Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Imprezy forum AT i zloty ogólne (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=13)
-   -   ZŁOMBOL 2011 - do it yourself (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8287)

mczmok 10.01.2011 10:50

Cytat:

Napisał Lepi (Post 152455)
No ja właśnie miałem na uwadze szczególnie Niemcy. Niech ci gdzieś kapnie kropla oleju to potrafią kosztowna aferę zrobić.

Zgadzam się cała Europa zachodnia ma "zboczenie" na tle stanu technicznego pojazdów - praktycznie do każdego egzemplarza złombolowego pojazdu można się przyczepić.
Na wschodzie Europy takie defekty techniczne da się załatwić :) za :zdrufko: lub ekwiwalent pieniężny i można śmigać dalej.

Wegrzyn 10.01.2011 12:17

A mi po głowie chodzi jeszcze jedna rzecz.... Kiedyś było tak, że z zachodu do nas można było wwieść każdego starocia, ale już wywieść na zachód to był problem. Nawet na zlot jak się chciało jechać Junakiem, to trzeba było pozwolenie od ministerstwa dostać... No chyba, że się przepisy zmieniły. Na niemiecką autostradę, to bym w życiu nie pojechał czymś, z czego może kapnąć olej itp...

Artuditu 10.01.2011 12:47

Szkoda że organizatorzy nie pomyśleli o tym. Fajnie że jest jakieś zaskoczenie bo wszyscy obstawiali Ural albo Maroko. Jednak organizator powinien przemyśleć sprawę przed podjęciem decyzji. Wprawdzie Złombol to zabawa i celem (pomijając oczywisty-zbiórka kasy dla dzieciaków)jest sama jazda a nie dotarcie z pkt A do B, lecz co to za frajda 700km dziennie nysą po autostradzie robić? Pamiętajmy że na 2500km mamy 4 dni. Co to za frajda płacić horrendalne mandaty? Czyżby organizator zmienił stosunek do imprezy? Czyżby zapomniał o tym co jest ważne? Czyżby postawił na "Im dalej tym lepiej"? Bo jeśli tak, to ja się z tego wypisuję.

winc74 10.01.2011 18:39

Muszę przyzna iż i ja wolałbym gdzieś bliżej.
Jeszcze nie wiem co uda mi się przygotowac poloneza, wiata, trabanta czy wołgę bo na niej by mi najbardziej zależało. Pożyjemy zobaczymy.

mczmok 11.01.2011 08:39

Cytat:

Napisał Wegrzyn (Post 152784)
Kiedyś było tak, że z zachodu do nas można było wwieść każdego starocia, ale już wywieść na zachód to był problem. Nawet na zlot jak się chciało jechać Junakiem, to trzeba było pozwolenie od ministerstwa dostać...

Nadal jak pojazd jest zarejestrowany jako "zabytek" potrzebna jest zgoda konserwatora na wywóz za granicę - to jest powód dlaczego nie rejestruję mojej maszyny jako zabytek.

Nie wiem jak obecnie traktowany jest wyjazd w granicach UE...

Wegrzyn 11.01.2011 20:06

Cytat:

Napisał mczmok (Post 153008)
Nadal jak pojazd jest zarejestrowany jako "zabytek" potrzebna jest zgoda konserwatora na wywóz za granicę - to jest powód dlaczego nie rejestruję mojej maszyny jako zabytek.

Tak tylko, że nie musi być zarejestrowany jako zabytek. Wystarczy, że będzie miał ponad 25 lat i jak się jakiś bystry celnik trafi to maszynę zatrzyma do wyjaśnienia...

Vooytas 11.01.2011 20:42

Cytat:

Napisał mczmok (Post 153008)

Ostatnio czytałem że wyjazd samochodów zarejestrowanych jako zabytkowe o wartości nie przekraczającej 30 kzł miał być ułatwiony, to był artykuł w Classic Auto wydaje mi się.

Lepi 11.01.2011 20:45

A skąd ma ten biedny celnik wiedzieć ile warte jest auto?

motormaniak 11.01.2011 20:49

Cytat:

Napisał Lepi (Post 153139)
biedny celnik

niefortunne sformułowanie :)

Dzieju 11.01.2011 20:50

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 153142)
niefortunne sformułowanie :)

Haha , myślę że nie chodzi tu o stan finansów ( czytaj. konta) ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29.