Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Automat a Manual (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29633)

myku 04.07.2017 21:34

Najlepiej na kardan,przynajmniej nie peknie :D

Misza 04.07.2017 21:42

No i powoli dochodzimy do jakichś poważnych wniosków... a wystarczy tylko poważna merytoryczna dyskusja. Bierzemy dowolny kardan, wiążemy go nielichą gumą do nowej afry z DCT i mamy efekt. I nic nie pęka! Lepiej niż w BMW

myku 04.07.2017 21:52

A dla ekstremistow montujemy olejarke czysto mechaniczna i jedziemy w dzicz :D

Misza 04.07.2017 22:00

Dokładnie, brak ręcznego sterowania sprzęgłami w DCT powoduje zbyt dużą przyczepność na tylnym kole więc w terenie należy używać pompowanego czysto mechanicznie smarowidła przed to koło celem wyrównania tej nienaturalnej przyczepności. Szczególnie na kamienistych podjazdach :D

Dobra Myku... starczy szydery :D

Pirania 04.07.2017 22:09

Cytat:

Napisał radiolog (Post 538013)

3.14 minuta..widać że jakiś chopper tez startował..:haha2: Ciekawe czy był przed czy za DCT..:p

myku 04.07.2017 22:10

:lol8:.Trzeba wiedziec po sie ten motocykl kupilo.Ja nie zamienilbym mojej DCT bo jest idealna do tego co chce nia robic.

luk2asz 04.07.2017 22:14

Cytat:

Napisał Pirania (Post 538080)
Dobrze ze Chłopaki z DCT ( szacun jest więc z dużej litery pisze..:p) nie kumaja o co kaman z tym sprzeglem..:p wiec moze nie strzela znowu focha!:haha2:
Lawirujac wciąż w chmurze żartów i uszczypliwosc.. sam nie wiem co gorsze, GS czy DCT..:haha2:

PS
Avatar to miłość do Dupci a nie pomarańczowego koloru..:p

Lawirując dalej w chmurze żartów to chodziło mi, że jebnąć to sobie można gumką od majtek w łeb :D:haha2:

radiolog 04.07.2017 22:32

Przez ostatnie dwie strony dobrze się bawię hehe, no fakt kamieniście to tylko wygląda, bo ten gs tak dupą na listonosza zawiaja

Jaskola 04.07.2017 23:24

Ja nie jestem tak doświadczony jak niektórzy koledzy dyskutanci. Kupiłem afrę z dct bo chciałem odmiany, na początku przeklinałem strasznie, po kilkuset kilometrach byłem obojętny -kasa wydana, co zrobić. Po kilku tysiącach wkurza mnie jak muszę z manualem jeździć. Nauczyłem się DCT i polubiłem bardzo. Dokupiłem kolejny sprzęt ze stajni hondy bez sprzęgła. Oczywiście dla żony. Testuję sobie teraz :D . Zajefajny. A jak chcę jebnąć ze sprzęgła to wybieram opcję środkową. Nie waży 250kg. Albo Xa też nie waży 250kg. Do tego do czego potrzebuję afryki dct jest mega zajebiste.

http://i67.tinypic.com/mujuz7.jpg

voxan69 05.07.2017 07:53

Jaskola trafiłeś w sedno - można krytykować, szydzić, podnosić wyższość jednego rozwiązania na innym. Najważniejsze to odpowiedzieć sobie do czego potrzebuję konkretnego sprzęta. DCT na trasę jest dla mnie ideałem. W teren już niekoniecznie. Do dziczenia są liście i po mimo tego, że na dużych w paryjach szło mi nieźle na pewno do tego już nie wrócę. Zbieram an NAT - czekam jeszcze na T7.
Ojciec jeździ od lat na PanEuropean 1300. Ma drugą sztukę od nowości i dla niego jest ideałem. Z uwagi na wiek stwierdził, że na miasto musi mieć coś mniejszego i wycelował XAdv. Twierdzi, że po jazdach testowych sprzęt go oczarował, szczególnie skrzynia biegów. Na motocyklach jeździ już pół wieku. Doświadczenie ma duże i nie jedno widział. Ostatnie dwadzieścia lat robi około 60 tys. km rocznie.

Pirania 05.07.2017 15:21

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 538127)
Ostatnie dwadzieścia lat robi około 60 tys. km rocznie.

To na TIR'ach jeździ? :haha2:

Sorki..musiałem! :p

tomajkAT 05.07.2017 18:15

Motungiem 60tysi? Rocznie?!

Pirania 05.07.2017 19:11

Cytat:

Napisał tomajkAT (Post 538230)
Motungiem 60tysi? Rocznie?!

Ze śpiewem na ustach w dodatku..https://youtu.be/04854XqcfCY;)

voxan69 05.07.2017 20:57

Kilka razy w roku jedzie do Polski przez Włochy i Francję, do tego co weekend Korwalia,Walia, Szkocja itd. Cały rok na moto po Londynie do pracy, zakupy, różne akcje serwisowe z pracy na szybko też na moto i się nazbiera. Sam się śmieje, że samochodem zrobił w ostatnim roku niecałe 10 tys. km z tego dwa wyjazdy do PL czyli min. 8 tys. km. Pierwszym PE1300 najechał ponad 200 tys.mil Zero awarii poza zatykającymi się wężykami podciśnienia przy silniku i wywalonym amorem z tyłu.

myku 05.07.2017 21:11

Szacun.Wklej jakies foto jak bedzie X Adv

voxan69 05.07.2017 23:32

Wkleję - dodam tylko, że dziadek ma już ponad 6 dyszek na karku - aha do porodu wiózł moją matkę ze mną na Jawie. Wspomina tamte czasu z łezką w oku. Wjazdy na połoniny bieszczadzkie na motocyklu Moskwa i inne ciekawe historie kiedy paliwo było przy każdym Krazie prawie za darmoszkę

siwy 07.07.2017 10:30

Czy w DTC coś się serwisuje/wymienia ? Nie zajeździ się tego np w kopnym piachu przy długim pałowaniu ?

Emek 07.07.2017 11:10

Olej i filtr oleju dodatkowo.

voxan69 07.07.2017 13:57

Ciekawi mnie trwałość DCT? ktoś coś słyszał na ile km projektował to producent?

HarryLey4x4 07.07.2017 15:21

Niestety trzeba poczekac i poznac sprawę z opinii innych użytkowników

radiolog 07.07.2017 17:28

So tej pory dct chyba było yzytkowane rylko w modelach szosowych, albo tourerze i w takim trybie jest pewnie wieczna, w trybie kopania się w błocie pewnie krócej

voxan69 07.07.2017 18:09

Radiolog nic nie jest wieczne

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

luk2asz 07.07.2017 22:23

Mi DCT zablokowała się w zeszłym roku przy 1500 km przebiegu. Podczas jazdy autostradą moto zgasło i skrzynia na 5 biegu nie pozwalała na uruchomienie. Jest taki przypadek na ADV opisany z filmikiem. Siłownik próbował zmienić bieg, zbił do 3 i nic. Dopiero pchnąłem moto do przody jakiś 20 cm i się odblokował. Pewnie czujnik zmienił położenie. W serwisie wyskoczył błąd, skasowali i po wszystkim. Później przy około 5 tyś. wystąpiło raz ale po wyłączeniu zapłonu i włączeniu odpalił. Od tego czasu nic jej nie jest, poza tym że jak jest zimny to dziwny pisk na biegach nieparzystych jest. Rozgrzeje się i znika. Mam przegląd niedługo to się okaże.

myku 09.07.2017 17:03

Proponuje pojechac na dzien,dwa w Piemont na kamienie . Trasy do 3tys.metrow i dosyc strome podlazdy i zjazdy. Wlasnie z Qrczaqiem wrocilismy i jeszcze nie wypakowalismy sie. Popatrzciejak dct sobie radzą i przestancie pierd....ć, tak za przeproszeniem .:mur:

radiolog 09.07.2017 19:33

Wrzuć filmik ;-)

HarryLey4x4 09.07.2017 22:33

dziś zrobiłem 170 km, z czego ok 80 po szutrach i leciutkim błotku podeszczowym. DCT radzi sobie, ale przyzwyczajenia ze sprzęgła strasznie przeszkadzają. Dwie gleby , obie w kałuży dały mi do wiwatu. Moto całe, ale muszę się najpierw powprawiać na suchym , a potem jeździć po mokrym, bo opanowanie doopy w błotsku jest na prawdę wyzwaniem.

Romano 16.08.2017 23:59

A powiedzmy w głębokiej dziczy z jakiejś przyczyny padnie aku, to manuala chyba na pych odpalę? Czy jestem w błędzie?

TROJAN 21.08.2017 11:24

Ktoś kiedyś mi powiedział że kupując NAT w manualu to trzeba być totalnym idiotą :dizzy:, ......więc mam kupiłem .... i bardzo dobrze mi z tym :
Wcześniej jezdziłem 3x na DCT na testach po 1.5 godziny i pomimo wszelakiej zaYebistości wybrałem jednak tradycyjną wersję manualną .

P.S.

Piemont to idzie zrobić Wsk-ą , nie potrzeba AT :dizzy:

mdxmd 15.09.2017 11:28

prawie gleba przez DCT 4:50

myku 15.09.2017 13:26

Ogladalem ten film juz kiedys po czym bylem wyczulony na ronda,ktorych w Niemczech nie brak.Nigdy ,przy kazdym trybie jazdy i pogodzie mi sie cos takiego nie zdazylo.Slyszalem ze gdzies tam komus,ale kompletnie nie wiem jak to sie moze zdazyc.Czasami nawet prowokowalem jakas zmiane biegu robiac rondo i nic.Rondo robione zawsze na jednym biegu i zmiana w gore po wyjsciu z niego.

myku 15.09.2017 13:30

Cytat:

Napisał TROJAN (Post 544134)
Ktoś kiedyś mi powiedział że kupując NAT w manualu to trzeba być totalnym idiotą :dizzy:, ......więc mam kupiłem .... i bardzo dobrze mi z tym :
Wcześniej jezdziłem 3x na DCT na testach po 1.5 godziny i pomimo wszelakiej zaYebistości wybrałem jednak tradycyjną wersję manualną .

P.S.

Piemont to idzie zrobić Wsk-ą , nie potrzeba AT :dizzy:

Wode z kibla tez idzie sie napic.Ale niech nikt tu nie tworzy teorii ze DCT nie poradzi sobie w takim czy owakim terenie.Mysle ze kupujacy DCT koncentruja sie raczej na turystyce ,raczej asfaltowej.Wiec jesli juz taki Piemont off to G kontrola trakcji na min i ogien.Tak przynajmniej widzialem i nijak ma to sie do np WSKi :lol8:

luk2asz 15.09.2017 18:35

Eee tam. Pier. .. lenie o szopenie.;-) Właśnie obiechalem pireneje automatem i codziennie jeździłem po drogach z glazami wielkości melona, podjazdami i zjazdami (a nawet po stoku narciarskim) i dct w moim przypadku to zaleta.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b4430fb91c.jpg

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

radiolog 31.10.2017 10:59

Zobaczymy co to DCT warte, tygodniowe testy w styczniu w Hiszpani

jochen 31.10.2017 14:28

Nie mam NAT, tylko starą Afrę i manual to dla mnie naturalne środowisko. Na DCT zawsze patrzyłem z dystansem, no bo wiadomo... ale miałem okazję się przejechać NAT z DCT po lesie i krzaczorach - wrażenie naprawdę bardzo pozytywne. Fajne jest to, że można całą uwagę skupić na jeździe, na tym żeby się nie wpakować w drzewo, do rowu, czy na jakiś wielki kamor i umysł jest wolny od kontrolowanie obrotów i dobierania przełożeń. Niegłupie to jest, radziłbym krytykom się przede wszystkim przejechać i potem ocenić, a nie na odwrót.

nabrU 31.10.2017 15:32

I tu jochen ma w pełni rację :Thumbs_Up:

Jesteśmy różni, kupujemy moto w różnych celach itp i ja jestem zadowolony, że jest wybór. Nie krytykuje "manualnych" czy "automatycznych", bo każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Przykładowo ostatnio miałem parę razy okazję przejechać się kilkoma samochodami służbowymi z grupy VAG z ACC (Adaptive Cruise Control) czyli tempomatem adaptacyjnym. Na początku byłem zaskoczony tym, że samochód sam zwalnia i przyspiesza w zależności od ruchu na autostradzie. Ale po jakimś czasie stwierdziłem, że to super rozwiązanie szczególnie w samochodzie z DSG, bo samochód sam staje i sam rusza gdy jest korek (a te są nagminne na wielu angielskich autostradach).

https://youtu.be/E4ZVaL3cPmU

Nie muszę wajchlować biegami, hamulcem, sprzęgłem i gazem... super sprawa, choć na początku byłem sceptyczny.
To samo więc jest z DCT - kwestia spróbowania i własnej oceny tego rozwiązania.

bukowski 31.10.2017 16:23

Cytat:

Napisał Radarman (Post 554907)
I tu jochen ma w pełni rację :Thumbs_Up:

Jesteśmy różni, kupujemy moto w różnych celach itp i ja jestem zadowolony, że jest wybór. Nie krytykuje "manualnych" czy "automatycznych", bo każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Przykładowo ostatnio miałem parę razy okazję przejechać się kilkoma samochodami służbowymi z grupy VAG z ACC (Adaptive Cruise Control) czyli tempomatem adaptacyjnym. Na początku byłem zaskoczony tym, że samochód sam zwalnia i przyspiesza w zależności od ruchu na autostradzie. Ale po jakimś czasie stwierdziłem, że to super rozwiązanie szczególnie w samochodzie z DSG, bo samochód sam staje i sam rusza gdy jest korek (a te są nagminne na wielu angielskich autostradach).

https://youtu.be/E4ZVaL3cPmU

Nie muszę wajchlować biegami, hamulcem, sprzęgłem i gazem... super sprawa, choć na początku byłem sceptyczny.
To samo więc jest z DCT - kwestia spróbowania i własnej oceny tego rozwiązania.

W moim passerati B8 ACC nie umie w korku. Hamować, hamuje, ale nie rusza sam. Próbowałem się do tego przyzwyczaić, ale raczej nie dla mnie. Za bardzo hamuje przy autach na sąsiednich pasach, jest problem z normalnym wyprzedzaniem rowerzystów i pieszych.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Marcin3City 31.10.2017 20:44

Każdy system z jednej strony pomaga, ułatwia jazdę lecz z drugiej strony powoduje zmniejszenie umiejętności kierującego. To coś jak wprowadzenie carvingów, z jednej strony szybszy proces nauki , a z drugiej zwiększona ilość wypadków narciarskich :)

Artek 31.10.2017 21:09

ACC-super sprawa, jak pierwszy raz włączyłem.
Teraz po paru tysiącach mam mieszane "uczucia". Na prostej drodze bez żadnych przeszkód i pojazdów w promieniu kilkuset metrów(na moście) auto nagle gwałtownie wyhamowało o około 40 km/h. Majtki pełne. W korkach mocno szarpie całym autem ( merc-największy), ale (sprawdzone w kilku autach) fajnie trzyma odległość na autostradzie i dystans od poprzedzających pojazdów.

BlackDragon 02.01.2018 22:40

odwieczny dylemat Automat czy Manual ?
Ja mam AT w DCT i wiem jedno - D -słuzy do jeżdżenia autostradami/S-1/2/3/ służy do jazdy nie SPORTOWEJ jak by się wydawało a do jazdy ......ja to nazywam Alpejskiej. już tłumacze co mam na myśli - tryb w zależności od obciążenia motocykla i czy solo czy z plecaczkiem - s1/s2/s3 zależy od tego jakie góry i winkle pokonujemy. jeżeli są to alpy wysokie dajemy s3 i motocykl ciągnie bardzo długo i do końca na biegu odpowiednim i z odpowiednią mocą - co moim zdaniem jest rewelacyjne.
tyle do dct .

co do manuala - 90% zna je od podszewki i wie że jest w 100% odpowiedzialny za to co motocykl zrobi gdy on się trochę pobawi biegami. :)

BlackDragon 02.01.2018 22:51

A ja tam uwielbiam swoją Afri :) DCT https://www.facebook.com/56284470072...type=3&theater

BlackDragon 02.01.2018 22:52

https://www.facebook.com/56284470072...type=3&theater

Avaloon 15.10.2018 11:10

Przeczytałem całego posta od deski do deski w niektorych miejscach uśmiałem sie od ucha do ucha.
Pomogł mi on jednak zdecydować z jaką skrzynia wybrać motocykl.
Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do skrzyni DCT -automat w motocyklu?.
Oczywiście o wszystkim zadecyduje jazda próbna... ale przeciez używam motocykla codziennie do jazdy w Londynskim ruchu miejskim po zatłoczonych ulicach-to naprawde ma sens (w samochodzie zdaje egzamin dlaczego nie w moto?)
Jeżeli motor radzi sobie w terenie (lekkim) z tą skrzynia to juz pełna satysfakcja

colles 15.10.2018 12:26

Cytat:

Napisał Avaloon (Post 606250)
Przeczytałem całego posta od deski do deski w niektorych miejscach uśmiałem sie od ucha do ucha.
Pomogł mi on jednak zdecydować z jaką skrzynia wybrać motocykl.
Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do skrzyni DCT -automat w motocyklu?.
Oczywiście o wszystkim zadecyduje jazda próbna... ale przeciez używam motocykla codziennie do jazdy w Londynskim ruchu miejskim po zatłoczonych ulicach-to naprawde ma sens (w samochodzie zdaje egzamin dlaczego nie w moto?)
Jeżeli motor radzi sobie w terenie (lekkim) z tą skrzynia to juz pełna satysfakcja

Będziesz Pan zadowolony :)

tomeks 31.10.2018 09:46

Zastanawia mnie dlaczego mało popularne jest rozwiązanie pośrednie tj. zastosowanie w manualu oryginalnego Quick Shifter'a Hondy - pozwala ponoć zmieniać biegi bez użycia sprzęgła i odejmowania gazu, zarówno w górę jak i w dół. Mamy lżejszy motocykl o 10 kg, jadąc na stojąco zmieniamy biegi bez odrywania ręki na sprzęgło, zyskujemy czas przy zmianach biegów itp. Koszt ok 2500 -3000 zł.
Nie wiem tego na pewno ponieważ nie używam ale interesuje mnie Wasze zdanie, szczególnie tych osób, które użytkują takie rozwiązanie.

szelas 31.10.2018 12:40

Cytat:

Napisał tomeks (Post 608974)
Zastanawia mnie dlaczego mało popularne jest rozwiązanie pośrednie tj. zastosowanie w manualu oryginalnego Quick Shifter'a Hondy - pozwala ponoć zmieniać biegi bez użycia sprzęgła i odejmowania gazu, zarówno w górę jak i w dół. Mamy lżejszy motocykl o 10 kg, jadąc na stojąco zmieniamy biegi bez odrywania ręki na sprzęgło, zyskujemy czas przy zmianach biegów itp. Koszt ok 2500 -3000 zł.
Nie wiem tego na pewno ponieważ nie używam ale interesuje mnie Wasze zdanie, szczególnie tych osób, które użytkują takie rozwiązanie.

Doświadczenie z NAT mam mikre, 3h testówką manualną z QS, jeździłem również (testówką) BMW 750GS z QS, a z DCT tylko NC750X i moje zdanie jest takie, QS to jakaś lipa jest, nie podobało mi się, w każdym razie nie na tyle, żeby za to płacić więcej jak 5zł. DCT jest zdecydowanie fajniejszym rozwiązaniem. Poza tym QS działa dobrze (przynajmniej takie jest moje spostrzeżenie) tylko wtedy jak się daje w palnik, przy łagodnym przyspieszaniu jakoś tak dziwnie szarpie, dławi się.

mdxmd 01.11.2018 07:55

Cytat:

Napisał BlackDragon (Post 563940)

Super! na wiosnę 2019 planuję ten kierunek.

tomeks 22.12.2018 23:03

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 609156)
Super! na wiosnę 2019 planuję ten kierunek.

Wiele tym wniosłeś do dyskusji i tematu.....

ex1 23.12.2018 02:50

11 lat na lc8, generalnie zawsze w terenie.. rzeźniłem
teraz mam NAT z DCT.. i dalej zamierzam tym w Offie ciorać..
ostatnie 6 mc przelatałem nią ok 8 tys. km.
z tego sporo w krzakach..
jak dla mnie rewelacja.. polecam wszelkim sceptykom :) Fakt tej skrzyni tzreba się nauczyć, aby mieć z tego FUN.. nie da się tak poprostu wsiąć pojechać i już mieć zdanie.. w temacie.
trzeba co najmniej kilku godzin a wręcz dni. DCT pozwala na dużo sprawniejszą jazdę w offie i na szosie.. dodatkowo daje wiecej frajdy.. :).

dla testujących od razu odradzam Tryb D, nie do końca rozumiem po co i dla kogo on jest. od razu S1 zapodajcie w Piachach S2 i S3.. tryb manualny też się.bardzo przydaje na podjazdach.... DCT świetnie się sprawdza w trudniejszych traialowych sekcjach, ale i w szybkich przelotach... w tym motocyku po raz pierwszy zacząłem używać tak czesto tylnego hamuca bez obaw o zdławienie motocykla.. super sprawa.. :D. wiele ułatwia.. :). Generalnie dostzregam masę zalet.. znikomą ilość wad DCT... Polecam Kazdemu

matjas 23.12.2018 16:42

apropos DCT to ciekawe jak by było mieć ręczny hebel na tył - jeśli jest miejsce na pompę/klamkę to jest to spokojnie do zrobienia.
teoretycznie wystarczy dłuższą śrubę drążoną na pompie tyłu założyć i dodatkowe dwie podkładki pod dodatkowe banjo na długim przewodzie idącym z kiery.

wtedy to byłaby wygoda dopiero Ex.

m

madafakinges 23.12.2018 19:34

Robią tak. Pasuje pompa sprzęgła od cb1000 chyba.
Do tego blokada klamki żeby był postojowy. Można wywalić dodatkowy zacisk.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:10.