Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   rd 04 mały reymont (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19530)

ramoneza 02.01.2014 21:38

Balugass...nie omieszkam skorzystać
dzięki

Fihu 03.01.2014 13:43

Tu coś się pojawiło
http://allegro.pl/xrv-750-africa-twi...852321512.html
... jednak widać jakieś ślady zużycia, nie jest nowy, przemyśl ;p

ramoneza 03.01.2014 18:36

zbyt styrany aby ładować go w prawie nowy silnik:D

Opcje
Honda XRV 750 Africa Twin skrzynia biegów (3845529882) http://static.allegrostatic.pl/site_...s-inactive.gif
tu był trochę lepszy a le poszedł

yuchyo 03.01.2014 18:57

Ogień Ramoneza - OGIEŃ!!!!!!
hehhehhe
pozdrawiam i zazdroszczę zapału:)
widzimy się - zwierzyniec point.

Jaro-Ino 05.01.2014 23:26

Co do sworzni: miałem dotaczane, nie wytrzymują. Kup orginały, a będą długo służyć i z nowymi łożyskami się spasują jak trzeba. Wtedy będziesz już tylko smarował i jeździł.

szynszyll 06.01.2014 08:54

Gumy 11 nie ma juz w ofercie hondy - stan zero na magazynach. Kupienie calej uzywki to trudna sprawa a wiekszosc rd04 ma ten element zniszczony.

Tuleje do zawiasu tylko oryginal.

fassi 13.01.2014 09:37

hej Ramoneza,

na niemieckim forum afrykanskim kilka osob wlasnie wymienia walek zdawczy. Czyli walek, uszczelki, lozyska walka i troche drobnych rzeczy. Dla porownania dla Ciebie wychodzi im 400-500 ojro za czesci, oryginalne

ratuja swoje dziadostwa ile sie da i sie przed beemwe ratuja ;)

ramoneza 13.01.2014 10:14

hej Fazik
właśnie jestem na etapie składania skrzyni,wałek niestety lekko śmigany ale w stanie 90% dzisiaj jadę do niemcowni zamówić tłoki i pierścienie ,łańcuszki rozrządu już jadą razem z uszczelkami

Mhv 13.01.2014 12:36

Cytat:

Napisał ramoneza (Post 356817)
hej Fazik
właśnie jestem na etapie składania skrzyni,wałek niestety lekko śmigany ale w stanie 90% dzisiaj jadę do niemcowni zamówić tłoki i pierścienie ,łańcuszki rozrządu już jadą razem z uszczelkami

Wiem że to koszty, ale jest sens zakładać nadgryziony wałek?

puszek 13.01.2014 12:38

Cytat:

Napisał ramoneza (Post 356817)
hej Fazik

Jaki przewidujesz koszt remontu serducha?

ramoneza 13.01.2014 21:38

Wiem że lepiej włożyć nówką sztuka wałek ale poza tym że koszty,to przy mojej jeżdzie 7-8tysi. rocznie to na jakieś 10lat powinienem mieć spokój.
Koszt w jakim zamknę remont silnika to min.3700pln bez otoczki typu pompy oleje kleje zębatki.
Policzyłem natomiast szlif i remont głowicy ,tłoków nie zamówiłem dzisiaj,podobno są problemy z dostępnością ,jakieś półtora miecha potrzebuję +0.50 może komuś zalegają ?

ramoneza 14.01.2014 16:57

Byłem dzisiaj w HONDA de.termin na jaki mi mogą przywieżć tłoki pierścienie,sworznie to uwaga 21 marzec,od skośnookich.
Koszt tego to 389 ojro
Poza tym że cena jest jaka jest termin mnie zabija,
Pomocy ma ktoś dostęp do tego aby było troszkę szybciej ?
Jutro muszę wpłacić kasę,wszystko,nie zaliczkę :vis::vis::vis:

magicl 14.01.2014 17:47

Jak chcesz to moge jutro zadzwonic
http://www.lingshondaparts.com/honda...&block_03=7389

ramoneza 14.01.2014 21:27

Cytat:

Napisał magicl (Post 357098)

Spoko jak możesz to zapytaj jak z terminem,cena podobna... qwa żadnego winter prais

Cytat:

Napisał magicl (Post 357098)

Jak by cuś to pytaj z wysyłka na niemcownie,będzie taniej

magicl 15.01.2014 00:59

Zeby zapytac musze znac szczegolu, konkretnie jakie tloki i co wiecej? Roznice zauwazylem okolo 40- 50 Euro.

madafakinges 15.01.2014 09:43

http://czescihonda.motorista.pl/szuk...6,XRV750T,6314,

tu nie pytałeś?

Jaki 15.01.2014 11:40

Ja mam podobny problem z braniem oleum, tylko wałek zdawczy mam w porządku na szczęście:bow:. Liczę na to, że jak rozbiorę skończy się na wymianie pierścieni i uszczelniaczy zaworowych. Wczoraj gadałem z Hondą z Bielska-Białej http://www.sikora-motocentrum.pl/for...ktowy,d10.html i powiedzieli mi, że tłoki z pierścieniami to koszt około 1550pln brutto i czas oczekiwania do 2 tygodni.
Śledzę Twój wątek i trzymam kciuki.

magicl 15.01.2014 17:21

Hej, dzwonilem, mila pani powiedziala, ze sprowadza i potrwa to kilka dni, moga wyslac do Niemiec. To co chcesz bedzie kosztowac okolo 350 Euro + koszt przesylki. Na moje pytanie czy kilka dni to jest tydzien, dwa czy 10 dni, nie potrafila odpowiedziec. Zazwyczaj jak ja cos zamawialem trwalo to max kilkanascie dni. Pozdrawiam.

ramoneza 16.01.2014 21:06

Cytat:

Napisał magicl (Post 357307)
Hej, dzwonilem, mila pani powiedziala, ze sprowadza i potrwa to kilka dni, moga wyslac do Niemiec. To co chcesz bedzie kosztowac okolo 350 Euro + koszt przesylki. Na moje pytanie czy kilka dni to jest tydzien, dwa czy 10 dni, nie potrafila odpowiedziec. Zazwyczaj jak ja cos zamawialem trwalo to max kilkanascie dni. Pozdrawiam.

OK Dzięki,zamówiłem dzisiaj w de.406 eurusków przywiązą mi praktycznie pod dom,nie ma opcii nigdzie szybciej chcąc oryginał ,dzwoniłem po serwisach i wszędzie połowa marca

Cibor klv 16.01.2014 21:17

Jaja z tymi terminami, toż to tłoki do bądź co bądź popularnego motocykla marki Honda, a wygląda na to, jakby one było robione na zamówienie i to ręcznie w fabryce w Japonii. Czyżby logistyka w Hondzie, aż tak kulała ?

siwy 16.01.2014 21:31

Bez przesady. To są tłoki do niemal zabytkowego motocykla którego populacja maleje a jak często robi się w nich remonty, nie trzymają takich tłoków na półkach w każdym serwisie.

Cibor klv 16.01.2014 21:41

Bez przesady ostatnia Afryka zjechała z taśmy w 2003 roku, jaki to zabytek ? Kiedyś w motoriście coś tam zamawiałem, to w ciągu tygodnia dostałem. Czyli np. jakieś tam części maja dostępne od ręki, tłok to chyba element, który ulega zużyciu i powinien leżeć na półce w jakimś magazynie jak nie w Polsce, to w Europie.

fassi 16.01.2014 22:04

Ramoneza,

morze to Ci pomorze ;)

https://www.dropbox.com/sh/wg5kqx0wnluvgcq/s2MqBxXooX

ps. nowke sztuke walek wymienia na nowke sztuke :/

Mat7 16.01.2014 22:14

Cytat:

Napisał fassi (Post 357555)
ps. nowke sztuke walek wymienia na nowke sztuke :/

Nie wierzyłem póki nie zobaczyłem ;)

http://i.imgur.com/ZKfDNCM.jpg

No ale kto bogatemu zabroni :D

Scorpi 16.01.2014 22:50

stary bardzo szybko sie sprzeda:D

Lepi 17.01.2014 07:07

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 357544)
... tłok to chyba element, który ulega zużyciu i powinien leżeć na półce w jakimś magazynie jak nie w Polsce, to w Europie.

Jasne, że ulega zużyciu. Zazwyczaj w tym przypadku ląduje w śmietniku z całym silnikiem a w przypadku kilkunastoletniego motocykla często razem z nim.
Nie mówię, że zawsze ale najczęściej tak właśnie jest. Stad nikt nie trzyma tłoków na stanie.

ramoneza 17.01.2014 07:17

Jaki śliczny ten nówka :drif:
Ja kupiłem używkę w podobnym stanie a nawet trochę lepszy,jedyna część którą zakładam nie nową. Mogłem chyba zamówić ganz nówkę

madafakinges 17.01.2014 10:07

Zdziwiony byłem że wałek używkę dajesz, przy takiej kwocie za remont ja bym dołożył te parę stówek.

Kosmal 17.01.2014 11:43

Z tymi tłokami to trochę dziwne:Sarcastic:
Do XT-owych silników jest 130 pozycji na alledrogo i to tylko zamienniki z jednej witryny!(PROX,NAMURA,OMP,TKRJ,WOSSNER,WISECO)Do tego doliczyć oryginał z ASO plus inne sklepy internetowe i wychodzi niewyobrażalna ilość.
Wiem że jest przepaść w przebiegach między-naprawczych i XT-ek jest bardziej popularny,ale to nie zmienia faktu że do yamahy są setki pozycji
a do afry 0!!!Chyba szybciej bym dostał tłoki do Vincent Black Shadow niż do afry:Thumbs_Down:

Ps.Rozumiem ogólne przekonanie że afra jest niezniszczalna i takie firmy (jw) przez to nie produkują zamienników,ale w to uwierzyła nawet sama HONDA-stąd braki magazynowe :haha2:

siwy 17.01.2014 11:55

Do jednocylindrówek tłoków zawsze pełno, do super tenery np już niekoniecznie.

Kosmal 17.01.2014 13:00

Cytat:

Napisał siwy (Post 357653)
Do jednocylindrówek tłoków zawsze pełno, do super tenery np już niekoniecznie.

Chyba podałem zły przykład.Trochę poszperałem i z XTZ jest podobnie jak z afrą:(

madafakinges 17.01.2014 13:03

Tak samo BIG tylko ori 300eu.

kraft90 17.01.2014 13:44

Big to problem, poszukuje pierścieni tłokowych, napinacza i prowadnic zaworowych i pozostaje tylko ori

madafakinges 17.01.2014 14:05

Big ma wadliwą sprężyne napinacza i to ona się w nim głównie sypie.
Na zakup części polecam;
http://www.dr-big-shop.de/DR_BIG.html
Ma dobre ceny i między innymi poprawioną tą sprężynkę napinacza. Kontakt i realizacja do Polski super.

Cibor klv 18.01.2014 00:45

Wychodząc z tego założenia, to w ogóle fabryki nie powinny produkować części zamiennych, a jednak to robią, dziwi mnie tylko to, że w przypadku Afryki jakiś tam asortyment części jest dostępny od reki, a na inne trzeba czekać 3 miesiące. Zakładając nawet, że dealer zamawia tłoki z Japonii...to chyba do Europy wiozą je psim zaprzęgiem, a przecież można samolotem.

Lepi 18.01.2014 11:18

He, Cibor, zazwyczaj piszesz rozsądnie ale jakim samolotem? Przecież takie rzeczy pływają sobie dostojnie po morzu.
To nie problem fabryk. Chyba nie myślisz, że produkują dwa tłoki dla kogoś z polski :)

Dealerzy po prostu nie trzymają tak rzadko kupowanych rzeczy na stanie bo i po co? Koszt składowania przekracza zysk.

Cibor klv 18.01.2014 13:24

No dobrze zgoda, pływają po morzu. Ale patrząc na nasze własne forumowe podwórko, zobaczmy ilu forumowiczów remontowało silniki w Afrykach, ilu narzeka, że biorą olej i rozważają remont silnika. Może na zachodzie i wyrzucają takie motocykle na śmietnik, ale przynajmniej nasz dealer Hondy mógłby zadbać o to żeby na magazynie jakieś tam części były. A przeglądając angielskie forum Afryki, też tam maja z tym problem. W Stanach zdaje sie Wiseco robi nadwymiarowe tłoki do NT650 (tam tuning tych silników osiągnął wysoki poziom), podobno da się to zaadoptować do Afryki, z tym, że kompresja trochę za duża i trzeba by było frezować co nie co, pojemność wzrośnie do 760 cm.

szynszyll 18.01.2014 21:53

Tlok do TA z 1987 ( pierwszy rok - silnik nieco inny niz pozniejsze) dostalem w honda pl w tydzien. takze dziwna sytuacja. VT750 c2 ma inne wg. OEM? na telefonie trudno mi sprawdzic.

Cibor klv 20.01.2014 23:18

Jest też alternatywna opcja dla oryginalnych tłoków, ale to dla tych którzy lubią konkretnie podłubać. Tłoki od Suzuki VX 800 średnica 83 mm tan z lewej, z prawej od Afryki 81 mm. Jednak wymagają trochę frezowania z góry pod zawory Afryki.
http://pic20.picturetrail.com:80/VOL.../306186220.jpg

Podobno tłoki firmy JE od Hawka pasują do Afry bez żadnych przeróbek średnica 82 mm.

http://pic20.picturetrail.com:80/VOL.../340966920.jpg

Głowicę też można przy okazji podłubać. Większe gniazda i zawory, na pewno poprawią napełnianie i opróznianie cylindra. Ponadto można zaspawać w kształt "serca " ( zdaje się chodzi o większą kompresją, tak kolo przreobił silnik NT650), ale i też tłoki specjalnie pod to przerabiał.

Głowica AT

http://pic20.picturetrail.com:80/VOL.../306188033.jpg

i ta sama po przeróbce

http://pic20.picturetrail.com:80/VOL.../306187647.jpg

29 mm zawory ssące i 36 wydechowy

http://pic20.picturetrail.com:80/VOL.../308688692.jpg

Można zamówić też wałki rozrządu, do Hawka Amerykany takie robią firma GW i Kent w Niemcowni do Afryki robi to firma megacycle a tłoki P&B ale to już konkretna zabawa i koszty.

Dzieju 21.01.2014 10:08

Jaki stopień sprężania po tym spawaniu, to jeszcze benzyna czy już diesel?
Obniżenie o 1 mm głowicy robi dużą różnicę a tu to chyba już przesada.
No chyba że ktoś ma dostęp do specjalnych paliw co by spalania stukowego nie było o skróceniu żywotności korbowo-tłokowego połączenia nie wspominając.

Rector 21.01.2014 10:17

O ja głupi kupując Afrykę myślałem, że zaletą jest niezawodność ;) a tu widzę, że najważniejsze są osiągi ;) trzeba za KTM się rozglądać ;) :haha2::osy:

Jaro-Ino 21.01.2014 13:31

To dobre jest. Zaspawać jeszcze miejsce na świece, większe dysze w gaźniku i rope tankować :D

bicio 21.01.2014 16:32

Afryka ma spore rezerwy konstrukcyjne, można się pobawić nie skracając drastycznie życia takiego pieca, a próbować warto jak ktoś ma chęci i możliwości. Te głowice nie wyglądają na jakoś splanowane bardzo, po prostu po napawaniu innego kształtu komory tak to wygląda. Ja tam kibicuję domorosłym motaczom bo czasem można zaskakujące efekty uzyskać. No albo czasem silnik wybuchnie ale to chyba każdy się z tym liczy.

Zdrowia

Cibor klv 21.01.2014 22:05

Tak jak wcześniej wspominałem, dużo do powiedzenia w tuninguwaniu silników Afry mogą mieć wbrew pozorom Amerykanie. Wprawdzie nie mają tam Afryk, ale od lat maja tam NT650 Hawk, a że mają kasę to się bawią i dłubią. A silnik Hawka to ten znany z RD 03. Ktoś kto lubi sie w ten sposób bawić, nie przejmuje się ewentualnym spadkiem żywotności tego silnika im chodzi o konie i o moment. z tego silnika facio wyciągnął około 70 KM, a do Hawka zapakował on silnik od Afry RD 04 albo 07. AT Greg taki koleś z Australii, w swojej RD04 miał tłoki Wiseco i większe zawory, twierdził, że różnica w momencie obrotowym była imponująca. Ten koleś od Hawka miałe jeszcze na zamówienie robione wałki, eksperymentował z czasami otwarcia zaworów, odpowiednio przerabiał tłoki do zmodyfikowanych głowic. Komory w kształcie serca stosowało Ducati, Triumh tym się inspirował ów majster. Do tego gaźniki Mikunii TDMR 40 MM i filtry sportowe. Oni twierdzą, że do tych 70 KM korby i panewki spokojnie wytrzymają, sprzęgło w zależności od stylu jazdy swoje też wytrzyma.

Dzieju 22.01.2014 00:08

Ciborze , te wyimaginowane rezerwy mocy to pic na wodę fotomontarz :)
Owszem większość silników posiada takowe ale po to by sobie robiły duże przebiegi.
Prosty przykład , silnik duży nie wysilony robi sobie spokojnie pół miliona km a taki karłowaty potworek 1.4 zaturbiony już po stu tyskm wykazuje podobne zużycie.
Prawa fizyki są nieugięte.
Zabawa w wydawanie pieniędzy w kręcenie mocy połączona z tłumaczeniem że silnik na pewno to wytrzyma i mu to nie zaszkodzi jest dobra dla łatwowiernych młodych.
Kojarzycie Vectrę C 2.0T seria ma 175KM i 265Nm , chłopaki u nas na forum dociągają do 275KM i 419Nm ( max było 450Nm ale niezbyt linniowo).
Takie silniki są też w Saabach z nieco innym osprzętem i dochodzą do 320KM.
Nieźle co? tylko pozostaje pytanie jak długo wytrzymają dynamiczną eksploatację.
W mechanice nie ma nic za darmo.
Nie neguję zabawy w ulepszanie ale jak już to ze świadomością skutków.

siwy 22.01.2014 00:19

Ale jak ktoś robi 5 tys rocznie to po co mu pół miliona ?

Zet Johny 22.01.2014 07:33

Cytując klasyka: "Praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb";) :D

Dzieju 22.01.2014 08:03

Cytat:

Napisał siwy (Post 358443)
Ale jak ktoś robi 5 tys rocznie to po co mu pół miliona ?

Nie załapałeś porównania.
Zachwianie równowagi miedzy wysileniem a żywotnością obserwujemy w różnych podkręconych pojazdach.
Wspomniane pierwsze 5 tys po przeróbce może zrobisz choć bez gwarancji powrotu a kolejne ?
Jeśli masz np wysilonego wścieklaka do zabawy co go przyczepką wozisz to czemu nie najwyżej zapakujesz zwłoki i do domu przywieziesz.
Jak chcesz mieć sprzęt na wypady typu Mongolia czy Kamczatka to raczej takie wynalazki mogą sobie nie poradzić.
Jak zwykle wszystko zależy co kto chce i do czego potrzebuje.
Ktoś tam kiedyś przesiedział wiele godzin by policzyć mechanikę pojazdu żeby działało ....... no ale to pewnie był głąb bo nie wyśrubował więcej koni jak przecież Ziutek ze spawarką w garażu dał radę.

Cibor klv 22.01.2014 10:42

Już w szkole na pojazdach (taki miałem przedmiot) pan mówił.. "Synkowie, nie ma srania bez pierdzenia" oczywiście nawiązując do tematu wysilenia silników spalinowych i ich wytrzymałości. Ale nie dla wszystkich priorytetem jest walnąć 400 tys na jednym silniku. Owszem można wypyrkać gigantyczny przebieg Afrą, ale gdzie tu emocje w pyrkaniu. Ja wolałbym zrobić 100tys, ale nich to będzie jazda dająca więcej frajdy. Jak padnie mi silnik (chociaż do tego chyba jeszcze daleko) i trzeba będzie robić remont, to zrobię go ale z rozwiertem i większymi zaworami. Koszt może będzie trochę większy jak robienie na oryginał, ale dodatkowym momentem obr. i kilkoma kuńmi nie pogardzę. A przy takiej przeróbce gdzie procentowy wzrost mocy i momentu jest nie wielki nie będę raczej martwił się czy zrobię 50 tys więcej czy mniej. Chociaż i tak bardziej bezpieczną opcją będzie zakup silnika od Trapa 700 ku czemu bardziej jestem skłonny. 60 KM w stosunku do oryginalnych 50 KM w RD 03 to bardzo pozytywna opcja.

Kosmal 24.01.2014 17:47

Ramoneza-jakieś postępy w remoncie,czy prace wstrzymane?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:45.