Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   opona przednia "ząbkuje"... (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6526)

wolly 31.10.2010 09:34

kostka w terenie nie ząbkuje (bynajmniej u mnie )mniej asfaltów a więcej dróg nieutwardzonych i będzie git albo zmienić gumę i stanowczo mniej używać prawej klamki nie wspomnę już o ciśnieniu w oponce

pałeł 31.10.2010 11:08

Cytat:

Napisał Lepi (Post 140868)
Czytam sobie pobieżnie i jedno chciałbym sprostować. Zjawiska na tylnej oponie są identyczne z tymi przednimi. obie opony przenoszą siłę równoległą do powierzchni opony. Inny jest tylko zwrot. Natomiast jeśli chodzi o samo hamowanie to siły, choć krótko działające są znacznie większe i powodują "pochylenie się" kostki. Z tyły zjawisko jest znacznie mniejsze między innymi dlatego, że kostki są większe. W bardzo ostrej oponie i przednia i tylna ulega ząbkowaniu, oczywiście na przeciwległych krawędziach.

100% RACJI
obie opony ząbkują

Misza 01.11.2010 10:59

A ja powiem o tak, kostki ząbkują bo taka ich natura. Na ząbkowanie ma wpływ głównie ich używanie. Hamowanie powoduje rzeczywiście spore zginanie kostek, ale też trwa ułamek tego co trwa zapierdalanie. Taki przykład... kolega ma motoza deserta na przedzie tako jak i ja. Założyliśmy w podobnym czasie i przejechaliśmy podobną ilość km. Różnicę w wyząbkowaniu widać na gołe oko. Głównie dlatego, że ja w trasie jadę 130-140kmh a on 100-110. A przedniego hamulca nie używam jakoś hardcorowo. joł

matjas 01.11.2010 19:10

o proszę ^ jeszcze trochę popiszemy i okaże się jednak, że nie chodzi tylko o hamowanie. prędkość jazdy ma tu wielkie znaczenie.
;)
matjas

pałeł 01.11.2010 21:47

ta jasne jak opona ma index do 140 a się lata szybciej :P
o indexie nośności nawet nie wspominam

siwy 01.11.2010 22:01

Jako ciekawostkę w temacie powiem że mój crosowy Mitas na przodzie poza tym że się normalnie wyząbkował to co trzecia kostka starła się prawie do zera a pozostałe mają jeszcze ok 20% bieżnika.

banditos 01.11.2010 22:27

I teraz pytanie;
przy kontroli motonga przez policjum, panowie w czepkach mierza dopuszczalne zuzycie opony odnoszac sie do startych klockow czy tych wyzszych?

Zna ktos odpowiedz?

siwy 01.11.2010 22:30

hehe, dobre pytanie. Ja mam dodatkowo pytanie czy za opony z czerwonym paskiem mogą mi zabrać dowód albo nie podbić przeglądu ?

pałeł 01.11.2010 22:38

nie
o homologacji świadczy napis DOT i symbol E5 lub z inna cyferka

puntek 02.11.2010 08:38

Cytat:

Napisał rumpel_adv (Post 140819)
od hamowania

ja powiem ze swojego doświadczenia że raczej tylko z hamowania...
jak latałem na METZELERZE UNICROS wysoka kostka i używałem przedniego - ząbkowanie byłwo wielkie, że opona mi schodziła w oczach...
jak przestałem używać przedniego hebla ładnie się wyrównała i teraz schodzi równo :mur:

a schodzi na tych brzydkich asfaltach łoj schodzi ...:mur::mur::mur::mur:

za to z tyłu skończyły mi się już klocki :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:37.