Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Uchwyt RAM MOUNT do Garmin 62st - PORAŻKA! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9201)

sebol 29.05.2011 22:57

ja chcę zamontować MIO P 560-tkę lub Szajsunga Omnię II jako zapas

fxrider 30.05.2011 14:52

Cytat:

Napisał BLOB (Post 180153)
Szkoda że ma tyle tylko nasrane funkcji, w Becker Crocodile jest tylko z a do b i tyle no prawie tyle.

To jest właśnie siła garmina, że daje duże możliwości. Jak się umie tego używać (przygotować sobie mapy, zna kilka tricków) to Fakt, że nie jest to intuicyjne, ale jazdy z punktu A do B jest TomTom - tylko jak nie masz na nim drogi na mapie to już jest problem. Garmin do użytku szosowego nie ma sensu, dopiero offroad i szeroko pojęty adventure pozwalają wykorzystać go w pełni. Wczoraj wracałem z Torunia do Wawy - coś koło 70% trasy offem drogami, których nie ma na mapach papierowych (i AM też). Bez wcześniejszego planowania trasy (tylko przygotowana i wgrana mapa tych okolic), bez błądzenia, pytania o drogę - trasa wytyczana na bieżąco w miarę potrzeb, chęci i możliwości. I było zajebiście :)

Planuję też drugą navi na moto opartą o PNA do wygodnego wytyczania tras (duży, dotykowy ekran, duża szybkość przewijania) offroadowych na mapach rastrowych (mapy n.p. z Geoportalu, soft to OziExplorer) i następnie eksporcie ich do garmina (jako plik .GPX via G7ToWinCE) - po pierwszych testach koncepcja się sprawdza.
Podczas jazdy docelowo będą miał widok jednocześnie na tą samą mapę w 2 różnych zoomach - do lepszej orientacji w najbliższej okolicy (zakręty/zwroty-bliższa) i tej dalszej (ogólna kontrola aktualnego położenia/widać co dalej będzie-na większym oddaleniu) - żeby nie trzeba było tak często zerkać na mniejszy (bliższy) ekran.

pzdr, Adam

newrom 07.06.2011 10:46

Się zapytam, czy ktoś coś słyszał o alternatywnym uchwycie do 62 ?
Na stronie TT nie widzę :(

fxrider 07.06.2011 12:21

Garminowy ?
http://allegro.pl/garmin-uchwyt-rowe...652195114.html

newrom 07.06.2011 12:58

Garminowy widziałem, nie wzbudza mojego zaufania. Ale poszperałem trochę i zaczynam się skłaniać w stronę 78s. Gorsza antena ale duży plus za normalne gniazdo zasilania i port rs232 (z tego czasami korzystam). :)
Ciekawe czy mocowanie ram do 78 ma te same wady co do 62... Się niedługo okaże :)

fxrider 07.06.2011 13:19

Samo mocowanie jest stabilne, kwestia tylko sztywnego umocowania go - niekoniecznie na kierownicy (z samymi trytkami potrafi się obracać w terenie na kierze).
Na pewno jest dużo bardziej sensowny od tego nieszczęsnego RAMa - gdyby jeszcze miał takie takie ramię to już w ogóle byłoby super. Zresztą może właśnie w tą stronę będę kombinował - umocować tą szynę na ramieniu/kuli RAMa, skoro już go mam.
Bo RAMowa kołyska to badziewie - u mnie po kilku tysiącach muszę już podkładać coś pod odbiornik, bo luzy porobiły się takie, że odbiornik lata w kołysce i staje się nieczytelny. No i gumy na nim przez to mi powycierało.

newrom 07.06.2011 13:37

To wszystko trochę rzeźba w g... Co prawda zadałem takie pytanie na garniaku, ale może tu szybciej mi odpowiesz ;> Jakie są różnice w 62 i 78 (poza obudowa i antena) ? Coś istotnego stracę biorąc 78 ? (jest tańsza, i można dokupić mocowanie TT).

fxrider 07.06.2011 15:28

Z tego co mi wiadomo to różnią się głównie obudową - 78 jest większy i (dzięki temu) nie tonie. Może być mniej poręczny, reszta to same zalety (tańszy, port szeregowo-zasilający).
Soft i prawdopodobnie większość bebechów mają te same - dokładnie ten sam firmware jest pod obydwa.

newrom 07.06.2011 15:36

No to biorę 78s, będę musiał się przestawić na inny układ guzików. Ale zasilanie pod usb to niech sobie garmin w buty wsadzi! :-)

fxrider 07.06.2011 15:54

Tia...odkąd mam 62kę praktycznie cały czas jeżdżę na bateriach... boję się, że port miniusb jest za delikatny na dłuższą metę. Inna sprawa, że wibracje w LC4 już 2 ładowarki mi załatwiły.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:27.