Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Cieknące lagi (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30115)

matjas 26.09.2017 16:18

Very nineties... Brawo HONDA.

greszczyn 26.09.2017 16:52

Cytat:

Napisał Mesjasz (Post 549879)
Uszczelniacze na gwarancji zrobią, ale klocków hamolcowych już nie.. :/
Oryginały kosztują 330 na tarcze a zamiennik Galfer za połowę tego? Będzie czuć jakąś różnice w hamowaniu?
A i stelaż szyby też mi padł w jednym miejscu :(

Ja to chyba mam ,słaby dar do przekonywania , bo nici z naprawy gwarancyjnej.
Na razie wstawione oryginalne uszczelniacze ( SKF-y, które kupiłem zostawię do następnej wylewki lub inspekcji ) , nowy olej ,robocizna + przy takim zlaniu hamulców ... klocki do wymiany ( choć zostało ich może 1/3 grubości) . Koszt zaniedbania 1000 pln :( .
Reasumując , zaschnięte błocko należy jak najszybciej usunąć z lag .

P.S.
Stelaż też mi się urwał , ale to może uda się załatwić w ramach gwarancji ,bo tam to faktycznie konstruktorzy dali dupy :).

radiolog 26.09.2017 17:08

Ciekawe czy pokusili się w ASO do oglądnięcia rur od środka czy są wytarcia , ja wymieniając profilaktycznie olej i uszczelniacze poza ASO się dowiedziałem, że wytarcia są

greszczyn 26.09.2017 18:17

Cytat:

Napisał radiolog (Post 549896)
Ciekawe czy pokusili się w ASO do oglądnięcia rur od środka czy są wytarcia , ja wymieniając profilaktycznie olej i uszczelniacze poza ASO się dowiedziałem, że wytarcia są

Pytanie co dalej z taką sytuacją robić ?
Bo chyba trzeba by mieć chody w servisie Hondy ,żeby zrobili dobrowolnie inspekcje przedniego zawieszenia i zobaczyli ,czy się wyciera ,czy nie . No i co dalej ,gwarant wymieni nam przednie zawieszenie na nowe w ramach gwarancji ?
Zawsze będą ściemniać ,że to ,czy tam to ,że użytkownik winien uszkodzeń bo w ogóle .....jeździł ;) , a nie daj boże "używał" moto do jazd off -roadowych ;).

radiolog 26.09.2017 19:48

Tak wygląda u mnie, 23 cm od Kenneth krawędzi rury.
Ja jeżdżę, zobaczę co będzie przy 40000, albo honda sama się obudzihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...de049b1a5c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...54b632e5ad.jpg

No i myślę, że skarpety dadzą dużo

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f7a60dbe95.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1246a52db8.jpg

radiolog 29.09.2017 09:41

Aha, uważajcie z tym czyszczeniem uszczelniaczy Dr sealem, przy okazji ich wymiany okazało się, że w tej najbardziej zewnętrznej warstwie olejowego była wyrwa w gumie, symetryczna po obu stronach.
Na 99% powstała od tego urządzenia, wniosek taki, nie czyśćcie profilaktycznie, tylko jak cieknie.
Druga sprawa, jak użyłem tego dr seala , to wyszlo na początku białe coś, to nie był film wodno-piaskowy, tylko oryginalny smar.

Cezarus 29.09.2017 10:08

Marcin myśle , że za bardzo przeżywacie temat tych lag .....normalne jest w dobrze pracującym zawiasie , że będzie jakieś zużycie , a przy jeździe w off to dwa razy na rok wymiana uszczelniaczy to norma . Według mnie trzeba traktować to jako normalną obsługę , a nie awarie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

radiolog 29.09.2017 10:17

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 550290)
Marcin myśle , że za bardzo przeżywacie temat tych lag .....normalne jest w dobrze pracującym zawiasie , że będzie jakieś zużycie , a przy jeździe w off to dwa razy na rok wymiana uszczelniaczy to norma . Według mnie trzeba traktować to jako normalną obsługę , a nie awarie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Też tak mi się wydaje, dlatego podchodzę do tego jak do wymiany oleju w silniku

matjas 29.09.2017 10:18

może i się przeżywa ale chyba pociekły nie tylko przy eksploatacji w offie.

jako wredny beemiarz łączę się z Wami w bólu i w sobotę wymienam uszczelki w zawiasie w cegle.
oryginały po prostu kosztują STODZIESIĘĆ złotych. kogoś mocno pojebało. zresztą nie ma znaczenia czy allegro czy serwis BMW. cena ta sama.
zatem:
zakupiłem w zaprzyjaźnionej a świetnej hurtowni uszczelnień dwa takie cuda jak na obrazku. jedna warga uszczelniająca i górna zgarniająca/przeciwkurzowa. jak do tego założę orginalne przeciwkurzowe i jeszcze mieszki to faktycznie być może ogarnę temat zawiasu tylko wymianami oleju - jak w starej rd04 - korek spustowy.

jakość pierwszoligowa - o wynikach powiadomię. cena 5.5oPLNbrutto za sztukę.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2eaa9c5925.jpg

Sent from my SM-T561 using Tapatalk

mdxmd 01.10.2017 07:59

Cytat:

Napisał radiolog (Post 550291)
Też tak mi się wydaje, dlatego podchodzę do tego jak do wymiany oleju w silniku

Można tak to sobie tłumaczyć aby było lżej na umyśle i nic pozatym. ;) Szprychy wymieniać co 2 lata bo to normalne, że się zużywają bo lekko nie mają itd... a jak chcesz mieć motocykl, który Cię nie zawiedzie, nie zaskoczy i dowiezie tam i z powrotem przez niemal 10lat pozostaje kupić V-strom 650. ( 70.000km golenie nie mają jakiegokolwiek zużycia, a olej jest czysty przy każdej wymianie średnio co 30.000km i 3 lata a widział mnóstwo szutrów, uszczelniacze nigdy nie puściły).

Ja bym to reklamował aż do skutku, bo honda bardzo wolno reaguje na problemy klientów a akcji serwisowej to na bank nie będzie.

radiolog 01.10.2017 09:32

Tak jakby bmw reagowało błyskawicznie

Tank 01.10.2017 09:35

A co ma piernik do wiatraka?

Wysłane przy użyciu Tapatanka

radiolog 01.10.2017 10:42

Cytat:

Napisał Tank (Post 550518)
A co ma piernik do wiatraka?

Że z Ciebie już stary piernik i się wiatraczysz

mdxmd 02.10.2017 10:14

w starej był wałek to w nowej lagi...

marekw 02.10.2017 15:04

Jakoś w starej nie zauważyłem problemu z wałkiem.

Jarczoq 06.10.2017 22:11

Prawda jest taka, że USD nie nadaje się do enduro, ponieważ taki sprzęt służy do podróżowania często w odległe miejsca w różnym (jak wiadomo) terenie, a praktyka pokazuje, że to zbyt zawodne rozwiązanie (problem dotyczy nie tylko Hondy). I systematyczna wymiana oleju, jak w klasycznym rozwiązaniu nic nie daje. Zastanawiam się jak by skończyła taka awaria np. gdzieś w Mongolii, czyli do czego taki sprzęt właściwie służy? Pomysł z założeniem klasycznego widelca uważam za dobry. Pomijając coroczną (max 10 kkm) wymianę oleju (też się przeca zużywa), to nawet, jak się rozczelni, to nie zalewa hamulca i dużo dłużej działa tłumienie.

mdxmd 07.10.2017 23:26

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 551487)
Prawda jest taka, że USD nie nadaje się do enduro, ponieważ taki sprzęt służy do podróżowania często w odległe miejsca w różnym (jak wiadomo) terenie, a praktyka pokazuje, że to zbyt zawodne rozwiązanie (problem dotyczy nie tylko Hondy). I systematyczna wymiana oleju, jak w klasycznym rozwiązaniu nic nie daje. Zastanawiam się jak by skończyła taka awaria np. gdzieś w Mongolii, czyli do czego taki sprzęt właściwie służy? Pomysł z założeniem klasycznego widelca uważam za dobry. Pomijając coroczną (max 10 kkm) wymianę oleju (też się przeca zużywa), to nawet, jak się rozczelni, to nie zalewa hamulca i dużo dłużej działa tłumienie.

Jakby trzeźwo na to spojrzeć to CRF jest do wszystkiego i do niczego... zbyt ciężka w teren i problematyczna na długie wyprawy. Nie sądzę aby ktoś wypuścił się w daleką Rosję, Mongolię itp.. kierunki gdzie błoto odpada dopiero po 3-4cm grubości. Proponuję wykręcić świece w razie problemów, wyjąć do suszenia filtr powietrza, pozostaje jeszcze pytanie co będzie z przednim stelażem skoro nawet mocowanie szyby odpada jeszcze na gwarancji.

Klasyczny widelec? od czego?

Dzieju 08.10.2017 08:42

Cytat:

Napisał marekw (Post 550690)
Jakoś w starej nie zauważyłem problemu z wałkiem.

No chyba że po ponad 300tyskm lub orana w offie , w 07 szybciej.

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 551487)
Pomysł z założeniem klasycznego widelca uważam za dobry. Pomijając coroczną (max 10 kkm) wymianę oleju (też się przeca zużywa), to nawet, jak się rozczelni, to nie zalewa hamulca i dużo dłużej działa tłumienie.

Coroczna wymiana oleju w lagach?
No popatrz znam jedną AT , tą normalną nie nową, co przelatała 9 lat i nadal dobrze działa olej a lagi nie ciekną.
Cóż spora różnica jak widać w koncepcji produkcyjnej.

madafakinges 08.10.2017 11:04

Nie wiem czy 9lat bez wymiany oleju w latach to powód do dumy....

radiolog 08.10.2017 11:15

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 551605)
Jakby trzeźwo na to spojrzeć to CRF jest do wszystkiego i do niczego... zbyt ciężka w teren i problematyczna na długie wyprawy. Nie sądzę aby ktoś wypuścił się w daleką Rosję, Mongolię itp.. kierunki gdzie błoto odpada dopiero po 3-4cm grubości. Proponuję wykręcić świece w razie problemów, wyjąć do suszenia filtr powietrza, pozostaje jeszcze pytanie co będzie z przednim stelażem skoro nawet mocowanie szyby odpada jeszcze na gwarancji.

Wystarczą skarpety na całej długości lag.
W 1200 GS są większe szanse zalania filtra, bo rura do ciągnięcia powietrza jest niżej niż w AT. Dostęp do filtrów w AT nie jest trudny.
W AT nie ma CAN-BUS, a to czyste zło na wyjeździe.
W Gsie wieczny strach o luz na wale czy wielowypuście
Tak, że to tylko pisanina

Grzechu2012 08.10.2017 11:48

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 551605)

Daleka Rosja? Mongolia ? No Problem jak chcesz to na FB Misja Mongolia z mego wyjazdu :at:
Co prawda blota po 5cm odpadajacego nie bylo ale uszcelniacze nie poszly mimo syfu na drodze

Mesjasz 08.10.2017 17:47

Ja już śmiagam z nowymi uszczelniaczami :]
Bezstresowo i bezproblemowo jeden dzień w Plazie, tylko za klocki mnie skasowali na 180..
A z dalekich wyjazdów to Nordkapp w 11000 km był grany i bez problemów było..
NAT jest stworzona do dalekich podróży, a nie do ciężkiego offu...

Jarczoq 08.10.2017 20:48

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 551640)

Też bym się tym nie chwalił. Zmieniam co roku (nawet w szosowych).
Najbardziej niepokojące jest to, że dla niektórych to normalne, że trzeba co roku naprawiać coś co powinno wytrzymać kilka lat. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo ktoś stwierdzi, że to normalne, że trzeba po trzech latach zezłomować żelastwo. Do czego to prowadzi ?

radiolog 08.10.2017 21:22

Taki efekt na olejowy uszczelniacz ma stosowanie fork seal doctors
Mimo takiej wyrwy oleju nie puszczały, ale raczej nie stosujcie tego profilaktyczniehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5d7cd494af.jpg

Tank 08.10.2017 22:07

Cytat:

Napisał radiolog (Post 551642)
Wystarczą skarpety na całej długości lag.
W 1200 GS są większe szanse zalania filtra, bo rura do ciągnięcia powietrza jest niżej niż w AT. Dostęp do filtrów w AT nie jest trudny.
W AT nie ma CAN-BUS, a to czyste zło na wyjeździe.
W Gsie wieczny strach o luz na wale czy wielowypuście
Tak, że to tylko pisanina

Nie zauwazylem w Niuni tych problemow. :) To w Twoim tak się dzialo?

radiolog 09.10.2017 08:03

Ta przy 60000 poszły siemeringi na skrzyni

tommi 09.10.2017 08:19

U mnie 45kkm na szafie.
Uszczelniacze oryginały, szprychy po przetarciu szmatką jak nowe. Z "usterek" 3 komplet klocków z tyłu, nowy akumulator i akcesoryjny tripmaster głupieje - raz działa, raz nie.
Bmw miałem, cieszyłem się nawet. Po sprzedaniu i powrocie na afri znowu poczułem, że jeżdżę motocyklem, a nie golfem crosscountry :D

motomax 09.10.2017 08:51

No klocki na tył to powinni dawać w pakiecie z moto.. co do lag uszczelniacze miały działać coś na wzór SKF z minimalnymi oporami tarcia... niestety nie podołał producent..

uszczelniacze zmienić i po kłopocie minimum raz w roku w takim moto..

Wielu to powtarzam że przy cenie NAT musiały jakies kwiatki wylezdz.. na szczęscie nie ma tego wiele a jak juz jest to frajda z jazdy wszystko puszcza w niepamięć..

jak komuś przeszkadza słaby ocynk na szprychach można za kilka stówek zarzucić z nierdzewki,albo dorzucić 30 koła i kupic Kata z nierdzewnymi..

madafakinges 09.10.2017 09:09

Ktoś z reklamujących wyciek lag zwrócił uwagę delera na wytarcia goleni?

Emek 09.10.2017 09:24

Kurcze, Panowie. Kupcie sobie beemwe na wodę to będziecie mieli pole do dyskusji jak wam będą wymieniać skrzynie, silniki, baterie i walnie teleskopo-wahaczo cośtam. Pastwimy się nad problemami, które nie są kluczowe z punktu widzenia możliwości kontynuacji jazdy. To środek transportu jakimkolwiek kultem by go nie otaczać. U większości z nas spełnia swoje zadanie dobrze lub bardzo dobrze. I niech tak zostanie. Napierdzielamy na grzane manetki, uszczelniacze, szprychy, zapadający się przycisk SET itp. Czy to jakieś kluczowe usterki? Jeździć a nie marudzić :at:. A jak nie pasi to kupować giełesy bo przeca wszyscy wiedzą że są najlepsze a cała reszta to szit.

Dzieju 09.10.2017 10:34

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 551640)

Nie napisałem że to powód do dumy ale jakiś wykładnik jest , że działa i nie cieknie.

mdxmd 09.10.2017 12:00

po co ta dyskusja o BMW... temat jest o NAT.

tommi 09.10.2017 12:44

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 551825)
po co ta dyskusja o BMW... temat jest o NAT.

Tanka spytaj!
Myli mu się dział techniczny z hydeparkiem i wyczuwam w jego działaniach jakąś ukrytą fascynację kolegą Radiologiem - u mnie we wsi to się nazywało końskie zaloty ;)

radiolog 09.10.2017 13:00

Cytat:

Napisał tommi (Post 551838)
Tanka spytaj!
Myli mu się dział techniczny z hydeparkiem i wyczuwam w jego działaniach jakąś ukrytą fascynację kolegą Radiologiem - u mnie we wsi to się nazywało końskie zaloty ;)

Nie może przeboleć, że zamieniłem Niemca na skośnookiego, ale to w porządku kolega, uszczypliwości może brzmią odpychająco, ale to pomiędzy kolegami zadna wojna pojazdowa, taki przejaw sympatii ☺️

Tank 09.10.2017 13:20

W r,eczy samej, a dodam ze zlozliwa menda ze mnie. :) Tylko widzę, ze towarzystwo nadwrażliwe. :)

tommi 09.10.2017 13:25

Nadwrażliwe to nie, ale nie powiem, stopkę masz drażniącą ;)

mdxmd 09.10.2017 16:58

Cytat:

Napisał radiolog (Post 551720)
Taki efekt na olejowy uszczelniacz ma stosowanie fork seal doctors
Mimo takiej wyrwy oleju nie puszczały, ale raczej nie stosujcie tego profilaktyczniehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5d7cd494af.jpg

Przypuszczam, że gdyby uszczelniacz kurzowy był ze sprężyną to czyszczenie nie uszkodzi powierzchni wargi, natomiast w CRF jest bez i wtedy kąt po jakim przylega on do rury nie pozwala na wciśnięcie czegokolwiek bez ryzyka uszkodeznia.

Uszczelniacz nie ciekł ponieważ olejowy nie został uszkodzony.

radiolog 09.10.2017 20:23

To był olejowy

mdxmd 10.10.2017 10:15

Cytat:

Napisał radiolog (Post 551915)
To był olejowy

miałem na myśli kurzową wargę uszczelniacza olejowego

radiolog 26.10.2017 11:15

Jak narazie długie skarpety Acerbisa robią robotę.

mdxmd 27.10.2017 14:04

Cytat:

Napisał radiolog (Post 554100)

co nie zmienia faktu, że goleń i tak będzie się wycierać, może ktoś już robił anodowanie?

madafakinges 27.10.2017 14:11

Już mam wszystko dograne. Za dwa tyg wysyłam lagi do roboty.

mdxmd 27.10.2017 14:23

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 554324)
Już mam wszystko dograne. Za dwa tyg wysyłam lagi do roboty.

anodujesz tylko goleń od środka czy także chromowane lagi? jakie koszty?

madafakinges 27.10.2017 14:38

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29909&page=5

Pisałem już.

radiolog 27.10.2017 18:43

A niech się wycierają, nie zauwaze różnicy

ATnet 27.10.2017 22:30

Anodowanie Lag

Przestrzegam przed takimi zabawami, anodowanie stopów aluminium bardzo wpływa na strukturę powierzchniowa, wiec żeby nie okazało się że laga potem pęknie. O ile stalowe elementy to luz to duralowe bym był bardzo ostrożny. Zwłaszcza ze ścianki są bardzo cieniutkie.

Jarczoq 27.10.2017 22:39

Atociekawe ... Ja już wielokrotnie anodowałem wiele klamotów (golenie też) i po za oczywistością, że działamy na powierzchnię, to jakoś nie wybuchło. Proces ten m.in. utwardza powierzchnię (i zabezpiecza antykorozyjnie), ale rdzeń pozostaje bez zmian.

dzinks 29.10.2017 13:49

Cytat:

Napisał radiolog (Post 554100)

To te? http://www.inter-cross.pl/akcesoria/...e-acerbis.html

Zaglądasz pod nie regularnie?
Ile już MG czy km zrobiłeś z nimi?

dzinks 29.10.2017 15:47

Podeślij proszę fote jak to wygląda na nat.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

radiolog 30.10.2017 12:32

Przebieg narazie nieduży bo tylko 2000.
Nie zaglądam pod spód
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8fecf0e212.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ad50fa8b97.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5a0c6b7aae.jpg

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:35.