![]() |
Ziarko - będzie okazja w ten weekend pogadać face to face??
|
Wątpię, bo nie wybieram się nigdzie. Siedzę w domu. Chyba, ze będziesz się kręcił po mojej okolicy.
|
Cytat:
W ironii i szyderstwie chodzi także o to, aby napiętnować szkodliwe dla ludzi postawy, poglądy itp. |
Spotkałem w lesie leśniczego (mała przerwa na dymka - jakieś miejsce ogniskowe).
- Dzień dobry, a wie Pan że tutaj nie wolno jeździć motorami ? - Nie bardzo wiem co Panu odpowiedzieć - Proponuję nie odpowiadać i odjechać - do widzenia - do widzenia |
Cytat:
Sęk w tym, aby stosowanie prawa lub pobłażanie nie zależało od humoru czy widizimisię funkcjonariusza, bo to najgorsza z możliwych praktyk. |
Humoru i widzimisie to nie. Ale zdrowy rozsadek by sie przydal przy wykonywaniu prawa. A jego coraz mniej...
Kiedys ludzie byli madrzejsi |
Cytat:
A prawdą jest, że starsze pokolenie miało więcej pokory wobec siebie. A psioczenie na władzę było zawsze. Badania naukowców z Pcimia Dolnego, tez dowodzą, że ludzie pamiętają głównie dobre emocje a o negatywnych starają się zapomnieć. Dlatego też, "tamte" czasy, każde pokolenie wspomina dużo milej niż obecne. Mandat jest prostą formą karania. Gdy uważamy że widzimisie funkcjonariusza przekracza "zdrowy rozsądek" zawsze możemy nie przyjąć mandatu prawda? Wówczas mamy szanse wykazać przed większą grupą osób swoje racje. Z drugiej strony, to widzimisię ma określone ramy postępowania. Dla wykroczeń na szczęście są widełki do uznania. Zdecydowanie je wolę niż sztywny kalkulator, który nie uznaje różnicy między wykroczeniem zawinionym a nie zawinionym. Powyższa chorągiewka życzeń zawsze kojarzy się mi z poniższym wierszykiem: Kiedy wół był ministrem i rządził rozsądnie, Szły, prawda, rzeczy z wolna, ale szły porządnie. Jednostajność na koniec monarchę znudziła; Dał miejsce woła małpie lew, bo go bawiła. Dwór był kontent, kontenci poddani â z początku; Ustała wkrótce radość â nie było porządku. Pan się śmiał, śmiał minister, płakał lud ubogi. Kiedy więc coraz większe nastawały trwogi, Zrzucono z miejsca małpę. Żeby złemu radził, Wzięto lisa: ten pana i poddanych zdradził. Nie osiedział się zdrajca i ten, który bawił: Znowu wół był ministrem i wszystko naprawił. |
Cytat:
taki krewny... no nie możliwe... :) :hehehe: |
Zakazy wstępu do lasu (powód susza)
http://zakazywstepu.lasy.gov.pl/ Cytat:
|
Jest kolejna szansa :) Mówią o nowelizacji ustawy o lasach w telewizji, a wybory sie zblizaja.
|
Cytat:
|
mają wprowadzac zakaz zmian w ustawie...
|
2 Załącznik(ów)
A pro po suszy i zakazów wstępu / wjazdu do lasu zrodziło się u mnie pytanko do ogółu forumowego:
Kto z was używa czegoś takiego? Kto wie co to jest? I fotka fotoqiz II fotka podpowiedź Odpowiedź typu "tłumnik psze Pana uznam u 3,5latków za wybitną. Zdjęcie II wykonane na dniach powód zadymy -transport... Przemyślcie zdrowia wsiem |
Tłumik z iskro - łapaczem..... akurat stosujemy podobne w robocie - tak, żeby iskry po szlifowaniu metalu, nie dostały się do instalacji wyciągowej, gdzie można trafić na wióry ze szlifowania drewna.
Szczotka druciana do mycia garów też robi robotę - piszę całkiem serio. |
spark arrestor
|
A propos tego co mówil szymon25 i trochę na boku tej dyskusji wpadł mi w oczy dokument na YT.
Tytuł i niektóre wypowiedzi są za bardzo (jak dla mnie) nacechowane emocjami, ale obraz powstawania polskiej ,,państwowości'' po 1945 r. pokazano w nim calkiem nieźle. Jest tam m.in. odpowiedź na pytanie jakimi wadami obciążone są niektóre akty prawne w RP i jakim interesom miało (ma?) to służyć. Obejrzyjcie całość, wyróbcie sobie swoje zdanie. |
Cytat:
|
|
Cytat:
naprawde myślisz że należy dopuścic ruch pojazdów silnikowych w lesie? |
Cytat:
|
Ok. Rozumiem mówimy o punkcie nr 2 merytoryczne źrudła historyczne.
|
Offroad w Polsce powoli zostanie zakazany... także Kata trza sprzedać... motocykl sportowy... też nie, bo za przekroczenie o 50 km/h zabierają lejce.... za kilka lat spotkamy się wszyscy na forum czoperowców z frędzelkami, albo skuterzystów a najprędzej na forum cyklistów.
|
Cytat:
|
:dizzy: :D
|
Cytat:
A co do rysunku, to uprzejmie prosimy apologetów ww. systemu o wypowiedź ;) |
I tak nie zrozumiesz. Za wąski jesteś. Są sprawy które winny zostać a i takie które należy znieść. Swobodna i dowolna jazda po lesie nie należy do tego. A rysunek dobrze oddaje obecny kierunek systemu. Czy dobrze? Odpowiedz sobie sam. A napiszę Tobie, że niestety nie tylko w Polsce to się dzieje, w całym eurokołchozie też. U nas przynajmniej możesz spacerować jeszcze po lesie... aż go nie sprywatyzują bo wówczas wszystko może się zdarzyć.
|
Dobrze! Bardzo dobrze! Dostateczny, może nawet z plusem.
Następnym razem popraw interpunkcję i staraj się nie używac rusycyzmów ani partyjnej nowomowy. |
Оценки оставь для себя. Придадут себя тебе.
|
Cytat:
Powinieneś użyć zwrotu ,,быть полезным'', tu w formie i odmianie przez osoby: ,,budut pol'eznyje''. Tym razem nadmiar polonizmów ;) Ale nie martw się, reedukacja jest zazwyczaj procesem czasochłonnym, nie od razu Kreml zbudowano... |
1 Załącznik(ów)
Jest progres zamiast linek i drutów zaczynają wieszać już stare liny od detów .
|
Adagiio, władowałeś się na ta linkę? Czy zdążyłeś wyhamować?
Sowi, ja się nie martwię. Ja mogę jeździć po lesie, legalnie. |
Wczoraj byłem w górach. Zawsze mam stracha jak idę w góry. Zimno. Porywiście. Na hali na 1200mnpm piździ i wieje mroźny wiatr. Zmagam się niebieskim szlakiem. Krok za krokiem. Ale oczy już widzą w oddali zarys schroniska. Tam będzie gorąca herbata. Ale stracha mam wielkiego. Czy do zaparkowanego w lesie samochodu nie doczepi się straż leśna?
Bo tak. Jest dziurawa droga przez wioskę. Koniec wioski. Zaczyna się las i Beskidzki Park Krajobrazowy. Nie ma znaku zakazu wjazdu tylko naklejka zakaz ruchu nie dotyczy ALP i rowerów. Stąd do schroniska 2h. Dziurawa droga zamienia się w śliczny asfalt. Jadę. Po drodze mijam kilka tablic PUNKT CZERPANIA WODY. Czyli wg prawa powinno się iść tam pieszo asfaltem. 2 km. Koniec asfaltu. Wielki pusty plac. Kiedyś tutaj przeładowywali drewno. Ale teraz takie place mają dużo wyżej. Tutaj część turystów zostawia samochody żeby nie iść 2 km asfaltem. Szutrówka. Jadę. Łagodnie do góry. 1 km. Rozwidlenie. Tutaj w sezonie samochody zostawiają grzybiarze. Drewno pocięte i poukladane w stosy. Ale niedziela. Las nie pracuje. Ja jadę jeszcze 1.5km dalej szutrówką i parkuję na szerokim poboczu obok stosów z drewnem. Stąd mam 1h marszu do schroniska ostro pod górę szlakiem. Szutrówka idzie dalej. Dopiero za jakieś 1.5 km jest tablica ZAKAZ WSTEPU ZRYWKA I SCINKA. Idąc szlakiem spotykam quada i 6 osób na nim. Duży ArcticCat. Koła z tyłu od obciążenia się składają. Ale to widać jakiś miejscowy z pensjonatu zabrał turystów na wycieczkę w góry. Co będą się męczyć. Straży Leśnej nie spotkałem. Kiedyś pewnie ich tam spotkam. Nie wiem jak to będzie wyglądać. Nie wiem czy oni ścigają grzybiarzy i turystów z głównych leśnych dróg w niedziele. To jest napeweno prostsze niż polowanie na quadowców... |
Cytat:
Psioczyć na obecny stan prawny mogą wszyscy. Ale nie każdy chce zmienić. Idą wybory, ale jak się okazuje zamiast JOWów masz znowu głosowanie na listę..... Pamiętasz Kraków? Łapanka na motocyklistów. 97 mandatów, ale tylko 28 motocyklistom.... |
Naczelny, taki stan stwierdziliśmy już dawno. Niedoprecyzowanie prawa i jego zakresu jest typowe dla systemów, w których na obywateli
szuka sie haka, bo wielka kupa ludzi (z przewagą kupy) z tego żyje na ciepłych posadkach, nic innego nie potrafiąc. Znajomemu grzybiarzowi mandatu nie dam, ale obcemu - czemu nie? To samo - kierowcy quada. A do tego wciąż jeszcze żyją tzw. ,,pożyteczni idioci systemu'' (cytuję za pewnym rosyjskim pisarzem), którzy ten stan rzeczy próbują uzasadniać (!! - jakkolwiek śmiesznie by to określenie w tym kontekście nie brzmiało...) |
Cytat:
|
Nic nie potrafiący na ciepłej posadzce :D
Tak, każdy Polak jest lepszym fachowcem we wszystkim, tylko nie w tym z czego żyje - a to mu powie każdy inny Polak :D |
Cytat:
Оценки оставь себе. Пригодятся тебе самому. Учите русский язык господа! Пригодиться. Pozdro. G. |
Cytat:
|
Hej, Gonzik, pozdrowienia z Mazowsza;)
|
Cezarus, myślisz że Ty coś więcej potrafisz? A może Ciebie tak samo źle oceniają?
Pokaż mi w Polsce grupę zawodową o której nie mówi się źle :D. Jesteśmy narodem narzekaczy. Nie pochwalimy nikogo za dobrze zrobioną robotę (bo niby dlaczego?) ale opierdalamy już za mało istotne błedy, jakbyśmy sami takich nie robili. pozdrawiam. |
Dodam swoje 3 grosze...
Dla nie których pewnie wyda się to debilne ale fajnym pomysłem byłoby wprowadzenie możliwości jeżdżenia po pasach przeciw pożarowych. Tam i tak nic nie rośnie więc niczego by się nie niszczyło a przy okazji mieli by darmową "orkę" danego pasa. To samo tyczy się miejsc w których przechodzą linię wysokiego napięcia. |
Cytat:
Czyli według tego Nadleśnictwa dojazdy pożarowe=drogi udostępnione dla uchu kołowego :bow: |
Cytat:
Cytat:
ale pytałem tylko po lesniczówkach. Może jeszcze spróbuję drogą oficjalną do nadleśnictwa... |
Przepisy sobie a życie sobie. Na mojej prowincji droga pożarowa jest poprzedzona szlabanem, szlaban znakiem zakaz wjazdu.
W PL ok 20% lasów jest prywatnych i udział ten stale rośnie. Na tych terenach władza LP nie obowiązuje a właściciele mogą swobodnie wjeżdżać na swój teren a że wiele działek ma dojazd poprzez tereny LP to... Ponadto opiekujący się pasiekami oraz myśliwi też mogą wjeżdżać bez problemów więc należy zostać pszczelarzem i po kłopocie.:p |
Cytat:
A jeśli chodzi o przekaz na zasadzie skumania, masz racje. Ważne żeby nawijać na gramatykie nie paczając. Peace! G. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cezarus, dojazd drogami pożarowymi, przynajmniej w mojej okolicy jest w całości drogami publicznymi. Ale wiem, że czasem, Nadleśnictwa porobiły sobie jezdnie w lasach, ze patrząc na nie, żal dupę ściska, że powiat/gmina nie mają takich dobrych i też by się chciało tam legalnie jeździć. Ale to będzie wciąż jazda "po lesie". Tu jest problem, podobnie jak moje drogi polne. W wielu przypadkach to nie jest droga, tylko moje pole. I jak postawie szlaban, będzie wielki hałas a prawo po mojej stronie.
Ja generalnie jestem za miękka interpretacja przepisów, ale bywa, wciąż na zasadzie, wpuście nas tylko do lasu..... za duży to odesetek. |
pozwolę sobie wrócić do tematu. Ludzie piszą że chcą tylko grzecznie jeździć po lesie, po istniejących duktach. Jeden zlot pokazuje prawdę:
Piękna, piaszczysta droga. Ale jazda musi być po wydmie, po roślinności kserotermicznej, która chroni wydmę przed erozją wietrzną i wodną. Ślady jazdy motocyklem w takim terenie, pozostają długo - wystarczająco - by duża liczba osób przeklinała motocyklistów.... (wybacz Aniu, ale to jest doskonały przykład rozbieżności deklaracji motocyklistów od faktów na które powołują się przeciwnicy). gdyby odbywało się to wyłącznie technicznymi duktami, nikt by nie zauważył śladów takiej jazdy. https://lh3.googleusercontent.com/-i...2/PA173645.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-e...2/PA173661.JPG |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:01. |