![]() |
Cytat:
|
Po co wyważasz otwarte drzwi... Przecież lc8 ma takie same rozmiary. Tam sprawdza się najlepiej pirelli scorpion mt 90 do jazdy 80/20. W dziku wytrzymuje ponad 10tyś. więc w afrzer spokojnie zrobi 15....
Opona jest super na asfalnie mokrym i suchym, a na szutrze trzyma prawie jak TKC. |
Pisałem o tym, ale nie wierzy hehe, zrobiłem na niej i TT event i BT i po jeździe po kamiorach nie ma śladu na bieżniku, a na e09 po Motorfescie na jurze były wyraźne ślady.
|
Radio, jak cię pytałem to zeznałeś że zrobiłeś na nich 3-4 tysie a ja pytam o 15, opony te widziałem po mniejszych przebiegach i nie wydaje mi się że dadzą radę zrobić 15K motocyklem ważącym ok 350 kg. STąd pytam czy ktoś ma lub miał do czynienia z Mefo. Drzwi wyważać nie zamierzam i swoja koncepcję mam ale sprawdzam też inne opcje.
|
W Mefo się kostki urywały
|
K60 spokojnie dają radę na 25tyś cuzamen, ten pasek to tylko takie wrażenie, czy zasłyszane z neta? mocno przeszkadza? Ta trasa którą robiłeś to jest wybitnie pod takie gumy. To że wszyscy psioczą nie znaczy, że znajdziesz coś lepszego. Nawet jeśli, to wolę jechać na świeżych K60 niż wygrzebanych paroletnich INNYCH może i lepszych TEORETYCZNIE.
|
To że K60 dadzą radę z takim przebiegiem to wiem a pasek psuje robotę w terenie i to moje wrażenia a nie z neta. Porównując mniejszy rozmiar K60, który paska nie ma czuć i widać różnicę. A pytałem czy ktoś ma doświadczenie z Mefo bo konkretnie opinia użytkownika w tym temacie mnie interesuje a jak zwykle dwie szufle informacji odnośnie kompletnie innych opon. Nie było pytania w takim razie bo szkoda tłuc powietrze.
|
Emek, też myślałem o tych gumach i chyba nie pozostaje nic innego jak kupić i się przekonać. Tutaj niczego się nie dowiesz. Zawsze będzie za i przeciw
|
|
Ciekawostka, ze rozmiar afrykański nie ma homologacji na asfalty w Europie? To byłoby niedobrze, w przypadku bum ubezpieczyciel wypiąłby się na wypłatę odszkodowania
|
Cytat:
|
Od dzisiaj Motoz Tractionator Adventure inne są dostępne w Maladze
|
Gdzie w Maladze?
|
Company name: SOLOSON IMPORT SPAIN,S.L
2. Company address: CALLE JIMERA DE LIBAR ,7 POLIGONO LA ESTRELLA .29006 MALAGA 225 euro z przesyłką do Polski, juz wiem, komplet czy jeden czy pięć 225 każdy |
Będziesz brał? Jak bierzesz to ja też się.podłączę.
|
Ja właśnie odebrałem Pirelli Scorpiony. Zobaczymy jak się spiszą. Fabryczne gumy wytrzymały 12 tys km.
|
JA chyba jednak zdecyduje sie na tyl zalozyc Pirelli Scorpion MT90 A/T.I teraz mam pytanie.Mam prawie nowa TKC80 na przod i szkoda zeby lezala a ja zebym kupowal pirelke na przod.Myslicie ze conti i pirelli dogadaja sie?
|
TKC80 z przodu w mojej opinii jest genialna. Teraz mam pirelkę, jest jakby pewniejsza w błocie, podobna w piasku, ale dużo słabsza na czarnym - bo jednak wibruje, podczas gdy TKC zachowuje się niemal jak szosówka.
|
Czyli bedzie dobrze.
|
Cytat:
Pozdro |
W moim przypadku ja ja poprostu mam z XCH.Szkoda zeby lezala,a po blocie tez nie bede jezdzic,raczej po kamieniach.
|
Dubel, mi wyzabkowala po 30 kkm z okładem, dwukrotnie. W tym czasie wymieniłem 2x tkc i 3x mitasa ( w tym jedna 10, która zeszła po 7 kkm). Ale to było na rd07.
|
po 6000 karoo str wygląda na kwadratową, dużo asfaltu,ale nigdy powyżej 130 km/h i nigdy przeładowana. Trochę to dziwne,że zużywa się bardziej na środku.
|
Efekt odkrecanie tylko na prostej?5
|
2 Załącznik(ów)
Tak wyglada, starło sie to wyżłobienie na klockuZałącznik 82219Załącznik 82220
A tak w nowej, upodobniła się do pirelli strhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...daec7e76f7.jpg |
Cytat:
Kupiłbyś je jeszcze raz? |
Kupiłbym, opona na czarnym jedzie jak po sznurku, shimmy nie ma nawet przy 160.
Według mnie nie jest głośna. Jak ktoś jeździł na karoo 3 to podobnie kładą się w zakręt Zobaczymy co będzie po następnych paru tysiącach |
Cytat:
Tył spokojnie do 11 dobije. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...386deaa6b6.jpg Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
No wlasnie jak to. Jest z ta shima? W moim f650gs nigdy jej nie odczuwalam a tu ostatnio przy 140 szok , czy to moze byc przez zuzyte opony serio?
Dodam ze ostatnio mialam wymieniane lozysko glowki ramy... |
Cytat:
Sorki, nie mogłem się powstrzymać :D |
Cytat:
Przednia opona zawsze robi wężyk, taka już uroda układu żyroskopowego motocykla. Tyle, ze normalnie to się nie poglebia, jeśli występuje shimmy czyli pogłębiające się wężykowanie przedniego koła, oznacza to problem z geometrią. Wyzabkowana opona wprowadza kolo w niestabilność, choć raczej nie doprowadzi do utraty kontroli. Jeśli masz przy 140 shimmy to raczej jest coś nie tak. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka |
No wlasnie nigdy nie byla tak wyczuwalna, baaa wezykowala tak ze ciezko bylo manewrowac. Przy 120wszysyko ok, przy 140strach bylo jechac. Nigdy wczesniej nie mialam takich problemow, mocnp bylam zdziwiona..
|
Sprawdż czy koła idą jednym śladem.
|
Oki, dzieki
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Myślę, że to kwestia przyłożenia się gumiarza do wykonywanej pracy.
|
Cytat:
W dodatku zawsze robię mały test, jadąc koło 100 km/h wybijam motocykl ze stanu równowagi, uderzając w jeden z koniec kiery, moto zaczyna wężykować i po chwili się stabilizuje, w Motozach takie działanie powodowało,pogłębiające się wężykowanie, bardzo nieprzyjemne doznanie, trzeba było przyhamować .Pewnie gdybym miał amor skrętu nie byłoby tematu. |
Coś może być na rzeczy bo ja latałem na dwóch motocyklach na Motozach i żadnej shimmy nie było.
|
Cytat:
|
Cytat:
Dobrze wykonana praca pozwoli na użytkowanie bez konieczności ciągłego sprawdzania ciśnienia. Chodziło mi o poprawne wyważenie koła. |
Kolega ma pirelli str, chyba mniej podatne na scieranie pośrodku https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ba04b5e8b9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7065533c92.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3bc1e697cb.jpg
|
O swoich Pirelli STR pisałem tutaj.
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=402 A ogóle to są dwa niemalże identyczne wątki: Opony do NAT i Opony do CRF1000. Może by je jakoś sprytnie połączyć? |
Po pomiarach wyszło ze różnica wynosi 2 mm pomiędzy środkiem a bokiem, zostało jeszcze 6 mm, czyli zużycie metzelera i pirelli jest na podobnym poziomie
|
Czy ktoś testował już nowe mitasy e-07+ ?? Jakieś opinie ??
|
Mam zakupioną E07+ na tył do mojej NAT ale będę miał wymienianą za miesiąc na przeglądzie.
Po fabrycznych Dunlopach to i tak pewnie będzie raj |
Cytat:
Przelatane mam około 10 tysi już i jeszcze chwile posłużą. Do wiosny wytrzymają w sensie tył na latanie w koło komina. |
mam ją w trampku i wsumie nie różni się trakcją na szosie od zwykłej e07. w offie lepiej gryzie (mam na myśli szutry czy ziemię) w błocie nie jeździłem na niej.
Co do mokrego to znowu: trampek momentem nie grzeszy, na suchym jak i w ulewnym deszczu super sie zachowuje jak dla mnie :) |
MOTOZ TRACTIONATOR ADVENTURE jestem zadowolony.
Bez problemów na mokrym asfalcie, teren szutr bez przygód |
Potwierdzam. W błocie niestety nie robią ale tego się nie spodziewałem. 😉
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:03. |