Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Emulator Race Tech do zawieszenia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23524)

spider2you 05.11.2015 21:24

Lepi, czy coś w temacie strugania wersji PL się wydarzyło?

Lepi 06.11.2015 07:30

Nie mialem tego w reku....

sebol 20.11.2015 16:06

Czy będzie ktoś zamawiał ten emulator z Amazona ? Nie mam tam konta, a specjalnie na zakup 1 rzeczy nie bardzo chcę zakładać.

antitank 13.01.2016 19:53

Cytat:

Napisał Maurosso (Post 454057)
Siems Antitanknun,

Moje osobiste odczucia są takie, że warto.

Nawet po długiej jeździe poza asfaltem, nie czuć tego w łapach...pamiętam że przed wsadzeniem emulatorów, po jeździe w terenie czułem łapy dość intensywnie, teraz praktycznie w ogóle. Może w końcu lżej kierę zaczynam trzymać...?

Przed wadzeniem emulatorów, były przypadki gdzie zawieszenie przednie ewidentnie dobiło, a ja leciałem ryjem na kierę. Po wsadzeniu ani raz nie miałem takiej sytuacji, a okazji do dobicia było wiele.

Może ma w tym udział efekt placebo i to, że coraz pewniej czuję się w terenie...może to że przed wyjazdem do wymiany poszedł też olej w lagach i ślizgi teflonowe...ogólnie widzę znaczną poprawą w tym jak się całość zachowuje.

Nie zauważyłem też, aby po długiej jeździe pogarszała się praca zawieszenia. Bałem się że emulatory będą powodować pienienie oleju i że po kilkudziesięciu kilometrach w terenie będzie guma, a nie amortyzator. Nie stwierdziłem takich objawów.

Maurosso a z tylem cos kombinowales? Na przod pojda emulatory a na tyl myslalem nad sprezyna hyperpro. Pytanie czy warto poswiecic kilka stowek na nowa sprezyne?

marekw 13.01.2016 20:12

Ja mam takie zestawienie i jest super

Maurosso 14.01.2016 00:13

Hm...tył mam w oryginale.

Ciężko mi powiedzieć czy jest supermega i tak ma być, czy może warto kombinować...za mało nalotu mam i brak doświadczenia z jakimiś wilbersami i innymi hyperpro przeróbkami.

Generalnie osobiste wrażenie jest takie, że przód wybiera dużo więcej niż przedtem, przez to częściej czuje się pracę tyłu. Ciężko mi to wytłumaczyć...generalnie, przed emulatorami jeździłem...i było ok...tyle że przód potrafił dobić no i sprawiał wrażenie gumowatego.

Nigdy natomiast nie zwracałem uwagi na pracę zawiasu z tyłu...po założeniu emulatorów, przód przestał dobijać i jakoś tak...pewniej się człowiek czuł w "terenie" (kamienie/szutry/dziurawy asfalt). Natomiast przy bardziej nierównej nawierzchni, pierwszy raz poczułem pracę zawiasu z tyłu. Chodzi o takie osobiste wrażenie...że zamiast myśleć o tym czy zawias z przodu dobije, to bardziej człowiek o zawiasie z tyłu myśli.

Oczywiście tutaj zaznaczam, że po wpakowaniu emulatorów, grom kilometrów i ich "testowanie" było w warunkach "załadowany jak na Mongolię". Ponad 50kg za dupskiem też zmienia pracę zawiasu etc. itp...chyba najrozsądniej będzie jak założysz emulatory, przejedziesz się i dopiero potem zastanowisz się czy motać tył czy nie. Mi osobiście raczej potrzebne to nie będzie.

tl;dr: 1. Nie motałem tyłu. 2. Nie wiem.

kudlaty 02.02.2016 09:22

A nie wiecie czy są duże różnice w wymiarach zawieszenia z RD03 i trampku XL700?? Generalnie chcę rozwiać wątpliwości czy ten emulator dam radę zaaplikować do trampka.

lezan81 02.02.2016 18:19

Różnica to 2 mm średnicy. Komplet z Afryki nie wejdzie w lagi.

spider2you 02.02.2016 19:45

Obniżka chyba jest http://www.amazon.com/Race-Valve-Car.../dp/B000GUYPQE

kudlaty 03.02.2016 07:19

Dzięki lezan81, tego się obawiałem. Nie pozostanie chyba nic innego jak rozbebeszenie jednej lagi i dokładne zwymiarowania. A jak to już będę miał to kontakt z RaceTech-em (akurat danych Trampka 700 nie mają) i może coś udałoby się dobrać z ich oferty.
No chyba że ktoś z Was mógłby podpowiedzieć gdzie można znaleźć dokładne rysunki zawieszenia wraz z wymiarami. W Hondzie też o to pytałem i nie potrafili mi pomóc :-/

sebol 03.02.2016 09:17

"Obniżka chyba jest http://www.amazon.com/Race-Valve-Car.../dp/B000GUYPQE"

Dodaj do tej ceny 38,75 $ za wysyłkę i Vat z opłatami 145,90zł.

antitanknun - Na tył będę dawał sprężynę Hyperpro. Nie pamiętam już kto, ale na PRIV odpowiedziano mi, że warto. Należy się po tych kilku wspólnych latach update dla mojej Królowej :)

Robin 03.02.2016 10:24

Sebol, jaką dokładnie ta hyperpro dajesz? I rozumiem ze to do orginała (Showa) amortyzatora dajesz?

sebol 03.02.2016 11:26

http://www.sklepy24.pl/sklep/motorus...torus-pl/38666 pasuje na oryginal. Okres oczekiwania 3-4 tyg.

spider2you 03.02.2016 12:28

Dodaj do tej ceny 38,75 $ za wysyłkę i Vat z opłatami 145,90zł.

Można to obejść w prosty sposób. Wysyłka na terenie USA jest za darmo, szukasz kogoś znajomego w USA, do niego idzie przesyłka, on to rozpakowuje, wkłada do dowolnego pudełka i pisze na przesyłce części używane lub prezent i za 20 $ wysyła do Ciebie.
Najlepiej jak się ma rodzinę, to wtedy już bez kłopotu dochodzi i bez vatu.

Zamawiałem tak inne rzeczy, z dostawą do rodziny, a oni tylko wszystko spakowali w we wspólną paczkę, a potem napisali na przesyłce "prezent". Wszystko nowe z metkami w oryginalnych pudełkach i obeszło się bez opłat...no ale nie każdy ma rodzinę w USA, ale jacyś znajomi się pewno znajdą.

Wystarczy trochę sprytu.

sebol 04.02.2016 11:53

Dodam jeszcze od siebie. Jeśli to ma w czymś wszystkim pomóc i jakiś czarodziej wytwórca z forum chce obmacać te emulatory, by spróbować swoich sił w produkcji, to na 2 max 3 tygodnie mogę podesłać póki jeszcze nie zostały zatopione w lagach. Warunek oczywiście taki, że wrócą w stanie i ustawieniach takich jak zostały ode mnie wysłane. Czekam na wiadomości na priv

spider2you 04.02.2016 12:53

I to jest sebol, bardzo, ale to bardzo dobra wiadomość.
Może napisz do Lepiego?

Lepi, Lepi!!!!

kudlatov 04.02.2016 13:31

Ja bym chetnie takie coś po mierzył. Wystarczy mi jedna sztuka i ze dwa dni robocze :-)

sebol 04.02.2016 14:09

OK. Jedna sztuka jedzie do Krosna. Jest jeszcze jedna. Słać adresy na priv

kudlatov 04.02.2016 14:26

potem napiszę priv bo z telefonu to mi nie idzie za bardzo pisanie.

jakubu85 04.02.2016 19:54

To jest ten sam zestaw emulatorków, który można kupić do Suzuki Dr 650 SE?

ural2 13.03.2016 15:20

Hej. Są jakieś wieści o tych (forumowych) emulatorach???

spider2you 17.07.2016 20:54

Ogrzewam.
Czy coś wiadomo odnośnie "polskiej" wersji emulatorów???
Sebol jedną sztukę wysłał do Krosna do kudlatova, ale na razie projekt nie został wykonany :(

Kto jeszcze dostał sztukę od Sebola na wystruganie?

P.S.
Czyżby jakaś nowa wersja??

http://www.ebay.com/itm/Race-Tech-Go...3D182120663239

xtr 17.07.2016 23:11

Zaworek pasuje od amortyzatora przedniego (mozliwe ze i tylnie tez podejda) z wiekszosci współczesnych samochodów (dacia duster, jakies fordy volvo mazda ) trzeba go jeszcze jakas obudowac dorobic na narazie nie mam czasu pewnie dopiero jesienia bede strugał obudowe tak wyglada zaworek ktory wystarczy obudowac i dorobic sprzerzyne regulacyjna chyba ze napiecie jakie jest ostawione zadowala urzytkownika ale to juz trzeba doswiadczalnie sprawdzic ;) https://zapodaj.net/f0ab71bc4656c.jpg.html

marekw 18.07.2016 12:45

Panowie nie kombinować.bo wyjdzie jedno wielkie nic.

spider2you 18.07.2016 12:57

Zgadzam się z markiemw.
Nie ma co kombinować. Emulatory kosztują 120 $, a samo motanie tego szpeju zajmie czas i wiele kasy, no ich działanie jest mocno problematyczne po takiej operacji.

Mam możliwość pokazania tego mojemu znajomemu, co pracuje w firmie, co mogą takie coś skopiować.
Ma ktoś pożyczyć 1 sztukę emulatora na 2 tygodnie?

ural2 04.12.2016 12:03

https://www.amazon.com/dp/B000GUWQLU?psc=1

Pojawiło się coś takiego!

sebol 05.12.2016 10:20

Mam w lagach emulatory i powiem, że bardzo ładnie to działa (test ok 30 tys km.) O wiele lepiej wybiera w porównaniu z fabrycznymi lagami bez tego ustrojstwa. Jest też mala łyżka dziegciu. Przy załadowanym motocyklu szybko dobija na głębszych dziurach. W związku z tym pytanie. Czy ktoś bawił się w regulację emulatorów ?

ural2 05.12.2016 16:11

https://www.amazon.com/dp/B000GUWQLU?psc=1

https://www.amazon.com/Race-Valve-Ca...race+tech+gold

Dwa linki i dwa chyba różne emulatory. Ten jeden jak by wyższy?

pincet 04.02.2017 15:31

Montuję dziś. Ustawię lustro na 110 jak instrukcja karze do rd 03. Emulator trochę lata w dumping rodzie, jest spora różnica średnic, może koło 1 mm. Zobaczymy co to warte:]

kudlatov 04.02.2017 20:36

A takie kółko z drutu założyłeś? Powinno kasować ten luz.

pincet 04.02.2017 22:40

Założyłem i zdjąłem, średnio pasowało:] Jakby za małe zrobili. Dokreciłem 4 obroty, ciężki rajder i rejsink. Tak pisali w instrukcjii. Olej Trochę poniżej 7.5 W. Jutro testy.

kudlatov 04.02.2017 22:59

A może zamiast stalowego kółeczka dać o-ring?

pincet 07.02.2017 20:18

Dobry pomysł. Dzisiaj się przejechałem, ziemia twarda, oblodzenia, śnieg pada. Mało miarodajny test. Ale jest różnica na plus. Jakoś żwawo chodzi zawias. Dokręciłem 4 obroty. Olej 7.5W.

marekw 07.02.2017 22:18

Witam,o co chodzi z tym ..dokrecilem 4 obroty...to do afry trzeba mu sprężynę dokrecic..Nic mi o tym nie wiadomo

pincet 13.02.2017 01:25

W instrukcji jest to opisane. Hewi rajder lub styl jazdy rejsing 4obr. Strasznie duza lepkosc oleju tam zalecaja.

motomax 22.02.2017 11:39

Jest macher od takich rzeczy w PL a dokładnie BFG Racing w Milczy koło rymanowa,gość robi i przerabia zawiasy,ja do Xr miałem też gold Valves kupować ale pokusiłem sie o zrobienie zawiasu u tego Magika..

Zawias oryginalny w XR 250 to szambowata Kayaba 41mm wiec zmieniłem na 43mm Showa z pełną regulacją.
Sama ta zmiana to już next level,ale i ten zawias nie domaga przy jeżdzie na max wiec udałem sie do niego po porady co robić...
Wiele chłop mi sie natłumaczył i troche oświecił...
Diagnoza celem poprawy absorbowania dużych nierówności czy przeszkód trzeba zmienić lub przerobić zaworki od tłumienia dobicia.
Przerobił oryginalne wsadzając Ohlinsa szpeje... koszt 500zł a robota profeska i ogrom wiedzy.. regenerował mi tez padniętego Ohlinsa...
Cieżki do gadki ale świr na punkcie zawieszeń.

Rafał Sonik robił u nieg zawias na dakar więc nie jest to jakiś partacz

tommi 20.03.2017 13:13

Panowie,

do RD03 będzie cacy?

https://www.amazon.com/Race-Valve-Ca.../dp/B000GUYPQE

pincet 20.03.2017 19:41

90 % tak. Sprawdź na tej angielskiej stronie gdzie robili do rd 03.

tommi 21.03.2017 08:16

Dzięki za info, sprawdzę jeszcze net.

lortprodisz 25.03.2017 21:33

1 Załącznik(ów)
żałozyłem i ja emulatory , banan na gebie jest czyli kasa nie poszła w błoto .
olej 7,5 , dokreciłem napiecie sprezyn emulatora po obrocie , spreżyny w lagach standard , ponieważ mam 07A w czapkach wentylków nie było więc :D
powierciłem otwory i nagwintowałem na 1/8cala , wkreciłem w otwory złaczki pneumatyczne z GZ 1/8 na weżyk 4 , dołozyłem pomiar ciśnienia zrealizowany manometrem elektronicznym mierzacym z rozdzielczościa 0,001 bar :)
zastanawiałem sie co zastosować jako pompkę do nabijania ... pokopałem w przydasiach i wpadła mi w rece pompka zamka centralnego z golfa II :D tyle ze w oryginale robiła podsciśnienie i nadcisnienie - co zbedne powycinałem łacznie z zaworem zmiany trybu pracy i elektroniką - na maxa pompuje 1,2 bara i jest w technologi ,, gniotsa nie łamiosta ,, :D na chwile obecna jeszcze brakuje zaworu upustowego co by powietrze upuścić ....a tak to wygląda

Stary-S3 25.03.2017 21:41

Lordzie szacunek jaka zmota :D

motomax 26.03.2017 09:39

kur... bmw sie może uczyć od ciebie

lortprodisz 26.03.2017 20:21

4 Załącznik(ów)
dzisiaj potestowałem to na dziurawych szutrach regulujac cisnienie w lagach .... jest fajnie przy 0,3bara ... teraz wyszło ze z tyłu mam drewniany amortyzator w funkcji kołka. manometr elektroniczny posiada na dolnym wyświetlaczu mozliwosc ustawienia cisnienia przy którym moze sterować jakimś wyjściem a posiada 2 pnp , lub npn czyli sterowanie plusem lub masą jak również zmiana koloru podswietlania jezeli zadany parametr zostanie osiagnięty , podczas jazdy doskonale widać jaki jest przyrost ciśnienia np podczas hamowania czy spadek przy przyśpieszaniu . wada to jego cena - 400pln. złaczki pneumatyczne są do 16 bar = przy nie napompowanych lagach i do końca wcisnietym heblu przednim cisnienie jest na poziomie 0,8-1,0bara

sebol 17.05.2017 21:40

Chcę wymienić olej w lagach własnymi "ręcami" (poprzednio warsztat). Ile mm od krawędzi lagi ma być lustro oleju z emulatorem przy standardowych sprężynach ?

Ponawiam pytanie. Czy ktoś bawił się regulacją emulatorów (tymi sprężynami). Nie wiem czy to wina wypracowanego oleju, ale po jakiś 18-20 tys. km. dosyć szybko przednie zawiasy mi dobijały. Może dać trochę więcej oleju ?

gumbas24h 17.05.2017 23:28

zwiększenie poziomu oleju zwiększy progresję ale jak przesadzisz to pewnie uszczelniacze nie wydolą, co do regulacji mam intiminators a tam trochę inaczej to działa.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

sebol 18.05.2017 09:41

znalazłem...

tommi 09.06.2017 08:09

W temacie - do mojej 3ki zamontowałem wczoraj i 3 minuty potestowałem emulatory YSS - nie mam porównania do race techa, ale jest fajnie. Zawias robi jak w CRF ;)
Dodatkowo, tyle radości za połowę ceny racetecha, mniej więcej. W przyszłym tygodniu testy na zielonej Ukrainie.
Kupowałem przez Leżana. Polecam!

Edyta: Emulator przetestowany, super sprawa! Tłumi, wybiera, amortyzuje bardzo przyjemnie. Kamulce, dziury, koleiny przejeżdża się dużo łatwiej i pewniej. Lądowania też ładnie amortyzuje.
"Problem" tylko taki, że teraz jak każdy po zmotaniu przodu wiem, że tył nie nadąża i nie robi roboty... Życie ;)

spider2you 06.07.2017 01:28

Był dziś u mnie sypatyczny człek Maurosso zwanym, na swojej zielonej Królowej, aby mi zaprezentować działanie opisanych w temacie cudeniek.
To, że tak szczochranej Afry dawno nie widziałem, to jedno, a że gościu na tym jeździ, a nawet śmiem twierdzić, że zapie..la w offach różnych to było widać po ilości błocka jakie mi przed chatą zostawił :)
Pogadali my, kwasu chlebowego popili, fajki zapalili i przeleciałem kółeczko wokół komina plus przewaliłem z 60 dych przez progi i kurde....nic! Cudo! Nie dobija! WOW!
Już u lezana zamówienie złożyłem odbywszy z nim rozmowę w samo południe i sam mnie przekonywał, że warto, a teraz wiem, iż chłop wie co prawi.
Będzie motanko zawiechy jak się patrzy. Plus pewno regeneracja tylnego amorka, bo jak piszecie...nie nadąża :)

Nieprzekonanym polecam, ja jestem zachwycony krótką przejażdżką, a jak zrobię u siebie, to będę chyba w niebie.

P.S.
Bierta od lezana, bo cena dobra, a chłop swój.

Lucky Luke 06.07.2017 07:54

No właśnie jaka cena?

tommi 06.07.2017 08:07

Cytat:

Napisał spider2you (Post 538266)
Był dziś u mnie sypatyczny człek Maurosso zwanym, na swojej zielonej Królowej, aby mi zaprezentować działanie opisanych w temacie cudeniek.
To, że tak szczochranej Afry dawno nie widziałem, to jedno, a że gościu na tym jeździ, a nawet śmiem twierdzić, że zapie..la w offach różnych to było widać po ilości błocka jakie mi przed chatą zostawił :)
Pogadali my, kwasu chlebowego popili, fajki zapalili i przeleciałem kółeczko wokół komina plus przewaliłem z 60 dych przez progi i kurde....nic! Cudo! Nie dobija! WOW!
Już u lezana zamówienie złożyłem odbywszy z nim rozmowę w samo południe i sam mnie przekonywał, że warto, a teraz wiem, iż chłop wie co prawi.
Będzie motanko zawiechy jak się patrzy. Plus pewno regeneracja tylnego amorka, bo jak piszecie...nie nadąża :)

Nieprzekonanym polecam, ja jestem zachwycony krótką przejażdżką, a jak zrobię u siebie, to będę chyba w niebie.

P.S.
Bierta od lezana, bo cena dobra, a chłop swój.

Piszesz o YSS czy o RACETECH'u?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:51.