![]() |
Mój filtr gąbkowy po 1000 km - głownie off
5 Załącznik(ów)
No to wyjąłem dzisiaj mój filtr po ostatnim wodnym offiku - chyba przeginam ;)
W obudowie filtra ślady wody filtr wewnątrz suchy :Thumbs_Up: Załącznik 5687 Załącznik 5689 Jak widac nie miał lekkiego życia ale spełnił całkowicie swoją rolę - środek czysty Załącznik 5688 Po rozebraniu na uwage zasługuje smar, który zabezpieczył krawędzie przed kurzem - jest czysty więc działa :) Załącznik 5690 Jak widać wewnętrzna cześć fitra nie nosi oznak brudu, kurzu - czyli filterek działa :) Załącznik 5691. Motocykl spala ok 6l/100 km - na papierowym ok 6,5 - pewnie gaźniki Dzieju musiałby sprawdzić ;) Dla chętnych póki Ramires nie podczepi na forum mojej instrukcji budowy filtra moge ję podesłać mailem . I tak przy okazji pytanie jak czyścicie gąbki filtra - ja swoją uprałem w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń i czekam na jej wyschnięcie. |
Cytat:
|
Opis filtra gąbkowego Made in Babel
1 Załącznik(ów)
Nie wiem jak to się wyświetli - ale widzę że nie tak źle.
Miało być na konkurs Ramiresa - ale niech tam - widzę że wam się podoba i to jest najważniejsze :) i jest to najlepsza nagroda dla mnie |
Cytat:
|
:Thumbs_Up: Pomysł i wykonanie do mnie przemawia.
|
Najtrudniesza rzecz to obcięcie tej gąbki.
U mnie nie wyszło idealnie ale w połączeniu ze smarem na krawędzi jest OK. Moze ktoś ma lepszy pomysł żeby ja skrócic niż ten mój z opisu ?? |
Dooooobreeeeeeeeeeee!!!!!!!!!
|
Właśnie sobie zafundowałem takie coś i jestem po przeróbce. Ufam, że będzie gitara, bo od razu jadę dalej. Papier biorę na zapas. Gąbka się przyda, oj chyba przyda... ;)
A Luigi zajebiście sympatyczny koleś :). |
Cytat:
A filterek - będziesz Pan zadowolony :) |
Ile oleju dajesz do filtra? Czym czyścisz?
Pytam bo mam za bogato :). Na wyższych obrotach trochę czarno za mną. |
Cytat:
A co oleju - dostałem od kumpla jakiś Motul w sprayu do filtrów i tak psikam na gąbkę aby była równomiernie niebieska (taki kolor ma olej) - ale czy to jest OK to nie wiem |
Noc, 15*C, trasa, 160km/h przelotowo - jaką temperaturę cieczy chłodzącej mają wtedy Wasze 04? Czysto teoretycznie pytam ;). Pytam o te z filtrami gąbkowymi oczywiście.
|
Cytat:
|
A co Wietszny? Zagotowałeś wczoraj afrę na powrocie?? :eek: Poza tym kto lata w nocy 160 i to po Toruńskiej :D
Mi w trasie wskaźnik prawie nie drgnie, chociaż 160 to rzadko za dnia pociągnę. |
Cytat:
hyhy :lol8: Ładnie było, ale powtarzać tego nie zamierzam :cold::cold::cold: |
Cytat:
Ja wywaliłem gąbkę - trzymam ją jako zapas dla papierowej wersji. Po za nakazem czyszczenia i "niewymiennością" nic one nie dają. |
Cytat:
|
Nie tyle wysoko, co w miejscu w którym trudniej o syf...
|
Cytat:
|
Nie ma co offtopować :).
|
160kmh..? to ty nie masz jeszcze 4 i 5 biegu Wietszny..? :D
|
Cytat:
Userzy 07 nie zrozumieją co znaczy filtr powietrza na 2 tys km ;) |
Nie wie ktos moze czy na 100% ten filtr jest odpowiednikiem "wrp" i czy da sie z niego sklecic gabkowy do afri ???
http://www.allegro.pl/item999773398_...czestocho.html |
Cytat:
Wygląda podobnie -ja miałem to - gąbka od Quada Suzuki LTZ 400 firmy WRP numer WO-153908-Model quada niby ten sam - ale było to dobrane metodą przymierzania w sklepie. A numer katalogowy jest ten sam? |
A nie wiesz moze Babel skad tu skolowac ten filtr wrp ? jest niby taki na allegro ale nie
wiem czy dokladnie z tym nr katalogowym bo sprzedawca nie odpowiada niestety a nie chce zbednie kasy wtopic :/ |
Cytat:
http://www.sklep.motox.com.pl/produc...oducts_id=2575 Tylko ja tam byłem osobiście - spoko gość - wykazał dużą cierpliwość jak mu te wszystkie gąbki przekładałem :D |
Przeczytałem cały temat i jakoś nie znalazłem prostej odpowiedzi na to co mnie najbardziej zastanawia: Czy filtr gąbkowy chroni silnik równie dobrze co papierowy i można go stosować nawet w ciężkim terenie bez obaw o syf w silniku, czy nadaje się on tylko na asfalty?
|
Przeczytaj w takim razie jeszcze kilka innych tematów :).
|
Cytat:
-Pomyślmy jest gąbka to od quada - w jakich warunkach się poruszają wiadomo -Większość moto hard enduro ma gąbki -gdzieś tu zapodałem foty filtra po 1000 km z czego może 100 po asfalcie - i uwierz mi wiele motorków bardziej nadąjacych się do takich jazd nie jeździ w takim terenie jak ja latałem :D. -mi się znudziło wymienianie papierowego filtra po 2000 km Oczywiście i decyzja to naprawdę indywidualna sprawa - ja nie ponoszę za to odpowiedzialności |
A widac nie tylko mi doskwierał papierowy filtr :D
Koledzy zastosowali gąbkę z Kawasaki KVF/KXF 400 nr NU-2483 ST - 2003-2006r http://www.advrider.com/forums/showp...postcount=6716 |
czyli inaczej quad suzuki ltz 400 bardzo popularny w Polsce i filtry dostepne niedrogo i powszechnie
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:16. |