![]() |
4 Załącznik(ów)
Odgrzewam
Po odpaleniu zimnego silnika na ssaniu przez parę sekund pracuje tylko jeden garnek, a za chwilę zaskakuje drugi. Na gorąco nie ma tych objawów. Ogólnie silnik pracuje równo i przy litrażowaniu przy spokojnej jeździe pali 4,8 l/100 km. Nuda i czepialstwo spowodowały, że chcę wyeliminować lenistwo jednego z cylindrów. :) Dwie pierwsze fotki to świece z przedniego cylindra, a dwie następne to tylni. Wygląda to mi na lewe powietrze, ale dość dobrze sprawdziłem i na 99% jestem pewny, że takowego nie ma. Macie jakiegoś pomysła? |
Który gar łapie pierwszy ??
|
Tylny. Zmieniłem wczoraj świece na nowe i bez zmian.
|
Do niedawna też lubił mi odpalać jeden cylinder powodem był luz na przepustnicy tego nie odpalającego cylindra , bardzo uboga miaszanka nie ulegala zapaleniu.
Na cieplo było prawie dobrze. Lewe powietrze to nie tylko to co wpada z zewnątrz ale również te co przelatuje bez kontroli przez przepustnice. Sprawdź też czy masz dobre gumki na tłoczkach ssania. Zmiana gaźnikow na prawie bezluzowe odmłodziła silnik o lekko 10 lat. Niby grobiazg a spora różnica. |
Mówisz o tych gumkach zagiętych, które nachodzą na plastykową czarna nakrętkę z linki ssania? Jak tak to są w idealnym stanie.
Gaźniki mają zrobione 40 kkm i chyba zawcześnie na luzy na przepustnicach. |
nie o osłonkach tych zagiętych tylko o tych w środku na tłoczkach
|
Dostanę się do nich jak odkręce te czarne nakrętki, czy muszę ściągać i rozkręcać cały gaźnik?
|
Nie, nie musisz ściągać i rozkręcać gaźników. Wykręcasz te czarne nakrętki od razu, tylko uważaj z tymi plastikami, bo się łamią cholery jedne jak zapałki.
|
Powalczyłem i wszystko wygląda dobrze na moje niedoświadczone oko.
Co do sugerowanej synchronizacji to w celach rekreacyjno - eudkacyjnych w tym roku dokonałem tego dwukrotnie. Za każdym razem nic nie trzeba było ruszać. |
Jednak to świece.
Pierwsze odpalenie na nowych świecach na zimno nie pokazało zmian. Kolejne trzy odpalenia z zimnego silnika i żaden garnek się nie leni. :) Mój etatowy mechanik będzie musiał postawić mi browca, bo wg niego to napewno nie świece, a gaźnik. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:08. |