![]() |
Cytat:
Nalej Lupus 10x60 motorexa to i tak za dużo, a najlepiej 20x60 bo przecież nie będziesz katował tam, tylko raczej spokojna jazda. pozdr. |
Cytat:
Lupus, 10w60 to bardzo dobry olej na wysokie temperatury. Więcej ci nie trzeba. Motorex też jest ok. Czuć różnice w pracy silnika jak się go zaleje. |
ja polecam BelRay EXP 20W/50, półsyntetyk, w moim BMW dobrze się sprawuje i jak zmieniam po 10 tys. km to nie jest czarny.
|
ja jeżdzę na ELF MOTO tech 10W50, mogę polecić do singla spokojnie.
|
|
Jeśli jedziesz w tak ciepły rejon, to oczywiście W50 to minimum, tym bardziej, że to singiel. Wyboru dużego nie ma. Najodpowiedniejszy wbrew temu co się wielu wydaje będzie minerał, dlatego, że jest on wytrzymalszy od semi czy full syntetyka w funkcji czasu (czym mniejszy index lepkości, tym trwalszy produkt). Tu poleciłbym Ci Penrite 25W70 Enduro. Oczywiście żaden produkt nie zapewni pełnej ochrony na dystansie (szczególnie w upale) powyżej 6 kkm. Po za tym, równie dobry będzie Royal Purple Max Cykle 20W50. Nie używaj oleju na estrach.
|
wy tak serio z tymi olejami? byłem singlem w Maroko, Kazachstanie, iranie, hiszpanii, turcji i innych miejscach.. w większości przypadkow nie mam zielonego pojęcia, jaki tam miałem olej, a bywalo, ze był to samochodowy olej marki Volga :D raz tak wyszlo, ze wymiane oleju zrobiłem po 14 tys. km..... obecnie mój motocykl ma ponad 200 tys km, z czego ostatnich 115 tys. km bez remontu.. owszem, teraz podczas ostatniej podrozy cos mu się stało i może jego zywot dobiega końca, ale generalnie mysle, ze przesadzacie z troskliwoscia odnośnie wyboru oleju......
|
yeuop ten Twój motocykl to yamaha serii XT. Mitycznie niewysilony, prosty wiatrołap, na japońskich materiałach lat 90tych. Zniesie prawie wszystko. A czasem i dużo więcej. "Coś za coś".
|
Cytat:
Ktoś musiał pierwszy to napisać :D Zadziwiająca jest ludzka skłonność do rozdrabniania nierozdrabnialnego. Olej to olej. Jeśli naleje się zalecany, to co się może wydarzyć... Nie dajmy się propagandzie :cool: |
Wole jednak dobrać coś naprawdę dobrego na co mnie stać i w trakcie podjazdów nie zastawiać sie czy po powrocie będę szukał speca od nikasilu. "Jak dbasz- tak masz".
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:05. |