Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Dzida-> kałuża-> stanęła i ... Wciągnęła litr oleju... (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7831)

Marco Polo 10.11.2010 13:10

Jako, że na co dzień pracuję z lutownicą i różnymi innymi lutami (nie glutami), stwierdzam z całą stanowczością, że w tej pompce były złamane wszystkie możliwe zasady lutowania na gorąco. Bezpośrednią jednak przyczyną awarii był rrak szczelności pompki, który spowodował zalanie niezabezpieczonej płytki i zwarcie elektroniki.

AmberBamber 10.11.2010 13:32

HA! zapewne nieszczelność wynikała z braku gumowego wężyka na tym plastikowym "pipsztuku" na kopółce... tak? psia krew.

a czy to jest jeszcze do odratowania? czy o drugą pompę już wołać a tą zostawić na części?

Lepi 10.11.2010 13:35

Pompa nadaje się do reanimacji. Wężyka być nie musi. W katach niema. Jak ta rurka jest skierowana w dół to przy przejeździe przez kałużę woda się tam nie dostanie.

AmberBamber 10.11.2010 13:39

Cytat:

Napisał Lepi (Post 143091)
Jak ta rurka jest skierowana w dół to przy przejeździe przez kałużę woda się tam nie dostanie.

no właśnie jest skierowana w dół i woda się tam dostała. uszczelka na samej pompie jest bez zarzutów. to jedyne miejsce przez które mogła dostać się woda.

a co zrobić żeby jeszcze ją zmontować. jakich części potrzebuję i jak to zrobić?

z góry dzięki szanownym bambusom;)

podos 10.11.2010 14:02

na tym króćcu z dekielka powinna byc podłączona rurka spustowa prowadzona pod motocykl. Kable też mają uszczelkę Zbadaj dokładnie uszczelnienie dekla i korpusu, byćmoze trzeba odbudować kryzę na ktorej jest uszczelka.

JarekAT 10.11.2010 15:25

najpierw daj komuś kto troszkę zna się na elektryce niech podłączy do źródła prądu i sprawdzi czy pompa pracuje
jak tak to:
- zamów płytkę od R2D2
- daj komuś władającemu lutownicą do zamontowania
- uszczelnij
- zamontuj

Wersja uproszczona to wyślij to wszystko do R2D2 a odeśle ci pompę gotową do zamontowania (wiem że niektórzy tak robili)

AmberBamber 10.11.2010 16:56

O :) i tak zrobię. zaraz skontaktuję się z "ArTu"

...i później od razu zamontuję gumowy wężyk ;)

MaRP 11.11.2010 00:26

Cytat:

Napisał podos (Post 143095)
na tym króćcu z dekielka powinna byc podłączona rurka spustowa prowadzona pod motocykl. Kable też mają uszczelkę Zbadaj dokładnie uszczelnienie dekla i korpusu, byćmoze trzeba odbudować kryzę na ktorej jest uszczelka.

...lub dobrać odpowiedni oring... :)

Lewar 11.11.2010 10:00

Cytat:

Napisał podos (Post 143095)

Króćce, dekle i oringi
lutownica, damskie stringi.
Rurki, węże oraz płytki
gumki, kable i trytytki

Oto problem jest Podosa,
Ja mam spokój, wiatr we włosach
Bom do mojej cud Afruni
zamontował se Mikuni

Pompę mi napędza wiatr
a Podosa trafia szlag:at:

Lepi 11.11.2010 10:31

:bow:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:33.