![]() |
kostka w terenie nie ząbkuje (bynajmniej u mnie )mniej asfaltów a więcej dróg nieutwardzonych i będzie git albo zmienić gumę i stanowczo mniej używać prawej klamki nie wspomnę już o ciśnieniu w oponce
|
Cytat:
obie opony ząbkują |
A ja powiem o tak, kostki ząbkują bo taka ich natura. Na ząbkowanie ma wpływ głównie ich używanie. Hamowanie powoduje rzeczywiście spore zginanie kostek, ale też trwa ułamek tego co trwa zapierdalanie. Taki przykład... kolega ma motoza deserta na przedzie tako jak i ja. Założyliśmy w podobnym czasie i przejechaliśmy podobną ilość km. Różnicę w wyząbkowaniu widać na gołe oko. Głównie dlatego, że ja w trasie jadę 130-140kmh a on 100-110. A przedniego hamulca nie używam jakoś hardcorowo. joł
|
o proszę ^ jeszcze trochę popiszemy i okaże się jednak, że nie chodzi tylko o hamowanie. prędkość jazdy ma tu wielkie znaczenie.
;) matjas |
ta jasne jak opona ma index do 140 a się lata szybciej :P
o indexie nośności nawet nie wspominam |
Jako ciekawostkę w temacie powiem że mój crosowy Mitas na przodzie poza tym że się normalnie wyząbkował to co trzecia kostka starła się prawie do zera a pozostałe mają jeszcze ok 20% bieżnika.
|
I teraz pytanie;
przy kontroli motonga przez policjum, panowie w czepkach mierza dopuszczalne zuzycie opony odnoszac sie do startych klockow czy tych wyzszych? Zna ktos odpowiedz? |
hehe, dobre pytanie. Ja mam dodatkowo pytanie czy za opony z czerwonym paskiem mogą mi zabrać dowód albo nie podbić przeglądu ?
|
nie
o homologacji świadczy napis DOT i symbol E5 lub z inna cyferka |
Cytat:
jak latałem na METZELERZE UNICROS wysoka kostka i używałem przedniego - ząbkowanie byłwo wielkie, że opona mi schodziła w oczach... jak przestałem używać przedniego hebla ładnie się wyrównała i teraz schodzi równo :mur: a schodzi na tych brzydkich asfaltach łoj schodzi ...:mur::mur::mur::mur: za to z tyłu skończyły mi się już klocki :D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:37. |