![]() |
W europie ludzie jeżdżą już na własnych pr7 co slychać w temacie u nas?
|
|
Podobno są już w Polsce. Widział już ktoś to na żywo? Jak jakość, wrażenia?
|
Tak widziałem nowe ceny polskie. I co to za dwie moce?
|
O kur... dopiero teraz zobaczyłem...ocipieli.
Kupujesz podstawową wersje z 45kuniami i dopląca się za kit rally na 60kuni. Ale 44 i 47tyś to przesada przecież za taką cene można mieć nową afre. Gdyby to było 34 i 37 to byłoby akceptowalne. |
Tam afrykę, GSa można kupić. Ale faktycznie tanio nie jest.
|
Drogi jest,ale można powalczyć o upusty. Ponoć do 40000 można zbić.
Dzisiaj pomacałem na motoexpo jest zajebisty. Poznałem dziennikarza motoryzacyjnego, który go testował w Portugalii i mówił że miód-malina. Mnie podoba się bardzo! |
Również macałem te dwie sztuki i niczym się nie zawiodłem (nooo stopka i podnóżek nie wracały). Polerowane wahacze jak w najkedach. To jest właśnie luka w rynku do wypełnienia. Ceny dychę mniej byłyby zbyt piękne... :( MT07 tracer 35kz? Wtf?
Afryka w tym roku ma stać panie mada 61kz, rzekł mi kolo w MCS wczoraj. Transport drożeje. A po drodze jest nie do wzgardzenia Triumph 800 xrt, lecz to ciut inne motocykle. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5553c70ad2.jpg |
elo, ktos wie kiedy w Polszy bedzie mozna kupic?
|
Zna ktoś kogoś, kto zna kokoś, kto ma pr7? Nadaje się to do czegoś?
|
Interesują cię wrażenia z jazdy czy opinia posiadacza po dłuższej znajomości? Jak to pierwsze to kilku chłopaków ujeżdżało. Jak to drugie to mam wątpliwości czy ktokolwiek kupił portugalską zagadkę za kasę większą niż chcieli pomarańczowi za 690 :dizzy:.
|
Testy wypadły mocno średnio. Były na mini torze enduro/cross.
Mocy dużo, silnik super , prowadzenie dramat , albo zawieszenie było zbyt miękko ustawione albo motocykl jest źle wyważony i cały ciężar jest z przodu. Generalnie prowadził się fatalnie i nie jest to jednostkowa opinia. W jednym z egzemplarzy po skoku połamała się "kiwaczka" Zapiernicza za to dobrze. |
Przed zakupem CRF dzwoniłem do nich i ogólnie rozpytywałem się o pr7. Bardzo mi się podoba, choć ja potrzebuje motocykl dwuosobowy.
Jakoś we wrześniu dzwonił do mnie ktoś z ajp ze specjalną ofertą, powiedziałem że już jestem szczęśliwym posiadaczem crf, żaluję że nie wysłuchałem propozycji. Ciekawe za ile teraz można wyrwać to cudo. Pamiętam że wyprzedażowe 701 było po ok 30tyś. zł. |
Cytat:
|
No SWM ma wielu fanów w Australii, bo tam huśka 630 była bardzo popularna, a to to samo za mniejsze pieniądze.
Druga strona że marketing ajp ma naprawdę słaby... mają niby te szkołę endura, ale żeby wypromować taką PR7 to tylko jakaś fajnie opisana wyprawa z udziałem sprzętu. Wiadomo, że polski przedstawiciel nie ma budżetu, żeby komuś dać sprzęt, ale wypożyczyć na jakąś wyprawę, nawet komercyjną do Maroko porobić fajne zdjęcia itp. |
Na Litwie w promocji sprzedają za 5500 EUR to już niewiele więcej niż Honda chce za dychawiczne CRF250L.
|
5500E za swm, czy za ajp?
|
SWM tyle kosztuje
|
Ja juz gdzieś pisałem, miałem PR7 na pare godzin, zrobiłem ze 150-200km na nim. Mi sie podobał, mogę coś napisać, jak kogoś interesuje.
|
Pisz a nie pytaj
|
Właśnie . Czekamy na recenzję :) Dawaj !
|
Dajcie mi chwile, napisze pare słów późnym wieczorem
ok, jestem pewien, że gdzieś już to opisywałem, ale nie mogę teraz znaleźć. Była u nam na wiosnę taka mała imprezka, nazywało się to Wielkopolskie Szutry. Tak się poskładało, że wskoczyłem za kogoś i dostałem PR7 do przetestowania na tą trasę. Miała jakieś 150km + dojazdy - łącznie 200km z czego ze 120-130 lekkim offem. Po drodze była jakaś żwirownia. Tak to wyglądało: https://www.youtube.com/watch?v=C9msNYpW5IA Jechałem tą mocniejszą wersją. Wcześniej przez rok miałem swoje AJP PR5 a od wiosny mam KTM690. Generalnie, to AJP PR7 jest bardzo podobny do KTM690. Na plus - to co na papierze wydaje się oczywiste - takie też jest. Spory bak, wygodne siedzenie, dobra owiewka. Tablet mega przydatny do nawigowania - po śladzie czy na google maps jedzie się genialnie na takim dużym ekranie. To co tu zarzucano, że zawieszenie za miękkie - ja uważam, że lepsze niż w ktm690, w którym jest za sztywne. AJP mi się lepiej jechało, nic mi nie dobiło ani razu. Ale to były szutry i prędkości max 80-100km/h. Szybciej nie jeżdżę, gór i kamiennych podjazdów tu nie mamy. Co mi się nie podobało, to np. lusterka - nic nie było widać, mimo wibracji na podobnym poziomie co 690. Przy tankowaniu mieliśmy też problem z odkluczeniem jednego wlewu. Ale może jakiś piach się tam dostał - kto wie. Czy bym kupił taki motocykl? Gdyby mnie było stać, to tak. Ale muszę zadowolić się 7 letnim 690, bo to mniej niż połowa ceny. Wydaje mi się, że polskie realnie nie sprzyjają takim marką. Niestety większość z nas musi liczyć kasę i zastanawia się nad np. utratą wartości czy serwisem, gdy się ma jeden motocykl. Jakie dostrzegam minusy - głównie to brak akcesoriów. Dlatego też sprzedałem PR5. To świetny motocykl, ale chciałem go używać jak dual sporta, a nie było do niego większych baków, bagażnika itp. Świetnie mi się nim jeździło, tyle samo mocy co WR250R a lżejszy sporo i z super zawieszeniem (miałem to 2 komorowe - wersja extreme). Ale po 120-140km kończyło mi się paliwo. Do sportu to ok, ale do włóczęgi to już słabo. Jak ktoś jest zainteresowany, to niech uderza do importera. Wiem, że ma 2 demówki - mocniejszą i słabszą. Może będzie chciał sprzedać przed końcem roku. |
Oglądałem pr7 i poza tandetnym wykonaniem podoba mi się.
Ogólna koncepcja motocykla jest bardzo fajna jednak na polski rynek moim zdaniem jest za drogi. Za te same pieniądze można kupić 701 i jakiś rally kit. Wydanie ponad 40 tys za motocykl którego nikt nie zna i niewiadomo za jakie pieniądze i komu będzie można odsprzedać jest mało zachęcające. W ostatnim nr motocykla było porównanie właśnie z 701 i huska okazała się bardziej uniwersalna a w terenie skuteczniejsza. |
Cytat:
Franz: o jakim łańcuchu piszesz ? Napędowy tyle w singlu wytrzymał ??? Czy masz na myśli łańcuch rozrządu ? |
Rozrządu
|
|
Pozwoliłem sobie przenieść wątek tutaj.
Chciałbym go mieć choć po wczorajszym spotkaniu z leśniczym w lesie stwierdzam, że nie ma już gdzie jeździć u nas w off...:( i nic bardziej terenowego, a mniej wygodnego na czarnym niż NAT się u mnie nie sprawdzi. |
Ja miałem też spotkanie z niemieckimi leśnikami w minioną sobotę. Zajechali mi drogę Jimnym :D
A wszystko dlatego, że znalazłem dróżkę bez wyraźnego zakazu. Na szczęście skończyło się na pouczeniu. |
No i zakaz pewnie już postawili :D
|
Cytat:
|
Może mamy jakiegoś nowego użytkownika co by mógł wypowiedzieć się?
|
Jakby się ktoś rozglądał, to jest ulep na który uważać trzeba:
https://m.facebook.com/story.php?sto...61293181010704 |
Przec chwile myślałem o nim
dzieki wielkie |
Cytat:
|
O chyba to ten sam.
https://www.otomoto.pl/oferta/ajp-aj...-ID6DCXb8.html Na 2021 szykuje się kolejna edycja ajp. Nie ma za dużo zmian. Ktoś tym od nas jeździ? |
Widzę cisza w temacie.
Motocykl daje sobie radę bardzo dzielnie. Na Rosję starczy:) |
Greg Villalobos, miło się go słucha, ma kilka filmów o PR7.
Rogier, następny posiadacz PR7 i też sensownie gada. |
W edycji z 2020 roku poprawiono niedociągnięcia związane z filtrem paliwa czy zmieniono zaciski. Producent bierze pod uwagę co mają do powiedzenia użytkownicy co mu się chwali. Pr7 jeżdżą już jakiś czas i spisują się nieźle. Śledzę ten motocykl jakiś czas i bardzo się mi podoba.
|
Kanał Grega już kiedyś linkowalem.
Greg jest odpowiedzialny za media content w Adventure Spec więc widać na jego kanale profesjonalizm ale też i prostotę przekazu |
Cena jednak to worek pieniędzy. Przy obecnym kursie ta słabsza wersja jest aktualnie w cenie tej mocniejszej ze strony czyli około 48 tys. Będą jeszcze 2 w kwietniu dostępne u naszego dealera.
|
Motocykl jest portugalski a w USA kosztuje 8500 dolarów. To jak to jest ze w Europie - Polsce jest taka cena 44k PLN ? To taniej wysłać do USA i taniej sprzedać ?
|
Cytat:
|
44 tys to AJP kosztował po kursie 4,20 za euro.:mur:
|
Widzę, że kiwaczki dalej z gównolitu i pękają. Szkoda bo na papierze idealne moto
|
Mamy w końcu na forum użytkownika Pr7 co mógłby więcej napisać?
|
Trochę duzo kasy jak na motocykl, którego trapią bodź co bądź pewne bolączki. Trochę strach nim do Mongolii jechać... Aczkolwiek fajny..
|
Bardzo chciałbym mieć taki motocykl. Kiedyś o mało się nie zdecydowałem, ale wtedy musiałbym sprzedać Afrę. :). Super motorek
|
Cytat:
|
Jako potencjalny klient wszystko
Od walorów użytkowych, zawias, silnik w standardowej wersji, a może wzmocnionej masz czy mu mocy nie brakuje, skrzynia jak pracuje jakieś porównanie może robiłeś z innym podobnym motkiem oczywiście awaryjność, spalanie w jaki sposób to użytkujesz- spokojna turystyczna jazda, czy też zdarza się jakaś upalanie, wielkie podjazdy na żwirowniach, brodzenie w kilkuset metrowym błocie na poligonie, strzały ze sprzęgła i inne wygłupy jeżeli turystycznie to jak rozwiązałeś temat mocowania bagaży? coś ze standardowego wyposażenia wymieniałeś, coś jeszcze dokupywałeś? jak sprawdzają się felgi które nie są jakieś firmowe? Czy ma jakieś bolączki, oczywiście jakie przebieg masz, czy moto od nowości i znasz jego pełną historię? Jeżeli turystycznie jeździsz w świat na kilka tygodni z bagażem, nie wiem ile kilo, czy masz w tylnym omroku standardową sprężynę, czy zmieniałeś na twardszą? A może odwrotnie, bawisz się tylko na lekko i coś motałeś w II stronę, tzn zmiękczałeś. Nie wiem jak zestraja zawias AJP, to tylko takie wywody, nie mam żadnej wiedzy- staram się ją zdobyć |
Cytat:
Z mojej strony pytanie: Jaka jest maksymalna - najlepsza prędkość przejazdowa i ile spala w trasie przy tej prędkości? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:50. |