji bo nie wymieniałem uszczelniacza powiedział żebyś przypadkiem nie miał pretensji jak coś będzie nie tak...

Pierdzielić to, człowiek uczy się na błędach wy uczcie się na moich. Na pewno już nigdy nie skorzystam z ich usług.

ex1 08.02.2019 12:36

Zamówiłem na przód sprężyny liniowe od Adreanii 110 kg.
szukałem też na tył ale nie mogłem znaleźć.

od miesiąca koresponduje sobie z HYPERPRO.. i mam coraz większe wrażenie że to jest jakaś.ściemniająca firma..

wpierw mi wciskają.że dzięki ich sprężyną zwiększe skok zawieszenia o 20mm
potem że Progresy są super w teren, a na na koniec, wciskają link do sklepu gdzie za przesyłkę biorą 30 euro, (tylna sprężyna tylko). na koniec jak się. się pytam przecież uzgadnialiśmy że sprężyna ma być.mocniejsza pod 110kg. to mi piszą że ta ze sklepu jest super.... masakra jakaś...

Macie jakieś.źródło z sensem na sprężynę Tylną..? liniową, pod wagę..?

madafakinges 08.02.2019 12:40

Cytat:

Napisał ex1 (Post 623500)
Zamówiłem na przód sprężyny liniowe od Adreanii 110 kg.
szukałem też na tył ale nie mogłem znaleźć.

od miesiąca koresponduje sobie z HYPERPRO.. i mam coraz większe wrażenie że to jest jakaś.ściemniająca firma..

wpierw mi wciskają.że dzięki ich sprężyną zwiększe skok zawieszenia o 20mm
potem że Progresy są super w teren, a na na koniec, wciskają link do sklepu gdzie za przesyłkę biorą 30 euro, (tylna sprężyna tylko). na koniec jak się. się pytam przecież uzgadnialiśmy że sprężyna ma być.mocniejsza pod 110kg. to mi piszą że ta ze sklepu jest super.... masakra jakaś...

Macie jakieś.źródło z sensem na sprężynę Tylną..? liniową, pod wagę..?

Zamów sobie w tej firmie co miotacz znalazł, na poprzedniej stronie wrzucałem jaką twardość potrzebujesz pod twoją wage tj. 10-10,5kg/mm
Wyślij im na wzór twoją ori żeby zrobili taką samą tylko twardszą.

ex1 08.02.2019 12:43

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 623501)
Zamów sobie w tej firmie co miotacz znalazł, na poprzedniej stronie wrzucałem jaką twardość potrzebujesz pod twoją wage tj. 10-10,5kg/mm
Wyślij im na wzór twoją ori żeby zrobili taką samą tylko twardszą.

no właśnie troszę się.obawiam czy aby napewno zrobią.jak trzeba..

masz gdzieś.zwymiarowaną.może sprężynę..?

madafakinges 08.02.2019 12:50

Chłopaki na forum suzuki dr dorabiali i wszyscy zadowoleni.

mdxmd 08.02.2019 13:12

www.sprezyny24.pl trzeba podać wszystkie parametry i dorobią, ale aby zwiększyć nośność trzeba także dać większą grubość więc zmieniają się obsadzenia sprężyny i trzeba do wszystko uwzględnić bo może później nie pasować.... może ktoś to już przerabiał i ma gotowe wymiany np z willbera ohlins'a itd... chodzi o sprężynę do ori amortyzatora.

kristoch 08.02.2019 13:20

A właśnie miałem wysyłać amor do sanczeza. Dzięki za ostrzeżenie.
Kupiłem też sprężynę Hyperpro, tę niby o 2cm podnoszącą ale jeszcze jej nie zamontowałem. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem bo mi zależy na utwardzeniu tyłu, a nie podniesieniu moto. Wydawało mi się, ze na jedno wyjdzie jak będzie pracować bardzie skompresowana to właśnie utwardzi a wysokość zostanie jak ori.
Sprawdzę wieczorem jej długość nominalną.

ex1 08.02.2019 13:30

Cytat:

Napisał kristoch (Post 623513)
A właśnie miałem wysyłać amor do sanczeza. Dzięki za ostrzeżenie.
Kupiłem też sprężynę Hyperpro, tę niby o 2cm podnoszącą ale jeszcze jej nie zamontowałem. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem bo mi zależy na utwardzeniu tyłu, a nie podniesieniu moto. Wydawało mi się, ze na jedno wyjdzie jak będzie pracować bardzie skompresowana to właśnie utwardzi a wysokość zostanie jak ori.
Sprawdzę wieczorem jej długość nominalną.

ok. daj znać..
dziś.tak tylko powierzchownie pomierzyłem sprężynę tylną
wyszło mi 230 długość i ok 60 w środku

PawelM. 08.02.2019 14:16

Sanchezi mają teraz sajgon z racji remontu, zmian, porządków po ojcu bo dalej wielu rzeczy nie wiedzą gdzie co i jak bo ojciec ze wszystkimi był na gębę. Myślę że to kwestia dużej ilości pracy i zakręcenia więc nie ma co się zrażać

madafakinges 08.02.2019 14:31

Paweł postaw się na moim miejscu... szczerze nie zraziłbyś się?
Absolutnie nie chodzi mi o czas realizacji to nie problem dla mnie.

edit
Nie dawało mi to spokoju, zadzwoniłem do nich i grzecznie mówie, że mi to nie pasuje itp.
Kazał odesłać amor i powiedział że wymieni mi to na swój koszt.

Więc myślę że sprawa zamknięta.

mdxmd 08.02.2019 16:40

i wszystko wróciło na swoje miejsce :D

jeszcze zastanawiam się z tym tylnym amorkiem, 75Kg + 55kg pasażerka + bagaże czy jest sens to modyfikować.... nie miałem jeszcze okazji w takim zestawieniu jeździć bo motocykl świeżo kupiony... ale po tym co piszecie to wygląda na to iż nie ma sensu czekać do sezonu aby się o tym przekonać.

miotacztruskawek 08.02.2019 17:00

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 623523)
Nie dawało mi to spokoju, zadzwoniłem do nich i grzecznie mówie, że mi to nie pasuje itp.
Kazał odesłać amor i powiedział że wymieni mi to na swój koszt.

I dobrze zrobiłeś... Mi Wilbers chyba miesiąc po regeneracji puścił olej, bo właśnie uszczelniacza nie wymienili. Ale Jak to powiedział Motodiabeł "na własną zgubę go nie wymieniłem, bo wyglądał ok" i zrobił to na swój koszt...

PawelM. 08.02.2019 18:40

Mada jestem jak najbardziej za bo czytając to nie mam wrażenia, że wyolbrzymiasz tylko, że chłopaki nie dopilnowali czegoś co mogli lub powinni. Fajnie że poprawia i zakończy się ok

Cezarus 08.02.2019 21:00

Mada nie wyolbrzymia .....miałem przebój z Sanchezem z serwisem mojego Hyperpro i było dokładnie tak jak u Mady czyli bez gwarancji , faktury i do tego po dwóch dniach w offie w Albanii wylał mi się . Po serwisie w fabryce w Hollandii (ponad 2 razy taniej niż u Sanczeza) amortyzator pracuje jak nowy od 1,5 roku bezawaryjnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:19.