Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Regulacja gaźnika na stożkach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8350)

newrom 10.01.2011 20:49

Ale jak chcesz cokolwiek zrobić tiptop jak nawet nie wiadomo jakiej średnicy są dysze. Nie wiadomo jaki jest aktualny skład mieszanki. W zasadzie to wiadomo że motór dobrze zapier... Gdyby się jednak tylko tym kierować to byśmy wszyscy jeździli na mieszance benzyny, denaturatu i eteru :)

Lepi 10.01.2011 21:12

Znać średnicy dysz nie musi bo tej średnicy na nic nie przeliczy. Ważne, żeby poznał jak zachowuje się silnik. To jest w dużej mierze sprawa eksperymentów. Jak dowie się co i jak to powinien sobie poradzić mając cierpliwość. Był gdzieś wątek o colortune czy czymś takim, może tędy droga??

wieczny 10.01.2011 21:20

Jak słyszę o wierconych dyszach to włos jeży mi się na brodzie ;). Wszak jak dopasować wielkość duszy przedniej do dyszy tylnej? Przeto one w czwórkach różne są. Takoż jakoż i same iglice. Jaki kolor mają świece? W tej sytuacji Colortune faktycznie może zostać Twoim najlepszym przyjacielem. Od siebie dodam, że kibicuję gorąco każdemu kto "na dwójce z gazu na koło przy seryjnym przełożeniu". Też tak chcę. Będę czekał na wyniki :).

Simonello - pozwoliłem sobie na uogólniające uproszczenie.

Misza 10.01.2011 21:27

Wiercenie dysz również w komarach, kadetach i ogarkach dawało piorunujące efekty :). Ale z dyszami jako tako bym się pobawił... o ile mnei pamięć nie myli to dysze główne do naszych gaźników kosztują grosze. Bo dynojety już trochu więcej..

kilometrów ostatnio nie robie wiele więc mam wyj#@$% na spalanie a dodatkowe koniki by się przydały :). Na dluższy wyjazd bym przełożył na stare...

BartekBBI 10.01.2011 21:32

Oryginał 122 na tył i 118 na przód w 04. Mieszkam na podlasiu a tu wszystkie chwyty dozwolone;) Jestem farmer i czasem robi sie różne dziwne rzeczy ale zazwyczaj działa;) potestuje i dam znac. Pozdrawiam

Lepi 10.01.2011 21:53

Wieczny, ty się w końcu ogol ;)
Może i nie powinno się wiercić ale jak ma chłop zacięcie to niech testuje. Na koniec pomierzy i zamówi pożądane dysze ;)
A z tą tylna i przednią dyszą piszesz, że w 04 tak jest. A jak jest w innych?

BartekBBI 10.01.2011 21:58

2 Załącznik(ów)
A nie mam pojęcia jak jest w innych...rozbierałem swoje gaźniki i stąd w/w wartości. Wiem ze wiercic sie nie powinno ale to mam opanowane z wsk;) Robiło sie tuningi za młodu;)

Budowałem motocykl i chodzilo mi o zwiększenie głebokości brodzenia a w miejscu airboxa mam narzędziówke...Ot coś takiego;)

Cibor klv 10.01.2011 22:05

Na tylny gar fabryka daje większą dyszę główną z racji na większe obciążenie termiczne tego gara wynikające z ciut gorszego chłodzenia. Cała zabawa z dyszami to fajna sprawa, metodą prób i błędów można trochę zyskać na dynamice, ale co do stożkowych filtrów i ich zdolności do efektywnego filtrowania powietrza dostającego się do silnika ( a zatem trwałości głównych elementów silnika), to już według mnie trochę ryzykowne, chyba , że moto będzie latało po asfalcie, ale jeśli moto ma latać w większości offem, to postawiłbym raczej na dobrą filtracje powietrza, zatem powstaje tu konflikt pewien, bo im filtr puszcza więcej powietrza to słabiej filtruje syf, im lepiej filtruje syf tym mniej puszcza powietrza. Kwestia na czym komu zależy bardziej.

nicek27 10.01.2011 22:46

Gdyby trzeba służę pomocą w postaci colortune.:)

rambo 10.01.2011 23:04

Nicek, a jak z obsługą tego..? dał bym rade..? :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:41.