![]() |
Po wymianie kosza -cisza
Jedynie martwi mnie ze teraz cos puka po wcisnieciu klamki sprzegla ,co to moze byc?? |
pukania nie słyszałeś bo sprzęgło zagłuszało. :)
|
Koledzy a ile kosztuje nowy kosz w serwisie ?
Wysłane z mojego Lenovo K920 przy użyciu Tapatalka |
Gdzies około 2500 zl
|
U mnie też czasami puka/dzwoni po naciśnięciu, stawiam na łożysko wysprzęglika, wcześniej przed robotą koszta też tego nie słyszałem.
|
To sprężyny sprzęgła hałasuja jak to w afrycach
|
Sprężyny sprzęgła chyba cichną jak sie wciśnie klamkę sprzęgła.
|
to zalezy o ktorych sprezynach myslisz - czy o dociskowych czy tych w koszu
|
A ty prawda że na nowym też nie jest cisza? I też dzwonią sprężyny
Cytat:
|
Cytat:
|
A powiedzcie koledzy którzy zakladali inne sprężyny kosza jak możecie podsumować zmianę po czasiejest warto kombinować?
Jak zmieniać to tylko na orginalne ponieważ na zamiennikach klamka bedzie twardsza i trafiają sie nie wymiarowe sprężyny co do łożyska wypchniesz je palcem. Warto zmienić nie kosztuje dużo ale pamietaj o nowej srubie zabezpieczajacej i o wlasciwych Nm.
|
Czyli nie polecasz naprawy a kupowałes może nowe jak tak to gdzie i za ile?
Tak kupowałem nowe jakies 3 lata temu w Dani czyli ( sprężyny.łożysko wyciskowe.tuleje kosza.łożysko kosza igelkowe.śrubę.zabierak kosza.)a tarcze ebc i własne dalem z nimi dupy bo czasami skrzecza jak zabijany wieprz.a ile kosztowało to nie pamietam .ale było to przez jakąś dunska strone chyba szerokie drogi czy jakos tak.Rambo Ci zalatwi części za mniejsza kase teraz i bierz wszystko oryginał
|
No i rozebralem sprzęgło jednak lepiej zajrzeć co się dzieje jak hałasuje u mnie okazało że ze ktos w de robił kosz dosyć nieudolnie po części chyba zrobili źle nity które zerwały się i skrecili na śruby których łeb wyrobił dziurę w karterze dwie miały nagwitowany gwint a jedna 10mm z nakrętką od wew ale co mnie zdziwiło zrobione na tym jest conajmniej 3000 km a sprężyny wcale się nie zgniotly ktoś założył idealne sprężyny na próbę założyłem używany kosz jutro odpale zobaczę jak będzie . a mógłby ktoś z kolegów napisać mi jaki rozmiar nitów muszę dorobić na przyszlosc średnica i dł. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Czyli jak na zimnym cisza a na rozgrzanym grzecchotnik bez różnicy czy ze sprzęgłem czy nie
To niekoniecznie kosz??!!??:dizzy: |
Nie koniecznie ale warto zajrzeć do środka
Jak ktoś by potrzebował wymiar Nita to płaski łeb sr 6.3 długość 18mm
Witam ponownie pytanie do kolegów użytkujących at teraz na kości po naprawie jest cisza i prawie wszystko ok ale teraz jest dziwny dźwięk który wtedy też byl ale teraz bardziej czyli między 2-3 tys obr jest dźwięk jakby detonacja w cylindrze ale dziwne na asfalcie prawie nie występuje lub jest minimalne przy dużym obciążeniu i ostrym Daniu gazu ale na piachu każdy ostry gaz i uslizg koła to ten dźwięk jest straszny. Kolega który ma varadero twierdzi że to normalne ale nie wiem z góry dzięki za odpowiedź
To co opisujesz nie jest normalne. Coś musiałeś spaprac.
|
To było od początku a spaprane bylo też od początku
Opisz dokładniej co się dzieje?
|
Więc tak kupiłem at od znajomego on ją ma od roku malo jeździ ja mu ją zawsze naprawialem grechotalo sprzęgło norma jeździł ja ja od kupiłem ale nie lubię jak coś hałasuje rozebralem okazało się że kosz ktoś robił sprężyny dobre wsadził ciasne może zaciasne ale ok tylko zrobił na śruby które się rozkrecily kiedyś i wytatly kawałek kartera ale najwyraźniej poprawił choć kosz to już złom kupiłem używany z luznymi sprężynami założyłem te które miałem przynitowalem i ogolnie Ok tylko ten dźwięk jakby pukania z niskich przedziale obr przy dużym obciążeniu jakby zbiornik pukał ale wszystko sprawdzone i nic luźnego nie ma najbardziej wali na piasku przy 2 tys obr jak jak wciśnie się na maxa gaz.
Z twojego opisu za wiele nie wynika i wszelkie próby diagnozy były by jak wróżenie z fusów.
|
Carlos, podjedź do mnie, mam komóre co nagrywa dźwięki i filmiki. Nagramy, wrzuci się tutaj i może ktoś coś będzie wiedział.
|
Panowie, aby nowego wątku nie zakładać, szybka prośba o poradę.
Zmieniam z mechanikiem sprzęgło w RD04 i pierwsza tarcza jest przesunięta o jeden ząbek. Stary ślad wskazuje, że tak było poskładane wcześniej, ale do końca nie jestem przekonany, że tak ma być. Jak więc to jest, aby było dobrze. Pierwsza tarcza od pokrywy ma być przesunięta, czy wszystkie równo mają siedzieć? |
Pierwsza ma być przesunięta. A co to za mechanik że nie wie:osy::D
|
Mechanik pierwszy raz Afrę rozbiera, więc dla pewności wolał zapytać niż spierdzielić robotę.
Dzięki. A teraz pytanie może głupie, dlaczego tak ma być, że ta tarczka jest przesunięta? |
A to już pytanie do mądrzejszych.
|
Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj: jakie są wymiary simeringu uszczelniającego wałek dźwigienki sprzęgła, która znajduje się na deklu sprzęgła? Dzięki za info. Xrv 750 z 1990 r.
|
12X18X5 Na przyszłość, takie rzeczy można znaleźć w ogólnie dostępnych katalogach części.
|
Dzięki za info. Pisałem z telefonu, dlatego miałem utrudnione wyszukiwanie a musiałem szybko zamówić części.
|
Dwa lata minęły od zastosowania ciekawej metody naprawy opisanej przez Zipo.
http://africatwin.com.pl/showthread....ht=zipo&page=3 Czas i kilometry już coś zweryfikowały... Ktoś, coś więcej wie jak to działa w dłuższym czasie? Bo mi stuka w sprzęgle i się zastanawiam... jak to ugryźć, nowy kosz czy może w/w metoda. |
Apropos wpisu powyżej, tak to słychać.
http://sendvid.com/hjbwwimb |
Zapytam tutaj żeby nowego tematu nie zakładać. Kupiłem w zeszłym roku trójkę . Ze sprzęgłem nie miałem problemów . Zimą serwis zmiana oleju , i po zrobieniu dzisiaj 200 km zauważyłem że sprzęgło się czasem ślizgnie ( czy zimny czy ciepły ) Nie że cały czass , tylko jak się postaram np 4 tyś obr 5 bieg i zamykam gaz i otwieram do końca - wskazówka obrotomierza na czerwone a moto nie przyspiesza . Nie wiem czy to olej który wlałem może ( motul 5100 10w40 ) I teraz tak - poprzedni właściciel twierdzi że robił sprzęgło ..wiem że nie można wierzyc we wszystko , ale dopuszczam taką możliwość że to zrobił jednak . Kosz hałasuje tylko jak wcisnę sprzęgło bez wbitego biegu ( nie wiem czy to normalne ) Zamawiać całe kompletne sprzęgło , czy wystarczy np same sprężyny jakieś twardsze wymienić ,( o ile grubość tarcz przekładek będzie w normie ) nie chce tak jęździć bo mimo że rzadko kiedy i to jak się postaram się uślizgnie to wqrwia mnie to- przypuszczam że z czasem będzie tylko gorzej . Robic tego też mi się nie chce :)
|
Najpierw to sprawdz naciag linki jeżeli to nie pomoże to nie stety musisz zajzeć do sprzęgła i pomierzyc przekladki tarcze i sprężyny jeżeli chodzi o sprężyny to bierz tylko oryginał reszte według uznania lecz ja był polecił NG.A co do halasujacego kosza to normalne jezeli tylko halasuje przy wcisnietej klamce to mozna z tym jeździć- jak Ci to nie przeszkadza to jezdzij i nic nie powinno sie stać .Zawsze możesz kupić nowy sam kosz który kosztuje jakoś ponad 2 tyś mozna tez zregenerować ale nie wiadomo jak długo bedzie ok.
|
Dobrze, że wspomniałeś o motulu. U mnie w cebrze zachciało mi się wlać ten olej(bo dostałem :D), wcześniej valvoline miałem. No i przy odkręcaniu, tak pod 7-9 tyś miałem to samo co u Ciebie. Zmieniłem szybko na valvoline i już tego nie ma. Kiedyś motul był spoko ale zdziadział. Są lepsze oleje a ten ludzie chyba z przyzwyczajenia kupują.
Wrażliwy słuchowo też nie jestem ale słyszę wyraźnie, że na valvo reaktor ciszej chodzi :D Coś musi być na rzeczy. :p |
U mnie było tak, że kosz przestawał hałasować przy wciśniętym sprzęgle. I z tego co wiem to był normalny objaw. Ja bym rozebrał i zerknął, nie jest z tym aż tyle roboty.
|
A da się bez spuszczania oleju jak w DR ? W sensie , kłade na bok i odkręcam bez spuszczania ( oleju )
|
Przy odpowiednio dużym pochyleniu może się udać , ale zważywszy na znikomy czas operacyjny potrzebny do spuszczenia oleju zabawa w robotę "na boku" bez sensu.
|
A więc zabrałem się za rozbieranie sprzęgła .Pytanie na szybko - jaki gwint( prawy czy lewy) jest na centralnej śrubie kosza ?
|
Klucz pneumatyczny i w lewo.
|
Faktycznie normalnym kluczem nie chce się odkręcić ( ciagne w lewo zakładając że gwint jest prawy tj normalny ) Nic to zamówie pneumata ,albo elektryczny klucz i będę odkręcał .
Poprzedni właściciel twierdził że robił sprzęgło .. Jeśli by tak nawet było to czemu się ślizga czasem ? Tarcz nie pomierzyłem jeszcze no bo ta śruba po.ebana nie chce puścić . Długość sprężyn to 44,3 mm - nie wiem czy juz złom czy sie nadają jeszcze - mierzyłem nie ściskając . Oczywiście robię to w RD03 . Pierwszy raz dobranie się do sprzęgła zajęło mi całe popołudnie ( kolektory a zwłaszcza ta śrubka na przednim :) a i tak nie dobrałem się jeszcze do tarcz . Pierwszy raz zawsze boli . |
Obstawiam, że wystarczy zmienić sprężynki ale jak już wszystko rozkręcasz to pomierzysz i będziesz pewien.
|
Poczekaj aż "tą śrubkę" na przednim kolektorze będziesz musiał zakręcić :D
|
Już nie mogę sie doczekać ... Nakupić meliski uspokajające muszę :)
Uwagę moją zwrócił jeszcze ,luźny dość łańcuszek pod koszem sprzęgłowym ( od pompki oleju ) Jego się jakoś napina ,bo lata luźno ? Czekam na klucz z udarem . Zamówiłem taki 700 NM 2000W - powinien dać jej radę . Nie napotkałem nigdzie - jaki wymiar powinny mieć sprężyny sprzęgłowe w rd03? Tzn , jaki rozmiar wg serwisówki kwalifikuje je do wymiany ? Jeśli tarcze/ przekładki będą ok to wymienię te sprężyny tylko na jakies dobre . Nie mam ochoty drugi raz zwalać tego dekla i rozbierac pół moto ;) |
Nie napina się tylko wymienia, potrafi dawać dziwne dźwięki jak jest luźny i były przypadki ze przez to ludzie pruli silniki w poszukiwaniu przyczyny, koszt kilkadziesiąt złotych. Sprężyny wymień bez specjalnego mierzenia, koszt nieznaczny, jak już wszystko będzie rozebrane.
|
Ja se tam kiedyś założyłem zamienniki sprężyn. Nie pamiętam co i jak ale są mocniejsze. Ciężej się wciska sprzęgło ale lepiej chwyta i skuteczniej motór na gumę wali ;)
Zawsze też jak odkręcałem i przykręcałem tą śrubę to blokowałem sobie skrzynię przykręcając tylną tarczę do zacisku... Ale to wiesz... rejli i nie każdemu może odpowiadać ;) |
Teaz mialem te mocniejsze i sobie chwalilem.
Pozdro |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:03. |